Memphis Depay neemt beslissing over droomtransfer

Foto: Memphis Depay neemt beslissing over droomtransfer

Memphis Depay leek de afgelopen transferzomer voor FC Barcelona te gaan tekenen, maar de ontwikkelingen rondom de Catalaanse grootmacht dwong hem tot het plaatsnemen in de wachtkamer. In januari zal hij ook weer met Barça in verband worden gebracht, maar er zijn meer clubs geïnteresseerd in de bijna transfervrije aanvaller. 

Memphis Depay stond deze zomer vrijwel dagelijks in de Spaanse sportkranten. De 26-jarige aanvaller van Olympique Lyonnais werd na de aanstelling van Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona aan de Catalaanse grootmacht gekoppeld en een akkoord leek op handen. Memphis, die al voor dit seizoen aangaf dat hij zijn tot medio 2021 lopende contract bij Lyon niet zou verlengen, zou zelf al akkoord zijn over een contact in de Spaanse kuststad, maar de club kon de transfersom niet ophoesten wegens restricties van de Spaanse voetbalbond. 

Memphis Depay

Omdat de Spaanse grootmacht staatssteun had aangevraagd om de verliezen van de corona-crisis (enigszins) op te vangen, mocht Barcelona alleen geld uitgeven op het moment dat er geld binnenkwam. Koeman had na verschillende uitgaande transfers een budget van ruim twintig miljoen euro, maar besloot deze niet uit te geven aan de aanvaller van Olympique Lyon, maar aan Ajacied Sergiño Dest. De Amerikaan, die naast een bijdrage op het veld ook een grote commerciële waarde vertegenwoordigt, kreeg dus de voorkeur boven de Oranje-international. 

Daardoor zat er voor Memphis niets anders op dan zich op te laden voor een nieuw seizoen in de Ligue 1. Lyon wist vorig seizoen indruk te maken door onder andere Juventus uit te schakelen in de Champions League, waar kon zich in de (door het corona-virus afgebroken) seizoen niet verzekeren van Europees voetbal. In de Ligue 1 was Memphis dit seizoen grotendeels aanvoerder van de voormalig titelkandidaat en leek de gemiste transfer hem niet veel te deren: tot nu toe speelde hij zeventien wedstrijden in de Ligue 1, waarin hij acht doelpunten maakte en vier keer een assist gaf. 


Daarmee speelt de 54-voudig Oranje-international zich nog steeds in de schijnwerpers. Lyon loopt, naast de gemiste wedstrijdinkomsten, ook de premies van de Champions League en/of Europa League mis, waardoor het mogelijk is dat er in de winterstop al gesproken wordt over een transfer voor de Nederlander. In 2017 betaalde Lyon zo’n zeventien miljoen euro aan Manchester United om hem aan de selectie toe te kunnen voegen, inmiddels heeft Memphis een marktwaarde van 45 miljoen euro en kan Lyon op die manier nog iets terug verdienen van het aankoopbedrag van drie jaar geleden. 

FC Barcelona

De kans dat FC Barcelona in januari aanklopt bij Lyon is echter klein. De selectie van Barça heeft salaris moeten inleveren om honderden miljoenen te kunnen besparen zodat de club overeind blijft staan en daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat het in de winterstop ineens miljoenen euro’s gaat uitgeven om een nieuwe speler aan te trekken. Alleen wanneer er grootverdieners voor tientallen miljoenen vertrekken zou er ruimte kunnen komen, maar ook andere grote Europese clubs hebben last van de gevolgen van de corona-virus en de bekende financiële situatie van de Catalanen geeft hen een verre van ideale onderhandelingspositie. 

FC Barcelona lijkt alleen kans te hebben op het moment dat Memphis uit zijn contract loopt. Vanaf januari mag de Oranje-international een voorcontract tekenen bij een andere club, maar er wordt inmiddels getwijfeld of Barça wel de beste keuze is voor de 26-jarige aanvaller. De Catalaanse club zit in een zogenaamd ‘tussenjaar’ en moet er alles aan doen om Champions League-voetbal, wat je toch wel als voorwaarde kunt stellen als je kans wil maken op de komst van een speler zoals Memphis, veilig te stellen. De eerste vier ploegen in Spanje plaatsen zich voor het Miljardenbal en op dit moment staat Barcelona zesde in LaLiga, op één punt achterstand van Sevilla (vierde) en Real Sociedad (derde). 


Daarnaast spelen nog twee zaken een rol bij een mogelijke Barcelona-transfer van Memphis. Met de aankomende presidentsverkiezingen, en de enigszins tegenvallende prestaties in de competitie, is het nog maar de vraag of Koeman volgend seizoen ook met de scepter zwaait in het Camp Nou-stadion. De 57-jarige Zaandammer werkte bij het Nederlands elftal goed samen met Memphis en dat lijkt ook de grootste reden te zijn dat de 26-jarige aanvaller een overgang naar Barcelona wilde afdwingen deze zomer. Ook is het de vraag of Lionel Messi zijn woord houdt en Barcelona na dit seizoen achter zich laat: wanneer de legendarische Argentijnse vleugelspeler daad bij zijn woord voegt, vergroot dat de speeltijd voor Memphis, maar zal de Nederlander op hetzelfde moment ook gezien worden als dé man die het onmenselijk grote gat dat Messi achterlaat, zal moeten opvullen. 

Droomaanval in Frankrijk

Daar komt nog bij dat er inmiddels meer ploegen geïnteresseerd zijn geraakt in de diensten van Memphis. Wanneer een speler van zijn klasse transfervrij of tegen een spotprijs is af te halen, is dat ook niet meer dan logisch. Daardoor zou de Nederlander wel een gevoelige stap kunnen maken, één waarvoor hij niet eens naar een ander land hoeft te verhuizen… 

Paris Saint-Germain zou de aanvaller van Lyon nu ook op de korrel hebben. Memphis onderhoudt een vriendschappelijke band met sterspelers Neymar en Kylian Mbappé en de twee wereldaanvallers zouden een droomvoorhoede met Memphis wel zien zitten. De Parijzenaars hebben, in tegenstelling tot Barcelona, wel de mogelijkheid om deze winter een transfersom op tafel te leggen en de aanvaller per direct over te nemen van hun competitiegenoot. 


Hoe gek het ook klinkt: de concurrentie in Parijs is misschien wel steviger dan in Barcelona. PSG heeft met Mauro Icardi, die aan het begin van dit seizoen voor vijftig miljoen euro overkwam van Internazionale, en de van Everton gehuurde Moise Kean al twee spitsen van grote klasse in de selectie en Neymar lijkt zijn plek als hangende linksbuiten ook onder een nieuwe trainer niet kwijt te raken. Een aanval met Neymar, Memphis en Mbappé is echter wel een voorhoede waarmee de Parijzenaars een serieuze poging kunnen doen om de eindoverwinning in de Champions League. 

Overige opties

Niet alleen in Frankrijk, ook in Italië is het nieuws inmiddels geland dat Memphis gratis of voor een zachte prijs is op te halen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Juventus op de eerste rij heeft plaatsgenomen om hem in de zomer over te nemen: de Oude Dame heeft de afgelopen jaren een abonnement op grote, transfervrije spelers en haalde in die hoedanigheid al onder andere Aaron Ramsey (Arsenal) en Adrien Rabiot (Paris Saint-Germain) naar Turijn. 

Bij Juventus zou Memphis teamgenoot worden van Matthijs de Ligt en in de aanval een partnerschap aan kunnen gaan met Alvaro Morata en Paulo Dybala. Juve is echter niet de enige club met interesse in de diensten van Memphis: ook AC Milan had de Nederlander afgelopen zomer op de korrel. In het San Siro-stadion zou de Oranje-international Zlatan Ibrahimovic kunnen opvolgen als superspits. Alleen Engelse clubs lijken het niet met Memphis aan te durven, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het Manchester United-verleden van de spits. 


Belangrijke beslissing

Het is de aankomende maand dus niet de vraag óf Memphis een dik contract tekent bij een Europese topploeg, maar wanneer hij naar één van de Elite vertrekt. Lyon zal misschien nog een poging wagen om de Nederlander binnenboord te houden, maar zal op hetzelfde moment ook open staan om de gesprekken over een tussentijds vertrek positief af te ronden. 

Daardoor staat Memphis voor een belangrijke beslissing. De Nederlands international kan onder druk gezet worden door Lyon om, mits er in de winterstop een akkoord bereikt wordt met een andere club, een tussentijdse transfer af te ronden. Aan de andere kant is Memphis ook de man die de vingers in zijn oren duwt, zich afsluit van de wereld en zijn eigen beslissingen neemt, een beslissing die niet lang op zich kan laten wachten. 

Wat is de beste keuze voor Memphis?

  • Bijtekenen bij Lyon
  • Naar FC Barcelona
  • Naar Paris Saint-Germain
  • Naar Juventus
  • Naar AC Milan
  • Naar andere club
701+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie