Transfer Schöne lost Ajax-problemen op

Foto: Transfer Schöne lost Ajax-problemen op

Lasse Schöne traint mee bij zijn oude club Ajax. De 34-jarige Deense middenvelder liet zijn contract bij Genoa, dat hem vorig seizoen overnam van de Amsterdammers, verscheuren en houdt voorlopig zijn conditie op pijl in bij de Amsterdammers. Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van een hereniging, zou de ervaren middenvelder een hoop problemen op het Ajax-middenveld kunnen oplossen. 

Lasse Schöne zijn rentree op het trainingsveld van Ajax maakte een hoop los bij de achterban van de Amsterdammers. De 34-jarige Deense middenvelder, die met 287 wedstrijden het record van meeste wedstrijden als buitenlander in het Ajax-shirt heeft, stond met de spelers van Jong Ajax op het veld om een training af te werken en dat ging niet onopgemerkt voorbij. De rentree van de publiekslieveling leidde tot een golf van ‘geef-hem-een-contract-reacties’, maar aangezien de Deense spelmaker op dit moment bij de beloften van Ajax actief is, lijkt eerder een droom dan realiteit voor de Ajax-achterban. 

Lasse Schöne

Volgens Mike Verweij, Ajax-watcher van De Telegraaf, is de kans dat Schöne definitief terugkeert in de Johan Cruijff ArenA klein. Hoewel de Amsterdammers hun fans enorm blij zullen maken met de rentree van de voormalig Deens international, zal de technische leiding van Ajax eerst willen bekijken hoe Schöne er op dit moment voorstaat. De 34-jarige middenvelder heeft het afgelopen halfjaar geen officiële wedstrijd gespeeld omdat hij door zijn voormalig werkgever Genoa niet werd ingeschreven voor de Serie A en heeft daardoor een ernstig gebrek aan wedstrijdritme. 

Het avontuur in Italië liep voor Schöne uit in een grote teleurstelling. De Deen verliet Ajax aan het begin van vorig seizoen na zeven jaar omdat hij het uitzicht op een basisplaats in Amsterdam verloor en een nieuwe uitdaging wilde buiten de Nederlandse landsgrenzen. Genoa kwam al snel in beeld en Ajax, dat zich coulant opstelde in de onderhandelingen met de Italiaanse club, ontving 1,5 miljoen euro voor de speler die in 2012 transfervrij overkwam van NEC Nijmegen. 


Destijds leek Schöne vooral voor de breedte gehaald te worden bij Ajax. Schöne heeft er op dat moment al een half voetballeven in Nederland opzitten: sc Heerenveen haalde de middenvelder op jonge leeftijd weg uit Denemarken, maar tot een grote doorbraak in Friesland kwam het niet. Via De Graafschap kwam Schöne uiteindelijk bij NEC Nijmegen terecht, waar de Deense middenvelder zich in vier jaar tijd tot één van de sterkhouders mocht rekenen en met een transfervrije overstap naar Ajax zijn ontwikkeling beloond zag worden. 

Bij Ajax leek hij in het begin zoekende naar zijn plek in het eerste elftal, maar na een aantal sterke optredens als rechtsbuiten kon Schöne zich plotseling basisspeler noemen bij de Amsterdammers. De veelzijdigheid van de 50-voudig international van Denemarken maakte hem tot een grote waarde binnen de selectie: voordat hij op het controlerende middenveld eindigde (106 wedstrijden) speelde hij niet alleen als rechtsbuiten (61 wedstrijden), maar stond hij ook als linksbuiten (20 wedstrijden), centrale middenvelder (65 wedstrijden), aanvallende middenvelder (14 wedstrijden) in de opstelling. Sporadisch kwam hij ook nog in het veld als centrumspits (4 wedstrijden) en zelfs vleugelverdediger (3 wedstrijden). 

Terugkeer?

Het is dan ook niet gek dat Ajax-fans hopen op een terugkeer van de Deense spelmaker. Helemaal op het moment dat Schöne als defensieve middenvelder speelde, liep het positiespel van Ajax als een trein en zorgde de Deen er daarnaast ook nog voor dat hij met zijn vrije trappen een extra wapen in huis had om zijn ploeg over een dood punt heen te helpen. De laatste jaren kwamen echter ook zijn mindere kwaliteiten aan het licht: Schöne had soms wat moeite in zijn handelingssnelheid en kwam in zijn laatste fase bij Ajax soms snelheid te kort om de gaten op hoog niveau dicht te blijven lopen. Dat leidde er voor zijn vertrek toe dat hij zijn basisplek verloor en destijds vond hij dat hij niet meer de leeftijd had om zich terug bij de eerste elf te knokken. 


Wanneer Schöne terugkeert bij Ajax, is de verwachting dat hij dat pad nu wel moet gaan afleggen. Desalniettemin hoeft Schöne geen basisspeler te zijn om toch van een meerwaarde te zijn voor de Amsterdammers. De middenvelder kan een soort Huntelaar-rol op zich nemen en zich als een mentor in de kleedkamer opgooien én als joker voor Ten Hag dienen. Helemaal wanneer Huntelaar de komende weken nog vertrekt – zijn oude club Schalke 04 zou in de markt zijn om hem terug naar Duitsland te halen – dan kan Ajax nog wel een nestor gebruiken. Daarnaast kan de komst van Schöne ervoor zorgen dat drie Ajax-problemen een oplossing krijgen. 

Edson Álvarez

Aan het einde van vorig jaar werd duidelijk dat Edson Álvarez zijn langste tijd gehad heeft in Amsterdam. De centrale verdediger, die door Ten Hag vooral als verdedigende middenvelder werd ingezet, mist het vertrouwen van zijn trainer en de waardering van de Ajax-achterban en wil Ajax zo snel mogelijk verlaten. De Mexicaans international maakte die vertrekwens kenbaar bij de Ajax-leiding, maar kreeg te horen dat hij moest blijven vanwege het drukke programma en de breedte van de selectie. 

De 15 miljoen euro kostende zomeraanwinst van 2019 zal daardoor niet de beste motivatie hebben om mee te nemen naar de club. Aangezien Ajax een aanzienlijk bedrag neertelde om de Mexicaan los te weken bij Club América Mexico en het gegeven dat Álvarez’ marktwaarde de afgelopen tijd gedaald is naar zo’n acht miljoen euro, kan de komst van Schöne de Amsterdammers de ruimte geven om de ontevreden Mexicaan van de hand te doen. 


Kenneth Taylor

Een belangrijk argument om Schöne niet aan te trekken, is de ontwikkeling van de eigen jeugdspelers. Kenneth Taylor mocht in de laatste wedstrijden voor de winterstop steeds vaker minuten maken als verdedigende middenvelder, maar lijkt volgens Ten Hag nog niet ver genoeg in zijn ontwikkeling om een fiat te geven voor een overgang van Álvarez. 

De komst van Schöne kan verandering in brengen. Niet alleen heeft Ajax dan een ervaren back-up achter de hand die weet hoe het is om in de eindfase van een Europees toernooi en/of topwedstrijden te spelen, maar heeft de club ook het ideale rolmodel in huis die Taylor op het grote werk kan voorbereiden. 

Aanvallende middenvelder 

Ten slotte kan de komst van Schöne ervoor zorgen dat er ook op de positie van aanvallende middenvelder een betere kracht komt te staan. Hoewel Mohammed Kudus terug is van een maandenlange absentie, kan je niet verwachten van dat de jonge Ghanees weer meteen de vorm heeft van de weken voordat hij geblesseerd moest afhaken in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool.
Met Schöne als extra middenvelder heeft Ten Hag de mogelijkheid om Davy Klaassen op zijn oude positie te laten spelen.


De 27-jarige middenvelder speelde bij Everton en Werder Bremen meer als controleur en begon ook sterk op die positie bij Ajax, maar heeft de afgelopen weken de handen vol om zichzelf naar een acceptabel niveau te spelen op het controlerende middenveld. Met Schöne op de positie naast Ryan Gravenberch zorg je ervoor dat je daar een speler hebt staan die eerder een linie overslaat dan een balletje breed geeft, waardoor Klaassen als aanvallende middenvelder onder de bal kan komen en gevaar kan stichten.

Schöne is nog van meerwaarde voor dit Ajax

  • Ja, als basisspeler
  • Ja, als invaller
  • Ja, als mentor voor jeugd
  • Nee, niet goed genoeg meer
1632+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:31
4+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
29+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
48+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
86+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
167+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
138+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
493+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2035+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
767+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
182+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
78+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
118+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
638+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
687+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
867+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
502+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
54+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
175+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie