Ödegaard lacht om interesse Nederlandse top

Foto: Ödegaard lacht om interesse Nederlandse top

Na het verhuurverzoek van Martin Ödegaard leken Ajax, PSV en Feyenoord goede kandidaten om het Noorse talent over te nemen. De aanvallende middenvelder van Real Madrid wil de Spaanse hoofdstad opnieuw tijdelijk verlaten om elders speelminuten te maken, maar daar lijkt hij bij de Nederlandse topclubs ook niet op te kunnen rekenen. 

Ajax, PSV en Feyenoord werden meteen na het verhuurverzoek van Martin Ödegaard genoemd als mogelijke bestemmingen. De Noorse spelmaker maakte in het shirt van Vitesse en sc Heerenveen indruk in de Eredivisie en had vorig jaar al in de top van de Eredivisie kunnen spelen, daar waar Ajax nadrukkelijke belangstelling toonde voor de 22-jarige speler van Real Madrid. Destijds koos de Noors international echter voor een dienstverband bij Real Sociedad en wanneer de Basken zich opnieuw in Madrid melden voor de spelmaker, zal hij waarschijnlijk opnieuw de Eredivisie overslaan. 

Martin Ödegaard

De ster van Ödegaard staat, ondanks zijn jonge leeftijd (22 jaar), al bijna zes jaar aan de horizon van het internationale topvoetbal. De Noorse spelmaker brak al op piepjonge leeftijd door bij Stromsgodset IF, waar hij als vijftienjarige zijn debuut maakte in de hoogste Noorse voetbalklasse en mocht op diezelfde leeftijd ook opdraven in het nationale elftal van Noorwegen. Daarmee werd de spelmaker in één klap wereldberoemd en stond hij binnen no-time in de belangstelling van zo’n beetje elke Europese topclub. 

In die fase werd de naam van de piepjonge Noor ook al in verband gebracht met Ajax. Destijds hadden de Amsterdammers met Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi al twee jonge twintigers op de vleugels staan, maar werd de destijds 16-jarige Ödegaard op hetzelfde niveau geschaard als de twee talenten van weleer. Tot een overgang naar Amsterdam kwam het niet; Ödegaard koos voor een miljoenencontract en ging in eerste instantie bij het tweede elftal van de Spaanse grootmacht spelen. 


Op het moment dat de hype overgewaaid was en Ödegaard zich moest bewijzen op vreemde bodem, bleek dat het wonderkind niet over dergelijke kwaliteiten beschikte dat hij zich óók op jonge leeftijd al in het eerste elftal van de Madrilenen speelde. In tegendeel: de jonge Noor werden gouden bergen beloofd, maar uiteindelijk mocht hij hoogstens meetrainen met de selectie van destijds manager Zinadine Zidane. De drang naar eerste elftal-voetbal werd groter en groter voor het supertalent, waarna Ödegaard zich voor het eerst in Nederland meldde op het moment dat Heerenveen stuntte en hem in de winterstop van het seizoen 2016-2017 voor anderhalf jaar naar het Abe Lenstra Stadion haalde. 

Na 43 wedstrijden in Friese dienst (drie goals, vijf assists) kwam er een einde aan het Ödegaard-tijdperk in het Hoge Noorden, maar dat was nog niet het einde van de Noor in Nederland. Na zijn tijd bij Heerenveen kwam Ödegaard bij Vitesse terecht, waar hij liet zien dat hij wel degelijk een stap omhoog aankon: in 39 wedstrijden maakte hij elf doelpunten en bereidde hij twaalf goals voor zijn teamgenoten voor. Het zag er naar uit dat de aanvallende middenvelder van Real Madrid na die verhuurperiode opnieuw een stap omhoog ging zetten in Nederland, waar wederom Ajax nadrukkelijk zou hengelen naar zijn diensten, maar dat pakte anders uit en is ook de reden waarom hij ook het aankomende halfjaar niet in de Nederlandse top zal spelen. 

Real Madrid

Ödegaard draaide vorig voetbaljaar een uitstekend seizoen bij Real Sociedad. In dienst van de Basken kwam hij in totaal 39 keer in actie en had hij met zeven doelpunten en negen assists een aardig aandeel in de productie van de La Liga-subtopper. Het leidde er zelfs toe dat Real Madrid-trainer Zidane hem de belofte deed dat hij in de eerste helft van dit seizoen een serieuze kans zou krijgen om zich in het eerste elftal van de Spaanse grootmacht te spelen. Mede door die belofte besloot Ödegaard, ondanks de aanbieding om langer in Baskenland te spelen, voor zijn kans in het Estadio Bernabeu te gaan. Veel mogelijkheden om zich te bewijzen, kreeg het Noorse supertalent van weleer niet: in de eerste seizoenshelft mocht hij vier keer in de basis starten en deed Zidane drie keer als invaller een beroep op hem. 

Met die zeven optredens dit seizoen komt zijn totaal aantal Real Madrid-wedstrijden op elf. Voor een supertalent dat al sinds de winter van 2015 onder contract staat bij de Madrilenen, is dat op z’n zachtst gezegd weinig. De inmiddels 22-jarige aanvallende middenvelder staat dan ook op een cruciaal punt in zijn carrière: zijn contract loopt nog tot de zomer van 2023 en met de minuten die hij op dit moment maakt, zal hij geen grote club achter zich aan krijgen om aankomende zomer of de zomer daarna alsnog een kans te krijgen in de top van het Europese voetbal. 


Daarom zal Ödegaard de komende maand in ieder geval niet voor een Nederlandse topclub kiezen: de reden daarvoor ligt eigenlijk in zijn verleden. Hoewel de keuze voor Real Madrid het niet onderschrijft, kiest Ödegaard de afgelopen jaren zijn clubs op basis van potentiële speelminuten. Hij zit daarmee ook in een luxepositie: de Noors international heeft een dik contract bij Real Madrid en kan op huurbasis ervaring in een eerste elftal opdoen. Daarom koos hij, ondanks interesse van grotere verenigingen, de afgelopen jaren voor kleinere clubs zoals Vitesse en Real Sociedad in plaats van subtoppers uit de Engelse Premier League of de top van de Eredivisie. Dat is niet alleen interessant voor Ödegaard, die kosten wat het kost minuten wil maken om zich te kunnen ontwikkelen, maar ook voor Real Madrid. In 2015 nam de Spaanse grootmacht Ödegaard voor vier miljoen euro over en vooral door zijn sterke periode bij Real Sociedad steeg die waarde naar veertig miljoen euro. 

Ajax, PSV en Feyenoord kansloos

Om die reden lijken Ajax, PSV en Feyenoord ook kansloos te zijn in de strijd om de tijdelijke diensten van Ödegaard. Niet alleen is de Eredivisie een competitie waar je marktwaarde niet per sé snel van gaat stijgen, ook is het uitzicht op speelminuten als huurspeler bij een Nederlandse topclub verre van ideaal. Natuurlijk heeft Ödegaard kwaliteiten die je niet zomaar op de transfermarkt kan vinden, maar dat geldt ook voor de spelers die op dit moment in dienst spelen van de vaderlandse top. 


Bij PSV zou Ödegaard moeten concurreren met spelers zoals Mohamed Ihattaren, Noni Madueke, Cody Gakpo en Mario Götze; spelers die elk hun eigen waarde vertegenwoordigen en vooral de eerste drie van dat rijtje kunnen een mooi transferbedrag voor PSV opleveren. De komst van Ödegaard zou de ontwikkeling van het eerstgenoemde drietal alleen maar in de weg zitten. Hetzelfde kun je stellen voor Ajax: de vleugels zijn daarin al dubbelbezet, alleen de nummer 10 positie kan wel een extra kracht gebruiken. Wanneer je als Ajax de keuze hebt tussen een fit talent uit eigen stal (Mohamed Kudus, red.) of een huurling die aan het einde van het seizoen weer teruggaat naar zijn eigenlijke werkgever, dan zal die keuze snel gemaakt zijn. Feyenoord bevindt zich in dezelfde situatie: als nummer tien moet Orkan Kökçü in de toekomst veel geld opbrengen en als rechtsbuiten is aanvoerder Steven Berghuis de absolute nummer één. 

Met de concurrentie in het achterhoofd is het huren van Ödegaard alleen een logische keuze voor beide partijen (Nederlandse topclub én Ödegaard) op het moment dat er een optie tot koop kan worden bedingt. Aangezien Ödegaard zo’n veertig miljoen euro waard is en zijn contract nog een aantal jaar doorloopt, is dat zeer onrealistisch. Volgens Marca heeft Ajax inmiddels wel een poging ondernomen om Ödegaard naar Amsterdam te lokken, maar wanneer Real Sociedad zich opnieuw meldt voor de 22-jarige spelmaker, is de kans groot dat Ödegaard zich opnieuw gaat verbinden aan de club uit Baskenland.

Naar welke club gaat Ödegaard?

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • Real Sociedad
  • Andere club
2167+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:31
0+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
10+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
25+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
60+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
65+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
90+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
149+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
217+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
97+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
81+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
62+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
155+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
27+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
15+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
378+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
46+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
62+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1173+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
246+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
118+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie