PSV doet Ajax pijn op zwakke plek

Foto: PSV doet Ajax pijn op zwakke plek

Roger Schmidt staat aanstaande zondag voor zijn eerste topper in de Eredivisie. De trainer van PSV neemt het met de Eindhovenaren in Amsterdam op tegen Ajax en de Duitse trainer kan met zijn ploeg de koppositie overnemen. Schmidt lijkt daarvoor een plannetje te hebben bedacht. 

Roger Schmidt heeft van PSV Eindhoven weer een titelkandidaat weten te maken. De Duitse oefenmeester nam het stokje aan het begin van dit seizoen over van Ernest Faber, die de tegenvallende Mark van Bommel opvolgde, en beloofde een andere manier van voetballen op de mat te leggen. Daar is de Duitse oefenmeester, die in het begin nog wel kritiek kreeg over zijn bijzondere voetbalstijl en de manier waarop PSV zo nu en dan doelpunten weggaf, inmiddels meer dan in geslaagd. De voorsprong van Ajax slonk vooral in de laatste maand voor de winterstop tot één punt, waardoor PSV in een één op één gevecht met de koploper (zondag, red.) zich aan de top van de Eredivisie kan melden. 

PSV 

De Eindhovenaren kunnen daarmee voor de tweede keer deze competitie de koppositie pakken. Na de vijfde speelronde roken de manschappen van Roger Schmidt al even aan de top van de Eredivisie, maar daarna nam Ajax al snel het stokje over. Terwijl de Ajacieden in de decemberdip zaten, gaf PSV juist gas in de laatste maand van 2020: nadat de Eindhovenaren zich in Spanje tegen Granada verzekerde van een ticket in de knock-out-fase van de Europa League, speelden het alleen maar gelijk tegen sc Heerenveen (2-2) en werd de volle buit gepakt in de wedstrijden tegen FC Utrecht (2-1), RKC Waalwijk (4-1) en VVV-Venlo (4-1). 


Daarmee slonk de voorsprong van Ajax, dat veel punten liet liggen op het moment dat PSV overwinningen aan elkaar reeg, van zeven naar één punt voordat de twee Nederlandse grootmachten tegenover elkaar staan. Ondanks de goede reeks van PSV klonk er de afgelopen tijd toch een hoop kritiek: Schmidt zou zich stukstaren op de data over de fysieke belasting van de spelers, waardoor grote namen zoals Donyell Malen en Mario Götze al vroeg in de december-wedstrijden naar de kant werden gehaald door de coach. 

Dat alleen Götze nog een vraagteken is voor het treffen met Ajax, laat zien dat de Duitser het daarmee wel bij het juiste eind had. De komende maand is voor PSV er een van leven of dood – met de miljoenenaanwinsten van afgelopen zomer heeft de club volgend jaar inkomsten uit de Champions League nodig om rendabel te blijven – en daarom is het van groot belang om de belangrijkste spelers fit te houden. Helemaal wanneer er een wedstrijd op het programma zoals Ajax, die naast een aantal sterke punten ook één grote, zwakke plek heeft waar PSV gebruik van kan maken. 

Jokers van PSV

De wedstrijd tegen Ajax zal bepalen of Schmidt zijn sterspelers in de voorgaande duels terecht rust heeft gegeven. Mannen als Donyell Malen, Cody Gakpo, Mohamed Ihattaren en reserve Noni Madueke kunnen in de aankomende wedstrijd een sleutelrol gaan vertolken. De jokers van PSV hebben zich in de competitiewedstrijden voor deze topper al laten zien als rendabele doelpuntenmakers en spelers die met één actie de wedstrijd kunnen beslissen. Daarnaast hebben zij allemaal iets wat vooral de centrale verdediging van de tegenstander niet heeft: snelheid. 


Schmidt zal daarom veel van zijn voorhoedespelers verwachten de komende wedstrijd: Malen is de absolute topschutter van de Eindhovenaren en heeft dit seizoen weinig schoten nodig om tot een doelpunt te komen, zijn maatje Madueke kan dienen als bewegelijke bliksemafleider en als halve nummers tien heb je met Ihattaren en Gakpo twee spelers die technische kwaliteiten combineren met doelgerichtheid en overzicht, waar PSV met diens watervlugge spitsen veel gevaar mee heeft gecreëerd de afgelopen weken en dat ook tegen Ajax als belangrijkste wapen kan gaan gebruiken. 

Zwakte Ajax

Ajax was vooral in de Champions League dit seizoen kwetsbaar wanneer het op de helft van de tegenstander de bal verloor en het een tegenaanval om de oren kreeg. Aangezien de Amsterdammers een offensieve speelstijl op de mat leggen, in de regel aanvallender dan PSV, maakt dat de Amsterdamse aanvalsmachine gevaarlijk, maar in de wedstrijd van aankomende zondag waarschijnlijk niet gevreesd. Sterker nog: de Eindhovenaren kunnen juist van de aanvallende instelling van de tegenstander profiteren. 

Wanneer Ajax in de aanval is, liggen er veel ruimtes op de posities van PSV’s ‘halve nummer 10’s’. Deze verkapte buitenspelers annex aanvallende middenvelders kunnen in de ruimtes duiken die de Ajax-backs achterlaten op het moment dat zij opstomen om de aanvallers te helpen. Ajax lost dat meestal op door de centrale verdediging op de middellijn te zetten en één van de controlerende middenvelders, meestal Davy Klaassen, daarvoor te posteren om de counter eruit te halen. Dat lukte de teruggekeerde Ajacied aardig, maar op het moment dat de tegenstander met meerdere aanvallende middenvelders speelt (zoals bijvoorbeeld in de uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo) dan moet deze controleur keuzes maken tussen twee spelers en ontstaat er veel ruimte om snel uit te breken. 


Los van de positionering van Ajax meest controlerende middenvelder in een aanvallende situatie, zal PSV uit de counter vooral toe kunnen slaan bij een lange bal van achteruit. Zoals bekend zijn Perr Schuurs en Daley Blind niet de meest snelle spelers, en al helemaal niet als je dat vergelijkt met de rappe benen die Malen en Madueke in no-time van punt a naar punt b brengen. Helemaal wanneer PSV de bal kan veroveren als Ajax in de aanval is of de Amsterdammers vroeg onder druk kunnen zetten waardoor de Amsterdammers hun defensieve positionering niet helemaal op orde hebben, kan één lange bal het verschil maken voor de Eindhovenaren. 

Resultaatgericht

Het grote voordeel van PSV is dat de ploeg met Schmidt een trainer heeft die zich niet doodstaart op een mooie manier van voetballen. De coach weet dat Ajax kwetsbaar is in de omschakeling en sowieso achter de laatste linie ruimtes weggeeft waar de snelle aanvallers van de Eindhovenaren van kunnen profiteren. Daarbij zal Schmidt zich niet druk maken over de schoonheidsprijs van aankomende wedstrijd, maar alles op het resultaat zetten. 

Daardoor hoef je van PSV geen mooie wedstrijd te verwachten, maar wel een effectieve. Schmidt opteert een strijdplan met veel voorwaartse druk, maar zal in de Johan Cruijff ArenA de voet van het gaspedaal halen en van zijn team verwachten dat zij vooral op de juiste momenten de Amsterdammers onder druk zetten, waardoor PSV fouten kan afdwingen bij de tegenstanders en genadeloos toe kan slaan.

PSV gaat de komende topper…

  • Winnen
  • Verliezen
  • Gelijkspelen
1039+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie