Schuurs levert Ajax tientallen miljoenen op

Foto: Schuurs levert Ajax tientallen miljoenen op

Perr Schuurs tekende afgelopen week een nieuw contract bij Ajax. De 21-jarige Limburgse verlengde zijn tot 2022 durende verbintenis tot 2025 en mag zich voorlopig nog Ajacied noemen. Toch kun je vraagtekens zetten bij redenen waarom Ajax hem een nieuw contract voorschotelde: is dat puur om sportieve redenen of zit daar een financieel plaatje achter? 

Perr Schuurs zag zijn nieuwe contract bij Ajax als een beloning voor zijn ontwikkeling. Hoewel de centrale verdediger ook dit seizoen kan rekenen op een constante stroom aan kritiek op zijn spel, kan je niet ontkennen dat de Limburger stappen heeft gemaakt. De nog steeds jonge verdediger kwam op zijn achttiende over van Fortuna Sittard, waar hij als zeventienjarige aanvoerder was, en zou op termijn Matthijs de Ligt moeten opvolgen. Schuurs kreeg in Amsterdam het eerste seizoen vooral de kans om zich te settelen in zijn nieuwe omgeving en zich aan te passen aan het niveau in Amsterdam. 

Perr Schuurs

De jonge centrumverdediger speelde in zijn eerste seizoen als Ajacied nog vooral in de Keuken Kampioen Divisie. Schuurs kwam bij Ajax op jonge leeftijd al redelijk ervaren binnen: als speler van Fortuna Sittard had hij al 57 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie in de benen, maar al snel kwam hij er achter dat er in Amsterdam andere machten gevraagd werden. In het successeizoen van 2018/2019 van de Amsterdammers kwam hij nog niet in beeld bij de hoofdmacht en kwam hij tot 29 wedstrijden voor Jong Ajax, waarin hij vier keer scoorde en één assist gaf. 

Ajax kocht Schuurs vooral met het oog op het naderende vertrek van De Ligt. Sinds het moment dat de jongste aanvoerder ooit van de Amsterdammers zijn debuut maakte in het eerste elftal, wisten de beleidsbepalers in Amsterdam dat er een tijd kwam dat De Ligt zijn horizon ging verbreden. In de zomer van 2019 was dat zover: De Ligt vertrok voor ruim tachtig miljoen euro naar Juventus en Ajax kon het geld voor een groot deel in eigen beurs houden; de Amsterdammers hadden met Schuurs al een opvolger gekocht die een relatief lage investering bleek (2 miljoen euro, red.). 


Helemaal zeker van zijn plek leek Schuurs echter niet. Ajax betaalde in diezelfde transferperiode vijftien miljoen euro aan Club América Mexico om zich te verzekeren van de komst van Edson Álvarez, die de belangrijkste concurrent moest worden van Schuurs. Dat uiteindelijk jeugdproduct Joël Veltman de concurrentiestrijd won van de twee aanwinsten, was misschien nog wel de grootste verrassing. Toch kreeg Schuurs vorig seizoen de kans om te ruiken aan Ajax 1 en speelde hij tien wedstrijden in het eerste elftal. 

De Ligt-vergelijking

In de voorbereiding op het huidige seizoen liet Schuurs pas echt van zich horen. De verdediger kon na het vertrek van Joël Veltman de concurrentiestrijd van Álvarez, die door Ten Hag vooral als defensieve middenvelder wordt gebruikt, eenvoudig winnen en kreeg voor lange tijd het onvoorwaardelijke vertrouwen van zijn trainer. Schuurs was de gehele eerste seizoenshelft, ondanks de groeiende kritiek op hem, de eerste keuze van Ten Hag en had zeker zijn goede momenten, maar zag daarnaast ook bij elke stap die hij zette in het Ajax-shirt de schaduw van zijn voorganger over zich heen vallen. 

In vergelijking met het laatste seizoen van De Ligt en het huidige Eredivisie-jaar van Schuurs scoort de Limburger op basis van succesvolle (lucht)duels, balveroveringen, geblokkeerde schoten en gemaakte overtredingen nog steeds minder dan de verdediger van Juventus. Alleen qua intercepties (1,7 per negentig minuten om 1,2 per negentig minuten) en balverlies (7,2 keer per negentig minuten om 8,2 keer per negentig minuten) doet Schuurs het beter dan het eeuwige vergelijkingsmateriaal. 


Dat Schuurs een mindere verdediger is dan De Ligt, komt echter het beste naar voren als je gaat kijken naar de positionering van de Limburger. Meer dan eens staat Schuurs dit seizoen niet goed of stapt hij te vroeg of te laat in, waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat voor de goal van André Onana en, zoals bijvoorbeeld bij het eerste doelpunt van PSV afgelopen weekend, krijgt Ajax tegendoelpunten. Schuurs stelde zelf al dat hij een centrale verdediger is die het vooral van zijn opbouwende kwaliteiten moet hebben, maar ook daar weet hij zich niet te verbeteren in vergelijking met De Ligt: beiden zorgden voor 0,4 gecreëerde kans per negentig minuten voetbal, alleen Schuurs verstuurt gemiddeld meer dan tien passes méér dan De Ligt deed, en is dus met zijn passing een stuk minder effectief dan de Oranje-international. 

Contractverlenging

De vergelijking met De Ligt is, helemaal gezien het postuur van Schuurs, meer dan logisch, maar dat maakt het niet minder terecht om de twee verdedigers langs één lat te leggen. De Ligt is een speler van de buitencategorie en daar kan Schuurs nooit aan tippen. De Limburger heeft zeker kwaliteiten en doet niet héél veel onder voor De Ligt, maar het grote clichéboek der voetbalwijsheden schrijft voor dat deze details in de top wel het verschil maken tussen winnen en verliezen. Dat heeft Schuurs dit seizoen ondervonden in de Champions League. 

Sterker nog: na de wedstrijd tegen PSV, waar Ajax een tegendoelpunt kreeg na een dekkingsfout van Schuurs, verloor de jonge verdediger zelfs zijn basisplek aan JurrienTimber. Laatstgenoemde zou volgens Ten Hag ‘wendbaarder’ zijn, waardoor hij beter zou kunnen spelen tegen de bewegelijke aanvallers van FC Twente. Dat het noodlot voor Timber in die wedstrijd toesloeg en Schuurs zich alsnog mocht bewijzen in de tweed helft, was voor de Limburger een geluk na een ongelukkige mededeling. 


Dat Schuurs nadat hij gepasseerd werd door Ten Hag een nieuw contract tekende bij Ajax, was niet alleen qua timing ongelukkig. De reacties op de hernieuwde verbintenis van de verdediger waren overwegend negatief: fans lieten van zich horen en vonden het gek dat een speler die zóveel fouten maakte nog steeds kon rekenen op een verlenging tot de zomer van 2025. Wanneer je naar de ontwikkeling van Schuurs gaat kijken sinds zijn eerste verbintenis in 2018 – destijds tekende hij een vierjarig contract – en je zet dat af tegen zijn huidige marktwaarde, dan heeft deze contractverlening weinig te maken met de sportieve ontwikkeling van de centrale verdediger. 

Verzekeren van miljoenen

Ajax wil zich met dit nieuwe contract in de toekomst verzekeren van een hoge transfersom voor Schuurs. Hoewel de Limburger in Amsterdam regelmatig onder vuur ligt, zijn er veel clubs in de topcompetities van Europa waar Schuurs wel degelijk een meerwaarde kan zijn. In het verleden werden onder andere Liverpool, de club waar de Limburger wél een goede indruk tegen maakte in de Champions League, genoemd als mogelijk nieuwe club. 

Met een marktwaarde van 12 miljoen euro en een contract tot 2022 was er echter geen club die diep in de buidel ging tasten voor Schuurs. Nu is dat een ander geval: op het moment dat de verdediger zijn basisplek terug weet te veroveren en nog een half seizoen in de Eredivisie en Europa League speelt, zal dat zijn marktwaarde waarschijnlijk omhoog brengen. Tel daarbij op dat hij volgend jaar in de Champions League acteert en (voor Ajax hopende) nieuwe stappen maakt in zijn ontwikkeling, dan kan hij over een seizoen of aan het einde van het volgende seizoen een veelvoud opbrengen van zijn huidige transferwaarde. Bedragen zoals voor De Ligt werden betaald lijken daarbij een utopie, maar de eerder genoemde dertig miljoen euro is dan opeens niet zo’n hele gekke transfersom meer.

Wat is de reden van Schuurs contractverlenging?

  • Beloning ontwikkeling
  • Hoge transfersom in de toekomst
  • Een beetje van beide
  • Geen van beide
1858+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:19
3+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
6+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
10+
Ajax Legends en team van Clarence Seedorf kijken uit naar bijzonder duel | SN Mixed Zone
08:42
9+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
36+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
106+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
191+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
173+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
452+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
439+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
209+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
224+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
22:15
109+
Driessen ziet ‘gemiste kans voor PSV’
22:08
241+
Verrassende club voor Van Persie? “Om de hoek”
21:59
32+
Roda JC geeft kostbare zege uit handen
21:41
598+
‘Peter Bosz en Arne Slot op één shortlist’
21:35
391+
Theo Janssen rouwt: “Heel heftig”
21:23
112+
Kraaij laakt Jong-teams: “Dát is het vervelende”
21:14
946+
‘Ajax-terugkeer in de maak’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie