Senesi solliciteert naar droomtransfer

Foto: Senesi solliciteert naar droomtransfer

Marcos Senesi was afgelopen zomer dicht bij een transfer naar Napoli, maar bleef uiteindelijk toch bij Feyenoord. De Argentijnse verdediger lijkt daar echter geen enkel probleem mee te hebben. Sterker nog: de 23-jarige centrumspeler maakte in De Klassieker tegen Ajax veel indruk met zijn verdedigende spel, waarmee hij een open sollicitatie deed naar een droomtransfer deze zomer. 

Marcos Senesi moet bij Feyenoord de eerste grote transferklapper in jaren worden. De 23-jarige verdediger leek afgelopen zomer al richting de uitgang van De Kuip te vertrekken, maar bleef omdat Napoli haar interesse niet concretiseerde. Daardoor liep Feyenoord (voorlopig) een mooie transfersom mis, maar het geluk daarvan was wel dat Senesi zich nog minimaal een jaar committeerde aan uitblinken in De Kuip. Dat laatste deed hij als geen ander in De Klassieker. 

Marcos Senesi

Feyenoord liet Ajax het eerste half uur van de wedstrijd komen en betaalde daar een pijnlijke prijs voor met het enige doelpunt van de wedstrijd. Senesi had ook zijn rol in de goal van Ryan Gravenberch: de centrumverdediger liet zich meelokken door de 18-jarige middenvelder van Ajax, die probeerde een gaatje te vinden aan de rand van de zestien om met zijn sterkere rechterbeen uit te halen. Gravenberch vond die ruimte echter niet, maar omdat Senesi met hem meeliep ontstond er wel een gat in het centrum, waar de jonge Ajax-middenvelder na een fraaie kapbeweging de ruimte wel vond om de bal met zijn linkerbeen in de hoek te plaatsen, een schot waar óók Feyenoord-doelman Nick Marsman niet helemaal vrijuit ging. 

Het was voor Senesi de enige smet op een verder uitstekende wedstrijd. Het doelpunt valt echter niet alleen op het conto van de 23-jarige Argentijn te schrijven; Feyenoord speelde in die fase van de wedstrijd ver naar achteren, had slechts 22% van het balbezit en riep de problemen als het ware over zichzelf af. Dat de Rotterdammers pas na de tegentreffer verder durfde op te schuiven en achterin één op één ging spelen, gebeurde eigenlijk een half uur te laat. Helemaal als je nagaat met welke zekerheid Senesi de Feyenoord-poort gesloten hield. De Argentijnse verdediger had op voorhand een moeilijke wedstrijd tegen Sébastien Haller. De Franse miljoenenaanwinst van Ajax is een luchtmacht op zichzelf, maar kwam er in de luchtduels tegen Senesi eigenlijk niet aan te pas. De Argentijnse verdediger ging vijf keer het kopduel aan en kwam elke keer als winnaar uit de strijd. Daarmee maakte hij een groot wapen van Ajax, dat Haller sinds zijn komst als kapstok en afmaker gebruikt, onschadelijk. Niet alleen in de lucht, ook over de grond was Senesi in een groot deel van zijn duels de beste: hij zette in totaal zes tackles in zorgde er in vier gevallen (66,7%) voor dat hij als winnaar uit de strijd kwam. Daarnaast was Senesi op basis van intercepties ongeëvenaard: met zes tussenkomsten in De Klassieker liet hij al zijn teamgenoten én Ajax-spelers achter zich. 

Ontwikkeling Senesi bij Feyenoord

Daarmee scoorde de Argentijn in de wedstrijd tegen Ajax een stuk hoger dan zijn gemiddelde defensieve cijfers. Deze veranderen in vergelijking met vorig seizoen nauwelijks. Het gemiddeld aantal intercepties per negentig minuten dit jaar blijft bij Senesi op hetzelfde niveau als vorig seizoen: 1,8 (2019/2020, 17 gespeelde wedstrijden) om 1,9 (2018/2019, 16 gespeelde wedstrijden). De exponentiële groei in de wedstrijd tegen Ajax is desalniettemin wel te verklaren: Feyenoord speelde na het eerste half uur in De Klassieker een stuk hoger op het veld dan voorheen, met alle positieve gevolgen van dien. 

Doordat Feyenoord meer risico durfde te nemen en de tegenstander op eigen helft al onder druk zette in plaats van in te zakken, creëerde de ploeg van Dick Advocaat de situatie dat Ajax vaak de lange bal moest hanteren om zich onder de druk van de Rotterdammers uit te spelen. Op dat moment is het voor een goed gepositioneerde speler zoals Senesi gemakkelijk om een bal te onderscheppen zonder dat hij een duel hoeft aan te gaan. Daar kan Feyenoord echter nog meer gebruik van gaan maken, helemaal wanneer de bal bij Senesi komt. De 23-jarige verdediger heeft dan op basis van defensieve cijfers geen grote ontwikkeling doorgemaakt als je het vergelijkt met vorig seizoen, maar is in zijn passing wel een stuk effectiever geworden. De Argentijn geeft gemiddeld meer passes per negentig minuten dan vorig seizoen (62,6 om 61,4), maar dat aantal is zo klein dat het in een wedstrijd nauwelijks opvalt. De grootste winst van Senesi zit in de manier van passen: vorig seizoen was hij nog verantwoordelijk voor 0,1 gecreëerde kans per negentig minuten, dit seizoen staat dat gemiddelde op 0,5, wat neerkomt op een stijging van 400%. Deze stijging komt vooral doordat Senesi meer en betere lange ballen vanuit achteruit produceert: vorig seizoen kwamen 4,1 lange ballen aan (40% van totaal), dit seizoen 6,4 (59% van totaal). Met deze openingen kan Senesi ervoor zorgen dat een opkomende back en/of balvaste spits kan worden aangespeeld en Feyenoord sneller en effectiever een aanval kan inzetten. 

Deze lange ballen van achteruit worden nog effectiever op het moment dat Senesi méér intercepties heeft en meteen een pass naar voren kan geven. Op het moment dat de Argentijnse verdediger een bal onderschept, staat de organisatie van de tegenstander over het algemeen minder goed dan wanneer hij een bal krijgt als deze wordt rondgespeeld in de defensie. Daar is wel één zaak belangrijk in: om dit meer mogelijk te maken, zal Feyenoord zoals in de wedstrijd tegen Ajax de tegenstander op eigen helft al onder druk moeten zetten en hen zo dwingen tot het geven van een lange bal. 

Droomtransfer

Op dat moment dat Feyenoord met meer offensieve druk gaat spelen, geeft het Senesi vaker de mogelijkheid om zowel defensief als opbouwend uit te blinken. Dat neemt voor de Rotterdammers een ander risico met zich mee, al is het de vraag of dat negatief kan zijn. Wanneer Senesi blijft spelen zoals hij tegen Ajax deed, dan zal de interesse in zijn diensten toenemen en wordt een droomtransfer voor de Argentijn aannemelijker. Het zal voor de Rotterdammers sowieso een groot karwij worden om de linksbenige centrale verdediger in De Kuip te houden, helemaal als hij zijn ontwikkeling van dit seizoen door weet te zetten. De Rotterdammers zouden op dit moment in gesprek zijn over een nieuw contract met Senesi, maar van witte rook is het voorlopig nog niet gekomen. Feit blijft wel dat de club uit Rotterdam-Zuid de investering uit 2018 (Senesi kwam voor zeven miljoen euro over van San Lorenzo) terug gaan verdienen: op dit moment vertegenwoordigt Senesi een transferwaarde van 18 miljoen euro en met een contract dat nu nog doorloopt tot de zomer van 2023 kan Feyenoord een veelvoud van dat bedrag vragen. 

Met een handtekening onder een nieuwe verbintenis en een mogelijk debuut bij de nationale ploeg van Argentinië kan dit bedrag nóg hoger uitvallen, helemaal wanneer Senesi onder Arne Slot een rol van betekenis blijft spelen. De nieuwe trainer van Feyenoord heeft de naam van aanvallend ingestelde trainer, waardoor de kernkwaliteiten van Senesi volgend seizoen sowieso beter tot uiting gaan komen dan wanneer Feyenoord vooral op resultaat blijft voetballen. De grote vraag die blijft resten is, helemaal met de prestaties van de Argentijn tegen Ajax in het achterhoofd: speelt Senesi dan nog in De Kuip?

POLL: Gaat Senesi het transferrecord van Kuyt verbreken?

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 08 Maart 2021

  • teaser
  • compact
<strong>De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma </strong>

De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma

Frenkie de Jong lijkt na anderhalf jaar zijn oude vorm helemaal te hebben hervonden. De middenvelder ...

1210
<strong>Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV</strong>

Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV

Mohamed Ihattaren is weer volwaardig lid van de selectie van PSV. De 19-jarige aanvallende ...

2319
<strong>Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord</strong>

Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord

In de zomer leek het erop dat Marcos Senesi maar één seizoen bij Feyenoord zou spelen. De ...

700
'Ronald Koeman krijgt groot nieuws in Barcelona'

'Ronald Koeman krijgt groot nieuws in Barcelona'

Joan Laporta heeft de presidentsverkiezingen bij FC Barcelona gewonnen. De advocaat troefde zijn ...

239
Verbazing door 'gigantische Noa Lang-blunder'

Verbazing door 'gigantische Noa Lang-blunder'

De voorselectie van het Nederlands elftal telt 35 namen, maar er ontbreekt ook een aantal opvallende ...

51

Gisteren 07 Maart 2021

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

In 2019 werd de flirtende Ralf Seuntjens nog afgewezen door NAC Breda, maar deze zomer kan de ...

9
Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic deelde zondag een compliment uit aan FC Groningen, dat het de ...

37
Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Joey Veerman ontbreekt ook de komende interlandperiode bij Jong Oranje. De middenvelder van sc ...

35
Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Teun Koopmeiners vindt de 2-1 nederlaag bij Vitesse niet te wijten aan het veranderde systeem van ...

17
Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Een deel van Nederland stelt dat de titelrace al beslist is door de grote voorsprong van Ajax. ...

175
Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

PSV heeft zondag met 1-3 gewonnen bij Fortuna Sittard. Eran Zahavi maakte er twee, waar Donyell ...

85
Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Dirk Kuyt heeft zondagavond een open sollicitatie gedaan bij Liverpool. Er bestaat een mogelijkheid ...

77
Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Riechedly Bazoer ontbrak zondag in de wedstrijdselectie van Vitesse na een conflict op het ...

70
'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

Er dreigt dramatisch nieuws voor Ajax. Vanuit Catalonië worden de signalen steeds sterker dat Joan ...

750
Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Sébastien Haller scoorde zondag voor Ajax, maar verder viel de Fransman vooral in negatief opzicht ...

155
'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

Ralf Seuntjens speelt volgend seizoen mogelijk toch voor NAC Breda. In 2019 wees de club hem ondanks ...

87
Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Liverpool is zondagavond afgezakt naar de achtste positie in de Premier League. Tottenham Hotspur ...

31
'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis heeft met de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot een gesprek gevoerd ...

308
Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

In de strijd om promotie naar de Eredivisie en de derde periodetitel heeft De Graafschap een ...

44
Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Danny Buijs heeft zondagmiddag gelaten gereageerd op de beslissing van scheidsrechter Dennis Higler ...

188