Stunttransfer maakt Feyenoord titelkandidaat

Foto: Stunttransfer maakt Feyenoord titelkandidaat

Feyenoord zou geen geld hebben voor versterkingen, maar toch werd Lucas Pratto op huurbasis overgenomen van River Plate. Daar blijft het mogelijk niet bij voor de Rotterdammers: ook Jeremain Lens lijkt zijn zinnen te hebben gezet op een overgang naar De Kuip. Feyenoord-trainer kan met een hereniging Feyenoord weer tot de titelkandidaten laten behoren. 

Jeremain Lens heeft het naar verluidt gezien in Turkije. De 33-jarige oud-speler van onder andere NEC Nijmegen, AZ en PSV werd door zijn club Besiktas in de eerste wedstrijden van het seizoen nog als invaller gebruikt, maar werd overbodig geacht voor na de jongste registratieronde voor de Turkse Süperlig: Lens werd niet geregistreerd voor de competitie en heeft daardoor al maanden geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Hoewel een vertrek in de zomer nog onbespreekbaar leek voor de 34-voudig international van het Nederlands elftal, zorgt het vorstelijke salaris dat hij opstrijkt in het Vodafone Park er nu voor dat een transfervrij vertrek alsnog tot de mogelijkheden behoort. 

Jeremain Lens

Daarmee lijkt er voor Lens een terugkeer te lonken naar Nederland. De 33-jarige buitenspeler verliet de Eredivisie in 2013 nadat hij NEC, AZ en PSV diende op het hoogste Nederlandse niveau. Dinamo Kiev nam hem destijds voor negen miljoen euro over van de Eindhovenaren, waar de Nederlander lange tijd een vaste basisspeler was. De ambities van Lens reikte echter verder dan de oliedollars in Oekraïne: toen hij eenmaal de kans had om bij Sunderland in de Premier League te gaan voetballen, pakte hij deze mogelijkheid met twee handen aan. 


Lens speelde niet erg lang in Engelse dienst; na één jaar verhuurde Sunderland hem aan Fenerbahçe. De club uit Istanbul had niet de middelen om hem, ondanks een sterke periode waar Lens weer in beeld kwam bij het Nederlands elftal, langer aan zich te binden. De buitenspeler had echter genoeg indruk gemaakt in het shirt van Fenerbahçe om een transfer af te dwingen naar een andere topclub uit Istanbul. 

Besiktas huurde Lens in eerste instantie voor een jaar, maar in 2018 maakte hij uiteindelijk de definitieve overstap naar de Turkse topclub. Vorig seizoen kreeg de rechtsbuiten al minder kansen in het team, maar vooral dit voetbaljaar zijn de speelmogelijkheden op één hand te tellen: in de Champions League-voorronde kwam hij nog negentig minuten in actie, in de Europa League-kwalificatie mocht hij 101 minuten opdraven, maar doordat hij niet geregistreerd werd voor de competitie bleef de teller daar stokken op slechts 39 minuten. 

Dick Advocaat

Wat opvalt aan de carrière van Lens is dat Dick Advocaat daar als een rode draad doorheen loopt. De ervaren oefenmeester van Feyenoord heeft in zijn lange loopbaan Lens meer dan eens onder zijn hoede gehad. Bij AZ, PSV, Sunderland én Fenerbahçe was De Kleine Generaal de trainer van de 33-jarige buitenspeler, die daardoor een speciale band kreeg met Advocaat. “Iedere speler heeft wel een trainer waar hij het heel goed mee kan vinden”, zei Lens tegen het Algemeen Dagblad. “Ik heb er ook wel een paar, maar Advocaat is zeker bijzonder. Onder hem zijn mijn statistieken altijd goed. Via onze gezamenlijke periode bij AZ dwong ik een transfer naar PSV af. Via onze gezamenlijke tijd in Eindhoven kon ik naar Dinamo Kiev. En uiteindelijk heeft hij mij naar Sunderland en Fenerbahçe gehaald.” 


Als het aan Advocaat lag, dan kwam daar deze zomer nog een club bij: Feyenoord wilde Lens in de zomerse transferperiode maar wat graag terug naar Nederland halen. Destijds gaf de buitenspeler nog de voorkeur boven een langer verblijf in de Süper Lig. Besiktas vroeg daarnaast nog een transfersom voor de buitenspeler, waardoor hij al snel onhaalbaar werd voor de Rotterdammers. Een half jaar later is de situatie volkomen anders: Lens speelt eigenlijk nooit voor zijn werkgever, maar staat nog steeds met een miljoenencontract op de loonlijst en drukt dus extra hard op de begroting van de Turkse topclub. Daardoor is er nu, ondanks het feit dat het contract van Lens nog tot de zomer van 2022 doorloopt en Besiktas in 2018 nog vier miljoen euro betaalde aan Sunderland, een transfervrij vertrek bespreekbaar. 

Feyenoord

Het is onwaarschijnlijk dat Advocaat na dat nieuws géén belletje heeft gepleegd met zijn voormalig pupil. De ervaren oefenmeester krijgt in zijn laatste halfjaar als clubtrainer al de beschikking over de 32-jarige Argentijnse spits Lucas Pratto, die voor zes maanden wordt gehuurd van River Plate, maar wellicht dat Lens gevoelig is voor een nieuwe hereniging met Advocaat. Het is algemeen bekend dat Feyenoord met een halflege beurs de transfermarkt op moet deze winter, maar aangezien er geen afkoopsom op tafel gelegd hoeft te worden, kan alleen het salaris van de buitenspeler een struikelblok worden voor een overgang. 

Lens verdient in Istanbul naar verluidt een basissalaris van 2,2 miljoen euro per jaar en dat zal Feyenoord in ieder geval niet kunnen evenaren. Het is dan ook afhankelijk van de wensen van de 33-jarige buitenspeler, die de afgelopen jaren genoeg miljoenen bij elkaar heeft gespeeld om voor andere aspecten te kiezen dan voor het meest waardevolle contract. Een fitte Lens is voor elke Eredivisie-ploeg een aanwinst, maar er zullen ook ongetwijfeld aanbiedingen komen vanuit het Midden-Oosten, China en/of Amerika. 


Die clubs hebben echter twee belangrijke troeven niet in handen: Lens zou inmiddels toe zijn aan een terugkeer in de Eredivisie en met een dienstverband in Nederland is de cirkel van zijn carrière rond. Daarnaast kan hij het aankomende halfjaar bij een Nederlandse topclub zich wellicht nog in de kijker spelen voor het Europees Kampioenschap van aankomende zomer. Erg waarschijnlijk is dat niet, maar als de samenwerking tussen Lens en Advocaat iets leerde het afgelopen jaar, dan is het wel dat Lens onder geen enkele trainer zo effectief is als onder leiding van De Kleine Generaal. 

Titelkandidaat

Hoe dan ook zou Feyenoord stunten door Lens op dit moment aan de selectie toe te voegen. De Rotterdammers komen vooral in aanvallend opzicht stootkracht tekort om zich écht te mengen in de strijd om het landskampioenschap en de 33-jarige buitenspeler zou met een overgang naar Rotterdam-Zuid die titelaspiraties een nieuw elan kunnen geven. 

Feyenoord heeft naast Berghuis in Luciano Narsingh, Luis Sinisterra en Bryan Linssen de flankposities al dubbel bezet, maar een speler met de staat van dienst zoals Lens zou daar een absolute meerwaarde zijn. Met de internationale ervaring die de buitenspeler meebrengt en het feit dat Lens in topcompetities heeft gespeeld, kan Feyenoord met hem in de gelederen wellicht de volgende stap zetten om het puntengat met Ajax en PSV in het komende halfjaar te dichten.

Met Lens doet Feyenoord mee om de titel

  • Nee, ook dan niet goed genoeg
  • Ook zonder Lens doen ze mee
  • Ja, Lens is onbrekende schakel
  • Nee, Lens is geldverspilling
2954+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:29
15+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
32+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
142+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:50
30+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
17:48
8+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
6+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
58+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
17:30
15+
Oosting waarschuwt zijn spelers: “We hebben nog niets”
17:11
182+
Belangrijke update Fabrizio Romano over Arne Slot
16:48
94+
‘Transferstrijd tussen Ajax en PSV’
16:30
96+
Dit zijn de beste teamgenoten ooit van Van der Gijp en Kieft
16:09
71+
Spaan sneert naar Nederlandse top: “Daar scouten ze beter dan bij ons”
15:48
651+
‘Kroes neemt meteen nieuwe trainer mee bij Ajax-terugkeer’
15:31
31+
UEFA kiest Makkelie als enige Nederlandse scheidsrechter bij EK
15:11
498+
‘Promes speelt vies spelletje in Dubai’
14:51
133+
FC Twente slijpt de messen: “We hebben nog niets”
14:36
380+
Woeste Ten Hag haalt uit én reageert op Antony-schandaal
14:22
151+
Hélène Hendriks reageert op harde kritiek
14:07
251+
‘Robin van Persie nadert akkoord met Eredivisionist’
13:50
152+
Driessen: “Dat moet Slot he-le-maal niet zeggen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie