Wijnaldum neemt beslissing over droomtransfer

Foto: Wijnaldum neemt beslissing over droomtransfer

Georginio Wijnaldum is bij Liverpool een gewaardeerde basiskracht, maar de vraag is of hij dat (na) het komende halfjaar nog steeds is. De 30-jarige middenvelder is in het bezit van een aflopend contract en mag in januari een voorcontract tekenen bij een andere club. Toch houdt Liverpool hoop dat de ervaren Oranje-international zijn lot nog aan de Mersyside-club verbindt. 

Georginio Wijnaldum is al maanden een van de transferheadlines van 2020. Na de overgang van Ronald Koeman van de KNVB naar FC Barcelona werd de middenvelder onlosmakend verbonden met de Catalanen, maar door de financiële situatie bij de Spaanse grootmacht kwam het destijds niet van een overgang. Barcelona koos ervoor om met het geïncasseerde transfergeld Sergiño Dest over te nemen van Ajax en liet Wijnaldum links liggen, waardoor het onzeker is of de Oranje-international zich in de komende maanden zal verbinden aan een toekomst in het Camp Nou-stadion. 

Georginio Wijnaldum

De afgelopen maanden werd Wijnaldum vooral in verband gebracht met andere Europese topclubs, maar zou ook Liverpool inmiddels de gesprekken met de middenvelder nieuw leven ingeblazen hebben. Deze contractonderhandelingen liepen afgelopen zomer stuk; Wijnaldum heeft inmiddels een leeftijd bereikt dat hij richting de herfst van zijn voetballoopbaan gaat en zal naar alle waarschijnlijkheid nog één groot contract kunnen tekenen voordat het grote afbouwen kan beginnen. 

In eerste instantie leek Liverpool niet zins om Wijnadum een nieuw contract aan te bieden. Vorig seizoen werden er al gesprekken gevoerd tussen club en speler, maar kwamen de partijen niet tot een akkoord. Met het oog op het mogelijke vertrek van de Nederlander kocht Liverpool aan het begin van dit seizoen al een potentiële vervanger voor Wijnaldum, daar waar Thiago voor dertig miljoen euro overkwam van Bayern München. De Spaanse middenvelder heeft echter nog niet zijn stempel kunnen drukken op Anfield, mede door blessures en een aanpassingsperiode, waardoor Wijnaldum dit voetbaljaar wederom een dragende kracht is in de ploeg van Jürgen Klopp. 


De Duitse succescoach van The Reds sprak daarom meerdere keren zijn wens uit dat Wijnaldum alsnog op Anfield zou blijven. Een belangrijke basiskracht die transfervrij naar een andere club vertrekt, een ploeg die waarschijnlijk één van Liverpools concurrenten kan zijn voor de Champions League-titel, ziet de coach logischerwijs liever niet. Daarom heeft hij er bij het bestuur van Liverpool op aangedrongen om Wijnaldum alsnog te behouden voor de club. 

Liverpool

Een ruime maand geleden schreven Engelse media dat dit ook gebeurd is. Liverpool zou Wijnaldum een nieuw, driejarig contract hebben voorgeschoteld en daarbij een flinke salarisverhoging hebben geboden om hem uit de handen van vooral FC Barcelona, dat door de Engelse pers nog steeds als meest logische vervolgstap wordt gezien, te houden. Op dit moment strijkt Wijnaldum naar verluidt een bedrag van 4,2 miljoen euro per jaar op. 

Hoeveel Wijnaldum bij dat nieuwe contract kan verdienen bij Liverpool, is niet bekend. Wanneer je gaat kijken naar het huidige salarishuis van The Reds, dan valt wel op dat Wijnaldums salaris ongeveer even hoog is als spelers zoals Xherdan Shaqiri en Takumi Minamino, spelers die lang niet de status hebben van Wijnaldum. Dragende krachten zoals Sadio Mané, James Milner en Jordan Henderson staan voor een slordige zeven miljoen euro (gemiddeld) op de loonlijst, dus het ligt in de lijn der verwachting dat Wijnaldum ook een dergelijk salaris kan opstrijken bij een nieuwe verbintenis. 

FC Barcelona

Ondertussen blijft FC Barcelona op de achtergrond natuurlijk ook nog een optie voor de Oranje-international. Hoewel Wijnaldum in het begin van dit voetbaljaar dicht bij een overgang naar het Camp Nou leek te zijn, kan de situatie van de Catalaanse grootmacht nog roet in het eten gooien. Barcelona lijkt bezig aan een tussenjaar en zal zijn best moeten doen om Champions League-voetbal veilig te stellen dit seizoen en daarnaast loopt het een hoop inkomsten mis door het uitblijven van toeristen en de kaartverkoop. 


Daarnaast is er met de aankomende presidentsverkiezingen nog niet helemaal zeker of Ronald Koeman ook na dit seizoen aan het roer staat bij Barça. Daarbij zorgt de financiële situatie er niet alleen voor dat Wijnaldum deze zomer en/of winter niet naar Catalonië kan of mag vertrekken, het is ook maar de vraag of Barcelona aan de eisen van de middenvelder kan voldoen. Helemaal nu Liverpool de ervaren middenvelder ook een nieuwe aanbieding heeft gedaan, zullen de Catalanen nog verder moeten gaan om zich te verzekeren van de diensten van Wijnaldum. Wanneer Messi bekendmaakt dat hij écht gaat vertrekken bij Barcelona, of de club weet één van de andere grootverdieners te slijten, is dat wel weer een ander verhaal. 

Ten derde is het de vraag waar Wijnaldum zou moeten gaan spelen bij Barcelona. Koeman opereert vaak met twee controlerende middenvelders of de laatste tijd in een 1-3-5-2-systeem, waar de centrale posities vaak ingevuld worden door Frenkie de Jong en Sergio Busquets. Eerstgenoemde lijkt zeker van een basisplaats, maar ook een clublegende zoals Busquets zal Barcelona niet snel afserveren – helemaal niet nadat bleek welk drama het gedwongen vertrek van Luis Suárez opleverde. 

Internazionale en PSG

Naast de concrete aanbieding van Liverpool en de nog steeds levende interesse van Barcelona heeft Wijnaldum nog twee clubs waarvan hij de aankomende maand een belletje kan verwachten. Internazionale is al een aantal jaar bezig aan een wederopbouw van de topclub die het in het verleden was en droomt weer van de eerste Champions League-overwinning sinds 2010, toen Wesley Sneijder een grote rol speelde in het winnen van de cup met de grote oren. Met de steun van kapitaalkrachtige eigenaren kan Inter wel eens een outsider worden in de strijd om de handtekening van Wijnaldum. 


De Oranje-international zal in Italië een belangrijke rol op het middenveld kunnen vertolken, maar heeft geen garanties op doorstroom naar de eindfase van de Champions League en moet in de competitie dan opboksen tegen een veel sterker Juventus, dat een handje heeft om transfervrije spelers aan zich te binden maar zich (vooralsnog?) niet gemeld heeft voor Wijnaldum. Dat valt echter niet te zeggen van Paris Saint-Germain, dat de afgelopen maanden een paar keer genoemd werd als mogelijke vervolgstap voor Wijnaldum, maar niet erg zins is om die interesse te concretiseren in januari of in de loop van 2021. De Parijzenaren stevenen af op een verlies van zo’n 200 miljoen euro en willen eerst spelers verkopen voordat er gedacht wordt aan nieuwe, grote aankopen. 

Cruciale maand

Januari zal hoe dan ook een cruciale maand zijn voor de toekomst van Wijnaldum. Met een nieuwe contractaanbieding van Liverpool op zak heeft hij in ieder geval zekerheid dat hij ook de komende seizoenen op topniveau kan acteren, waardoor het vooral de vraag is of hij een droomtransfer ziet in één van de andere clubs die op dit moment interesse hebben in zijn diensten. 

 Verlengt Wijnaldum zijn contract bij Liverpool, dan is het onwaarschijnlijk dat hij nog zal overstappen naar een andere club – ook als Barcelona na dit seizoen weer over voldoende middelen beschikt, is het onwaarschijnlijk dat de club een transfersom gaat betalen voor een speler die maximaal nog twee jaar op topniveau meekan. Het lijkt dus vooral een beslissing te zijn tussen zekerheid (Liverpool) of toch die laatste uitdaging aangaan (Barcelona, Internazionale of PSG) voordat Wijnaldum kan denken aan een terugkeer in de Eredivisie. 

Wat is de beste keuze voor Wijnaldum?

  • Verlengen bij Liverpool
  • Naar FC Barcelona
  • Naar Internazionale
  • Naar Paris Saint-Germain
  • Naar andere club
1714+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:19
464+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
18:00
4+
Dit zijn de opstellingen van Twente en Almere City
17:23
41+
Go Ahead Eagles ontvangt half miljoen van FC Utrecht
17:10
642+
‘Arne Slot geeft groen licht’
17:05
11+
Amber Verspaget verlengt bij Feyenoord
17:00
350+
Nieuwe hoofdtrainer AZ: deze namen zijn in beeld
16:45
172+
‘Van Ginkel hakt knoop door over Vitesse-toekomst’
16:30
92+
‘Financiële dreun voor Ten Hag’
16:15
106+
Nieuw blessuregeval voor Feyenoord-trainer Slot
15:58
14+
Tévez zorgt voor schrik: met spoed opgenomen in ziekenhuis
15:44
170+
Bosz spreekt zich uit over kampioenskriebels en Liverpool-interesse Slot
15:28
453+
‘Ajax-treinramp aanstaande’
15:13
183+
Van den Brom stelt keiharde eis aan Vitesse-terugkeer
15:00
199+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Van ‘t Schip switcht, terugkeer Henderson’
14:44
61+
Heerenveen-smaakmaker vraagteken voor PSV-clash
14:30
8234+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
14:16
1001+
‘Liverpool doet ferm bod, Te Kloese reageert’
14:00
115+
Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?
13:49
175+
“Als de Ajax-spelers dat niet aankunnen, zijn ze dat shirt niet waard”
13:34
163+
Bosz bevestigt horrornieuws: “Kapot van, verschrikkelijk”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie