Vertrek Jörgensen opent deur voor droomspits Feyenoord

Foto: Vertrek Jörgensen opent deur voor droomspits Feyenoord

Feyenoord verloor Joshua Zirkzee voordat hij zijn debuut kon maken in De Kuip aan Bayern München. De spits komt bij de Duitse recordkampioen dit seizoen maar mondjesmaat aan spelen toe, waardoor een (tijdelijk) vertrek tot de mogelijkheden behoort. Voor een terugkeer naar De Kuip lijkt Nicolai Jörgensen de sleutel te vormen. 

Nicolai Jörgensen zijn positie staat al langer onder druk bij Feyenoord, maar de Deense spits lijkt op het tweede plan te raken nu de Rotterdammers voor de komende zes maanden de beschikking hebben over Lucas Pratto. De 32-jarige Argentijnse spits wordt gehuurd van River Plate en zal naar alle waarschijnlijkheid de basisplek van de Deen overnemen in het restant van het seizoen. Deze tijdelijke overgang kan wel eens de nekslag zijn voor de tijd van Jörgensen in Rotterdam-Zuid, die ondanks zijn matige vorm van de afgelopen maanden over interesse niet heeft te klagen. 

Nicolai Jörgensen

Jörgensen zou volgens Italiaanse media in de belangstelling staan van Fiorentina en Benevento. De Serie A-ploegen zouden de Deense aanvaller voor een halfjaar willen huren van de Rotterdammers. Of zij het daarbij ook zien zitten om een optie tot koop te bedingen, is niet bekend. Wel lijkt de interesse voor Jörgensen op een goed moment te komen voor de club uit Rotterdam-Zuid: met Pratto is er al een ervaren doelpuntenmaker bijgekomen en daarnaast heeft de club in de 18-jarige Naoufal Bannis en de 20 jaar oude Robert Bozenik een talentvolle back-ups al in de gelederen. 

Desalniettemin staat Feyenoord nog niet te trappelen om Jörgensen van de hand te doen. Voor trainer Dick Advocaat was een extra spits al in de zomermaanden een belangrijk target en het lijkt daarom niet logisch dat de ervaren oefenmeester nu zijn wens vervuld is, meteen weer afscheid moet nemen van een andere aanvaller. Aan de andere kant lijkt het erop dat Jörgensen niet een spits is (qua salaris) die je een half seizoen lang op de bank laat zitten. 


Ook bij een mogelijke overgang kan dat een negatief effect hebben. De Deense aanvaller zag zijn marktwaarde opnieuw zakken en zou na de laatste taxatie van Transfermarkt.nl tegenwoordig nog twee miljoen euro waard zijn. De spits ‘dankt’ die daling aan zijn prestaties in de eerste seizoenshelft, waar hij meer in het revalidatiecentrum zat dan op het veld stond bij Feyenoord. Als de Deen minuten maakte, was dat ook niet om naar huis te schrijven: in negen Eredivisie-wedstrijden scoorde Jörgensen maar één doelpunt (tegen RKC Waalwijk, red.). 

Transferperikelen

Daar blijft het mogelijk ook bij voor Jörgensen. Niet dat hij door de komst van Pratto zijn kans op speelminuten onder een nulpunt ziet dalen, maar meer om het feit dat er inmiddels ook een in het verleden bekeken transfertarget van Feyenoord richting een overgang gaat. Joshua Zirkzee werd aan het einde van de vorige transferwindow al nadrukkelijk in verband gebracht met Feyenoord, maar destijds bleef hij liever bij Bayern München om zijn kans af te wachten bij de recordkampioen van Duitsland. 

Destijds vertelde Zirkzee dat hij na de eerste seizoenshelft verder zou kijken. Met de wijsheid van nu kunnen we stellen dat er eerder een uitleenbeurt dan een definitieve doorbraak inzit voor de jonge spits: met Robert Lewandowski als eerste keus en Eric-Maxim Choupo-Moting als tweede man was FC Bayern-trainer Hansi Flick duidelijk: “Hij (Zirkzee, red.) gaat sowieso zijn minuten krijgen dit seizoen, of dat nu bij ons is of bij de beloften.” 


Dat lijken niet heel bemoedigende woorden te zijn voor een speler die smacht naar eerste elftal-voetbal. De afgelopen weken werd Zirkzee, die in de zomer ook in verband gebracht werd met Ajax, genoemd als mogelijke versterking voor Heracles Almelo. Hier zou het in eerste instantie gaan om een verhuurperiode, maar kon ook een definitieve overgang naar Almelo niet uitgesloten worden. Dat lijkt wat te zeggen over het perspectief van de jonge Nederlander, die nog tot 2023 vastligt in Beieren. 

Droomspits

Dat er één spits kwam voor Advocaat mag al een klein wonder heten, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat er een tweede aanvaller bijkomt zónder dat er iemand vertrekt uit De Kuip. Bannis lijkt zich steeds dichter bij het eerste elftal gespeeld te hebben, Bozenik herstelt van een langdurige blessure en kostte vorig seizoen nog drie miljoen euro, waardoor het ook niet logisch is om hem de deur te wijzen, waardoor er eigenlijk maar één man kan gaan wijken voor de komst van Feyenoords droomspits (van de toekomst). 

Met het vertrek van Jörgensen komt er ruimte in het salarishuis van de Rotterdammers en daarbij kan het voor de Deense spits niet minder gaan dan in de afgelopen maanden (toch?), waardoor Feyenoord bij een eventuele transfer in de zomer ook nog meer geld over kan houden aan de verkoop van de Deense doelpuntenmachine van weleer. Dat wil echter ook niet zeggen dat de komst van Zirkzee bij Feyenoord een bewezen doelpuntenmachine wordt binnengehaald: de 19-jarige spits maakte bij zijn eerste wedstrijden vorig seizoen gemakkelijk een goal, maar moet het dit seizoen doen met een stuk minder rendement: mede door blessures kwam hij slechts acht keer in actie voor Bayern München, maar scoren deed hij dus niet. 


Desalniettemin is Zirkzee vooral voor de jaren na dit seizoen een interessante optie voor Feyenoord. De jonge spits, die zoals het er nu naar uitziet niet het grootste vertrouwen geniet bij Bayern, heeft nog een contract tot de zomer van 2023 en zal het komende halfjaar en vooral volgend seizoen moeten bewijzen dat hij een meerwaarde is voor het Duitse supersterrenelftal. Dat kan hij op twee manieren doen: of bij de Duitsers zelf, waar de kansen op speeltijd door de moordende concurrentie vrij klein is, of bij een club zoals Feyenoord, waar hij het komende halfjaar zou kunnen wennen aan het niveau van de Rotterdammers, de back-up achter Pratto kan zijn en volgend jaar zijn plek in de punt van de Feyenoord-aanval over kan nemen.

Wie zie jij het liefst in de spits bij Feyenoord?

  • Nicolai Jörgensen
  • Lucas Pratto
  • Naoufal Bannis
  • Robert Bozenik
  • Joshua Zirkzee
2669+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie