TRANSFERUURTJE: Stunts bij Ajax én Feyenoord, Memphis-wending

Foto: TRANSFERUURTJE: Stunts bij Ajax én Feyenoord, Memphis-wending

De laatste transfergeruchten en -nieuwtjes lees je elke dag op SoccerNews.nl. In de rubriek ‘Transferuurtje’ verzamelt de redactie de meest interessante en bizarre transferberichten in een handig overzicht.

Nederland:

Volgens BILD heeft oefenmeester Erik ten Hag van Ajax al een verkennend gesprek gevoerd met Borussia Mönchengladbach, dat hem na het lopende voetbalseizoen voor de groep wil zetten. En misschien wordt hij in de Johan Cruijff ArenA wel opgevolgd door een van zijn voorgangers… In de voetbalpodcast van De Telegraaf onthult Mike Verweij namelijk: “Overmars wil één iemand heel erg graag terugzien. Het zijn ook vrienden. Hij zou heel erg graag willen dat Peter Bosz terugkomt, dat is geen geheim in en om Amsterdam. Maar of dat gaat lukken… Bosz zit goed bij zijn club en doet fantastisch.” Volgens de Ajax-watcher is het alleszins een mogelijkheid dat Ten Hag na het lopende voetbalseizoen de benen neemt. En dat zou niet eens zo heel erg zijn… “Na dit seizoen is een mooi moment om uit elkaar te gaan. Hij heeft goed gepresteerd; qua resultaten kan het niet heel veel beter. Ten Hag moet dit aangrijpen, denk ik. Dit is de manier om door de voordeur naar buiten te lopen.”

Ajax lijfde Sébastien Haller onlangs in voor 22,5 miljoen euro, maar hoeft niet dat gehele bedrag op de bankrekening van het Engelse West Ham United te storten. De Hammers namen namelijk zélf een loopje met de som die zij betaalden voor de spits, aldus The Daily Mail. De Premier League-club bereikte in de zomer van 2019 een overeenkomst met het Duitse Eintracht Frankfurt: Haller kwam naar het London Stadium en West Ham zou iets meer dan 50 miljoen euro voor hem betalen, maar wél, zoals vaker bij transfers, gespreid. Slechts één jaar later bleken de Hammers een heuse wanbetaler te zijn. In mei 2020 dienden de Londenaren 5,4 miljoen pond (bijna 6,1 miljoen euro) over te maken naar Frankfurt, maar om de een of andere reden weigerde de penningmeester van West Ham dit te doen. Eintracht kaartte dit aan bij de FIFA, maar had maar weinig zin in de rompslomp die daarop zou volgen en daarom verkochten de Duitsers de schuld aan het investeringsbedrijf MSD Capital. Dat heeft nu dus recht op 6,1 miljoen euro, waardoor West Ham nog maar 16,4 miljoen euro krijgt voor Haller.Ryan Gravenberch is dé revelatie van dit seizoen bij Ajax en wordt inmiddels in de gaten gehouden door vrijwel de gehele Europese top, weet journalist Mike Verweij van De Telegraaf. De Amsterdammers moeten zich alvast voorbereiden op een vertrek. In een video-item van zijn werkgever zegt Verweij: “En dat is ook logisch, want als je bij Ajax op je achttiende in het eerste staat en dat niet alleen, maar eigenlijk ook gewoon al weken de beste speler bent, dan kan het heel snel gaan.” Vervolgens zegt de clubwatcher gekscherend dat Ajax over een speler van 150 miljoen euro beschikt. Hij verwijst naar berichten in de Spaanse media over Ilaix Moriba, die midweeks bij FC Barcelona debuteerde in de Copa del Rey: “Hij had 74 minuten gespeeld met volgens mij verschrikkelijke statistieken. Deze jongen had 39 succesvolle passes en 11 mislukte, dus gewoon 22 procent slechte passes. Met daarbij zeven balveroveringen en dertien keer balverlies.” Verweij vervolgt: “Maar die schijnt volgens de Spaanse media, en dat is volgens mij ook al opgenomen in zijn contract, 100 miljoen euro waard te zijn. Wij hebben Gravenberch gezien tegen PSV, tegen Feyenoord een helft en tegen AZ. Als deze jongen honderd miljoen waard is, dan is Gravenberch 150 miljoen waard.”

Op dit moment is Dirk Kuyt nog de duurste Feyenoorder aller tijden. De Rotterdammers verkochten hun spits in 2006 voor 18 miljoen euro aan Liverpool en sindsdien werd er nóóit meer verdiend met een transfer. Naar verluidt heeft men in De Kuip echter een plannetje om dit eindelijk eens te bewerkstelligen. Volgens het Argentijnse medium Análisis Digital vraagt technisch directeur Frank Arnesen momenteel 35 miljoen euro voor Marcos Senesi, maar is het de bedoeling dat deze vraagprijs in de nabije toekomst verder opgeschroefd wordt. De verdediger moet binnenkort een nieuwe verbintenis ondertekenen in De Kuip die doorloopt tot medio 2025, met daarin een transferclausule van maar liefst 50 miljoen euro. Het is dus wel duidelijk dat Feyenoord eurotekens in de ogen heeft gekregen door het goede spel van zijn stopper. Dat is niet geheel onlogisch, want volgens Análisis Digital wordt Senesi momenteel gevolgd door Real Madrid, AC Milan, Napoli, Atalanta Bergamo en nóg meer topclubs. En de interesse zou behoorlijk concreet zijn…

Buitenland:

In de afgelopen zomer transfereerde Donny van de Beek van Ajax naar Manchester United voor 40 miljoen euro, maar vooralsnog vervult de middenvelder een bijrol op Old Trafford. En dat roept steeds meer onvrede op bij de Oranje-international. Aanvankelijk was Van de Beek van plan om zich in de basis te knokken, maar het wordt van kwaad tot erger en oefenmeester Ole Gunnar Solskjaer houdt hem steeds vaker negentig minuten lang op de bank. Volgens de Engelse media is de middenvelder nu van mening dat er iets moet veranderen. Naar verluidt werd hij in de afgelopen weken steeds warmer voor een uitleenbeurt, aan een geïnteresseerde club zoals bijvoorbeeld het Italiaanse Internazionale, dat zich voorbereidt op het vertrek van Christian Eriksen. United wil Van de Beek echter niet laten gaan, maar dat zorgt ervoor dat de oud-Ajacied muurvast zit. De Nederlander wil graag minuten maken, óók met het oog op het aanstaande Europees kampioenschap. Blijft zijn situatie zoals die nu is, dan zou hij uit beeld kunnen verdwijnen bij bondscoach Frank de Boer van Oranje. Naar verluidt loopt de voormalige Ajax-publiekslieveling inmiddels met zijn ziel onder zijn arm rond op Carrington, het trainingscomplex van de Mancunians.

Het is al lang en breed geen geheim meer dat oefenmeester Ronald Koeman Memphis Depay ongelooflijk graag naar FC Barcelona wil halen. Door hun getreuzel dreigen de Catalanen echter definitief achter het net te vissen… Koeman mag deze transferperiode vermoedelijk helemaal geen spelers halen, waardoor zijn doelwitten Memphis, Georginio Wijnaldum en Eric García bij respectievelijk Olympique Lyon, Liverpool en Manchester City blijven. En volgens El Mundo Deportivo dreigt er een drama voor de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal. Hij kan immers niet zomaar een beroep blijven doen op het engelengeduld van de voetballers in kwestie. Vooral Depay zou wel een beetje klaar zijn met het getreuzel in het Camp Nou-stadion, en de aanvaller verkent op dit moment de opties. De kans is groot dat hij het seizoen afmaakt in het Parc Olympique Lyonnais, waar hij kampioen van de Ligue 1 wil worden met zijn werkgever. In de zomer loopt zijn contract af en kan hij gaan en staan waar hij wil. Juventus én Paris Saint-Germain hebben zich volgens het bovengenoemde dagblad al bij zijn management gemeld en de Oranje-sterkhouder zou inmiddels ook een voorkeur hebben voor een verhuizing naar Parijs of Turijn, omdat Barça hem klaarblijkelijk toch niet zo heel graag wil hebben.

Moet Ajax Bosz terughalen?

  • Ja
  • Nee
1541+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie