Droomspits Manchester City kost 75 miljoen euro

Foto: Droomspits Manchester City kost 75 miljoen euro

Met een transfersom van 74 miljoen euro is Romelu Lukaku de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Internazionale. Dat was op zich al een flinke investering en na dit seizoen bestaat de mogelijkheid dat Lukaku's loonkost kan verdubbelen: in Italië staat het veelbesproken Decreto Crescita ter discussie. Manchester City zou dan opeens een droombestemming kunnen worden voor de Rode Duivel, die nog enkele rekeningen heeft openstaan in de Premier League. 

Romelu Lukaku staat voor een tweede periode als voetballer in Manchester. Als we berichtgeving van Daily Telegraph mogen geloven, dan geniet Romelu Lukaku de concrete belangstelling van Manchester City. En ergens is dat logisch ook. In het huidige en vorige voetbalseizoen ontwikkelde Lukaku zich namelijk tot één van de beste spitsen in de Europese topcompetities, en zo'n type wil men er uiteraard graag bij in het Etihad Stadium. Volgens de Britse krant zou het The Citizens alles aan gelegen zijn om Lukaku vast te leggen, ongeacht of Sergio Agüero, de huidige aanvalsleider van Manchester City, zijn aflopende contract verlengt of niet. 

Het Argentijnse clubicoon zou namelijk serieus moeten inleveren om bij City te blijven, naar verluidt kan Agüero een nieuw contract tekenen in Manchester, maar wel tegen de helft van zijn huidige honorarium. Daarom wordt hij ondertussen nadrukkelijk genoemd bij Paris Saint-Germain en FC Barcelona. Romelu Lukaku zou dan één van de belangrijkste kandidaten zijn om bij City in de voetsporen te treden van Agüero, als nieuwe goaltjesdief van de Engelse topclub. Naast Lukaku worden ook Erling Haaland (Borussia Dortmund) en Darwin Nuñez (SL Benfica) genoemd. Terug naar de Premier League

Daarmee lijkt een terugkeer naar de Premier League voor Lukaku een reële mogelijkheid. Aan de andere kant van het Kanaal werd de Rode Duivel alleen bij Everton op waarde geschat. In dienst van Chelsea, en vooral tijdens zijn passage bij Manchester United – de stadsrivaal van het geïnteresseerde City – kreeg hij veel kritiek te slikken. Er werd bijvoorbeeld vaak neerbuigend gedaan – en soms zelfs gelachen – over zijn eerste balcontrole. Als hij scoorde voor United, dan was het altijd tegen de kleinere ploegen. En op de trainingen zou hij niet hard genoeg werken. Met andere woorden: het was hoog tijd voor een andere omgeving. 

Anderhalf jaar later blijkt het dat Lukaku een gouden carrièremove maakte na zijn transfer naar Internazionale en dat Manchester United een pure goalgetter mist. Onder Antonio Conte, die Lukaku “de beste coach ter wereld” noemt, voegde de spits in Italië een extra dimensie aan zijn spel toe. Conte zorgde ervoor dat Lukaku beter werd in het spel met de rug naar doel. Zo kan hij zijn imposante fysiek nóg functioneler maken in zijn aanvalsspel. Als Lukaku dat onder de knie krijgt, dan zou niemand hem nog kunnen afstoppen. 

Tijdens de eerste drie maanden bij Internazionale liet Antonio Conte zijn droomspits constant trainen met de rug naar het doel. En die trainingen verliepen keihard. Old school, zoals Big Rom het graag heeft. “Bij elke training plantte hij (Conte, red.) Andrea Ranocchia in mijn rug en vroeg hem om er hard in te vliegen. Telkens wanneer ik de bal verloor, moesten we de oefening opnieuw beginnen”, vertelde Lukaku eind december 2020 aan Sport/Voetbalmagazine. Waardering en respect

Qua bouw en kracht is Romelu Lukaku gemaakt om potten te breken in de Premier League. Dat deed hij effectief ook, zelfs bij Manchester United scoorde hij nog vlot, maar voor Lukaku moet vooral het gevoel juist zitten. Omdat hij in Italië de perfecte balans vond tussen het sportieve en het mentale, bereikte Lukaku de beste vorm uit zijn loopbaan. En hij is er nog steeds maar 27. “Ik ben nu anderhalf jaar bij Inter, maar ik speel hier het beste voetbal uit mijn carrière”, zei hij onlangs tegen Sky Italia. 

Nederig zoals hij is, beseft Lukaku dat hij dat hoge niveau niet op eigen houtje haalt. “Daarvoor moet ik de trainer bedanken, de staf, mijn teamgenoten.” Dergelijk gevoel van gezelligheid, samenhorigheid en waardering vormen de basis van Lukaku's uitzonderlijke resultaten bij Inter. In het kille Engeland was dat bijvoorbeeld helemaal anders. “De kleedkamer is erg verschillend met die in de Premier League”, vertelde Lukaku aan The Times. Het is ook zo'n warm gevoel dat Lukaku vindt bij de Rode Duivels. En ook daar presteert hij steeds op een hoog niveau. 

Vandaag de dag heeft Lukaku, als één van de grote bazen van de kleedkamer, een grote invloed bij Inter. Dat goeie gevoel en vertrouwen heeft hij ook nodig om optimaal te kunnen renderen. Die feeling heeft hij bijvoorbeeld nooit gehad bij Manchester United: in die optiek zal het Lukaku dan ook plezieren dat Pep Guardiola wel brood ziet in zijn komst. 

Bij Manchester United was toenmalig coach José Mourinho in eerste instantie geen tegenstander van Lukaku's komst, maar een fervente aanhanger was hij ook weer niet. Het was vooral Mino Raiola, de toenmalige makelaar van Lukaku in die periode, die pushte om zijn cliënt te laten tekenen bij Manchester United. Daar zou de voormalige pizzabakker namelijk een veel grotere commissie kunnen opstrijken. Nochtans riep Antonio Conte, toen de coach van Chelsea, destijds luid om de terugkeer van Lukaku op Stamford Bridge. Het werd uiteindelijk toch Old Trafford. 

Imponerend tegen Engeland

Na het mislukte avontuur bij Manchester United liet Romelu Lukaku niet meer met zich sollen, en stelde hij met Federico Pastorello een nieuwe makelaar aan. De bonkige spits neemt nu zelf de touwtjes in handen. Bij Internazionale neemt de topschutter van de Rode Duivels subtiel wraak op al zijn criticasters uit Engeland, die nooit een echte topspits in hem zagen. Lukaku diende die tegenstanders zélf van antwoord in de laatste interland tussen België en Engeland in november. Lukaku is niet meteen een wraakbeluste persoon, maar wel hyper-gemotiveerd om zijn critici van antwoord te dienen. Tegen Engeland leverde Lukaku met de Belgische nationale ploeg een masterclass af. De commentaren in de Britse pers waren opmerkelijk lovend. “De Manchester United-fans zien nu pas wat ze missen”, “Lukaku geselde de verdedigers met een fluwelen balbehandeling”, “Hij speelde een eerste helft zoals we hem die in het shirt van Manchester United nooit hebben zien spelen.” 't Was ongetwijfeld een prestatie die ook Manchester City niet ontgaan was, iets wat nu dus resulteert in de belangstelling voor Lukaku. 

Revanche

Eind 2020 gaf Lukaku een interview aan The Times en daar vertelde hij over zijn veelbesproken periode bij Manchester United. “Toen ik in Engeland speelde was ik zogezegd lui, liep ik niet, deed ik dit of dat niet”, zei Lukaku. “Hier bij Inter noemen ze mij de hardste werker in de kleedkamer. Natuurlijk ben ik erop vooruitgegaan, maar ik ben nog altijd dezelfde Rom. In de Premier League noemden ze me traag. Ik traag? Alsof ik het tempo van Manchester United niet aankon? Als je me nu ziet, zie je mijn vol potentieel. Je ziet wat ik had kunnen doen in Engeland.” 

Bij Manchester City dromen ze er dus van om Romelu Lukaku in te passen hun ploeg, en de spits heeft in de Premier League zelf duidelijk nog enkele rekeningen te vereffenen. De eerzuchtige Lukaku zou zijn eerdere tegenstanders maar wat graag met hun monden doen openvallen, want sinds zijn vertrek uit Engeland is hij alleen maar beter geworden. Sterker. Verfijnder. Meer ervaren. Een goeie first toch ook. Op 27-jarige leeftijd bereikt hij de top van zijn kunnen, en waarom zou hij die vorm niet willen etaleren bij de grootste concurrent van de club die hem afschreef: Manchester City. Een mooiere revanche bestaat er wellicht niet. City brengt de redding

Bovendien ziet de financiële situatie van Internazionale er niet erg rooskleurig uit en op het sportief vlak stond Antonio Conte al meermaals ter discussie. Bij Manchester City heeft Romelu Lukaku ook een groter perspectief op bekers en trofeeën, want daarvan heeft de spits er nog maar weinig in zijn kast staan. En sinds de Italiaanse overheid het veelbesproken Decreto Crescita (belastingvoordeel voor buitenlandse grootverdieners) dreigt op te geven, lijkt Lukaku – op financieel gebied – straks helemaal onhoudbaar te worden voor de Milanezen. 

Dat groeidecreet zorgde ervoor dat buitenlandse werknemers, zoals Romelu Lukaku, die minstens twee jaar werken in Italië 50 procent korting krijgen op hun belastingen. Dat gunstig financieel maakte het bijvoorbeeld mogelijk voor Internazionale om Lukaku aan te trekken. Maar eind december 2020 trad het Decreto Crescita nog steeds niet in werking en dreigt de Italiaanse overheid zelfs om het decreet te blokkeren. Op die manier zou de loonkost van Lukaku eind dit seizoen verdubbelen. En dan komt de interesse van Manchester City dus als geroepen.

POLL: Manchester City moet Lukaku halen

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 08 Maart 2021

  • teaser
  • compact
<strong>De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma </strong>

De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma

Frenkie de Jong lijkt na anderhalf jaar zijn oude vorm helemaal te hebben hervonden. De middenvelder ...

1464
<strong>Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV</strong>

Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV

Mohamed Ihattaren is weer volwaardig lid van de selectie van PSV. De 19-jarige aanvallende ...

2494
<strong>Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord</strong>

Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord

In de zomer leek het erop dat Marcos Senesi maar één seizoen bij Feyenoord zou spelen. De ...

755
"Kan me niet voorstellen dat ze met Jansen doorgaan"

"Kan me niet voorstellen dat ze met Jansen doorgaan"

AZ heeft zich herpakt na een desastreuze competitiestart, maar de prestaties blijven wisselvallig. ...

1
'Drama dreigt voor FC Utrecht en Gyrano Kerk'

'Drama dreigt voor FC Utrecht en Gyrano Kerk'

Gyrano Kerk overwoog FC Utrecht afgelopen zomer te verruilen, maar ondanks interesse van een aantal ...

14
'Donyell Malen heeft nieuwe bestemming al gekozen'

'Donyell Malen heeft nieuwe bestemming al gekozen'

De toekomst van Donyell Malen lijkt al duidelijk. Het Italiaanse <i>Calciomercato </i>heeft vernomen ...

95
'Groot nieuws voor Nederlandse voetbalsupporters'

'Groot nieuws voor Nederlandse voetbalsupporters'

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht. Het kabinet is bezig om een soort coronapaspoort (een ...

252
'KNVB komt met nieuwe VAR-afspraak na blunder'

'KNVB komt met nieuwe VAR-afspraak na blunder'

De KNVB gaat de omstreden strafschop van FC Utrecht tegen RKC Waalwijk (1-2 zege) gebruiken als ...

151
Advocaat biecht op: "Nee, ik vind het niet leuk"

Advocaat biecht op: "Nee, ik vind het niet leuk"

Feyenoord zal een aardig zakcentje overhouden aan de documentaire op Disney+, maar trainer Dick ...

68
'Voorselectie Oranje bewijst tactische beslissing'

'Voorselectie Oranje bewijst tactische beslissing'

Frank de Boer heeft zondagavond zijn eerste voorselectie van 2021 onthuld als bondscoach van Oranje. ...

79
"Niet meer noodzakelijk om Stekelenburg op te roepen"

"Niet meer noodzakelijk om Stekelenburg op te roepen"

Maarten Stekelenburg is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Volgens Ajax-watcher ...

63
'Advocaat dreigt Feyenoord-parel te passeren'

'Advocaat dreigt Feyenoord-parel te passeren'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat gunt zijn opvolger Arne Slot de kans om de selectie voor volgend ...

140
'De Ligt weet nu al waar hij volgend seizoen speelt'

'De Ligt weet nu al waar hij volgend seizoen speelt'

Matthijs de Ligt is de voorbije weken weer volop gelinkt aan een megatransfer. In werkelijkheid is ...

276
PSV - Feyenoord zorgt meteen voor ongekende rel

PSV - Feyenoord zorgt meteen voor ongekende rel

Aanstaande zondag staat de competitietopper tussen PSV en Feyenoord op het programma. De KNVB heeft ...

244
'Studio Voetbal moet daar meteen mee stoppen'

'Studio Voetbal moet daar meteen mee stoppen'

De kijkers van Studio Voetbal hebben zich zondagavond gestoord aan Rafael van der Vaart. De ...

159
"Hij zegt 'goedemorgen' en de rest van de dag niets meer"

"Hij zegt 'goedemorgen' en de rest van de dag niets meer"

Heracles Almelo won afgelopen weekend in de blessuretijd met 2-1 van PEC Zwolle dankzij een doelpunt ...

102
Nog een groot vraagteken achter naam De Ligt bij Juve

Nog een groot vraagteken achter naam De Ligt bij Juve

Het is nog altijd hoogstens onzeker of Matthijs de Ligt deze week mee kan doen met Juventus tegen FC ...

38
Dreun voor Young Boys richting EL-duel met Ajax

Dreun voor Young Boys richting EL-duel met Ajax

In de volgende ronde van de Europa League kruist Ajax de degens met BSC Young Boys uit Zwitserland. ...

415

Gisteren 07 Maart 2021

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

In 2019 werd de flirtende Ralf Seuntjens nog afgewezen door NAC Breda, maar deze zomer kan de ...

72
Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic deelde zondag een compliment uit aan FC Groningen, dat het de ...

212
Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Joey Veerman ontbreekt ook de komende interlandperiode bij Jong Oranje. De middenvelder van sc ...

106
Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Teun Koopmeiners vindt de 2-1 nederlaag bij Vitesse niet te wijten aan het veranderde systeem van ...

63
Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Een deel van Nederland stelt dat de titelrace al beslist is door de grote voorsprong van Ajax. ...

502
Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

PSV heeft zondag met 1-3 gewonnen bij Fortuna Sittard. Eran Zahavi maakte er twee, waar Donyell ...

216
Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Dirk Kuyt heeft zondagavond een open sollicitatie gedaan bij Liverpool. Er bestaat een mogelijkheid ...

220
Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Riechedly Bazoer ontbrak zondag in de wedstrijdselectie van Vitesse na een conflict op het ...

160
'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

Er dreigt dramatisch nieuws voor Ajax. Vanuit Catalonië worden de signalen steeds sterker dat Joan ...

1236
Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Sébastien Haller scoorde zondag voor Ajax, maar verder viel de Fransman vooral in negatief opzicht ...

263
'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

Ralf Seuntjens speelt volgend seizoen mogelijk toch voor NAC Breda. In 2019 wees de club hem ondanks ...

131
Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Liverpool is zondagavond afgezakt naar de achtste positie in de Premier League. Tottenham Hotspur ...

45
'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis heeft met de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot een gesprek gevoerd ...

501
Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

In de strijd om promotie naar de Eredivisie en de derde periodetitel heeft De Graafschap een ...

58
Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Danny Buijs heeft zondagmiddag gelaten gereageerd op de beslissing van scheidsrechter Dennis Higler ...

303