Nieuwe Toby Alderweireld dient zich aan bij Ajax

Foto: Nieuwe Toby Alderweireld dient zich aan bij Ajax

Het vertrek van Matthijs de Ligt houdt Ajax al ruim anderhalf jaar bezig. De extreme kwaliteiten die de jeugdspeler bezat, kunnen de Amsterdammers amper verwachten van zijn opvolgers. Hoewel Joël Veltman de rol afgelopen seizoen naar eer en geweten vervulde, lukte het hem niet om De Ligt te doen vergeten. Door het vertrek van Veltman naar de Premier League mocht dit seizoen Perr Schuurs proberen om naar tevredenheid naast Blind te spelen. Toby Aldeweireld werd onlangs in verband gebracht met een terugkeer, maar is dat wel nodig?

De centrale verdediger, die drie jaar geleden overkwam van Fortuna Sittard, maakte afgelopen seizoen al wat minuten in het eerste team. Dat was onder meer in de wedstrijden tegen AZ en Getafe (allebei uit), waarbij Schuurs in beide wedstrijden in de fout ging. De Limburger moest zich dit seizoen dan ook revancheren, maar dit ging met horten en stoten. Waar Schuurs in de Champions League enkele uitstekende duels afwerkte, ging hij ook een aantal maal vervelend de mist in. De roep op een vervanger klonk daardoor steeds heviger.


De laatste twee maanden kwam de naam van Toby Alderweireld steeds vaker terug in kranten en op voetbalwebsites. De ervaren Belg speelt zijn wedstrijden momenteel nog bij Tottenham Hotspur, maar zou wel oren hebben naar een terugkeer naar Nederland. Marc Overmars en Erik ten Hag bevestigden afgelopen week dat de club inderdaad contact onderhoudt met de oud-Ajacied, maar dat van een terugkeer allerminst sprake zou zijn. Desondanks kunnen de directeur voetbalzaken en hoofdtrainer het gerucht niet geheel wegnemen.

Toby Alderweireld



Het is niet onlogisch dat de Amsterdammers overwegen om de Belgische International een contract aan te bieden. De defensieve kracht maakte tussen 2009 en 2013 een zeer succesvolle periode mee in de hoofdstad. Alderweireld vormde samen met landgenoot Jan Vertonghen een zeer betrouwbare, krachtige en voetballend sterke achterhoede, waarmee de club ook Europees voor de dag kon komen. Toen Ajax hem in 2013 kwijtraakte aan Atlético Madrid, duurde het een periode voordat de achterhoede weer was geformeerd.

In Spanje ging het een stuk minder met Alderweireld en slaagde hij er niet in om een vaste waarde te worden. Daarom vertrok hij een jaar later alweer op huurbasis bij Southampton. Alderweireld paste uitstekend bij de Engelse voetbalstijl en toonde onder hoofdtrainer Ronald Koeman aan goed genoeg te zijn om in de Premier League mee te kunnen. Southampton raakte hem na een jaar echter weer kwijt, waarna hij een definitieve overstap maakte naar Tottenham Hotspur. In Londen lukte het hem om door te vechten tot hij basisspeler was.


Mocht Ajax erin slagen om Alderweireld naar Nederland terug te halen, dan beschikt het over een speler met veel ervaring en lichamelijke kracht om nog een paar jaar op topniveau mee te kunnen. De interesse van Ajax heeft ogenschijnlijk óók te maken met het hardnekkige gerucht dat PSV eveneens probeert om Alderweireld binnen te halen. Ajax weet als geen ander wat de kwaliteiten van de Belg zijn en wil absoluut niet dat deze bij de concurrent terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Dan kunnen ze hem maar beter in de eigen club hebben.

Jurriën Timber



De vraag is echter of Ajax Alderweireld daadwerkelijk nodig heeft, want binnen de club zijn voldoende opties beschikbaar. Zo maakte Ten Hag tegen FC Twente en Feyenoord gebruik van Jurriën Timber, een 19-jarige jeugdspeler die het uitstekend doet op de trainingen. Timber toonde in beide duels aan een goed gevoel te hebben voor het kiezen van positie. Bovendien is hij in één-tegen-één situaties volwassen genoeg om zijn directe tegenstander af te stoppen. Daarmee heeft de oefenmeester een speler in huis die zich richting het niveau van Alderweireld kan ontwikkelen. 

Timber kwam zeven jaar geleden samen met zijn tweelingbroer Quinten over van aartsrivaal Feyenoord en speelt inmiddels alweer een aantal jaar in Jong Ajax. Hij werkte al 39 wedstrijden af in de Keuken Kampioen Divisie. Afgelopen seizoen liet Ten Hag hem daarom in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, achteraf het laatste duel voor de coronastop, vrijwel het gehele duel meespelen. Ook dit seizoen kreeg hij in zes wedstrijden speelminuten, waaronder de laatste twee duels.

Het enthousiasme rondom Timber is ook bij de analytici en columnisten merkbaar. Hoewel het lastig in is te schatten wat het plafond van een jeugdspeler is, heeft de tiener alles in huis om een betrouwbare achterhoedespeler te worden. “Die jongen (Ryan Gravenberch, red.) vond ik samen met Jurriën Timber trouwens de beste speler bij Ajax”, schreef Willem van Hanegem maandagochtend in het Algemeen Dagblad. “Als je Timber hebt, hoef je geen Belgische oud-Ajacied terug te halen van Spurs. Laat Toby Alderweireld daar en ga verder met dit soort jongens.”

Toekomstvisie

Ajax staat dan ook op een kruispunt richting de toekomst. Hoewel het met Schuurs en Timber twee toptalenten in huis heeft, klinkt de transfer van Alderweireld eveneens aanlokkelijk. Allereest de eerste speler: daarvan verlengde Ajax deze maand het contract, dat volgend jaar zomer ten einde zou komen, tot medio 2025. Het lijkt daarmee dat Ajax de verdediger het vertrouwen geeft om zichzelf door te ontwikkelen en onder de hoede van assistent-trainer Winston Bogarde snel stappen vooruit te zetten, al kan een verhoging van zijn transferwaarde eveneens een rol spelen.


Schuurs voelt echter de hete adem van Timber in zijn nek. Met zijn 19-jarige leeftijd zal de verdediger graag snel aan spelen willen toekomen, het liefst in Amsterdam. Aangezien Schuurs slechts twee jaar ouder is, wil Timber ongetwijfeld niet wachten op het vertrek van zijn concurrent. Daarom moeten beide mannen tegen elkaar opboksen en daarmee uitvechten wie de sterkste is. Voorlopig geniet bij Ten Hag Timber de voorkeur. Door een half jaar in de Eredivisie, KNVB Beker en Europa League te spelen, kan hij de ervaring opdoen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.

Wanneer Ajax echter puur naar de korte termijn kijkt, dan is de optie Alderweireld zonder twijfel de beste. De club weet wat het in huis haalt en kan flink profiteren van de ervaren Blind en Alderweireld centraal in de verdediging. De Belg kan de verdedigende tekortkomingen van Blind als geen ander compenseren en kan, zeker in de Eredivisie, nog een aantal seizoenen behoorlijk mee. Aangezien hij nog een contract heeft dat tot de zomer van 2023 loopt, moet Ajax flink in de buidel tasten. De actuele marktwaarde van de Belg ligt naar verluidt rond de 20 miljoen euro.

Begin februari zullen we kortom zien hoe Ajax naar het huidige seizoen kijkt. Zien Overmars, Van der Sar en Ten Hag dit voetbaljaar inderdaad als een tussenjaar, waarbij de jeugdopleiding de voorkeur krijgt boven Europese prestaties? Of wil Ajax ook dit seizoen ver komen in de Europa League, waarmee het Europese aanzien krijgt en extra geld verdient? De eerste tekenen zijn dat de club voorlopig voor de jeugd kiest, maar de voetbalwereld blijft uiteindelijk onberekenbaar. Daarom valt niet uit te sluiten dat Ajax na enkele verliespartijen alsnog toeslaat op de transfermarkt. 

Wie moet centraal in de verdediging?

  • Perr Schuurs
  • Jurriën Timber
  • Toby Alderweireld
  • Een andere speler
2381+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
29+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
78+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
25+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
329+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
41+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
175+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
340+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
145+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
373+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
105+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
422+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
230+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
199+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
548+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
57+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
94+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie