Bekend recept moet ‘nieuwe Ronaldo’ naar Ajax leiden

Foto: Bekend recept moet ‘nieuwe Ronaldo’ naar Ajax leiden

Brenner Souza da Silva lijkt zich niet lang speler van São Paulo te kunnen noemen. De 20-jarige spits schoot zich tot nu toe naar de derde plaats van de topscorerslijst in de Braziliaanse Série A en kan rekenen op de interesse van verschillende Europese topclubs. Ajax zou één van de meest serieuze kandidaten zijn om de nieuwe Ronaldo op te pikken. Daarvoor kunnen de Amsterdammers inmiddels een bekend recept volgen. 

Ajax-fans worden al weken warmgemaakt met de mogelijke komst van Brenner Souza da Silva. De 20-jarige aanvaller moet in Amsterdam de spitsenpositie van extra elan voorzien, maar de transfer heeft mogelijk nog wat voeten in de aarde. Volgens De Telegraaf-journalist Mike Verweij zou Ajax aan een transfersom van twaalf miljoen plus bonussen genoeg hebben om de talentvolle aanvaller naar Amsterdam te halen, maar Braziliaanse media melden dat São Paulo van een som tussen de twintig en de dertig miljoen euro verlangt. 

Brenner Souza da Silva

Brenner is voor de Braziliaanse topclub de zoveelste groeibriljant die de overstap naar Europa kan maken. De 20-jarige aanvaller doorliep de gehele jeugdopleiding van São Paulo en is na een verhuurperiode bij competitiegenoot Fluminense dit seizoen definitief doorgebroken in het eerste elftal van de Brazliaanse topclub.

Dit seizoen is Brenner meteen goed op schot voor São Paulo. Het seizoen in Brazilië begint traditiegetrouw met de staatskampioenschappen, waar Brenner in vijf wedstrijden maar één keer doel trof. Vooral in de Braziliaanse beker was hij dit jaar goed op schot (zes wedstrijden, zes doelpunten) en dus ook in de Série A (21 wedstrijden, 11 doelpunten) vlogen de ballen er gemakkelijk in. Ook buiten de landsgrenzen hoefde São Paulo zich geen zorgen te maken over de productie van Brenner: in de Copa Libertadores (Zuid-Amerikaanse Champions League, red.) was hij goed voor twee doelpunten en één assist in vier wedstrijden, in de Copa Sudamericana (Zuid-Amerikaanse Europa League, red.) schoot hij in drie wedstrijden twee doelpunten erin. 

Nieuwe Ronaldo

In Brazilië wordt Brenner al voorzichtig vergeleken met één van de grootste spitsen van de Gele Kanaries: Ronaldo. Dat komt in de eerste plaats door het dribbeltalent van Brenner: de jonge aanvaller zorgt gemiddeld één keer per wedstrijd voor een geslaagde dribbel (50% van het geheel) en dat is een groot verschil als je kijkt naar de cijfers van de huidige Ajax-spitsen. Als puntspeler van de Amsterdammers krijg je vaak de bal in je voeten aangespeeld en kan een individuele actie een groot verschil maken: op het moment dat Ajax een spits heeft die zijn mannetje gemakkelijk kan passeren, creëer je meer ruimte voor de andere aanvallers én zorg je ervoor dat de defensie van de tegenstander keuzes moet maken, en dus minder gemakkelijk de hechte organisatie kan behouden. 


Daarnaast komt het jagersinstinct van de twee komt overeen: Brenner maakte ondanks zijn geringe lengte (1,75 meter) 27% van zijn doelpunten in de competitie met zijn hoofd, scoorde zijn doelpunten alleen in de zestienmeter, doet gemiddeld 2,8 doelpogingen per wedstrijd en staat in 25% van die gevallen op de juiste plek om de bal in het net te werken. Dat zijn cijfers die spelers als Donyell Malen op dit moment in de Eredivisie op de mat leggen. Bij Ajax scoren Klaas-Jan Huntelaar (vier schoten per wedstrijd, 29% in de positie om te scoren) en Lassina Traoré (2,5 schoten per wedstrijd, 50% in de positie om te scoren) op dit moment zelfs beter, al komt dat ook doordat deze spitsen veel scoorden in wedstrijden tegen kleinere ploegen en minimaal tien wedstrijden minder speelde dan Brenner dit seizoen deed bij São Paulo. 

Transfersom

Op basis van de prestatiestatistieken is Brenner dus wel degelijk een toevoeging op de huidige Ajax-spitsen, al heeft hij wel veel overeenkomsten met de kwaliteiten die ook Brian Brobbey worden toegedicht. Brenner speelde echter al wel twee seizoenen op het hoogste niveau in Brazilië, waardoor hij wel een stuk meer ervaring meebrengt als hij in de winterstop wordt gehaald. Het lijkt dus nog steeds een mogelijkheid dat Brenner deze zomer overstapt naar Amsterdam, maar er zijn ook andere clubs in de race voor het 20-jarige talent. 

São Paulo lijkt het meest gebaat te zijn bij een biedoorlog op Brenner. De aanvaller staat nog tot december 2022 onder contract bij de Braziliaanse topclub, wat dus betekent dat hij over een half jaar al een voorcontract mag tekenen bij een andere club. Daardoor is het aannemelijk dat Mike Verweij met zijn twaalf miljoen euro dichter bij de waarheid zit dan de twintig tot dertig miljoen euro die er volgens de Braziliaanse media betaald moet worden. Helemaal omdat Brenners transferwaarde op dit moment op 1,3 miljoen euro geschat wordt, (nog) geen jeugdinterlands speelde voor Brazilië en dus nog maar een jaar onder contract staat bij São Paulo. 


Ajax zou niet de enige ploeg zijn met concrete interesse voor Brenner. Dat is gezien zijn doorbraak bij zijn club en de contractsituatie van de talentvolle spits ook geen verrassing. Onder andere Arsenal en AC Milan werden de afgelopen weken al in verband gebracht met een overgang van Brenner, maar geen van die clubs lijkt zo concreet te zijn als Ajax. En als de recente geschiedenis één ding leert, dan is het wel dat Ajax in gesprek met São Paulo meestal een vruchtbaar einde heeft. 

Bekend recept

Het onderhandelen met São Paulo is de afgelopen jaren zelfs een bekend recept geworden voor Marc Overmars. David Neres en Antony werden ook al van de Brazliaanse topclub overgenomen en ook voor die spelers werd een flinke transfersom op tafel gelegd en vooral bij de transfer van Antony rekende de Amsterdammers af met concurrentie van clubs uit de grote Europese competities. In dat opzicht weet Overmars wat hem te wachten én wat hem te doen staat. 

De aanwezigheid van spelers zoals Neres en Antony kunnen de keuze voor Brenner ook gemakkelijker maken: generatiegenoot Antony is een oud-ploegmaat van de jonge spits en heeft zich al eerder uitgelaten over een mogelijke hereniging in Amsterdam. Dat Antony daar positief tegenover stond, zal niemand verrassen. Dat Brenner qua speelstijl een nieuw elan kan toevoegen aan het aanvalsspel van de Amsterdammers, lijkt ook buiten kijf te staan. Het is vooral de vraag of Ajax het verantwoord vindt om op dit moment miljoenen euro’s over de balk te smijten voor een spits waarvan je nog niet zeker weet of dat hij er meteen staat, terwijl er ook andere aanvallers op de markt zijn – bijvoorbeeld oud-Ajacied Arek Milik – die hun strepen als doelpuntenmaker al verdiend hebben.

Brenner is de gedroomde spits voor Ajax

  • Ja, helemaal mee eens
  • Nee, huidige spitsen zijn beter
  • Nee, liever Milik
  • Nee, liever andere speler
944+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:22
17+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
43+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
10+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
49+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
51+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
82+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
100+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
5+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
97+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
530+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
588+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
28+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
77+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
26+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1150+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
458+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1706+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
97+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
229+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie