Eredivisie-smaakmaker is klaar voor de Nederlandse top

Foto: Eredivisie-smaakmaker is klaar voor de Nederlandse top

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV strijden deze maand onderling om de bovenste plekken van de ranglijst. Het zou echter niet gek zijn als begin februari niet een van de gebruikelijke top-4, maar Vitesse bovenaan staat op de ranglijst. De Arnhemmers hebben met FC Groningen (thuis), VVV-Venlo (uit) en RKC Waalwijk (thuis) een onbeduidend eenvoudiger programma dan de topclubs. Die knappe prestatie komt niet bepaald uit de lucht vallen.

Het was in het najaar van 2010 toen Merab Jordania voor het eerst in beeld kwam bij Vitesse. Waar de club normaliter tevreden was als het wegbleef van de onderste plaatsen, zag de Georgische man het compleet andere aanpakken met de club voor ogen. Door spelers van Chelsea te huren, hoopte hij een team bij elkaar te krijgen dat binnen drie jaar zou meespelen voor het landskampioenschap. De Londense club leende inderdaad spelers uit aan Vitesse, maar verder dan een winterkampioenschap onder Peter Bosz en de subtop van Nederland kwam de club niet.


Ruim tien jaar later beschikt Vitesse alsnog over een uitstekende basis om mee verder te kunnen. De eredivisionist haalde de laatste jaren spelers als Riechedly Bazoer en Oussama Tannane naar de club. De middenvelders hebben de kwaliteiten om in de Nederlandse top mee te kunnen, maar bleken allebei mentaal nog niet sterk genoeg om daar ook terecht te komen. Bij Vitesse krijgt het tweetal opnieuw de kans om zich te bewijzen. Die manier van werken pakt momenteel geweldig uit, want zeker Tannane doet het geweldig. Is de speler nu wél klaar voor de Nederlandse top?

Verleden

Hoewel de aanvallende middenvelder het al anderhalf jaar goed doet in Arnhem, staan de topclubs nog niet voor hem in de rij. Dat heeft ogenschijnlijk alles te maken met het verleden van de 26-jarige Marokkaan. Tannane maakte op negenjarige leeftijd de overstap van Zeeburgia naar Ajax, maar de Amsterdammers stuurden hem al na anderhalf jaar weg. Vervolgens kwam hij via FC Utrecht bij PSV terecht, dat hem eveneens wegstuurde vanwege zijn gedrag. Uiteindelijk brak hij in Friesland bij sc Heerenveen door in het Betaald Voetbal.

Na zijn periode bij sc Heerenveen kwam hij uit voor Heracles Almelo, AS Saint-Étienne, Las Palmas en FC Utrecht, alvorens hij bij Vitesse kwam te spelen. Grofweg is zijn huidige club pas zijn eerste werkgever waar hij het weinig over zijn gedrag op en buiten het veld gaat. Tannane dient als een van de leiders van de nummer twee van de Eredivisie en werkt bovenal hard om de overwinningen over de streep te trekken. Daar past zijn negatieve gedrag uit het verleden niet meer bij, al zijn de Nederlandse topclubs nog altijd huiverig om hem te halen.


In het najaar van 2020 ging het bijvoorbeeld alsnog mis tijdens een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Tannane schold arbiter Richard Martens uit voor ‘mafkees’ en ‘clown’, waarvoor hij de rode kaart kreeg. Al zag de middenvelder dat anders. “Ik heb hem niet uitgescholden met ‘k’ of dat soort dingen”, aldus Tannane tegen ESPN. “Dus ik snap ook niet waarom mensen het heel groot maken. Of ik spijt heb? Honderd procent niet. Ik heb ook heel veel reacties gehad van: ‘Ik heb nog nooit een Marokkaan gezien die in het Nederlands uitscheldt!’ Dat is ook wel grappig.”

Karakter

Dat gedrag zit een droomtransfer van Tannane voorlopig in de weg. Hoewel het uitschelden van een scheidsrechter bij Vitesse weinig onderwerp van gesprek is, verandert dat wanneer hij bij bijvoorbeeld Ajax komt te spelen. De aandacht voor een Nederlandse topclub is simpelweg in buiten- en buitenland een stuk groter en gedrag komt eerder op een weegschaal te liggen. Spelers hebben daar nauwelijks de vrijheid om eens een uitglijder te maken, aangezien dat de rest van je clubperiode blijft achtervolgen. Met alle gevolgen van dien.

Daar kan Hakim Ziyech over meepraten. De Marokkaanse International speelt vanaf dit seizoen dan wel bij Chelsea, maar hij kende ook mindere periodes in zijn loopbaan. In het seizoen 2017/2018 speelde hij zijn tweede jaar voor Ajax en stak hij in een mindere vorm. Ziyech krijg het daardoor aan de stok met een gedeelte van de harde kern, die hem uitfloot wanneer hij balverlies leed. De middenvelder wilde in de zomer van 2018 daarom vertrekken, maar bleef alsnog langer bij Ajax spelen. Vervolgens verdiende hij een transfer naar Engeland.

Hoewel Ziyech ogenschijnlijk meer talent heeft dan Tannane ooit gaat krijgen, beschikt hij zéker over de kwaliteiten om eveneens bij een topclub te slagen. De vraag is echter hoe het zit met het mentale gedeelte. De Ziyech-anekdote toont aan dat een voetballer soms met druk en negativiteit moet dealen om een stap voorwaarts te maken. Daarbij is het essentieel dat je je niets aantrekt van je omgeving en vooral door blijft gaan op de ingeslagen weg. Dát onderdeel is precies wat Tannane vooralsnog nog niet liet zien in zijn loopbaan.

Succesjaar



Voorlopig richt Tannane zich op de tweede helft van de competitie, waarin Vitesse volop kans maakt op de bovenste plaatsen. De smaakmaker hoopt zelfs stiekem op het ultieme doel: voor het landskampioenschap gaan. “Ik heb nooit de kans gehad om bij een grote Nederlandse club te spelen”, vertelde Tannane deze week aan Omroep Gelderland. “Terwijl ik daarvoor wel de kwaliteiten heb. Maar zo is het tot nu toe gelopen. Daarom is het helemaal een droom om dit seizoen met Vitesse een prijs te winnen. Dat zou echt een stunt zijn.”


De eerste twee zinnen van het citaat tonen aan dat Tannane nog altijd in zijn hoofd heeft om bij een Nederlandse topclub te spelen. En dat is niet gek, want zeg nu eerlijk: de speler zou zeker niet misstaan in het elftal van Ajax, Feyenoord of PSV. De nummer-14 van Vitesse is bewegelijk, heeft het overzicht om zijn ploeggenoten te vinden, heeft de trap om de beslissende pass te geven, heeft een goed afstandsschot in huis en is ook nog eens in staat om een doelpunt te maken. Er zijn maar weinig spelers in Nederland die hetzelfde kunnen.

Afgelopen weekend was Tannane voor Vitesse wederom goud waard tegen Vitesse. De Arnhemmers kwamen binnen twee minuten al op voorsprong, waarna Tannane de stand prachtig op 0-2 pracht. Hij nam de bal in het strafschopgebied waanzinnig op zijn schoen, waarna deze de kruising in verdween. Vervolgens leverde hij ook nog eens een assist af op de 0-3 na een schitterende loopactie in het centrum van het veld. Tannane nam de bal aan, omspeelde de tegenstander, gaf goed voor en zag Armando Broja de bal binnenwerken. De sterke prestatie staat bepaald niet op zichzelf.

Wanneer Vitesse Tannane na het seizoen laat gaan, dan zal dit ongetwijfeld niet voor een habbekrats zijn. Transfermarkt stelt zijn marktwaarde vast op 3 miljoen euro, maar de verwachting is dat hij duurder is. Mogelijk moeten Nederlandse topclubs zelfs een bedrag op tafel leggen dat boven de 10 miljoen euro ligt. Dan willen een trainer en bestuur wél de zekerheid hebben dat ze een speler binnenhalen waarvan het gedrag toelaatbaar is. Recente discussies met scheidsrechters tonen eerder het tegendeel aan. In die zin gooit Tannane voorlopig zijn eigen glazen in, maar het tij kan keren.

Is Tannane geschikt voor de Nederlandse top?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, hij is mentaal niet sterk genoeg
  • Nee, hij mist alles voor de top
877+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:30
11+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
148+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
97+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
20+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
41+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
85+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
90+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
150+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
109+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
197+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
197+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
362+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
20+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
19+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
162+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
38+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
245+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
212+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
251+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
98+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie