Feyenoord verlangt naar ‘spits van de toekomst’

Foto: Feyenoord verlangt naar ‘spits van de toekomst’

Feyenoord hoopt aankomende winter met een vrijwel lege beurs toch nog een aantal versterkingen te halen op de tussentijdse transfermarkt. Technisch directeur Frank Arnesen zal een wensenlijstje van Advocaat hebben gekregen en daarop staat ongetwijfeld weer een extra spits. Of de scheidend hoofdtrainer van de Rotterdammers zijn zin krijgt, is nog maar de vraag. Wellicht wordt hij gewezen op de terugkeer van Robert Bozenik, die al een tijdje in de Rotterdamse lappenmand zit. 

Feyenoord-trainer Dick Advocaat was duidelijk aan het einde van de (na)zomerse transferperiode: hij zou er graag nog een spits bij willen hebben als stand-in voor Nicolai Jörgensen, maar die vlieger ging niet op voor de ervaren oefenmeester. “Ze (Feyenoord, red.) hebben geen geld”, zei hij op een persconferentie aan het begin van het seizoen. Daardoor moest Advocaat roeien met de riemen die hij had: Jörgensen was in de voorbereiding op dit seizoen in een concurrentiestrijd verwikkeld met Robert Bozenik, een Slowaakse spits van 21 jaar die Advocaat in hetzelfde persmoment nog een “leuke speler voor Dirk Kuyt” noemde, ervan uitgaande dat de voormalig aanvaller van onder andere Feyenoord en Liverpool het stokje van hem over zou nemen. 

Feyenoord en Bozenik

In plaats van een extra spits voor de eerste seizoenshelft, kreeg Advocaat één spits minder: Bozenik raakte bij de nationale jeugdploeg van Slowakije geblesseerd aan zijn voet en moest de afgelopen maanden vanaf de tribune toekijken hoe Advocaat noodgedwongen jeugdspelers moest inpassen. Onder meer Naoufal Bannis (18) kreeg, mede doordat ook Jörgensen geblesseerd raakte, de kans om zich als spits van de Rotterdammers te bewijzen, maar de jongeling kon geen blijvende indruk maken op Advocaat en de rest van voetbalminnend Nederland. Op het moment dat Jörgensen weer fit was, kreeg de Deense spits zijn plek in de punt van de aanval weer terug. Maar of Feyenoord daar beter van werd, is een tweede. 


Een klein jaar geleden maakte Bozenik de overstap van MSK Zilina naar Feyenoord. De Rotterdammers betaalden naar verluidt zo’n vier miljoen euro voor de toen 20-jarige spits, maar Advocaat was er dus nog niet van overtuigd dat hij meteen een aanwinst was voor het eerste elftal. Zelfs niet toen de jonge aanvaller in zijn eerste vijf wedstrijden twee keer het doel wist te vinden in de Eredivisie, was de ervaren oefenmeester nog steeds niet om, en datzelfde gold nadat Bozenik ook in de voorbereiding op het lopende voetbaljaar het doel gemakkelijk wist te vinden. 

Nu heeft Advocaat ook eerder de naam van een prestatiecoach dan een trainer die zorgvuldig jeugdtalent in zijn elftallen opneemt. Om die reden speelt ook Wouter Burger op Het Kasteel (bij Sparta Rotterdam, red.) in plaats van in De Kuip. Dat de trainer de afgelopen weken wel spelers uit de jeugdopleiding de kans gaf, lag meer aan het feit dat er geen andere keuze was binnen de selectie: zoals bekend is de keuze van de coach van Feyenoord beperkt, helemaal als je nagaat dat Advocaat graag ervaren spelers op het veld zet en de jongelingen van de club het meestal moeten doen met korte invalsbeurten. 

Jörgensen

Zoals al gezegd: Feyenoord zal de aankomende maand met een vrijwel lege beurs te transfermarkt op moeten als ze zich willen versterken. Een nieuwe spits halen lijkt daarbij de hoogste prioriteit te genieten, helemaal als je nagaat dat Jörgensen deze dagen doortraint omdat hij (weer) last van zijn lies kreeg voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen, de laatste van dit kalenderjaar. Met het oog op de toppermaand in januari wilde de Deense spits geen risico lopen om weer voor een langere tijd in de lappenmand te zitten en zag dat zijn club zonder de international van Denemarken gemakkelijk won van de opponent uit Friesland. 


Aangezien de prestaties van Jörgensen te wensen overlaat, Bannis misschien nog wat te jong is voor het grote werk en het feit dat Feyenoord weinig geld heeft om in de winterstop een waardige nummer negen aan te trekken, ontstaat er mogelijk wel een probleem in De Kuip. Hoewel het van harte te hopen is voor de Rotterdammers dat Jörgensen zijn scoresloffen weer weet te vinden zoals in het kampioensjaar van de club, ligt het niet in de lijn der verwachting dat er een doelpuntenregen volgt in de tweede helft van het seizoen. Daar lijkt Feyenoord op dit moment ook niet de speelstijl voor te hebben, die een speler zoals Jörgensen toch nodig heeft om uit te blinken. 

Andere opties

Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid dat Feyenoord in de komende transferperiode een potje met transfergeld weet te vinden. De voorbije maanden werden de Rotterdammers al met veel spitsen in verband gebracht ,maar op het moment dat er een miljoenensom betaald moet worden, lijkt het een utopia om een dergelijke speler aan de selectie toe te voegen. De meest realistische optie is daardoor Sydney van Hooijdonk. De spits van NAC Breda, en zoon van Feyenoord-legende Pierre van Hooijdonk, heeft nog een contract tot 2021 in Breda en lijkt niet van zins te zijn om deze te verlengen. Daardoor is de komende transferperiode de enige manier voor NAC om nog wat geld te verdienen aan hun jeugdproduct. 

Hoewel er veel mensen over eens zijn dat Van Hooijdonk zou kunnen slagen bij Feyenoord, is het wel de vraag of hij op dit moment al verder is dan Bozenik. Helemaal wanneer je de woorden van Advocaat van afgelopen zomer opnieuw laat afspelen – “Hij is een goede spits voor Dirk Kuyt (de toekomst, red.)” – dan kun je hem eigenlijk hetzelfde horen zeggen op het moment dat iemand van de scouting Van Hooijdonk aandraagt als mogelijke aanwinst voor in de winter. Alleen wanneer Feyenoord een ervaren spits kan huren, of bijvoorbeeld Joshua Zirkzee van Bayern München mag lenen, zal er een nieuwe spits bij kunnen komen. 


Spits van “de toekomst”

En daarbij is Advocaat eigenlijk al terug gekomen op zijn woorden van voor aanvang van de competitie: Bannis is zowel jonger als minder ervaren dan Bozenik, die wanneer hij fit was geweest waarschijnlijk een hoop minuten had kunnen maken in de hoofdmacht van Feyenoord. Dat vergroot ook de mogelijkheden wanneer Bozenik weer uit de lappenmand stapt en fit verklaard wordt, helemaal in de situatie waarin Feyenoord op dit moment verkeert. 

Kijkend naar de kansen die Jörgensen de afgelopen weken miste, zou je wel kunnen stellen dat de Rotterdammers verlangen naar een spits die zijn kansen weet af te maken. Bozenik heeft in de spaarzame optredens al laten zien dat hij gemakkelijk een doelpunt maakt, dus waarom zou je dan het enige geld dat je hebt uitgeven aan een spits terwijl je al een potentiële doelpuntenmachine hebt rondlopen?

Is Bozenik goed genoeg als eerste spits voor Feyenoord?

  • Ja, zeker!
  • Nee, Jörgensen is beter
  • Nee, Bannis is beter
  • Nee, haal Van Hooijdonk
  • Nee, huur Zirkzee
1728+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:25
7+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
22+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
50+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
18+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
61+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
73+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
18+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
52+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
115+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
205+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
95+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
44+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
11+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
81+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
185+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
37+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
135+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
713+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
516+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie