Lang gaat van Ajax-bank naar Gouden Schoen

Foto: Lang gaat van Ajax-bank naar Gouden Schoen

Noa Lang zorgt er met zijn spel voor dat gelouterde krachten bij Club Brugge uit de schijnwerpers verdwijnen. Hans Vanaken, in het verleden nog in verband gebracht met een overgang van Ajax, lijkt te verbleken bij de prestaties van de Nederlands jeugdinternational, die in België inmiddels bekend staat als game changer en kandidaat voor de Gouden Schoen. Daarmee lijkt hij het ongelijk van de Ajax-leiding een paar maanden na zijn vertrek al bewezen te hebben. 

Het groepje Nederlanders bij Club Brugge wordt groter en groter. Bas Dost is de jongste aanwinst van Club en de 31-jarige spits maakt in de winterstop de overstap van Eintracht Frankfurt naar de Belgische topclub. Dost moet bij het team van Philippe Clement voor efficiëntie voor het doel gaan zorgen en de verwachtingen zijn hooggespannen. Niet alleen door zijn ervaring als doelpuntenmaker, maar ook omdat andere Nederlanders hun draai in Brugge goed gevonden hebben.
Opvallend is het feit dat bijvoorbeeld Ruud Vormer in zijn tijd op de Nederlandse velden niet altijd gewaardeerd werd, maar de voormalig middenvelder van Feyenoord en Roda JC bij onze Zuiderburen het tot aanvoerder van Club Brugge heeft geschopt. Voor Dost, die zich niet meer beschikbaar stelde voor het Nederlands elftal omdat hij zich niet goed genoeg gewaardeerd voelde door de KNVB en de bondscoach(es), loopt er echter een ander perfect voorbeeld rond op de Belgische velden. 

Noa Lang

Dost komt over een paar dagen naar Brugge, maar tot op heden is het een andere Nederlander die in het oog springt bij Club: Noa Lang. De oud-Ajacied rondde zijn transfer naar Club Brugge pas op 5 oktober af, maar hij is nu al onmisbaar geworden op Jan Breydelstadion. De 21-jarige jeugdinternational van Nederland is nog steeds niet 100% top, maar Lang bleek dit seizoen al meermaals de beslissende factor te zijn voor de Brugse formatie. “Ik ben heel tevreden over Noa”, verklaarde Philippe Clement na de 3-0 overwinning tegen Eupen. “Hij valt niet alleen aan maar hij doet ook zijn verdedigende werk.” Hoewel de vele doelpunten en assists van Lang steeds in het oog springen, hij draagt ook verdedigend meer dan zijn steentje bij. 


Tegen KAS Eupen vond Noa Lang alweer twee keer de weg naar het doel, en daarvoor had de aanvaller ook slechts twee pogingen voor nodig. Da’s efficiëntie ten top, en zo’n prestatie laat zijn trainer Clement niet liggen om te bewieroken tegenover de pers. “Het is belangrijk om spelers te hebben die efficiënt zijn en dat was vandaag het geval.” De statistieken van Noa Lang in de Jupiler Pro League zijn dan ook best indrukwekkend. Met vijf doelpunten en drie assists in elf wedstrijden is hij in bijna élke wedstrijd bepalend, en dan hebben we het nog niet over zijn andere grote bijdrages zoals dreigende passing, dribbels en versnellingen met (en zonder) de bal aan de voet. 

Beslissende factor

Ook al is Noa Lang nog maar sinds 5 oktober officieel een speler van Club Brugge, en speelde hij trouwens nog maar 11 wedstrijden in de Jupiler Pro League, het Nederlandse talent is in het kalenderjaar 2020 één van de meest bepalende Brugse spelers. Met zijn acht beslissende acties (vijf goals + drie assists) komen Ruud Vormer (negen beslissende acties) en Krépin Diatta (twaalf beslissende acties) zelfs in het vizier van Lang terecht. Zijn prestaties worden extra indrukwekkend als je nagaat dat de Belgische competitie al negentien duels onderweg is en andere spelers meer kansen hebben gehad om doelpunten te maken en/of assists te geven. 

Mocht Lang zo doorgaan, dan komt hij straks ook Hans Vanaken, die tot nu toe achttien beslissende acties in de voeten had, nog tegen . De tweevoudige Gouden Schoen-winnaar, die even in beeld was als opvolger van Donny van de Beek bij Ajax, was in 2020 met voorsprong de meest bepalende Club-speler op het vlak van statistieken met negen doelpunten en 9 assists. Maar als Lang zijn huidige vorm doortrekt, dan zal hij Vanaken wellicht ook passeren in deze ranglijst. 

Gouden Schoen?

Noa Lang start dus veelbelovend aan zijn avontuur bij Club Brugge, en op social media wordt hij alvast getipt als een outsider voor de Gouden Schoen. Op basis van zijn gepresteerde wedstrijden zou hij trouwens een grotere kandidaat-winnaar zijn dan zijn ploegmaat Hans Vanaken, al kwam Lang dit seizoen wellicht nog onvoldoende in actie om echt aanspraak te maken op deze felbegeerde individuele prijs. 


Op basis van zijn gemiddelde qua doelpunten en assists is de vinnige dribbelaar vandaag goed voor 0,72 beslissende actie per 90 minuten. Indien Lang die frequentie vanaf speeldag 1 zou aanhouden tot en met speeldag 19, dan zou hij momenteel al 13 beslissende acties tellen. En dan was ie alvast één van de grote jongens om de Gouden Schoen te winnen. Met dat aantal beslissende acties zouden vandaag enkel Raphael Holzhauser (18), Paul Onuachu (16), Thomas Henry (16) en Xavier Mercier (14) nog beslissender zijn dan de flamboyante belofte-international van Oranje. 

Ongelijk van Ten Hag

Dat de jeugdinternational van het Nederlands elftal geen enkele aanpassingsproblemen lijkt te kennen in Brugge, heeft wellicht wat te maken met de manier waarop de Belgen met hem omgaan als je dat vergelijkt met de manier waarop hij de afgelopen jaren bij Ajax is weggezet. 

Onlangs deed Lang een boekje open over de manier waarop hij afscheid nam bij de club waar hij zijn volledige jeugdopleiding genoot. De 21-jarige vleugelaanvaller had na een aantal korte invalbeurten in het begin van de competitie een gesprek met Ajax-trainer Erik ten Hag om te praten over zijn kansen in het eerste elftal. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat er geen nieuwe verhuurperiode meer in zou zitten voor de jongeling, die alleen mocht vertrekken als er een club kwam die hem definitief wilde overnemen. 


Lang verklaarde al eerder dat hij eigenlijk niet naar Club Brugge wilde, maar verkocht was op het moment dat de Belgen hun plannen met de 21-jarige vleugelspeler kenbaar maakte. In plaats van knokken voor een kans die al jaren niet kwam, kreeg Lang het shirt met rugnummer tien overhandigd en genoot hij vanaf het eerste moment het volledige vertrouwen van zijn trainer. Dat hem dat tot grote hoogtes laat stijgen, is het logische gevolg daarvan. De vraag is hoe lang Lang dit kan volhouden, maar als hij zijn beslissende acties ook in de tweede seizoenshelft vast weet te houden en wellicht de Gouden Schoen wint, zal Ten Hag zich nog eens achter zijn oren krabben en zich hardop moeten afvragen waarom hij spelers zoals Zakaria Labyad de voorkeur heeft gegeven boven Lang.

Ajax heeft Lang…

  • Alleen moeten verhuren
  • Terecht verkocht
  • Te vroeg weggedaan
372+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie