Van de Beek loopt bij Manchester United groot risico

Foto: Van de Beek loopt bij Manchester United groot risico

Donny van de Beek kwam in de zomer van 2020 met veel vertrouwen bij Manchester United binnen. Met een transferbedrag van bijna 40 miljoen euro, dat met bonussen nog verder kan oplopen, waren de verwachtingen van de jonge Ajacied terecht hooggespannen. Ruim een half jaar na de transfer kunnen we stellen dat de Oranje-international de torenhoge verwachtingen nog niet waarmaakte. Sterker nog: Van de Beek komt voorlopig nauwelijks in de plannen van Ole Gunnar Solskjaer voor. 

De manager van Manchester United besloot dit weekend na de zware weken rondom Boxing Day om in het FA Cup-duel met Watford verschillende reservespelers een kans te geven. Ook Van de Beek was van de partij en speelde een uitstekende wedstrijd. Hoewel hij niet direct veel in de opbouw van de Engelsen voorkwam, drukte hij met enkele gevaarlijke acties toch een stempel op de wedstrijd. De kranten spraken de volgende dag vooral over de schitterende hakbal die Van de Beek op Juan Mata gaf. Helaas voor Van de Beek maakte de Spanjaard zijn kans niet af.


Het was voor Van de Beek eindelijk weer eens een moment dat hij een gehele wedstrijd op het veld mocht staan. Eind november 2020, anderhalve maand geleden, was het voor de laatste keer dat hij de 90 minuten mocht volmaken. Het lukt hem blijkbaar maar niet om zijn trainer te overtuigen van zijn kwaliteiten en daarmee zijn directe concurrenten uit het elftal te spelen. En aan Solskjaer te horen gaat dit nog even duren, want op de persconferenties van de laatste weken bleek wel dat Van de Beek zich voorlopig moet richten op invalbeurten, die vaak vlak voor tijd plaatsvinden.

Tussen hoop en vrees



Het is niet direct een schande dat Van de Beek dit seizoen vooral de reservebank warm houdt. Met Nemanja Matic, Paul Pogba, Fred, Bruna Fernandes en Juan Mata heeft Manchester United ogenschijnlijk goud in handen. Vooral Fernandes, die evenals Van de Beek op de positie van aanvallende middenvelder speelt, maakt zowel Europees als nationaal een uitstekende indruk en schoot zijn club meermaals naar een overwinning. Tot zover is de huidige situatie dus logisch, maar waarom ging Van de Beek dan naar Manchester United?

Het antwoord is tweeledig. Enerzijds had Van de Beek niet de illusie dat hij Fernandes uit de basis zou spelen, maar verwachtte hij wél dat hij in aanmerking zou komen voor de twee andere posities. Toen Solskjaer in het najaar echter besloot om met twee pure controlerende middenvelders te spelen, viel dat plan voor Van de Beek voorlopig in duigen. Daarnaast hoopte hij dat Pogba in de transferperiode zou vertrekken. Als Pogba wél zou blijven, hoopte Van de Beek dat de Fransman wederom een matig seizoen zou draaien. Helaas voor Van de Beek is het tegendeel waar.


Door de huidige situatie krijgt de 23-jarige spelbepaler het steeds moeilijker om zich bij Manchester United te bewijzen. Tegen Watford mocht hij dan wel aantreden, maar stond hij als controlerende middenvelder gepositioneerd. Het betekende dat Van de Beek in de aanval niet op de positie is waar zijn voornaamste kracht ligt, in het strafschopgebied van de tegenstander, maar vaak klaarstond om de tegenaanval van de tegenstander af te stoppen. Natuurlijk bewees hij in het verleden deze rol ook te kunnen bekleden, maar de club kan dan moeilijk verwachten dat hij op die positie uitblinkt.

Oplopende kritiek



De Engelse pers trekt zich daarvan voorlopig weinig aan. Zij waren na het FA Cup-duel niet bepaald onder de indruk van zijn optreden, al zagen ze wél de schoonheid van de hakbal op Mata. Zo schreef de BBC over hem: “Mason Greenwood en Donny van de Beek deden weinig om hun streven naar een vaste basisplek in het elftal van manager Ole Gunnar Solskjaer kracht bij te zetten, terwijl Jesse Lingard, die pas voor de derde keer die seizoen zijn opwachting maakte en momenteel in de belangstelling staat van een aantal clubs, vlagen van zijn vorm liet zien.”

Ook Manchester United-icoon Rio Ferdinand was teleurgesteld in Van de Beek. De voormalig voetballer, die momenteel zijn tijd slijt met analyses, was kritisch op het spel en de bewijsdrang van de grootste aankoop van afgelopen zomer. “Het is een gemiste kans voor de spelers die zich in de plannen van de manager proberen te werken”, vertelde hij bij BT Sport, die erop wees dat hij niet hard genoeg werkte om de komende weken een basisplaats te verdienen. “Net als Mason Greenwood liet hij daarvoor te weinig zien”, aldus Ferdinand.

Gelukkig voor Van de Beek kon hij ook positief nieuws over zijn eigen persoon terugvinden in de kranten. De Daily Express gaf hem een 7 voor zijn optreden en zag zijn potentie voor de toekomst: “De Nederlander vormde het middelpunt van de aanvallende bedoelingen van United. Hij hield de boel aan de gang op het middenveld en was het startpunt van de aanvallen. Zijn kwaliteiten aan de bal kwamen naar boven op het moment dat hij dieper op het veld speelde. Met een aantal passjes liet hij zijn creativiteit en indrukwekkende inzicht zien.”

Kalmte als valkuil



Toen het Algemeen Dagblad afgelopen week met zijn kennissenkring belde, kwam al snel aan het licht dat de bankzitter bij Manchester United voorlopig het geduld kan bewaren. Hoewel zijn zaakwaarnemer Guido Albers bij de transfer nog uitging van één basisplaats in een speelweek met drie wedstrijden, blijkt dat in de praktijk toch iets anders te liggen. Desondanks houdt Van de Beek het vertrouwen dat zijn manager hem de kans op een basisplaats gaat geven. Maar de grote vraag is of dat vertrouwen in Solskjaer wel terecht is.


Natuurlijk stelt de Noor dat Van de Beek geduld moet hebben, maar dat zijn kans zeker nog komt. De oefenmeester is simpelweg geholpen met een brede selectie aan goede spelers, zodat hij in de Premier League én Europa League in aanmerking komt voor de prijzen. Uitsluitend naar de huidige middenvelders gekeken, is de kans echter eveneens groot dat Van de Beek de komende jaren op de bank blijft zitten. Alleen Mata en Matic zijn boven de 30 jaar oud, terwijl Pogba, McTominay, Fred en Bruna Fernandes nog makkelijk vijf jaar op topniveau mee kunnen.

Van de Beek moet dan ook oppassen dat de kalmte die hij momenteel beheerst, in de toekomst niet zijn grote valkuil is. Met de huidige vorm van de Nederlander is de interesse van de Europese top, waaronder Real Madrid deze zomer nog behoorde, voorlopig van de baan. Mocht hij ook de komende maanden steevast op de bank blijven zitten, dan gaat hij komend seizoen een zeer belangrijk jaar in waarin hij zijn teamgenoten uit het elftal moet spelen. Mocht hem dat niet lukken, dan kan hij niet anders dan met een verhuur of verkoop een deurtje verder kijken.

Voorlopig neemt Van de Beek een gok, want Frank de Boer zal zijn situatie ongetwijfeld met bovengemiddelde interesse aanzien. Waar de discussie afgelopen kalenderjaar nog regelmatig was waarom Van de Beek op de bank zat, gaat dat deze zomer ongetwijfeld een stuk minder zijn. Met zijn twee basisbeurten dit seizoen in de Premier League valt zelfs te betwisten of de bondscoach van het Nederlands elftal hem wel naar het toernooi moet meenemen. Van de Beek kan in de huidige situatie bij de uiteindelijke EK-selectie zomaar eens het kind van de rekening zijn.

Moet Donny van de Beek bij Manchester United spelen?

  • Ja, hij is te goed voor de reservebank
  • Nee, zijn teamgenoten zijn beter
150+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
13+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
170+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
34+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
71+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
97+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1240+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
176+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
92+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
214+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
104+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
63+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
396+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8346+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3169+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1079+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
734+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
578+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
340+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
215+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie