Frenkie krijgt nieuwe uitdaging in Barça-carrière

Foto: Frenkie krijgt nieuwe uitdaging in Barça-carrière

Barcelona moet zich voorbereiden op een leven na wereldster Lionel Messi. Het contract van de Argentijnse aanvaller loopt aan het einde van het seizoen af. Paris Saint-Germain probeert momenteel, met landgenoot Mauricio Pochettino aan het roer, om de stervoetballer over te halen naar Parijs te komen. Dat stelt Leandro Paredes tegenover Corriere dello Sport. Op deze manier kan het tijdperk Messi alsnog ten einde komen.

Toen Messi in 2005 bij het eerste elftal van Barcelona aansloot, waren de succesjaren van Ronaldinho nog volop aan de gang. De goedlachse Braziliaan nam zijn elftal wedstrijd na wedstrijd bij de hand en was op dat moment de belangrijkste speler van de club. Niemand kon echter ruiken dat Messi de rol snel zou overnemen. Wie zestien jaar later naar de prijzenkast van Messi kijkt, valt stijl achterover. Tien landstitels, zes Spaanse bekers, vier Champions Leagues, een wereldbeker en zesmaal beste voetballer van de wereld: het is slechts een selectie van het gewonnen eremetaal.


Sinds het vertrek van Pep Guardiola gaan de prestaties van Messi echter steeds verder achteruit. Puur naar de goals en assists van dit seizoen gekeken moet Barcelona zich afvragen of de club hem nog wel nodig heeft. Messi liet in de eerste seizoenshelft zien dat hij lang niet altijd werk wil verrichten voor zijn ploeggenoten. In het verleden deed Messi eveneens weinig in verdedigend opzicht, maar toen was hij wél belangrijk met doelpunten en assists. Aangezien die kwaliteit de laatste maanden steeds meer wegviel, lijkt het tijd voor een frisse wind bij de Spaanse grootmacht.

Frenkie

Evenals ooit met Ronaldinho het geval was, heeft Messi de komende jaren een ogenschijnlijke opvolger. Tijdens de laatste competitiewedstrijd, op bezoek bij Elche, was de Argentijn namelijk niet van de partij en moesten andere jongens de klus klaren. Frenkie de Jong viel die wedstrijd in positieve zin op. De middenvelder speelt de laatste periode wat meer naar voren, waardoor hij vaker de mogelijkheid heeft om beslissend te zijn in de aanval. Met zijn overzicht en traptechniek is hij als geen ander in staat om een steekpass op maat te geven.

Waar het De Jong afgelopen seizoen niet vaak lukte om een treffer te maken, is hij dit seizoen een stuk hongeriger voor de goal. Antoine Griezmann leek in de eerste helft een doelpunt te maken door de bal langs de keeper te werken. Hoewel de bal over de doellijn zou gaan, besloot De Jong echter alsnog zijn voet achter de bal te zetten. Daardoor kwam het doelpunt niet op de naam van de Fransman te staan, maar was de voormalig middenvelder van Ajax de geluksvogel. Vervolgens kon De Jong opnieuw belangrijk zijn met een assist.

De Spaanse pers was na het duel behoorlijk te spreken over de uitstekende prestatie van De Jong, die zijn elftal naar een overwinning bracht. Zo schreef Marca een dag later: “Zonder Messi, maar met De Jong boekte Barcelona de vijfde overwinning op rij in La Liga. Het heeft een paar maanden geduurd, maar eindelijk reageert Frenkie de Jong op Koeman. De profetische trainer predikte een jaar geleden geduld en heeft gelijk gekregen. Beslissend, onvermoeibaar en eindelijk de speler die 75 miljoen euro waard is.”


Andere kranten maakten zelfs een vergelijking met zijn oud-teamgenoot. “De Jong staat nu echt op in een rol die Van de Beek vertolkte bij Ajax”, schreef Sport over de wedstrijd. “Iets minder aanwezig in het positiespel, maar vaker beslissend door rond het strafschopgebied te verschijnen. Hij is bevrijd en is groeiende als de meest scorende Barcelona-middenvelder onder Koeman. We zien een andere De Jong, een nog gevaarlijkere.” Hoewel De Jong met zijn voetbalstijl natuurlijk niet te vergelijken is met de middenvelder van Manchester United, maakt hij blijkbaar wél een grootse indruk.

Leidersrol

Dat de pas 23-jarige De Jong nu al zijn elftal bij de hand neemt, zegt iets over het natuurlijke overwicht dat hij op zijn ploeggenoten heeft. De Nederlander is geen speler die zichzelf naar buiten toe flink uitspreekt of op het veld tekeer gaat naar zijn teamgenoten: daar is hij simpelweg te bescheiden voor. In plaats daarvan merken de spelers van Barcelona op dat De Jong over extreme kwaliteiten beschikt die de selectie nodig heeft om de torenhoge ambities werkelijkheid te laten worden. Zonder hem kunnen ze simpelweg niet voor de prijzen gaan.

Bovendien is hij op het veld nog altijd een ster in het temporiseren of versnellen van de aanval. De Jong is door zijn technische begaafdheid en lichamelijke flexibiliteit nauwelijks van de bal af te zetten en heeft een waanzinnig gevoel voor het geven van de juiste pass op het goede moment. Aspecten die een speler nauwelijks kan aanleren, maar die gewoonweg bij de talenten van De Jong behoren. Bij Ajax toonde de Oranje-international al aan om dat spel op alle niveaus toe te kunnen passen, en ook bij Barcelona is dit inmiddels het geval.

Door zijn nieuwe positie op het veld krijgen zijn grootste kwaliteiten echter een volledig nieuwe dimensie. Niet langer geeft De Jong vanaf de middenlijn een pass richting de aanvallende middenvelders: voortaan behoort hij tot een van de aanvallend ingestelde spelers. Daardoor krijgt hij hoger op het veld de bal aangespeeld en kan zijn pass nóg belangrijker zijn voor zijn teamgenoten. Woensdagavond was De Jong in de bekerwedstrijd tegen Rayo Vallecano wederom beslissend door tien minuten voor tijd het beslissende doelpunt te maken.

Nieuwe Barça

Het is voor De Jong te hopen dat het de komende jaren rustig wordt bij Barcelona. Daarbij hoort het binnenhouden van landgenoot Ronald Koeman, die gespannen zal afwachten wat op bestuurlijk vlak met de vereniging zal gebeuren. Maar een vertrek van Messi kan, hoe cru het ook klinkt, de carrière van De Jong opnieuw een boost geven. Waar de Barcelona-spelers momenteel nog naar Messi kijken, moet de Nederlander in de toekomst de kar trekken. Hoe sneller dat het geval is, des de eerder kan het nieuwe Barcelona opstaan.


Hoewel Barcelona graag zo snel mogelijk wil terugkeren naar de top, moet het de komende jaren de tijd nemen om het team van de toekomst op te bouwen. Met selectiespelers als Ansu Fati, Francisco Trincao, Pedri en Riqui Puig hebben de Spanjaarden voldoende goede jongens in huis die de club in de toekomst bij de hand kunnen nemen, maar zij hebben allemaal de tijd nodig om stappen te zetten in hun ontwikkeling. Daarvoor hebben zij simpelweg wedstrijden nodig, zodat ze de benodigde ervaring op kunnen doen.

De Jong behoort in tegenstelling tot hen al anderhalf jaar tot de vaste groep basisspelers die alleen bij benodigde rust op de reservebank plaatsnemen. Met drie goals en vier assists doet De Jong het momenteel beter dan ooit op beslissende momenten. Wil De Jong echter daadwerkelijk tot de beste middenvelders van de wereld behoren, dan moet die productie de komende jaren de stijgende lijn doorzetten. Zo kan hij nog meer zijn stempel drukken op de prestaties van zijn team en groeit hij in zijn carrière uit tot een legende van Barcelona.

Kan Frenkie nu al de Barcelona-kar trekken?

  • Ja, hij heeft het niveau
  • Nee, hij kan het niet alleen
  • Nee, daarvoor is hij nog te jong
396+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:48
9+
‘Go Ahead Eagles wil shoppen bij Feyenoord’
12:33
19+
Bijlow laat zich uit over EK met Oranje en concurrent Wellenreuther
12:16
160+
Grootse Ajax-terugkeer ‘off the record al aan aantal mensen verklapt’
12:00
589+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
90+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
295+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
59+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
10:50
76+
Te Kloese baalt van Kuip-dossier: “Is het laatste woord nog niet over gesproken”
10:35
397+
Ajax-terugkeer voor Davy Klaassen?
10:20
205+
‘Megaklap voor sportzender’
10:00
163+
Giménez gelooft in Feyenoord-titel: “Het kan nog”
09:58
191+
Van den Brom en Sneijder laken ‘schandalig’ Ajax-vertrek
09:43
83+
‘Oranje-tweetal hoofdpijndossier voor Ronald Koeman’
09:29
191+
Kieft laakt Slot: “Feyenoord is uiteindelijk de tweede keus”
09:13
90+
De Mos ziet ‘voordeel’ voor PSV in blessure Dest
08:56
281+
‘Tweetal nóóit meer in Vandaag Inside’
08:38
289+
‘PSV hakt knoop door over Ramalho’
08:27
99+
‘Bayern nadert akkoord met topfavoriet’
08:12
123+
Van der Gijp lyrisch over ‘kilometervreter’: “Níet normaal man!”
07:55
162+
‘Inter-exit voor Denzel Dumfries’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie