Onana kan in voetsporen treden van succesvolle oud-Ajacieden

Foto: Onana kan in voetsporen treden van succesvolle oud-Ajacieden

André Onana staat deze maand zes jaar onder contract in Amsterdam. Inmiddels is hij bezig aan zijn vijfde seizoen als onbetwiste eerste doelman van Ajax en heeft hij met landskampioenschappen, de finale van de Europa League en halve finale van de Champions League als hoogtepunten een aanzienlijke indruk achtergelaten. Desondanks bleef de concrete interesse voor hem de afgelopen jaren uit. Met een nog contract tot de zomer van 2022 lijkt hij deze zomer echter eindelijk zijn droomtransfer te maken.



Wie de Kameroener in 2015 bij Jong Ajax aan het werk zag, had nooit gedacht dat de doelman anderhalf jaar later zou uitgroeien tot een van de steunpilaren van de Amsterdammers. Onana ging in zijn beginperiode, toen hij net was overgekomen van FC Barcelona, regelmatig in de fout en stond bekend als ‘een grabbelaar’ die vaak onrustig handelde. Het bleek echter een leerperiode waarin hij in staat bleek om razendsnel stappen te maken en zo toe te groeien naar een waardig opvolger voor Jasper Cillessen, die in 2016 de omgekeerde weg bewandelde.


Onder het toeziend oog van Cillessen mocht Onana in augustus 2016 voor het eerst aantreden tegen Willem II. Ajax kwam in het competitieduel nog wel op een voorsprong, maar vervolgens ging het pijnlijk mis. Aan het schot van Erik Falkenburg uit de tweede lijn, waaruit de gelijkmaker ontstond, kon Onana ogenschijnlijk weinig doen. Drie minuten later maakte Fran Sol echter de tweede treffer voor de Tilburgers, waarbij de jonge doelman zonder twijfel miszat. Het vertrouwen in Onana was daarom niet direct hoog te noemen, maar een paar jaar later zou dat anders zijn.

Waanzinnige statistieken



Al in zijn eerste seizoen lukte het Onana om met zijn elftal het ogenschijnlijk onmogelijke te presteren. De Afrikaanse sluitpost groeide onder trainer Peter Bosz figuurlijk razendsnel als doelman en behoedde zijn medespelers steeds vaker van tegendoelpunten. Toen Ajax uiteindelijk in de halve finale van de Europa League kwam te spelen tegen Olympique Lyon, en de Amsterdammers na een 4-1 thuisoverwinning in Frankrijk op een 3-1 achterstand kwamen te staan, was het Onana die op het beslissende moment in staat was om erger te voorkomen.

Ook in de Nederlandse competitie toonde Onana in het seizoen 2016/2017 aan uit het juiste hout te zijn gesneden. De doelverdediger kwam tot 32 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij maar liefst 15 maal (46,9 procent) zijn doel schoon hield. Hoewel Cillessen het een seizoen ervoor met 54,5 procent clean sheets het nóg beter deed, kon Onana terugkijken op een uitstekend debuutjaar. Het seizoen erop zakte Onana stevig met zijn statistieken met slechts 36,4 procent clean sheets, maar dat kwam mede door het vertrek van Bosz en Marcel Keizer, én de komst van Erik ten Hag.

Het grootste succesjaar was in het seizoen 2018/2019, waarin Ajax de halve finale van het Miljardenbal bereikte. Onana was in dat jaar in bloedvorm en leek vrijwel niet te passeren. In de Eredivisie hield hij in 16 van de 33 wedstrijden de nul, wat uitkomt op een percentage van maar liefst 48,5 procent. Ook in de Champions League lukte het tegenstanders moeilijk om te scoren. Van de twaalf wedstrijden in het hoofdtoernooi slaagde Onana er viermaal in om zijn doel schoon te houden, waardoor hij in 33 procent van de duels geen bal doorliet.


Naast dat Onana de baas is in het strafschopgebied, blinkt hij in meer onderdelen van het keepersvak uit. De 24-jarige keeper leerde in de jeugdopleiding van Barcelona en Ajax mee te voetballen met zijn teamgenoten. Het resulteert erin dat Onana als geen ander in staat is om de bal naar de juiste kleur te krijgen. Bovendien lukt het hem regelmatig om een tegenstander in zijn eigen strafschopgebied uit te kappen, waardoor hij veel ruimte creëert voor zijn teamgenoten. Al gaat het ook wel eens mis, zo bleek uit de competitiewedstrijd in maart 2017 tegen FC Groningen.

Buitenlandse interesse

Na vier seizoenen bij Ajax was Onana afgelopen zomer klaar om een nieuw avontuur aan te gaan. De doelman vertelde in een groot interview met het Algemeen Dagblad dat hij de Amsterdammers dankbaar was, maar dat hij voor zijn gevoel een nieuwe uitdaging moest zoeken. Directeur voetbalzaken Marc Overmars hield al rekening met het vertrek en informeerde bij andere clubs naar de mogelijkheid om een nieuwe keeper aan te trekken. Opvallenderwijs bleek de zomer toch anders te lopen dan vooraf gedacht en beschikte Ajax ook na de transferperiode over Onana.

Het blijft opmerkelijk dat de doelman, die in 2019 in de strijd om de Yashin Trophy meedeed voor de prijs van de beste doelman ter wereld, nog altijd onderdeel is van de selectie van Ajax. De Kameroense keeper bewijst al vierenhalf seizoen steevast een hoog niveau aan te kunnen tikken en staat inmiddels bekend als een heerser in het strafschopgebied. Het simpele antwoord lijkt echter concurrentie te zijn: topteams zoals Bayern München, Barcelona en Real Madrid beschikken al over een keeper die op topniveau kan presteren. 

Onana voelt zich terecht te groot om als tweede doelman te acteren, waarvoor Cillessen in 2016 wél koos. Bij Ajax is Onana jaarlijks zeker van minstens zes wedstrijden op Europees niveau en behoort hij tot de vertrouwelingen van Ten Hag, terwijl hij dat bij een buitenlandse club nog maar moet bereiken. Daarom zou het niet vreemd zijn als de keeper voorlopig mikt op een club nét onder de beste teams ter wereld, waar hij zich verder kan ontwikkelen richting de absolute top. Tottenham Hotspur lijkt daarin een van de belangrijkste gegadigden.

Succesvolle oud-Ajacieden



Volgens Engelse media heeft Mauricio Pochettino, die de nieuwe hoofdtrainer van Paris Saint-Germain is, interesse in Hugo Lloris. Wanneer de Fransman Tottenham Hotspur verlaat, dan kan de transfercarrousel voor Onana zomaar eens op gang komen. De Kameroener staat al langer op het lijstje van de Spurs en dus mag hij hopen dat hij in de zomer eindelijk naar de Premier League mag verkassen. Het lijkt een uitstekende stap voor hem, mede omdat het huwelijk tussen Tottenham Hotspur en oud-Ajacieden in het verleden vrijwel altijd slaagde.


Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen: allemaal lukten ze het om de overstap naar Tottenham Hotspur succesvol te laten verlopen. Waar de twee Belgen jarenlang het vaste verdedigingsduo waren bij de Engelsen, was de Deen de laatste jaren een belangrijke speler in het aanvalsspel. De hoofdreden voor de match lijkt te zitten in de clubfilosofie. Ook Tottenham Hotspur staat namelijk bekend om het verzorgde aanvalsspel van achteruit, waarbij de verdedigers nauwelijks de bal direct naar voren spelen. Al is dat met José Mourinho momenteel wel wat anders.

De Londense topclub, die momenteel de vierde plaats in de Premier League bezet, lijkt desondanks de ideale volgende club van Onana. Hoewel de keeper momenteel over een marktwaarde beschikt van zo’n 36 miljoen euro, kopen de Spurs dan wél een speler die nog jarenlang op topniveau mee kan. Mourinho staat dan niet bekend om verzorgd voetbal, maar de Portugees is uiteindelijk ook maar een passant in het geheel. Wanneer Onana de tijd neemt om zichzelf verder te ontwikkelen, dan kan een overstap naar Engeland uitsluitend een verrijking voor zijn loopbaan zijn.

Is Tottenham Hotspur de juiste club voor André Onana?

  • Ja, een uitstekende club
  • Nee, de club is te hoog gegrepen
  • Nee, de club is niet goed genoeg
312+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:32
739+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
261+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
4+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3284+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
29+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
414+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
200+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
133+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
62+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
88+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
104+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
19+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
286+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
24+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
54+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
227+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
394+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
300+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
137+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie