Ajax-captain Tadic mist ‘oude maatjes’ in elftal

Foto: Ajax-captain Tadic mist ‘oude maatjes’ in elftal

Het wil dit seizoen maar niet lukken met Dusan Tadic. De Serviër scoorde nog niet in het nieuwe jaar, terwijl de Amsterdammers juist in deze maand zijn kwaliteiten nodig hebben. Hoewel Tadic een aantal keer dicht bij een doelpunt was, misten zijn pogingen overtuigingskracht om de tegenstander écht in gevaar te brengen. De oude vorm van Tadic, waar Ajax zo naar snakt, is dan ook ver te zoeken. 

Dusan Tadic was in zijn eerste seizoen bij Ajax bijna van een andere planeet. Zijn Eredivisie-cijfers spraken voor zich: 28 doelpunten en 13 assists. Ondertussen was hij zeer belangrijk in het succesvolle Champions League-seizoen. Exemplarisch was de uitwedstrijd tegen Real Madrid, waarin de Servische aanvaller twee assists en een doelpunt op zijn naam zette. Waar hij de eerste twintig minuten Hakim Ziyech en David Neres in staat stelde om een doelpunt te maken, was hij na rust zélf goud waard door op de rand van het zestienmetergebied in de kruising raak te schieten.


Smaakmakers Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong gingen in de zomer van 2019 weg, maar de kwaliteiten van Tadic bleven. Onder Erik ten Hag was hij inmiddels de vaste centrumspits en dat werkte uitstekend met de creativiteit van Ziyech om zich heen. De Marokkaan en Serviër snapten elkaar beter dan ieder ander en legden tegenstanders in de luren met fraai combinatiespel. Ook Van de Beek, die met zijn loopacties en steekpasses Tadic op allerlei manieren hulp kon bieden, speelde een belangrijke rol in het succesvolle aanvalsspel dat onder meer Chelsea van de mat speelde.

Coronaseizoen



De overtuigende wedstrijden tegen OSC Lille, Valencia en Chelsea maakten de analisten in praatprogramma’s eensgezind: dit Ajax kon wellicht opnieuw ver komen in het miljardenbal. Niets was echter minder waar, want het lukte de club uiteindelijk zelfs niet om de poulefase te overleven. Nadat in november de klad in het elftal kwam, lukte het niet om de laatste thuiswedstrijd tegen Valencia winnend af te sluiten. De wedstrijd eindigde in een 0-1 nederlaag, waardoor de ploeg van Ten Hag was overgeleverd aan de Europa League.

De goede vorm van Tadic was op dat moment al even verdwenen. De ervaren kracht, die in de zomer van 2019 nog een zesjarig contract ondertekende, was plotseling slordiger aan de bal en turnde niet langer elke grote kans meer om in een doelpunt. Mede door een sterke eerste helft van het voetbaljaar, dat door corona vervroegd ten einde kwam, slaagde Tadic erin om in alle competities toch 11 doelpunten en 17 assists op zijn naam te zetten. Hoewel het niet direct de cijfers waren van het seizoen ervoor, bewees hij alsnog zijn meerwaarde voor de club.


Tadic zélf was in maart ook niet helemaal tevreden over het seizoen, al vond hij het vooral belangrijk dat mensen het jaar in perspectief zagen. Zo vertelde hij tegenover Het Parool: “Dat het moeilijker gaat dan vorig seizoen is logisch. Toen ik kwam bij Ajax was de club vijf jaar geen kampioen geworden. Het was al lastig om de Champions League te halen. Als je dan ineens in de halve finales staat, worden de verwachtingen torenhoog. Je bent elke wedstrijd de favoriet. Iedereen loert op Ajax. Wij moeten daarmee omgaan.”

Positiewisseling

Op dat moment kon de captain van Ajax niet voorzien dat het seizoen geen doorgang meer kon vinden. Het team van de recordkampioen bleef doortrainen, maar stond voorlopig nagenoeg stil in de ontwikkeling rondom wedstrijdsituaties. Ondertussen kwamen de geruchten rondom het vertrek van Ziyech en Van de Beek verder op gang, nog meer dan het jaar ervoor. Waar het lange tijd bij geruchten bleef, sloeg Chelsea in het voorjaar toe: de club haalde Ziyech naar Londen. Ook Van de Beek ging naar Engeland, maar hij verhuisde naar Manchester en ging spelen voor United.

Het was slecht nieuws voor Tadic, die het juist moest hebben van de krachten van het tweetal. De drie technische spelers waren als geen ander in staat om elkaar aan te voelen en zo de juiste keuze vooruit te maken. In plaats van Ziyech en Van de Beek kwam Tadic dit seizoen te spelen met Antony en Kudus. Waar de Braziliaan het talent, maar nog niet de kwaliteiten heeft om Ziyech op te volgen, was Kudus vooralsnog het grootste gedeelte van het voetbaljaar geblesseerd. 

Er veranderde nog meer: Tadic speelde bij Ajax in de voorgaande jaren dan wel eens aan de zijkant, maar in de duels waarom het ging stond hij steevast in de spits. De verhuizing naar de linkerkant van het veld maakte het voor hem direct een stuk lastiger, omdat hij voortaan minder in het spel voorkwam. In de eerste seizoenshelft waren er zelfs wedstrijden, waarin hij nauwelijks gevaar kon stichten en de aanvoerder geenszins bepalend was in het strafschopgebied. Dat Ajax maandenlang een échte spits miste, maakte het voor de aanvaller natuurlijk ook niet eenvoudig.

Leidersrol



De Eredivisie-cijfers van dit seizoen spreken voor zich. Met negen doelpunten leverde Tadic dit jaar weinig in, maar zijn assists gingen drastisch omlaag. Waar hij afgelopen jaar nog goed was voor 14 assists, komt dat aantal momenteel uit op vier assists. Het laat nog maar eens zien dat Tadic met Antony en Zakaria Labyad (de huidige nummer ‘10’) nog niet dezelfde klik heeft als hij met Van de Beek en Ziyech had. Met alle ‘kleintjes’ in de eerste competitiehelft, zijn deze cijfers op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen en niet om over naar huis te schrijven.


Het gehele elftal had in het najaar wederom een vormdip te pakken. Het Italiaanse Atalanta Bergamo schakelde in december in de poulefase van de Champions League Ajax uit, waardoor de club opnieuw niet overwinterde in de Champions League. “Er ontstaat altijd frustratie wanneer er dingen fout gaan op het veld”, vertelde Tadic daarover aan De Telegraaf. ‘Wij waren gewoon niet goed. Atalanta had een goed tactisch plan en verdedigde goed. Alleen dan nog moeten wij met onze kwaliteiten meer doen. Dit was niet goed genoeg.”

Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat ook Tadic in deze wedstrijd niet goed genoeg was. Desondanks gloort er hoop voor de aanvaller, want met Sébastien Haller heeft het team eindelijk weer een voorhoedespeler in huis die direct klaar is om belangrijk te zijn. De spits debuteerde in de Johan Cruijff Arena tegen PSV en liet direct zien dat hij uit het juiste hout is gesneden. Haller kan de bal eenvoudig bij zich houden, heeft scorend vermogen in huis en is zijn tegenstanders in de lucht vrijwel altijd de baas met zijn sterke lichaam.

In de wedstrijden tegen PSV en Feyenoord liet het koppel al zien dat ze elkaar uitstekend aanvoelen, waardoor de Amsterdamse toekomst zonnig eruit ziet. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer: de komende maanden moeten Haller en Tadic het aantal doelpunten en assists flink opschroeven. Daarnaast hebben ze met Antony een speler bij zich met specifieke kwaliteiten, zoals snelheid en behendigheid. Alle ingrediënten zijn voor Tadic dan ook aanwezig om Ajax naar een nieuw landskampioenschap te leiden, al ligt de bal momenteel bij hem. 

Wat is de beste positie van Dusan Tadic?

  • Linksbuiten
  • Centrumspits
  • Rechtsbuiten
  • Nummer '10'
941+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
109+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
245+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
81+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
24+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
710+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
81+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
278+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
574+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
327+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
468+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
149+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
107+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
482+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
319+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
242+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
588+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
71+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
99+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
116+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie