‘Euroshopper Frenkie de Jong’ staat voor toptransfer

Foto: ‘Euroshopper Frenkie de Jong’ staat voor toptransfer

Frenkie de Jong speelde niet bijzonder lang in de Eredivisie, maar de Nederlandse voetbalfan heeft inmiddels een nieuwe oogappel. Joey Veerman is opnieuw bezig aan een ijzersterk seizoen en heeft qua speelstijl veel weg van de FC Barcelona-middenvelder. Het kostenplaatje van de Volendammer zal echter een stuk lager uitvallen, waardoor een toptransfer in de zomer steeds aannemelijker wordt. 

Het was bij Frenkie de Jong na een jaar in de Eredivisie eerder de vraag ‘wanneer’ dan ‘of’ hij een toptransfer zou maken. Datzelfde zou je kunnen stellen voor sc Heerenveen-speler Joey Veerman. De 22-jarige middenvelder maakt, ondanks de ietwat tegenvallende prestaties van de Friezen dit seizoen, week in week uit indruk bij de club uit Heerenveen en werd al meerdere keren in verband gebracht met een mooie transfer. Met nog een paar dagen in de winterse transfermarkt te gaan, lijkt het er niet op dat het nog van een bliksemovergang gaat komen voor de oud-speler van FC Volendam, maar in de zomer gloort er mogelijk toch nog transferhoop voor Veerman. 

Joey Veerman, de Euroschopper Frenkie de Jong

Dat Veerman voetballen kan, bewijst hij dus elke week in het shirt van Heerenveen. Het was voor Leeuwarder Courant-journalist en sc Heerenveen-watcher Sander de Vries reden genoeg om de 22-jarige middenvelder om te dopen tot de ‘Euroshopper Frenkie de Jong’. Of dat ook echt de transferwaarde van de oud-speler van FC Volendam vertegenwoordigt is een andere vraag: volgens Transfermarkt is Veerman, die afgelopen zomer zijn contract verlengde tot medio 2024, op dit moment zes miljoen euro waard. Door het langlopende contract kunnen de Friezen een veelvoud van dat bedrag verlangen. 

Daardoor maken de Friezen hoe dan ook een flinke winst op de middenvelder. Heerenveen pikte Veerman op de laatste dag van de zomerse transferwindow in 2019 op bij FC Volendam en betaalde naar verluidt een half miljoen euro om zich te verzekeren van de diensten van de creatieve middenvelder. In het eerste Eredivisie-jaar van Veerman bleek dat al een schot in de roos: in de door het corona afgebroken seizoen kwam de 22-jarige middenvelder tot 22 duels waarin hij vier keer scoorde en vijf assists gaf. Het feit dat Veerman zich gemakkelijk wist aan te passen aan het niveau van de Eredivisie en dat zijn naam op de scoutingslijsten van onder meer Ajax en Feyenoord verscheen, leidde er toe dat hij na één jaar al meteen een nieuw, verbeterd contract kon tekenen bij de Friezen. 


Dit voetbaljaar laat Veerman zien dat Heerenveen (opnieuw) de juiste keuze maakte om hem langer aan zich te binden. De Volendammer kwam tot nu toe tot 18 Eredivisie-wedstrijden en wist daarin zijn productie van vorig seizoen, toen hij meer wedstrijden speelde, al te overtreffen. Met vier doelpunten en zeven assists heeft Veerman een groot aandeel in de doelpuntenproductie van Heerenveen, maar als je dieper inzoomt op zijn statistieken, zijn deze wellicht nog indrukwekkender dan zijn totale rendement. 

Meest complete spelmaker Eredivisie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op basis van de statistieken van dit seizoen is Veerman de meest complete spelmaker die er in de Eredivisie rondloopt. Sterker nog: in sommige aspecten scoort Veerman zelfs beter dan Frenkie de Jong in zijn laatste seizoen in de vaderlandse voetbalcompetitie. De middenvelder van Heerenveen zorgt dit seizoen voor meer geslaagde individuele acties (2,6, 77% van totaal) dan De Jong in zijn laatste seizoen bij Ajax (1,9, 73% totaal) en is op basis van de cijfers van dit seizoen effectiever met zijn passing als het gaat om het Ajax-verleden (De Jong, 88 passes per negentig minuten, 1,9% eindigt in een kans) als om het hedendaagse middenveld van Ajax (Gravenberch: 77 passes, 1,2% eindigt in een kans). Omdat Heerenveen een ander soort voetbal speelt dan de Amsterdammers, de Friezen hebben een directere passingstijl, verstuurt Veerman gemiddeld minder passes per wedstrijd (53), maar zorgt hij in totaal wel voor méér kansen (2,4) dan zowel De Jong in 2018/2019 (1,7) als Gravenberch (1,4) dit seizoen. Sterker nog: één op de twintig passes die Veerman verstuurt (5,4%) dit seizoen eindigt in een kans voor zijn teamgenoot. 

Dit seizoen kan alleen Orkun Kökçü (5,2% van passes wordt kans) aan dat pass-rendement ruiken. De centrale middenvelders van PSV, afgaande op Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré, hebben een andere rol dan Veerman, waardoor zij veel minder rendement uit hun passes halen, maar beter scoren op basis van defensieve duels. 


Tel je Veermans gemiddeld aantal doelpunten (0,3) en assists (0,4) per negentig minuten bij zijn passes op, dan levert dat een aardig hoog rendement op voor een speler die bij de nummer negen van de Eredivisie speelt. Dat Veerman daardoor ook verdedigend werk moet opknappen voor zijn ploeg (1,2 keer per wedstrijd uitverdedigen, 1,5 onderscheppingen per wedstrijd) maken hem eigenlijk een heel complete middenvelder in plaats van een pure spelmaker, al blijft zijn creatieve vermogen hetgeen waar de grotere clubs hem voor zullen halen. 

Vervolgstap

Het kan bijna niet anders dat Veerman zich het afgelopen halfjaar een keer betrapte op het dagdromen over een vervolgstap. De 22-jarige middenvelder stond afgelopen zomer in de belangstelling van Feyenoord, maar de Rotterdammers konden de Volendammer vanwege financiële redenen niet aantrekken. Aangezien Veerman zijn ontwikkeling heeft doorgezet en afgelopen halfjaar bewezen heeft géén eenseizoensvlieg te zijn, zal het onwaarschijnlijk zijn dat Feyenoord aankomende zomer – mits er een overeenkomst wordt gesloten met een investeerder – wel de middelen heeft om Veerman over te nemen van de Friezen. 

De vraagprijs van Heerenveen zou volgens de Leeuwarder Courant minimaal 12,5 miljoen euro zijn en afgaande op zijn driejarige contract en zijn marktwaarde (zes miljoen euro, red.) kan Heerenveen een kleine twintig miljoen euro verlangen voor de spelmaker. Hoewel Veerman bij Feyenoord in een vergelijkbare situatie terecht zal komen als dat hij nu heeft bij Heerenveen – het hele positiespel wordt afgestemd op zijn kwaliteiten – is er ook nog een andere ploeg waar hij wellicht in dezelfde stijl kan blijven spelen: AZ. Maar ook voor de Alkmaarders geldt dat hij waarschijnlijk te duur is om aan te kopen. AZ heeft het geld wellicht wel, helemaal wanneer deze zomer een grote transfer gedaan wordt, maar het past niet in het beleid van de club om tientallen miljoenen euro’s neer te tellen voor één speler. 


PSV zou daar wel toe in staat zijn, mits zij een Champions League-ticket weten te veroveren voor dit seizoen. Daarbij is het wel de vraag of het een goede move is voor Veerman om naar Eindhoven te verkassen: Schmidt heeft een bepaalde rol voor zijn verdedigende middenveld voor ogen en als je kijkt naar het huidige spelersmateriaal, heeft Veerman meer overeenkomsten met Adrian Fein, die weinig aan spelen toekomt, dan met Rosario en/of Sangaré. Op het moment dat de Eindhovenaren met een spelmaker voor de defensie willen gaan spelen in plaats van twee balveroveraars, dan zullen zij wel snel uit gaan komen bij Veerman – of de koopclausule in het huurcontract van Fein lichten. 

Praktisch gezien heeft Veerman twee realistische opties als vervolgstap: een transfer naar Ajax of een overstap naar een buitenlandse (top)competitie. In Amsterdam zal hij zich wel moeten aanpassen aan het spel van Ajax: de nummer één van vorig seizoen hanteert een veel kortere passingstijl en heeft met Ryan Gravenberch al een spelmaker in huis, al zou de jongeling in theorie nog een linie naar achteren kunnen op het moment dat Davy Klaassen zijn positie achter de spitsen weer inneemt. Op dit moment lijkt er echter eerder sprake van een terugkeer van Lasse Schöne bij de Amsterdammers dan de komst van Veerman, die in de zomer misschien wel het meest ideale punt heeft om te vertrekken bij Heerenveen. Een club uit het buitenland, met de Bundesliga en LaLiga als belangrijkste competitiekandidaten, zal dan ook niet uitgesloten zijn.

Wat is de beste vervolgstap voor Veerman?

  • Bij Heerenveen blijven
  • Naar Ajax
  • Naar PSV
  • Naar AZ
  • Naar Feyenoord
  • Naar het buitenland
1816+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:45
5+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
18+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
108+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
102+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
20+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
69+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
64+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
94+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
118+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
6+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
108+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
609+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
641+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
30+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
83+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
26+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1167+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
478+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1708+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie