Senesi solliciteert naar droomtransfer

Foto: Senesi solliciteert naar droomtransfer

Marcos Senesi was afgelopen zomer dicht bij een transfer naar Napoli, maar bleef uiteindelijk toch bij Feyenoord. De Argentijnse verdediger lijkt daar echter geen enkel probleem mee te hebben. Sterker nog: de 23-jarige centrumspeler maakte in De Klassieker tegen Ajax veel indruk met zijn verdedigende spel, waarmee hij een open sollicitatie deed naar een droomtransfer deze zomer. 

Marcos Senesi moet bij Feyenoord de eerste grote transferklapper in jaren worden. De 23-jarige verdediger leek afgelopen zomer al richting de uitgang van De Kuip te vertrekken, maar bleef omdat Napoli haar interesse niet concretiseerde. Daardoor liep Feyenoord (voorlopig) een mooie transfersom mis, maar het geluk daarvan was wel dat Senesi zich nog minimaal een jaar committeerde aan uitblinken in De Kuip. Dat laatste deed hij als geen ander in De Klassieker. 

Marcos Senesi

Feyenoord liet Ajax het eerste half uur van de wedstrijd komen en betaalde daar een pijnlijke prijs voor met het enige doelpunt van de wedstrijd. Senesi had ook zijn rol in de goal van Ryan Gravenberch: de centrumverdediger liet zich meelokken door de 18-jarige middenvelder van Ajax, die probeerde een gaatje te vinden aan de rand van de zestien om met zijn sterkere rechterbeen uit te halen. Gravenberch vond die ruimte echter niet, maar omdat Senesi met hem meeliep ontstond er wel een gat in het centrum, waar de jonge Ajax-middenvelder na een fraaie kapbeweging de ruimte wel vond om de bal met zijn linkerbeen in de hoek te plaatsen, een schot waar óók Feyenoord-doelman Nick Marsman niet helemaal vrijuit ging. 

Het was voor Senesi de enige smet op een verder uitstekende wedstrijd. Het doelpunt valt echter niet alleen op het conto van de 23-jarige Argentijn te schrijven; Feyenoord speelde in die fase van de wedstrijd ver naar achteren, had slechts 22% van het balbezit en riep de problemen als het ware over zichzelf af. Dat de Rotterdammers pas na de tegentreffer verder durfde op te schuiven en achterin één op één ging spelen, gebeurde eigenlijk een half uur te laat. Helemaal als je nagaat met welke zekerheid Senesi de Feyenoord-poort gesloten hield. 


De Argentijnse verdediger had op voorhand een moeilijke wedstrijd tegen Sébastien Haller. De Franse miljoenenaanwinst van Ajax is een luchtmacht op zichzelf, maar kwam er in de luchtduels tegen Senesi eigenlijk niet aan te pas. De Argentijnse verdediger ging vijf keer het kopduel aan en kwam elke keer als winnaar uit de strijd. Daarmee maakte hij een groot wapen van Ajax, dat Haller sinds zijn komst als kapstok en afmaker gebruikt, onschadelijk. Niet alleen in de lucht, ook over de grond was Senesi in een groot deel van zijn duels de beste: hij zette in totaal zes tackles in zorgde er in vier gevallen (66,7%) voor dat hij als winnaar uit de strijd kwam. Daarnaast was Senesi op basis van intercepties ongeëvenaard: met zes tussenkomsten in De Klassieker liet hij al zijn teamgenoten én Ajax-spelers achter zich. 

Ontwikkeling Senesi bij Feyenoord

Daarmee scoorde de Argentijn in de wedstrijd tegen Ajax een stuk hoger dan zijn gemiddelde defensieve cijfers. Deze veranderen in vergelijking met vorig seizoen nauwelijks. Het gemiddeld aantal intercepties per negentig minuten dit jaar blijft bij Senesi op hetzelfde niveau als vorig seizoen: 1,8 (2019/2020, 17 gespeelde wedstrijden) om 1,9 (2018/2019, 16 gespeelde wedstrijden). De exponentiële groei in de wedstrijd tegen Ajax is desalniettemin wel te verklaren: Feyenoord speelde na het eerste half uur in De Klassieker een stuk hoger op het veld dan voorheen, met alle positieve gevolgen van dien. 

Doordat Feyenoord meer risico durfde te nemen en de tegenstander op eigen helft al onder druk zette in plaats van in te zakken, creëerde de ploeg van Dick Advocaat de situatie dat Ajax vaak de lange bal moest hanteren om zich onder de druk van de Rotterdammers uit te spelen. Op dat moment is het voor een goed gepositioneerde speler zoals Senesi gemakkelijk om een bal te onderscheppen zonder dat hij een duel hoeft aan te gaan. Daar kan Feyenoord echter nog meer gebruik van gaan maken, helemaal wanneer de bal bij Senesi komt. De 23-jarige verdediger heeft dan op basis van defensieve cijfers geen grote ontwikkeling doorgemaakt als je het vergelijkt met vorig seizoen, maar is in zijn passing wel een stuk effectiever geworden. 


De Argentijn geeft gemiddeld meer passes per negentig minuten dan vorig seizoen (62,6 om 61,4), maar dat aantal is zo klein dat het in een wedstrijd nauwelijks opvalt. De grootste winst van Senesi zit in de manier van passen: vorig seizoen was hij nog verantwoordelijk voor 0,1 gecreëerde kans per negentig minuten, dit seizoen staat dat gemiddelde op 0,5, wat neerkomt op een stijging van 400%. Deze stijging komt vooral doordat Senesi meer en betere lange ballen vanuit achteruit produceert: vorig seizoen kwamen 4,1 lange ballen aan (40% van totaal), dit seizoen 6,4 (59% van totaal). Met deze openingen kan Senesi ervoor zorgen dat een opkomende back en/of balvaste spits kan worden aangespeeld en Feyenoord sneller en effectiever een aanval kan inzetten. 

Deze lange ballen van achteruit worden nog effectiever op het moment dat Senesi méér intercepties heeft en meteen een pass naar voren kan geven. Op het moment dat de Argentijnse verdediger een bal onderschept, staat de organisatie van de tegenstander over het algemeen minder goed dan wanneer hij een bal krijgt als deze wordt rondgespeeld in de defensie. Daar is wel één zaak belangrijk in: om dit meer mogelijk te maken, zal Feyenoord zoals in de wedstrijd tegen Ajax de tegenstander op eigen helft al onder druk moeten zetten en hen zo dwingen tot het geven van een lange bal. 

Droomtransfer

Op dat moment dat Feyenoord met meer offensieve druk gaat spelen, geeft het Senesi vaker de mogelijkheid om zowel defensief als opbouwend uit te blinken. Dat neemt voor de Rotterdammers een ander risico met zich mee, al is het de vraag of dat negatief kan zijn. Wanneer Senesi blijft spelen zoals hij tegen Ajax deed, dan zal de interesse in zijn diensten toenemen en wordt een droomtransfer voor de Argentijn aannemelijker. Het zal voor de Rotterdammers sowieso een groot karwij worden om de linksbenige centrale verdediger in De Kuip te houden, helemaal als hij zijn ontwikkeling van dit seizoen door weet te zetten. 


De Rotterdammers zouden op dit moment in gesprek zijn over een nieuw contract met Senesi, maar van witte rook is het voorlopig nog niet gekomen. Feit blijft wel dat de club uit Rotterdam-Zuid de investering uit 2018 (Senesi kwam voor zeven miljoen euro over van San Lorenzo) terug gaan verdienen: op dit moment vertegenwoordigt Senesi een transferwaarde van 18 miljoen euro en met een contract dat nu nog doorloopt tot de zomer van 2023 kan Feyenoord een veelvoud van dat bedrag vragen. 

Met een handtekening onder een nieuwe verbintenis en een mogelijk debuut bij de nationale ploeg van Argentinië kan dit bedrag nóg hoger uitvallen, helemaal wanneer Senesi onder Arne Slot een rol van betekenis blijft spelen. De nieuwe trainer van Feyenoord heeft de naam van aanvallend ingestelde trainer, waardoor de kernkwaliteiten van Senesi volgend seizoen sowieso beter tot uiting gaan komen dan wanneer Feyenoord vooral op resultaat blijft voetballen. De grote vraag die blijft resten is, helemaal met de prestaties van de Argentijn tegen Ajax in het achterhoofd: speelt Senesi dan nog in De Kuip?

Gaat Senesi het transferrecord van Kuyt verbreken?

  • Ja, deze zomer al
  • Ja, na contractverlenging
  • Nee, zo goed is hij ook niet
2262+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
75+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
36+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
27+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
13+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
249+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
99+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
163+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
64+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
89+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
468+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
199+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
295+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
865+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
169+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8623+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1967+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3287+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
610+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
976+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie