Meesterzet Advocaat beslist De Klassieker

Foto: Meesterzet Advocaat beslist De Klassieker

Dick Advocaat en Feyenoord maken zich op voor één van de belangrijkste wedstrijden sinds het aantreden van de ervaren oefenmeester. De Klassieker staat zondag op het programma en is weer eens de wedstrijd tussen de nummers één en twee van de competitie. Advocaat heeft twee ingrediënten in zijn ploeg om de eerste winst in jaren te boeken in de Johan Cruijff ArenA. 

Feyenoord-trainer Dick Advocaat zal afgelopen zondag met bovengemiddelde interesse de wedstrijd tussen Ajax en PSV gevolgd hebben. De ervaren oefenmeester treft met zijn Feyenoord twee van de drie traditionele topclubs in één maand en kon de wedstrijd goed gebruiken in de voorbereiding voor de topduels in januari. Na deze maand kan de top van de Eredivisie er compleet anders uitzien en Feyenoord profiteerde al optimaal van het puntverlies dat PSV in de wedstrijden tegen Ajax (2-2, red.) en AZ (3-1 verlies, red.) leed. De Rotterdammers staan nu op een knappe tweede plaats en kunnen bij winst in Amsterdam aankomende zondag medekoploper worden van de Eredivisie. 

Feyenoord

De Rotterdammers kregen dit seizoen van de analytici veel kritiek over zich heen. Zo zou Feyenoord de ongeslagen reeks, die ruim een jaar stand hield, met meer geluk dan wijsheid hebben gehouden en kon de verliespartij tegen Vitesse wel eens het begin van het einde betekenen voor de club uit Rotterdam-Zuid. Advocaat leek echter op geen enkele manier onder de indruk van één verliespartij en datzelfde gold voor zijn spelers: Feyenoord ging stoïcijns door met het spel waarmee de ploeg meer dan een jaar lang niet verloor in de Eredivisie en plukt daar nu, wanneer andere hoogvliegers punten verspelen, daar de vruchten van. 

Toch zullen de Rotterdammers de komende weken een nieuwe druk ervaren. Aartsrivaal Ajax staat natuurlijk bekend als dé wedstrijd van het jaar in Rotterdam-Zuid en hoewel de fans hun ploeg niet aan kunnen moedigen, zal de spanning in de huiskamers te voelen zijn. Advocaat zag tijdens de laatste competitiewedstrijden niet het beste Feyenoord-voetbal onder zijn leiding, maar sleepte tegen PEC Zwolle (1-0, red.) alsnog de volle buit uit het vuur. De ervaren oefenmeester zal ook weten dat er aankomend weekend wel uit een ander vaatje getapt moet worden, wil het een serieuze kans maken tegen Ajax. 


De Klassieker: systeem Feyenoord 

Dat Feyenoord kwalitatief minder is dan de tegenstander uit Amsterdam is geen verrassing. Dat wil echter niet zeggen dat de Rotterdammers geen kans hebben om de eeuwige rivaal aankomende zondag niet te kunnen verslaan. Dat daarvoor een aantal aanpassingen nodig zijn, lijkt een publiek geheim. Het ligt zelfs in de lijn der verwachting dat Advocaat het één en ander om gaat zetten om Feyenoord wat defensieve zekerheid te geven. Afgaande op het vorige topduel van Feyenoord (tegen Vitesse, red.) kun je dan opmaken dat de Rotterdammers niet in hun vertrouwde 1-4-3-3-opstelling zullen aantreden, maar in een 1-5-3-2-systeem gaan spelen.

Waar Feyenoord tegen Vitesse dit systeem voor het eerst uitprobeerde, zorgde dat er meteen voor dat de creatieve krachten van Vitesse tegen een driemansdefensie aanliep. Dat had als grote voordeel dat de ruimtes beperkt werden door de centrale verdedigers van Feyenoord, die er in dat duel niet voor konden zorgen dat er geen tegendoelpunt genoteerd kon worden (de wedstrijd eindigde in 1-0 voor Vitesse, red.). Desalniettemin lijkt een dergelijk systeem dé formule om het Ajax in de aankomende Klassieker lastig te maken. 

Dat komt niet eens door de manier waarop Feyenoord tegen Vitesse speelde, maar meer om het feit dat Ajax in de Champions League erg veel moeite had tegen Atalanta Bergamo, dat ook in deze formatie aantrad tegen de Amsterdammers. Het zorgt er voor dat de voorste twee aanvallers zowel de centrale verdediging onder druk kunnen zetten in de opbouw als dat zij de passlijn naar de creatieve motor, het defensieve middenveld, afschermen. Nu heeft Ajax in de persoon van Sébastien Haller een luchtmacht aangekocht waardoor de lange ballen in theorie een stuk gevaarlijker kunnen worden voor de Feyenoord-defensie, doordat je een extra centrale verdediger hebt én een vleugelverdediger laat inzakken op het moment dat Ajax de bal heeft, kan je voorkomen dat de Amsterdammers een man-meer-situatie krijgen in de gevaarlijke zones van het veld en zorg je ervoor dat de kans op steekpasses vanuit het middenveld achter de verdediging tot een minimum beperkt worden. Lukt dat niet, dan krijgen de aanvallers van Ajax vrij spel en zullen zij dit waarschijnlijk een (aantal) keer gaan afstraffen. 


De Klassieker: systeem Ajax

Daarnaast biedt een ander systeem van Feyenoord ook nog voordeel als je gaat kijken naar de speelwijze van de tegenstander uit Amsterdam. De zwaktes van Ajax werden door PSV in de eerste minuten van de Topper van vorig weekend pijnlijk bloot gelegd. Bij de eerste treffer kon Donyell Malen de bal door de as van het veld aangespeeld krijgen omdat het defensieve middenveld van Ajax te ver uit elkaar stond en Zahavi kon de schitterende pass van de 21-jarige Nederlandse spits promoveren tot assist omdat Perr Schuurs even daarvoor de situatie al verkeerd inschatte en positioneel niet goed stond. 

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van die ruimtes tussen de defensieve middenvelders en de wisselvalligheid van zowel Schuurs als Daley Blind heeft Feyenoord het meeste kans van slagen door met twee spitsen te gaan spelen. Daardoor zorg je er constant voor dat er keuzemomenten ontstaan voor het centrale duo, in de wetenschap dat één van de twee verdedigers van Ajax (lees: Schuurs) nog wel eens een inschattingsfout maakt en daardoor zijn ploeg in de problemen brengt. Daardoor is het mogelijk dat Lucas Pratto (diepe spits) samen gaat spelen met zijn concurrent Nicolai Jörgensen (halve spits/valse nummer negen), maar kan Advocaat er ook voor kiezen om de Deense spits achter de hand te houden en Steven Berghuis als spil tussen de aanval en het middenveld in te zetten. 


Keuzes Advocaat beslissen Klassieker

Start Advocaat in zijn ‘normale’ formatie aan zijn eerste Klassieker, dan heeft Feyenoord een grotere kans om overlopen te worden door de bewegelijke Ajax-formatie dan een overwinning te vieren. De keuzes die de ervaren oefenmeester maakt, zullen van een grotere invloed zijn dan de keuzes die Ten Hag moet maken; zijn elftal is qua kwaliteit een stuk sterker en zal daarom gemakkelijker zijn eigen spel kunnen spelen. 

De bal ligt dus vooral bij Feyenoord om er écht een wedstrijd van te maken. De Rotterdammers zijn gebrand op een zege, want dat zou betekenen dat Feyenoord – tegen ieders verwachting in – zich na dit weekend medekoploper van de Eredivisie mag noemen. Eén meesterzet van Advocaat kan daarin het verschil maken, of Feyenoord moet hopen op een slechte dag van de Ajacieden. Dat laatste lijkt echter onwaarschijnlijk; het is immers ook voor de Amsterdammers de Eredivisie-wedstrijd van het Jaar.

Feyenoord gaat De Klassieker…

  • Winnen
  • Verliezen
  • Gelijkspelen
903+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
14+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
20+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
8+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
73+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
50+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
126+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
216+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
723+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
256+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
55+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
94+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
114+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
245+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
137+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
213+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
243+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
465+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie