EXCLUSIEF: Feyenoord heeft nieuwe goudmijnen

Foto: EXCLUSIEF: Feyenoord heeft nieuwe goudmijnen

Feyenoord had afgelopen zomer een aantal verrassende versterkingen, maar echt grote indruk wisten spelers zoals Mark Diemers en Bryan Linssen tot dusver niet te maken. De zomeraankopen van 2020 stijgen daarom ook niet veel in marktwaarde, blijkt uit de nieuwste cijfers van Transfermarkt, waar SoccerNews voor publicatie al inzagen in kreeg. Daaruit blijkt dat de Rotterdammers het vooral van de jeugdproducten moet hebben. 

Feyenoords technisch directeur Frank Arnesen had een duidelijk plan op de zomerse transfermarkt. De ervaren Deense selectiebouwer wist dat de Rotterdammers het met een halflege beurs moesten doen en bepaalde daarom dat er een andere koers gevaren diende te worden. De technisch directeur kreeg ongetwijfeld een wensenlijstje van trainer Dick Advocaat, zag dat veel van die namen niet haalbaar waren en besloot, naast een aantal gerichte aankopen voor het eerste elftal, zich vooral op jeugdige aankopen voor de toekomst te richten. 

Feyenoords eigen jeugd eerst beleid

Feyenoord heeft met de aanstelling van Arne Slot, die na dit seizoen de teugels van Advocaat overneemt, aankomend voetbaljaar ook een trainer die bewezen heeft dat hij jeugdspelers durft te implementeren in zijn elftal. De sportieve prestaties van AZ de afgelopen seizoenen spreken boekdelen over het feit dat kwaliteit niet altijd gekoppeld is aan leeftijd. Sterker nog: het risico dat je loopt door een zelfopgeleide – of op jonge leeftijd aangetrokken – speler de kans te geven in je eerste elftal is natuurlijk een stuk lager dan wanneer je een miljoenenbedrag neertelt voor iemand die er direct moet staan om het aankoopbedrag te verwezenlijken op het veld en wellicht later op de transfermarkt. 

De nieuwste cijfers van Transfermarkt.nl, die SoccerNews al voor publicatie mocht inzien, laten zien dat de keuze van Feyenoords technisch directeur meer dan terecht is. Van de zomeraankopen van het dit seizoen kunnen alleen João Carlos Teixeira en Mark Diemers een stijging noteren van hun marktwaarde. Aangezien deze spelers weinig wedstrijden in hun benen hadden de afgelopen jaren (Teixeira) of op een redelijk late leeftijd naar een topclub transfereerde (Diemers) hebben zij echter geen torenhoge marktwaarde waar Feyenoord in potentie miljoenen euro’s aan kan overhouden. Dat geldt eigenlijk alleen voor een mogelijke transfer van Marcos Senesi: de Argentijn maakt ook dit seizoen indruk met zijn spel en zag zijn marktwaarde naar 18 miljoen euro stijgen. Daardoor kan Feyenoord meer geld voor hem vragen, helemaal wanneer het de club lukt om zijn contract te verlengen. 


Meeste stijgingen voor jeugdspelers

Het kostte Feyenoord echter ook ruim zeven miljoen euro om Senesi over te nemen van het Argentijnse San Lorenzo, waardoor het wel een hoge transfersom móét toucheren om een dikke winst te boeken. Dat geldt niet voor spelers zoals Lutsharel Geertruida, Tyrell Malacia, Bart Nieuwkoop en Justin Bijlow: deze spelers doorliepen de jeugdopleiding van Feyenoord, kostte de club dus alleen een opleidingseuro’s en vertegenwoordigen inmiddels een transferwaarde van meerdere miljoenen euro’s.
Doordat zij door Advocaat, en waarschijnlijk volgend seizoen onder Slot ook een sleutelrol krijgen, zullen deze transferwaardes in de toekomst nog verder gaan stijgen en kunnen zij, afhankelijk van de looptijd van hun contract, goudmijnen worden voor Feyenoord. 

Gestegen marktwaardes Feyenoord

1. João Carlos Teixeira (van 1,5 miljoen naar 2 miljoen euro, +33%) 

2. Nafoual Bannis (van 300.000 naar 400.000 euro, +33%) 

3. Lutsharel Geertruida (van 4 miljoen naar 5 miljoen euro, +25%) 

4. Tyrell Malacia (van 3,2 miljoen naar 4 miljoen euro, +25%) 

5. Bart Nieuwkoop (van 2 miljoen naar 2,5 miljoen euro, +25%) 

6. Marcos Senesi (van 15 miljoen naar 18 miljoen euro, +20%) 

7. Mark Diemers (van 1,6 miljoen naar 1,8 miljoen euro, +12,5%) 

8. Justin Bijlow (van 7,5 miljoen naar 8 miljoen euro, +6,7%) 

Jörgensen op historisch dieptepunt, vormdip Kökçü zorgt voor daling

Toch is het geen garantie dat het inzetten van eigen jeugd tot een hoge stijging leidt. Orkan Kökçü zag zijn sterke spel van vorig voetbaljaar beloond worden met een nieuw, langdurig contract maar heeft sinds die verlenging geen bal meer goed geraakt. De 19-jarige Tuks international koos deze zomer voor een langer verblijf bij Feyenoord boven een transfer naar Arsenal, maar zal zich eerst uit zijn dip moeten spelen voordat hij (weer) aan een buitenlands avontuur kan denken. Voor clubs uit de topcompetities is het nu echter wel een goedkopere kans op slagen: Kökçü zag zijn waarde met 13,3% dalen naar 13 miljoen euro. 


Daarmee is de talentvolle Turk op basis van geld de grootste daler, alleen percentueel gezien gaat die dubieuze eer naar iemand anders. Nicolai Jörgensen kwakt niet alleen met zijn fysieke gestel, als hij op het veld staat, zijn de prestaties ook niet om naar huis te schrijven. De Deense spits was een paar seizoenen geleden nog zeventien miljoen euro waard en liet een groot deel van dat bedrag al verdampen door niet optimaal te presteren in het shirt van Feyenoord. Na vandaag vertegenwoordigt hij nog maar een héél klein gedeelte van dat bedrag: twee miljoen euro.
Ook tweede spits Robert Bozenik, die na een sterke voorbereiding met een gebroken enkel in de lappenmand terecht kwam, daalt in waarde (naar 3 miljoen euro), maar dat is percentueel gezien een stuk minder dan Jörgensen. Verder valt op dat zomeraanwinst Bryan Linssen sinds oktober een daling heeft ingezet: de 29-jarige vleugelaanvaller is volgens Transfermarkt nu evenveel waard als Jörgensen. 

Gedaalde marktwaardes Feyenoord

1. Nicolai Jörgensen (van 2,5 miljoen euro naar 2 miljoen euro, -20%) 

2. Luciano Narsingh (van 1 miljoen naar 800.000 euro, -20%) 

3. Bryan Linssen (van 2,4 miljoen naar 2 miljoen euro, -16,7%) 

4. Orkan Kökçü (van 15 miljoen naar 13 miljoen euro, -13,3%)

5. Dylan Vente (van 450.000 naar 400.000 euro, -11,1%) 

6. Robert Bozenik (van 3,2 miljoen euro naar 3 miljoen euro, -6%)

Welke verandering verbaast je het meest?

  • Marcos Senesi
  • Orkan Kökçü
  • João Carlos Teixeira
  • Bryan Linssen
  • Nicolai Jörgensen
  • Andere speler
1076+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie