Winterslaap ‘De Beer’ goud waard voor Feyenoord

Foto: Winterslaap ‘De Beer’ goud waard voor Feyenoord

Het lijkt in eerste opzicht nog niet op een gelukkig huwelijk: Lucas Pratto moest Feyenoord in de spits van nieuwe energie en doelpunten voorzien, maar binnen een paar weken lijkt de 32-jargie Argentijn van eerste spits naar derde keus te zijn gedaald. Toch heeft de komst van ‘De Beer’ een positief effect op de Rotterdamse club. 

Het lijkt erop dat Lucas Pratto, alias ‘De Beer’, nog in een winterslaap vertoeft. De 32-jarige Argentijnse spits werd aan het begin van de winterse transferperiode door Feyenoord voor een half seizoen aan de selectie toegevoegd, maar tot nu toe weet de van River Plate afkomstige spits nog niet te overtuigen in de punt van de Rotterdamse aanval. Na basisplekken tegen Sparta Rotterdam en PEC Zwolle moest de ervaren spits het tegen Ajax doen met een invalbeurt van zes minuten en mocht een week later, in de topper tegen AZ Alkmaar, Bryan Linssen eerder invallen dan de 32-jarige spits. 

Lucas Pratto en Feyenoord

Dat de wegen van Pratto en Feyenoord überhaupt kruisten, komt door de aanwezigheid van Frank Arnesen. De Deense technisch directeur van Feyenoord kreeg vanuit zijn netwerk een tip dat er in Argentinië een spits zou rondlopen die voor een prikkie naar De Kuip zou kunnen komen en aangezien Feyenoord geen grote transfersom kon betalen – maar het onder meer uit de Europa League-groepsfase wel inkomsten vergaarde – was elke optie welkom om Dick Advocaat zijn gewenste spits te bezorgen. Eerst zou er nog sprake zijn van een koopoptie in de huurovereenkomst met de Argentijn, maar later bleek dat Pratto voor een halfjaar naar Rotterdam-Zuid trok om zijn carrière uit het slob te trekken. 

Door zijn postuur heeft Pratto de bijnaam ‘De Beer’, maar het enige wat hij op dit moment overeenkomt met dat dier is dat ze allebei een winterslaap houden. Ten minste: als je kijkt naar de eerste optredens van Pratto in het shirt van Feyenoord, kun je moeilijk van een vlijmscherpe spits spreken. De ervaren aanvaller, die het afgelopen seizoen bij River Plate vooral op de bank zat, lijkt fysiek nog niet toe aan Eredivisie-voetbal en zou met een te hoog vetpercentage in Rotterdam zijn aangekomen, waardoor het ook niet gek is dat de prestaties van Pratto nog niet om naar huis te schrijven zijn. 


Daarnaast valt een ander aspect op: de verschillen in de voetbalvisies van enerzijds technisch directeur Arnesen en anderzijds Advocaat. De oefenmeester van Feyenoord speelt sinds zijn entree in De Kuip puur op resultaat. Dit leverde hem meer dan eens kritiek op, maar het puntenaantal dat hij met Feyenoord pakte (gemiddeld twee punten per wedstrijd) spreekt boekdelen over de prestaties van de Rotterdammers onder de Kleine Generaal. Arnesen ziet het spelletje toch anders: dat blijkt uit de aanstelling van Arne Slot als nieuwe trainer van Feyenoord (per volgend seizoen, red.), maar óók uit de huurtransfer van Pratto. 

Andere voetbalwereld

De Argentijnse spits komt in Rotterdam in een andere voetbalwereld terecht dan dat hij gewend is. Als spits van clubs zoals River Plate en bij de nationale ploeg van Argentinië (vijf interlands) was hij gewend om meer op de helft van de tegenstander te spelen. Dat hoge spel, waar Advocaat angstig voor is maar Feyenoord zowel in de topper tegen Ajax als afgelopen weekend tegen AZ aantoonde in de vingers te hebben, zorgt ervoor dat de verbeterpunten van de spits (sprintduels aangaan, dribbels maken en passes geven) wat minder nadrukkelijk in beeld komen. Daarbij moet gezegd worden: dan moet Pratto wel de kansen die hij krijgt afmaken, feit blijft dat hij dat (wegens gebrek aan wedstrijdritme?) tot nu toe niet lukte. 

Het neemt echter niet weg dat Pratto een spits is die vooral tegen de zestien van de tegenstander aan moet spelen om gevaarlijk te worden. De 32-jarige Argentijn is op zijn best als hij zich tussen de twee centrale verdedigers kan nestelen en de bal op de rand van de zestien of het liefst in het vijandige strafschopgebied kan ontvangen. Dat dit met de huidige speelstijl van Feyenoord bijna een utopie is, zorgt er mede door dat Pratto nog niet uit de verf komt bij de Rotterdammers. Maar Pratto is daarin niet de enige: spelers zoals Steven Berghuis en Orkun Kökçü renderen óók beter op het moment dat het team aanvallender speelt, de bal eerder op het veld verovert en zij daardoor meer ruimte hebben om hun creatieve vermogen tot uiting te laten komen. 


Toch is het opvallend dat op het moment dat de situatie Feyenoord dwingt om verder naar voren te spelen en eerder druk te zetten – zoals tegen AZ afgelopen weekend – dat het team ook beter gaat draaien. Daar heeft tot op heden Pratto echter nog geen gebruik van kunnen maken, maar dat geldt niet voor een andere (eerder) verguisde spits van de Rotterdammers. 

Nicolai Jörgensen

De dalende lijn in de hoop dat Pratto de verlossing zou brengen in Rotterdam loopt lineair met de stijgende vorm van Nicolai Jörgensen. De Deense spits maakte in de eerste seizoenshelft alléén tegen RKC Waalwijk een doelpunt en weet sinds de aanwezigheid van de Argentijnse spits bijna wekelijks het net te vinden. Er werd lange tijd gedacht dat de Deense aanvaller, die het afgelopen jaar vaker in de lappenmand lag dan op het veld stond, zijn langste tijd in Rotterdam erop had zitten, maar de laatste weken toont de spits wekelijks weer zijn meerwaarde voor de club uit Rotterdam-Zuid. 

De afgelopen maanden is het vaak gegaan over de redenen waarom Jörgensen zijn vorm niet kon hervinden. Een gebrek aan zelfvertrouwen, zijn vele blessures en het ontbreken van de volledige steun vanuit de technische staf van Feyenoord zijn daar veelgenoemde voorbeelden van, maar tot nu toe blijkt het gebrek aan serieuze concurrentie de meest logische verklaring. Advocaat wilde graag een nieuwe spits omdat hij de talentvolle Robert Bozenik en Naoufal Bannis nog niet klaar voor het grote werk achtte en dat nieuws bereikte ook Jörgensen, die daardoor praktisch zeker was van zijn plek in de punt van de aanval. 


Nu lijkt de Deen, ondanks de nieuwe concurrentie, dat ook. In dat opzicht is de komst van Pratto alsnog een gouden zet gebleken: wanneer Jörgensen zijn doelpunten weer weet te maken, heeft Feyenoord alsnog profijt van de komst van de ervaren Argentijn. De vraag is echter wel of Jörgensen nog lang in De Kuip speelt: volgens diverse media heeft Galatasaray interesse in de Deense aanvalsleider en ziet Jörgensen op zijn beurt een overgang naar de Turkse topclub ook wel zitten. Hoewel Advocaat in een interview voor de wedstrijd tegen AZ nog liet weten dat het vertrek van de spits ‘geen onderwerp’ was, liet Jörgensen doorschemeren dat een overgang naar Turkije wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. De huidige vorm van de Deense spits zal de te ontvangen transfersom alleen maar goed doen, al is het wel de vraag of Feyenoord zich op dit moment het vertrek van een spits kan permitteren.

Feyenoord moet Jörgensen laten gaan

  • Ja, als je miljoenen kan pakken meteen doen
  • Ja, alleen als nieuwe spits kan halen
  • Ja, Pratto is geschikte vervanger
  • Ja, Bozenik is geschikte vervanger
  • Ja, Bannis is geschikte vervanger
  • Nee, Feyenoord heeft hem nodig
1133+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:55
3+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
10+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
49+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
19+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
209+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
100+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
63+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
35+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
426+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
166+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
42+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
229+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
82+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
122+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
612+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
283+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
336+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1443+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
192+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8650+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie