Europese top schrikt van duurste spelers in Eredivisie

Foto: Europese top schrikt van duurste spelers in Eredivisie

De Eredivisie heeft een marktwaardeupdate gekregen van Transfermarkt.nl. In de lijst met die tien duurste spelers van de hoogste Nederlandse voetbalklasse hebben zich genoeg verschuivingen plaatsgevonden. Met de huidige transfermarkt in volle gang, kan dat tot dure overgangen leiden.
De Eredivisie-clubs hebben de afgelopen jaren flinke klappers gemaakt op de transfermarkt. 

Spelers vertrokken de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen euro’s naar het buitenland en door de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa heeft onze competitie meer aanzien gekregen. Uitblinkers bij Eredivisie-clubs zijn vaak goedkoper dan een uitblinker bij een kleinere club in de Europese topcompetities, waardoor scouten in Nederland vaak de moeite waard blijkt te zijn. Na de laatste update van Transfermarkt.nl blijkt echter dat óók in Nederland de spelers steeds waardevoller worden. Sterker nog: mannen zoals Calvin Stengs (AZ, 16 miljoen euro), Mohamed Ihattaren (PSV, 16 miljoen euro), Owen Wijndal (AZ, 15 miljoen euro) en Myron Boadu (AZ, 15 miljoen euro) halen de top tien van meest waardevolle Eredivisie-spelers niet eens. 

10. Marcos Senesi (Feyenoord), 18 miljoen euro

Marcos Senesi stormt als hekkensluiter de top tien van duurste spelers in de Eredivsie binnen. De centrale verdediger van Feyenoord zette na een stroeve start in Rotterdam de weg naar boven in en zag zijn marktwaarde de voorbije maanden al stijgen naar zestien miljoen euro. Zijn prestaties van het huidige voetbaljaar spreken ook tot de verbeelding: niet alleen blinkt de Argentijn uit als het gaan om defensieve ingrepen, met twee schitterende doelpunten in de Eredivisie laat hij zich ook in offensief opzicht gelden. Dat pakket levert hem uiteindelijk een waarde op van 18 miljoen euro. 

9. Denzel Dumfries (PSV), 18 miljoen euro

Denzel Dumfries mag zich ook één van de grote stijgers uit de Eredivsie noemen. De rechtsback van PSV en het Nederlands elftal stoomt regelmatig aan de rechterkant van het veld op en doet dat hetzelfde in het lijstje met duurste Eredivisie-spelers. De oud-speler van Sparta Rotterdam en sc Heerenveen zal PSV hoe dan ook een hoge winst opleveren bij een mogelijke transfer: de rechtsback werd voor vier miljoen overgenomen en die marktwaarde steeg tot oktober vorig jaar al naar 15 miljoen euro. Inmiddels kan de 24-jarige verdediger daar nog enkele miljoenen aan toevoegen en is hij 18 miljoen euro waard. 


8. Dusan Tadic (Ajax), 20 miljoen euro

De jaren beginnen een beetje te tellen voor Dusan Tadic, maar de ervaren aanvaller van Ajax laat daar op het veld nog niet veel van merken. De Servisch international is ijzersterk aan de bal, maar komt de laatste weken niet heel lekker uit de verf. Voor zijn marktwaarde heeft dat echter geen effect: de 32-jarige aanvaller heeft nog altijd een marktwaarde van 20 miljoen euro en is daarmee nog steeds één van de duurdere spelers in de Eredivisie. De kans dat de ervaren aanvaller een transfer gaat maken, is echter erg klein: onlangs verlengde Tadic zijn contract nog tot de zomer 2024 en hij lijkt na zijn tijd als speler in een andere functie bij Ajax te gaan werken. 

7. Lisandro Martínez (Ajax), 20 miljoen euro

Na een sterk eerste jaar bij Ajax lijkt Lisandro Martínez dit voetbaljaar een stuk minder in de plannen van trainer Erik ten Hag voor te komen. De kleine Argentijn geldt op dit moment als belangrijkste back-up voor Nicolas Tagliafico als linksback en voor Daley Blind in het hart van de defensie. Desalniettemin heeft zijn marktwaarde daar niets onder te lijden: de 21-jarige Argentijn levert ondanks het geringe aantal speelminuten dit jaar, niets in en is nog steeds 20 miljoen euro waard. Dat is dik het dubbele van het aankoopbedrag dat Ajax neertelde om hem weg te halen bij Defensa y Justicia (zeven miljoen euro, red.). Mocht Martínez het op een vertrek aansturen bij de Amsterdammers, zal hij in ieder geval voor een veelvoud van dat bedrag vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA. 

6. Ryan Gravenberch (Ajax), 22 miljoen euro

Van alle spelers in de top tien duurste Eredivisie-spelers mag Ryan Gravenberch zich de grootste stijger noemen. De middenvelder van Ajax, die zich dit seizoen geruisloos in het elftal van Ten Hag speelde en zowel nationaal als internationaal een sterke indruk maakte, verdubbelde sinds oktober zijn marktwaarde: in een paar maanden tijd ging van 11 naar 22 miljoen euro. De 18-jarige middenvelder tekende aan het begin van dit seizoen een nieuw contract, waardoor de werkelijke transfersom nóg hoger zal oplopen dan zijn marktwaarde. Sterker nog: Europese topclubs zouden moeten gaan denken aan een Frenkie de Jong-achtig bedrag om hem los te weken uit Amsterdam. 


5. Donyell Malen (PSV), 25 miljoen euro
PSV-spits
 

Donyell Malen keerde aan het begin van het seizoen terug van een langdurige knieblessure. De aanvaller had in de eerste weken van het huidige voetbaljaar zichtbaar moeite om in zijn ritme te komen, maar liet in de wedstrijden voor de winterstop weer zien waar hij toe in staat was. De aanvaller reeg de doelpunten weer als vanouds aan elkaar, maar dat was nog niet genoeg om in aanmerking te komen voor een hogere marktwaarde. Wanneer de spits zijn vorm weet vast te houden en zijn doelpuntenproductie doortrekt naar de tweede helft van het seizoen, dan komen er ongetwijfeld miljoenen bij op de 25 miljoen euro waarop de aanvalsleider van PSV nu getaxeerd wordt. 

4. Nicolas Tagliafico (Ajax), 25 miljoen euro

Dat Nicolas Tagliafico nog in de Eredivisie speelt, mag een klein wonder heten. De Argentijnse linksback wordt al ruim een jaar met een overgang naar de Europese top in verband gebracht, maar verlengde onlangs zijn contract bij Ajax nog met een jaar. De international van Argentinië lijkt daarmee zijn financiële en sportieve zekerheid veilig te stellen, maar dat betekent niet dat Ajax een enorm bedrag kan vragen voor de vaste linksback, die door een vormdip in de eerste maande nvan dit seizoen iets van zijn marktwaarde inlevert. Aan de andere kant: Ajax zou al 25 miljoen euro vragen en dat was eigenlijk drie miljoen euro te weinig. Nu is dat precies genoeg, helemaal als je nagaat dat de Argentijn slechts vier miljoen euro kostte toen de Amsterdammers hem naar Nederland haalde. 

3. Antony (Ajax), 25 miljoen euro

Na een bliksemstart bij zijn nieuwe ploeg heeft Antony zijn naam in korte tijd weten te vestigen in Nederland. De Brazliaanse vleugelaanvaller zorgde er met individuele acties, doelpunten en assists voor dat hij al bijna niet meer weg te denken is uit de Ajax-basis. De 20-jarige baltovenaar lijkt totaal geen last te hebben de Ziyech-erfenis te dragen, maar zal zich nog wel door moeten ontwikkelen om ook dezelfde impact te geven als de Marokkaans international, die aan het begin van dit seizoen naar Chelsea vertrok. Antony wordt op basis van marktwaarde in ieder geval al wel beloond voor zijn ontwikkeling en is nu 25 miljoen euro waard. Een januari-transfer lijkt, ondanks sluimerende interesse van de Spaanse grootmachten, te vroeg te komen, maar in de zomerstop volgt er wellicht wel een aanbieding. 


2. David Neres (Ajax), 36 miljoen euro

Van alle marktwaarde-updates is de stagnatie van David Neres misschien wel het meest opvallend. De Brazliaanse buitenspeler zat dit seizoen meer in de lappenmand dan dat hij op het veld stond en op het moment dat hij binnen de lijnen verscheen, leek hij nog niet op de Brazliaanse samba-voetballer die de afgelopen seizoenen de harten van veel voetbalfans stal. De linksbenige rechtsbuiten hoeft, ondanks dat hij minder minuten maakte en dat hij niet optimaal presteerde, geen waarde in te leveren. Topclubs moeten nog steeds diep in de buidel tasten om Neres over te nemen: met een taxatie van 36 miljoen euro en een langlopende verbintenis kan Ajax hoog in de boom gaan zitten bij mogelijke interesse. 

1. André Onana (Ajax), 36 miljoen euro

Meestal spelen de meest waardevolle spelers van een competitie in de aanval of op het middenveld, maar ook in dat opzicht is de Eredivisie een vreemde eend in de bijt. Ajax-doelman André Onana mag zich namelijk de duurste speler van Nederland noemen. De Kameroener ontwikkelde zich de afgelopen jaren stormachtig in het Amsterdamse doel en wacht met smart totdat er een plekje vrij komt in het doelmond van één van de Europese eliteploegen. Ajax zal dat moment op sportieve gronden vrezen, maar de penningsmeester van de Amsterdammers kan dan in ieder geval een megabedrag bijschrijven: Onana is op dit moment 36 miljoen euro waard.

Welke speler levert het meeste geld op?

  • Marcos Senesi
  • Denzel Dumfries
  • Dusan Tadic
  • Lisandro Martínez
  • Ryan Gravenberch
  • Donyell Malen
  • Nicolas Tagliafico
  • Antony
  • David Neres
  • André Onana
4913+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie