Veelbelovend AZ-duo gaat allesbepalende maand in

Foto: Veelbelovend AZ-duo gaat allesbepalende maand in

AZ begon afgelopen weekend ondermaats aan het kalenderjaar 2021. De Alkmaarders speelden op bezoek bij PEC Zwolle onnodig met 1-1 gelijk, maar door het gelijkspel van Ajax tegen PSV viel de opgelopen achterstand mee. Desondanks moet AZ zich opmaken voor een topmaand, waarin het PSV, Feyenoord én Ajax treft. Trainer Pascal Jansen kijkt met een schuin oog naar Calvin Stengs en Myron Boadu, die de komende weken het verschil moeten maken.

De twee jongelingen waren vorig seizoen hét onderwerp van gesprek. Stengs en Boadu deden het samen met linksbuiten Oussama Idrissi dermate goed, dat de pers de spelers in verband bracht met de traditionele top drie. Het tweetal mocht in november 2019 zelfs aantreden bij het Nederlands elftal, waardoor een toptransfer niet ver meer leek te zijn. Boadu en Stengs kwamen in het seizoen 2019/2020 tot respectievelijk veertien en vijf doelpunten in de competitie, wat de komende jaren alleen nog maar beter zou moeten gaan.


De Alkmaarders waren opgelucht toen ze aan het einde van de zomer konden melden dat ze Stengs en Boadu nog een jaar konden houden. Waar beide spelers inmiddels waren uitgegroeid tot de smaakmakers van het team, konden de prestaties dit seizoen alleen maar beter gaan. Bovendien kwam AZ door het niveau van het tweetal in het seizoen 2019/2020 opvallend in de buurt van lijstaanvoerder Ajax en leek het niet onmogelijk dat de club dit seizoen opnieuw in de buurt van de topploegen zou staan. Een half seizoen later is die conclusie toch anders dan gedacht.

Tegenvallende resultaten

De aanvallers maakten voor de winterstop een beduidend mindere indruk dan het seizoen ervoor. Stengs flitste vorig seizoen onder andere in de twee gewonnen duels tegen Ajax langs zijn tegenstanders, maar daar was niets meer van over. De buitenspeler begon niet fit aan het seizoen en kwam dan ook niet in de grootste vorm binnen de lijnen. In september ontving hij vervolgens een rode kaart voor vervelend doorglijden op zijn tegenstander. Uiteindelijk kwam hij niet verder dan vier goals uit dertien wedstrijden, allemaal gemaakt in de Eredivisie.

Ook Boadu lukte het niet om zijn doelpuntenproductie mee te nemen naar het nieuwe seizoen. De centrumspits moest in de voorbereiding vaste kompanen Stengs en Idrissi missen, waardoor het volkomen begrijplelijk was dat hij minder scoorde. Maar toen de flanken weer bezet waren, lukte het Boadu wederom nauwelijks om te scoren. Toenmalig hoofdtrainer Arne Slot hield hem na zijn besmetting met het Coronavirus wat langer op de bank, om hem uit de wind te houden, maar aan zijn cijfers van vorig seizoen komt hij nog lang niet. In de elf wedstrijden en twee invalbeurten maakte hij vier doelpunten voor zijn ploeg.


In de eerste wedstrijd na de winterstop (tegen PEC Zwolle, red) hadden beide spelers de kans om de maand goed te starten, met de toppers in het vooruitzicht. De Alkmaarders begonnen echter matig aan de wedstrijd. Na balverlies van Stengs  kwam AZ zelfs binnen tien minuten op achterstand. De wedstrijd eindigde dan wel in 1-1, maar de potentiële smaakmakers maakten weinig indruk. Dat zag ook Jansen: “Stengs en Boadu hebben de kwaliteit om het verschil te maken. Maar ze hebben ook de rest van het team nodig om dat te doen. Dus het ligt niet alleen aan die twee, maar ook aan de rest”, vertelde hij aan ESPN.

Stempel drukken



Natuurlijk is het zo dat voetballers als Boadu en Stengs pas het verschil maken als de ploeg ze helpt. Zelfs de grootste spelers van de wereld lukt het niet om het alleen te doen. Desondanks mogen we zeker van Stengs meer verwachten. De aanvaller maakte in het voorjaar van 2017 zijn debuut voor AZ en is dus bijna vier hele jaren onderdeel van het eerste elftal. Het is absoluut zo dat Stengs gedeeltes van deze jaren miste, vanwege een slepende blessure die hij in een competitieduel met PSV opliep, maar de geboren Amsterdammer heeft inmiddels de leeftijd en ervaring om het verschil te maken.

Na de wedstrijd tegen PEC Zwolle stelde Stengs dat hij liever achter de spitsen speelt dan aan de zijkant. “Daar kom je vaker aan de bal en kun je makkelijker gevaarlijk worden, omdat je kan uitwijken naar links of rechts en voor de goal kunt komen. Als rechtsbuiten moet je meer aan de zijkant blijven”, stelde hij tegenover ESPN. Zijn trainer zag echter minder in dat idee, vertelde hij tegenover hetzelfde kanaal. “Hij heeft hele goede wedstrijden op 10 gespeeld, maar ook hele goede wedstrijden aan de rechterkant. We hebben meerdere spelers die goed op 10 kunnen spelen.”

Boadu heeft met zijn 19 jaar nog wél een leeftijd om zo nu en dan een mindere wedstrijd af te werken, maar een dip van een half seizoen is natuurlijk bij geen enkele club gewenst. Tóch haalt hij ook positieve punten uit de laatste maanden. “Veel jonge spelers denken dat talent voldoende is, maar ik denk dat je met hard werken veel verder komt”, vertelde hij aan RTV Noord-Holland. “Veel jonge talenten onderschatten dat. Ik heb dat zelf ook gemerkt.” Het is voor AZ dan ook te hopen dat deze fase in zijn carrière hem sterker maakt.

Aankomende topduels



Jansen hoopt ongetwijfeld dat de twee aanvallers komende woensdag het verschil gaan maken. Dan neemt AZ het in eigen huis op tegen PSV, dat zondagavond nog met 1-1 gelijkspeelde tegen Ajax. Uit dat duel bleek dat de Eindhovense achterhoede met Olivier Boscagli en Jordan Teze dan wel prima kan opbouwen, maar verdedigend niet altijd sterk genoeg is om de tegenstander van score af te houden. Het lijkt een ideaal duel voor Stengs en Boadu om zich weer aan de buitenwereld te presenteren en zo hun goede vorm te kunnen meenemen naar de overige topduels.


Daarvoor moeten beide spelers in ieder geval actiever aan de wedstrijd beginnen dan ze tegen PEC Zwolle deden. Dat stelde ook Hugo Borst, die elke maandagochtend een column heeft in het Algemeen Dagblad. Hij schreef: “Toen ik Ajacied Dusan Tadic zag uitblinken en strijden tegen PSV moest ik aan zijn collega-linkspoot Calvin Stengs denken. Een dag eerder liep het begenadigde talent van AZ de kantjes eraf tegen PEC Zwolle. En ja hoor, die slapjanussen uit Alkmaar presteerden het voor de zevende keer dit seizoen: gelijkspelen.”

Het is volkomen begrijpelijk dat de talenten met het verhoogde verwachtingspatroon niet helemaal lekker in het seizoen zitten, maar voor hun toekomst is het zeer belangrijk dat ze weer snel hun oude niveau aantikken. Zeker als de twee spelers mee willen naar het EK van komende zomer. Zowel Stengs als Boadu zit dichtbij de definitieve selectie, maar dan moeten ze wél vaker hun kwaliteiten aan de buitenwereld laten zien. Het AZ-duo moet simpelweg oppassen dat we over twintig jaar niet praten over ‘de Nederlandse toptalenten die nooit de top bereikten’. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Is AZ nog altijd titelkandidaat?

  • Ja, de kwaliteiten hebben ze
  • Nee, dat gaat dit seizoen niet lukken
76+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
72+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
34+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
243+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
97+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
158+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
63+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
86+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
460+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
196+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
294+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
842+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8621+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1964+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3285+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
598+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
974+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie