Rapport: PSV-aanvallers tonen klasse, achilleshiel Ajax blootgelegd

Ajax en PSV trapten hun nieuwe Eredivisiejaar zondagmiddag af met een directe confrontatie. De Eindhovenaren kwamen vroeg in de wedstrijd op een 0-2 voorsprong, maar behielden deze ruime stand niet. Na ruim een half uur spelen kwam Ajax terug, waarna het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Wie waren de smaakmakers van de dag? En welke spelers voetbalden ondermaats?

André Onana – 7,5

Al vroeg in de wedstrijd kreeg André Onana twee doelpunten tegen, maar aan beide treffers kon hij weinig doen. Later in het duel haalde de doelman een aantal gevaarlijke vrije trappen van Philipp Max uit de bovenhoek. Onana hield Ajax in de slotfase nogmaals een aantal keer op de been, waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde.

Noussair Mazraoui – 7

PSV had, zeker in de tweede helft, moeite met de voortdurend opstomende Noussair Mazraoui. De Marokkaanse rechtsback bleef aan de zijkant rennen en dwong PSV dan ook achteruit. Het resulteerde in enkele gevaarlijke voorzetten richting Dusan Tadic en Sébastien Haller, maar de aanvallers maakten de kansen niet af.

Perr Schuurs – 4,5

Bij de tegendoelpunten van PSV maakte Schuurs geen beste indruk. Aanvaller Donyell Malen verraste de centrale verdediger bij de 0-1, Schuurs stapte even daarvoor in, waardoor hij doelpuntenmaker Zahavi niet meer van het scoren af kon houden. Het tweede doelpunt van de Eindhovenaren kwam echter mede voort uit het niet ingrijpen van Schuurs. In de tweede helft speelde hij overigens een stuk beter.

Daley Blind – 5

Niet alleen Schuurs maakte bij de treffers een verdedigende fout, ook Daley Blind was niet scherp. De centrale verdediger kon na twee minuten spelen de bal weghalen, maar Donyell Malen raakte uiteindelijk de bal. Daardoor kwam Ajax op achterstand. Na rust kwam Blind meer aan de bal en maakte hij volop gebruik van zijn krachten.

Nicolás Tagliafico – 6,5

Aan de linkerkant kon Ajax weer volop gebruikmaken van Nicolás Tagliafico. De Argentijnse verdediger speelde een uitstekende tweede helft, waarbij hij veel in de aanval ging. Zelfs toen hij vlak voor tijd zijn mond vol bloed had, bleef Tagliafico op het veld staan. In verdedigend opzicht liet hij soms wel een steekje vallen.

Davy Klaassen – 6

Erik ten Hag zag zijn sterkhouder Davy Klaassen na twintig minuten flink de fout ingaan, waaruit de 0-2 viel. De middenvelder bleef in de rest van de wedstrijd echter hard werken en was nauwelijks meer te betrappen op een misstap. Al kon Klaassen de bal wél vaker richting de Amsterdamse aanvallers spelen.

Ryan Gravenberch – 8

Op het middenveld was Ryan Gravenberch de absolute smaakmaker aan Amsterdamse kant. De middenvelder stond voortdurend vrij om de bal te ontvangen en draaide steeds eenvoudig weg van zijn directe tegenstander. Hoewel Gravenberch een aantal maal op doel kon schieten, vergat hij om daadwerkelijk gevaar te stichten.

Quincy Promes – 6

Vroeg in de wedstrijd was Quincy Promes zoekende naar zijn ideale vorm. De middenvelder speelde daardoor een lastige openingsfase, maar ging steeds beter spelen. Vlak voor rust mocht hij de gelijkmaker binnenschieten, waarna Ajax op jacht ging naar de gelijkmaker. Vlak voor tijd kwam Mohammed Kudus voor Promes binnen de lijnen.

Antony – 7,5

Het lukte Ajax voor rust nauwelijks om gevaar te stichten in de voorhoede. Desondanks zorgde Anthony hoogstpersoonlijk voor een aantal kansen door snelheid in het spel te houden. Na de theepauze kreeg de Braziliaan zijn beloning door de gelijkmaker tegen de touwen aan te schieten. In de slotfase kreeg hij nog een kans op de winnende goal, maar hij verzuimde te schieten.

Zakaria Labyad – 5,5

Mede door verschillende blessures mocht Zakaria Labyad in de punt van de aanval starten. De Marokkaanse speler werkte zoals gewoonlijk hard, maar tot veel kansen leidde dat niet. Labyad was onrustig in balbezit en zorgde zo voor veel balverlies. Erik ten Hag besloot hem dan ook in de pauze te wisselen voor Sébastien Haller.

Dusan Tadic – 7

Ajax was in de openingsfase op zoek naar een speler die de talenten bij de hand zou nemen. Dusan Tadic probeerde de leiding te nemen en werkte hard, maar de aanvoerder slaagde pas aan het einde van de eerste helft erin om écht gevaar te stichten. Dat leidde gelijk tot de aansluitingstreffer van Quincy Promes, die de voorzet van Tadic afwerkte. De Serviër was ook in de tweede helft dreigend.

Yvon Mvogo – 7

PSV hield de thuisploeg in de eerste helft lange tijd van het eigen doel af, maar na rust kreeg Yvon Mvogo steeds meer te doen. De keeper maakte een solide indruk, maar kon niet voorkomen dat Antony in de korte hoek raakschoot. Vervolgens zorgde Mvogo ervoor dat de gelijke stand op het scorebord bleef staan.

Denzel Dumfries – 6,5

De bezoekers wilden tegen Ajax vooral in de tegenaanval gevaar stichten, wat met Denzel Dumfries aan de rechterkant aardig lukte. De rechtsback stoomde op en zorgde zo voor gevaar in het strafschopgebied. Toen de Amsterdammers in de tweede helft echter bleven aanvallen, kon Dumfries niets anders dan verdedigen.

Jordan Teze – 6

PSV leek de wedstrijd lange tijd in handen te hebben, maar aan het einde van de eerste helft ging het toch mis met een tegendoelpunt. In de tweede helft kreeg PSV de gelijkmaker te verwerken en bij beide treffers zag Jordan Teze niet goed eruit. De verdediger hield samen met Olivier Boscagli de achterste linie niet goed genoeg gesloten, waarvan Ajax profiteerde.

Olivier Boscagli – 6,5

Tijdens het afgelopen half jaar bewierookte Roger Schmidt zijn verdediger Olivier Boscagli veelvuldig vanwege zijn manier van spelen. Tegen Ajax maakte de defensieve kracht echter geen grootse indruk. Hoewel hij in de eerste helft een redelijk goede wedstrijd speelde, was het na de pauze vooral tegenhouden voor Boscagli.

Philipp Max – 6

Dit seizoen behoort Philipp Max tot de smaakmakers van PSV. De Duitser moest tegen Ajax echter veelvuldig terug om Antony af te stoppen, waardoor hij nauwelijks aan het geven van voorzetten toekwam. Door de snelheid van de jonge Ajacied verraste hij Max verschillende malen. Daardoor speelde Max bepaald niet zijn beste wedstrijd van het voetbaljaar.

Pablo Rosario – 7

Het was voor Pablo Rosario zeker niet de eerste wedstrijd tegen Ajax, maar het lukte hem niet om de leiding te nemen in zijn team. De middenvelder speelde onopvallend en gaf veel lange ballen richting de aanvallers, die vaak niet aankwamen. In de tweede helft speelde hij vooral vlak voor zijn verdediging om Ajax van scoren af te houden.

Ibrahim Sangaré – 7,5

Ajax kreeg vooral in de eerste helft maar geen grip op het middenveld. Dat kwam mede door Ibrahim Sangaré die weer een dijk van een wedstrijd speelde. De krachtige speler hield zijn tegenstander van zich af en zorgde ervoor dat de bal vrijwel altijd bij de juiste kleur terechtkwam. Daardoor konden de Eindhovenaren goed op hem bouwen.

Cody Gakpo – 6,5

Roger Schmidt bepaalde voor de wedstrijd dat Cody Gakpo aan de zijkant mocht starten. De buitenspeler maakte het de verdedigers van Ajax regelmatig moeilijk, maar was niet scherp genoeg om uit de counter gevaar te stichten. Desondanks verzette hij veel werk en was hij belangrijk in de teamprestatie van de bezoekers.

Mohamed Ihattaren – 6,5

De Amsterdammers hadden duidelijk moeite met het spelsysteem van PSV. De Eindhovenaren kregen dan ook ruimte om te voetballen, waarvan Mohamed Ihattaren voor rust veelvuldig profiteerde. Het lukte hem niet om Ajax pijn te doen met een doelpunt of assist, maar Ihattaren speelde zeker geen slechte wedstrijd.

Donyell Malen – 8

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud toen PSV door een waanzinnige actie van Donyell Malen de wedstrijd openbrak. De aanvaller raakte de bal met zijn hak en bracht deze zo bij Eran Zahavi, die koelbloedig afmaakte. Ook de 0-2 was een assist van de Oranje-international, waardoor hij onderaan de streep een uitstekend duel speelde.

Eran Zahavi – 8

Lang kreeg Eran Zahavi de nodige kritiek op zijn doelpuntenproductie die in Eindhoven leek te haperen. Tegen Ajax maakte hij aan die kritiek een einde, want de spits stond tweemaal op de juiste plaats om een doelpunt te maken. De 0-1 kon hij eenvoudig binnenschieten, terwijl het tweede doelpunt uit een prachtige, zelf opgezette aanval ontstond.

Wie maakte de meeste aanspraak op een overwinning?