Uitblinkende PSV’er heeft toekomst in eigen handen

Foto: Uitblinkende PSV’er heeft toekomst in eigen handen

PSV kreeg het zondagmiddag niet voor elkaar om de drie punten naar Eindhoven mee te nemen. De Eindhovenaren kwamen op een ontspannen 0-2 voorsprong, maar moesten vanwege vele kansen van Ajax uiteindelijk tevreden zijn met een punt. De meest in het oog springende spelers waren Eran Zahavi en Donyell Malen, die met respectievelijk twee doelpunten en twee assists hun stempel op de wedstrijd drukten. Desondanks was de man van de wedstrijd niet voorin, maar in de middenlinie te vinden.

Het spelsysteem dat Roger Schmidt dit seizoen bij PSV hanteert, vraagt veel van de controlerende middenvelders. Hoewel de twee aanvallende middenvelders en spitsen over veel creativiteit beschikken, betekent dit ook dat ze veel risico in hun spel leggen. Op dat moment moet de restverdediging dan ook in orde zijn, zodat PSV met vroeg afjagen op de tegenstander snel weer de bal kan veroveren. De Noord-Brabantse club had deze zomer het gevoel dat zo’n speler niet in Eindhoven rondliep en haalde daarom Ibrahim Sangaré naar de vereniging. Dat was een gouden zet.


De 1.91 meter lange Ivoriaan was pas 22 jaar oud bij zijn komst, maar daar was bij zijn aanstelling weinig van te merken. De Franstalige middenvelder maakte met zijn postuur direct een goede beurt. Tegenover de pers maakte Sangaré een volwassen indruk en in de eerste wedstrijden voor PSV nam hij die volwassenheid ook op het veld mee. Waar hij tegen PEC Zwolle nog vlak voor tijd naar de kant ging, mocht hij tegen Granada, Vitesse, Omonia Nicosia én ADO Den Haag de volledige wedstrijd in de basis staan. Die goede vorm zette hij de afgelopen maanden door.

Goede indruk



Mede door Sangaré lukte het PSV de afgelopen maanden om na de winterstop nog altijd op drie fronten voor de prijzen te spelen: de Europa League, KNVB Beker en het landskampioenschap. Desondanks bleef lange tijd de vraag rondcirkelen wat Sangaré nog meer in zijn mars had. De middenvelder speelde dan wel uitstekend in de Eredivisie en maakte ook Europees een prima indruk, maar uiteindelijk is dat niet waaraan het ambitieuze PSV zich wil meten. Daarom was het interessant hoe hij in het eerste topduel van het seizoen, op bezoek bij Ajax, uit de verf kwam.

In Amsterdam had Sangaré een goede middag. Mede door de vroege voorsprong van de Eindhovenaren en het terugzakken dat PSV daarna deed, kwam de druk op Sangaré te liggen. De controlerende middenvelder moest zorgen dat de linies gesloten bleven en dat de opstomende middenvelders, zoals Quincy Promes en Zakaria Labyad, geen tijd en ruimte kregen om op de rand van het zestienmetergebied aan te leggen. Dat lukte uitstekend, want de intercepties van Sangaré waren na afloop niet meer op één hand te tellen. 


Tot teleurstelling van de Amsterdammers lukte het vooral in de eerste helft nauwelijks om richting het strafschopgebied te dribbelen. Daarin speelde Sangaré een belangrijke rol. Zo maakte hij zondagmiddag de meeste tackles en was hij met een score van 11 van de 15 de speler die de meeste duels won. Het directe duel met Mohammed Kudus vlak voor tijd was daarbij wellicht het meest tekenend. De invaller bij de thuisploeg probeerde Sangaré te omspelen, maar door zijn grote kracht veroverde hij eenvoudig de bal en startte hij een Eindhovense aanval.

Situaties herkennen



De voornaamste kracht van Sangaré is dat hij het grote talent heeft om situaties in te schatten. Een voorbeeld daarbij is de 0-2 tegen Ajax, waarin hij een belangrijke rol bekleedde. Klaassen en Antony probeerden aan de rechterkant van het speelveld te combineren, maar tegelijkertijd zette PSV veel druk met de middenvelders en aanvallers. Vervolgens schatte Sangaré in dat dit zomaar balverlies kon opleveren en bemoeide hij zich met de situatie. Hij pikte al snel de bal op en gaf deze aan Zahavi, die een aantal seconden later na een assist van Malen raakschoot.

Sangaré leerde deze kwaliteit aan in zijn jonge jaren, zo vertelde hij afgelopen week aan het Eindhovens Dagblad. ”In eerste instantie was ik spits en later heb ik als nummer tien gespeeld, maar in mijn latere tienerjaren ben ik door mijn coach in Ivoorkust als defensieve middenvelder opgeleid”, vertelt Sangaré over vroeger. “Hij heeft me het belang van goed anticiperen op de tegenstander geleerd en uitgelegd welke keuzes er te maken zijn als de tegenstander de bal heeft.” Van die kennis maakt hij bij PSV nog altijd gebruik.

Sangaré is een typisch voorbeeld van een speler die hard moest werken om zijn profdroom te verwezenlijken. Zo vertelt hij aan dezelfde krant dat hij pas op zijn vijftiende, zestiende inzag dat hij het profvoetbal kon bereiken. “Van serieus voetbal was daarvoor niet altijd sprake. We speelden op alles, behalve een normaal veld. Tot aan tegelvloeren toe, bij wijze van spreken. Ik kon uiteindelijk een eerste contract bij een club in Abidjan afdwingen en zo is het balletje echt gaan rollen.” Hij weet dan ook als geen ander hoe betrekkelijk de voetballerij is.

Grote potentie



Toen PSV hem deze zomer naar Nederland haalde, troefde de club verschillende ploegen af. Sangaré, die afgelopen seizoen met Toulouse degradeerde naar de Ligue 2, had onder meer de mogelijkheid om naar de Premier League te verkassen. Southampton zag hem graag naar Engeland komen, maar Sangaré besloot na gesprekken met Nicolas Isimat-Mirin en Ola Toivonen om tóch naar PSV te gaan. Met zijn recente prestaties in het achterhoofd staat voorlopig buiten kijf dat hij alles in huis heeft om de komende jaren grote stappen te zetten.


Waar de Eindhovenaren ruim een half jaar geleden 9 miljoen euro op tafel legde, kan de club naar verwachting over een paar jaar minstens het driedubbele voor hem terugkrijgen. Daar zit echter wél een grote voorwaarde aan vast: Sangaré moet zich bewijzen op het hoogste podium, namelijk de Champions League. Ajax heeft bijvoorbeeld de vele miljoenen euro’s voor Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet te danken aan de gespeelde Eredivisie-wedstrijden, juist de Europese prestaties overtuigden de grote clubs.

Als Sangaré die miljoenen waard wil zijn, dan heeft hij de nodige stappen nog te zetten. Tegen Ajax lukte het hem uitstekend om zijn directe tegenstanders af te stoppen, maar ook in Europa moet hij de komende maanden PSV bij de hand nemen. Niet door doelpunten te maken, want dat lijkt niet tot zijn kwaliteiten te behoren, maar wél door voorop in de strijd te gaan en met balveroveringen een verdedigende zekerheid in te bouwen. Mocht Sangaré daartoe de komende maanden in staat zijn, dan heeft hij een prachtige toekomst in het vooruitzicht. 

De makkelijkste manier om in de Champions League te spelen blijft door een kampioenschap binnen te slepen. Wat dat betreft zit Sangaré voor zijn toekomst in een cruciale maand. Komende woensdag wacht het niet in vorm stekende AZ. Het is een wedstrijd waarin de Eindhovenaren de grote favoriet zijn voor een overwinning, maar juist daarin moet PSV scherp zijn. Schmidt verwacht van Sangaré ongetwijfeld dat hij zijn teamgenoten dan bij de les houdt, waardoor het team dan eindelijk negentig minuten scherpte vertoont. Dan zet PSV een volgende stap naar het ultieme doel van het seizoen: het kampioenschap.

Gaat Ibrahim Sangaré in de toekomst naar een Europese topclub?

  • Ja, hij heeft alles in huis
  • Nee, dat kan hij niet aan
  • Ik twijfel
283+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:29
29+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
35+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
150+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:50
32+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
17:48
8+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
6+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
63+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
17+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
184+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
99+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
101+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
73+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
669+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
31+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
502+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
136+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
385+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
154+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
14:07
253+
‘Robin van Persie nadert akkoord met Eredivisionist’
13:50
153+
Driessen: “Dat moet Slot he-le-maal niet zeggen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie