Rellende Schmidt vertoont Mourinho-trekjes

Foto: Rellende Schmidt vertoont Mourinho-trekjes

PSV won afgelopen weekend van Sparta Rotterdam, maar na afloop ging het nauwelijks over de doelpuntrijke wedstrijd (5-3, red.). Het conflict tussen PSV-trainer Roger Schmidt en scheidsrechter Bas Nijhuis domineerde de berichtgeving over het duel. Het is niet de eerste keer dat Schmidt op deze manier de media haalt, waardoor hij trekjes begint te krijgen van José Mourinho. 

PSV hoopte met de komst van Roger Schmidt een bepaalde rust in de tent te krijgen, maar daar wil het soms bij de oefenmeester zelf aan ontbreken. De Duitse trainer had het na de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (5-3 winst voor PSV, red.) opnieuw aan de stok met scheidsrechter Bas Nijhuis, die hij in de reactie na de wedstrijd “onprofessioneel” noemde en tijdens de persconferentie verklaarde dat hij “nooit meer van zijn leven” met de Tukker in gesprek wilde gaan. Dat was niet het enige incident van de afgelopen weken voor Schmidt, die tijdens de eerste seizoenshelft ook al eens met de KNVB in de clinch lag omdat de voetbalbond een wedstrijd van PSV niet wilde uitstellen. 

Ronde 1: Roger Schmidt vs. Bas Nijhuis na Vitesse – PSV

Het was niet voor het eerst dat Schmidt en scheidsrechter Nijhuis met elkaar clashte. De eerste ronde van deze vete vond vorig jaar plaats, op 25 oktober. Op die datum speelde PSV tegen Vitesse (1-1) en kreeg het in de laatste minuut een penalty van Nijhuis. De Tukker gaf de Eindhovenaren diep in de blessuretijd een strafschop, waardoor de kampioenskandidaat een belangrijke overwinning op de hoogvliegers uit Arnhem kon boeken. Hoewel Nijhuis dus eerst in het voordeel van de PSV’ers floot, werd hij door VAR Danny Makkelie naar het tv-scherm gedirigeerd om het incident nog eens te bekijken. 

Op het tv-scherm zag Nijhuis dat hij een fout had gemaakt: Vitesse-verdediger Eli Dasa duwde niet, maar botste min of meer op PSV-speler Jorrit Hendrikx, waardoor er volgens Makkelie en daarna ook Nijhuis geen sprake was van een overtreding. Dat de scheidsrechter zijn eigen beslissing vervolgens corrigeerde en PSV géén penalty gaf, schoot Schmidt totaal in het verkeerde keelgat. “Je mag de VAR alleen maar gebruiken als er 100% een verkeerde beslissing is gegeven, en dit was geen verkeerde beslissing”, tierde de Duitse trainer na afloop op de persconferentie. 


Schmidt deed geen moeite om zijn woede onder stoelen of banken te steken: “Natuurlijk ben ik boos. Mijn spelers geven alles en dan wordt hen op deze manier een penalty ontnomen. Hij (Nijhuis, red.) wilde mij niet eens uitleg geven, hij zei alleen: wil je een gele of een rode kaart?” Nijhuis ontkende die aantijging (uiteraard) voor de camera van FOX Sports: “Ik heb nog in het Duits uitleg gegeven, maar merkte dat de emotie zo hoog zat dat het niets meer uitmaakte wat ik zei. Ik snap de frustratie van de trainer goed, helemaal op zo’n moment. (..) Maar ik heb een fout gemaakt en de VAR heeft dat rechtgezet.” 

Ronde 2: Roger Schmidt vs. Milan van Dongen na Ajax – PSV 

Na het eerste akkefietje bleef het langere tijd rustig rondom de trainer van PSV. Dat kon ook niet anders; de Eindhovenaren zaten aan het einde van 2020 in een sterke fase en zorgden ervoor dat het gat met koploper Ajax van zeven punten naar één punt slonk. Het eerste moment dat het eens flink tegenzat voor de trainer, was het echter wel meteen wéér raak: na afloop van de wedstrijd tegen Ajax, waar Schmidt zijn ploeg een 0-2 voorsprong weg zag geven, botste hij opnieuw. Dit keer niet met de scheidsrechter, maar met ESPN-journalist Milan van Dongen.
Het gesprek verliep op zijn zachtst gezegd stroef. 

Van Dongen haalde een aantal kritiekpunten aan tijdens het interview na de wedstrijd, waar onder de weggegeven voorsprong (“Ik denk dat dit een heel goed resultaat is”, was Schmidts reactie), de twee gezichten van de eerste en tweede helft (“Vind jij dat?”, was Schmidts eerste reactie) en het feit dat spelers zoals Eran Zahavi en Donyell Malen het niet lukte om negentig minuten lang te spelen (“Als je hard werkt, word je moe, dat is voetbal.”) en de kritiek op de conditie van de gehele PSV-selectie (“Dat is jouw mening en mijn mening is anders.”). 


Ronde 3: Roger Schmidt vs. Bas Nijhuis na Sparta Rotterdam – PSV

Het toppunt van de Schmidt-rellen kwam afgelopen weekend, nadat de Eindhovenaren in Spangen met 3-5 van Sparta Rotterdam wonnen. Tijdens de wedstrijd kreeg Schmidt het opnieuw aan de stok met scheidsrechter Nijhuis, die van zijn vierde man te horen kreeg dat de trainer van PSV zo’n beetje elke beslissing van de leidsman in twijfel trok. Dat leidde al een woordenwisseling op het veld, waar Nijhuis de PSV-trainer zei dat “hij zich bezighield met het leiden van de wedstrijd en Schmidt zich met coachen moest bezighouden” en als dit niet gebeurde, dan zou de coach van de Eindhovenaren de wedstrijd vanaf de tribune verder moeten bekijken. Na afloop kwam Schmidt echter met een andere onthulling.  

De Duitse coach was in een interview met ESPN, en later op de persconferentie, bikkelhard voor de scheidsrechter. De sneeuw maakte het veld in Rotterdam moeilijk bespeelbaar en gevaarlijk voor de spelers, desalniettemin liet Nijhuis het vaak na om voor kleine overtredingen te fluiten. Té vaak, zo oordeelde Schmidt na afloop. De trainer hield de scheidsrechter verantwoordelijk voor het feit dat Cody Gakpo met een blessure het veld moest verlaten omdat “door deze manier van fluiten spelers denken dat ze alles kunnen maken”.
Die opmerking bleek echter pas het topje van de ijsberg. Schmidt verklaarde dat Nijhuis tegen iemand van PSV had verteld dat hij expres niet floot voor overtredingen tegen de Eindhovenaren omdat Schmidt na de wedstrijd tegen Vitesse openlijk kritiek had geleverd op de beslissing van Nijhuis om de gegeven penalty in de blessuretijd terug te trekken. Opnieuw was Nijhuis er als de kippen bij om die aantijgingen, tussen het lachen door, als onzin te bestempelen. 

Mourinho-trekjes

De opmerkingen van Schmidt krijgen mogelijk nog wel een vervelend staartje voor de coach van PSV wanneer de arbitragecommissie zich over de kwestie gaat buigen. Los van die mogelijkheid en het feit dat je het zowel eens als oneens kan zijn over de beredenering van zowel Schmidt als Nijhuis, voelen de relletjes rondom Schmidt als een beproefd recept om de spelers uit de kritiekstorm te houden. Telkens wanneer er een speler bekritiseerd wordt tijdens een interview of één van Schmidts mannen onrecht wordt aangedaan in het veld, is het de coach van de Eindhovenaren die op de voorgrond treedt. 


Dat patroon kennen we van José Mourinho. De tegenwoordig coach van Tottenham Hotspur houdt zich in dienst van de Londenaren nog aardig koest, maar wist als trainer van Chelsea, Real Madrid en Internazionale meerdere malen de spotlights op zichzelf te richten wanneer het even wat minder ging met het team. Door zelf de headlines te domineren, lukte het Mourinho vaak om de aandacht van het probleem (lees: prestaties) af te leiden en was hij het lijdend voorwerp terwijl de coach ervoor zorgde dat hij zijn spelers klaarstoomde om dezelfde fouten niet nog een keer te maken. Kijkend naar de manier waarop PSV de afgelopen weken een riante voorsprong weggaf tegen Ajax en het feit dat de Eindhovenaren bijna hetzelfde overkwam tegen Sparta, laat zien dat de Eindhovenaren na een sterke fase van het einde van vorig jaar ingeruild hebben voor een mindere periode.

Gaat Schmidt te ver?

  • Nee, hij maakt terechte opmerkingen
  • Nee, maar hij zit wel op het randje
  • Ja, dit slaat nergens op
  • Ja, hij moet naar zijn eigen team kijken
499+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:45
40+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
24+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
55+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
246+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
29+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
70+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
20+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
70+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
65+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
39+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
172+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
34+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
114+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9548+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1483+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1410+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
122+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1283+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1906+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
817+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie