Mohamed Ihattaren kan Memphis Depay achterna

Foto: Mohamed Ihattaren kan Memphis Depay achterna

Mohamed Ihattaren is weer helemaal terug na een moeilijke periode onder PSV-trainer Roger Schmidt. De 18-jarige baltovenaar had lang de tijd nodig om te wennen aan het regime van de Duitse trainer, maar liet in de Eredivisie-wedstrijden tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk weer op positieve wijze van zich horen. Zijn toekomst is daarin tegen nog onzeker, terwijl hij een bekend pad kan bewandelen: die van Memphis Depay. 

Mohamed Ihattaren domineerde de afgelopen weken het voetbalnieuws op een manier dat we gewend zijn van het 18-jarige talent. De Oranje-international in de dop had een lastige start onder de nieuwe PSV-trainer Roger Schmidt en raakte, door een combinatie van een plek op de bank en zelf niet helemaal fit te zijn, in een vormdip die elk talent in zijn ontwikkeling meemaakt. Bij Ihattaren werd deze echter flink uitgelicht, helemaal omdat niemand zijn prestaties van het voorgaande voetbaljaar vergeten was. 

Mohammed Ihattaren

Inmiddels tovert Ihattaren weer een lach op de gezichten van de Nederlandse voetbalfan. Zijn spel neemt je weer mee naar die plek van vorig jaar, waar een zeventienjarig jochie met de bal aan zijn voet door de Eredivisie dartelde. De aandacht na zijn verlossende treffer tegen FC Utrecht ging uit naar de prachtige boogbal in de lange hoek, maar dat eerste schijnschot verraadde de klasse die nog altijd in Ihattarens benen verstopt zitten. Even de tegenstander foppen, ruimte creëren, afmaken en naar de bank rennen. 

Het was bijna aandoenlijk om te zien hoe Ihattaren in de armen van Schmidt dook en daarna de volledige technische staf van de Eindhovenaren knuffelde. Het laat zien hoeveel teamwork er achter een schitterende solo van Ihattaren schuilgaat, helemaal in fase van zijn carrière. Een week later liet hij pas echt zie ndat het weer meezit: tegen RKC Waalwijk kreeg hij de bal in de tweede lijn aangespeeld, toucheerde deze even met zijn hand, maar dat werd niet opgemerkt door de scheidsrechter, waardoor hij met een verwoestend schot de bal in de lange hoek wist te werken en voor de tweede keer op rij het net wist te vinden in de Eredivisie. Daarna kwam ‘ie weer, die onbevangen lach van een jongen die scoort in een mannenwereld. 


Europees Kampioenschap

Na afloop van de wedstrijd tegen RKC ging het weer eens over de toekomst in plaats van het hier en nu. Ihattaren durfde weer te dromen, zei hij, en wil kosten wat het kost mee naar het Europees Kampioenschap, dat in de zomer van 2021 op het programma staat. Daar lijkt hij zich, afgaande op zijn ontwikkeling in de afgelopen weken, niet druk over te maken wanneer hij zo blijft spelen. Een Ihattaren uit vorm was al één van de spelers die op de lijst van bondscoach Frank de Boer stond, een Mo in vorm zal daar dus zeker niet ontbreken. 

Het is echter niet te verwachten dat Ihattaren ook direct een basisplaats krijgt op dat eindtoernooi. Daarin tegen is het wel denkbaar dat de 18-jarige aanvallende middenvelder een soortgelijke rol als Memphis Depay toebedeelt krijgt tijdens het WK van 2014. De destijds jonge PSV’er werd door Louis van Gaal als een joker meegenomen naar Brazilië en schoot zich door doelpunten in de wedstrijden tegen Australië en Chili in de schijnwerpers, met de nodige interesse van Europese topclubs als gevolg. Memphis besloot ondanks die belangstelling zijn contract met één jaar te verlengen in Eindhoven, waardoor PSV een groter transferbedrag kon toucheren voor de destijds vleugelspeler. De ruim dertig miljoen euro dat Manchester United een jaar later betaalde, staat nog steeds te boek als de grootste uitgaande transfer in de historie van PSV. 

Toekomstmuziek

Ihattaren kan zich met een succesvol EK in dezelfde situatie als Memphis voetballen. De jonge aanvallende middenvelder gaf onlangs al aan dat hij PSV niet als zijn plafond ziet en dat er in de toekomst een transfer richting de grotere Europese competities inzit. Daarbij gaf hij ook aan dat hij het record dat Memphis zette met zijn overgang naar Engeland, wil verbreken. Dat daarvoor naast goede prestaties op het veld en je kans pakken op een groot podium (Europees Kampioenschap, maar ook Europa League, red.) voor nodig zijn, lijkt Ihattaren zich maar al te goed te beseffen. Dat zijn echter niet de enige voorwaarden voor een hoge transfersom. 


Een langdurig contract helpt in de meeste gevallen ook mee om clubs meer te laten betalen. In dat opzicht heeft Ihattaren óók een overeenkomst met de situatie die Memphis had in zijn laatste periode bij PSV: de huidige aanvaller van Olympique Lyon liep ook bijna uit zijn contract, maar besloot deze, tegen een sterke salarisverhoging én met de belofte dat PSV zou meewerken aan een droomtransfer, te verlengen. Na een kampioenschap besloot hij alsnog de deur van het Phillips Stadion achter zich dicht te trekken. 

Memphis achterna

Het huidige contract van Ihattaren loopt nog tot de zomer van 2022, waardoor het vooral voor PSV belangrijk wordt om haar groeibriljant snel aan zich te binden. De Eindhovenaren zijn in gesprek met de aanvallende middenvelder, maar tot nu toe is er nog geen witte rook te zien. “Ik ben gelukkig bij PSV, maar ik laat dat helemaal over aan mijn zaakwaarnemer”, zei Ihattaren afgelopen weekend nog over een nieuwe verbintenis in Eindhoven. Het zou de onderhandelingspositie van de Eindhovenaren compleet onderuithalen als de partijen er niet uitkomen: als Ihattaren een EK speelt en daarna nog een éénjarig contract heeft in Eindhoven, zullen clubs niet veel hoger dan zijn marktwaarde (op dit moment geschat op 16 miljoen euro, red.) willen gaan om hem los te weken. 


Waarschijnlijker is dat Ihattaren net als Memphis, en ook Georginio Wijnaldum in het verleden, een herenakkoord sluit los van de (eventuele) contractverlenging. Net zoals in de tijd waar Memphis bij PSV speelde, is ook Ihattaren nog niet in de prijzen gevallen met zijn club. De Eindhovenaren doen op dit moment nog mee om de eindoverwinning in de Eredivisie, de KNVB Beker en plaatsten zich ook voor de knock-out-fase van de Europa League, waar het met Olympiakos moet afrekenen om de volgende ronde te bereiken. Met andere woorden: er zijn nog genoeg mogelijkheden om dit seizoen prijzen te pakken voor Ihattaren en PSV, en anders is er altijd nog een volgend seizoen. En daarbij: als Ihattaren zijn club naar de Eredivisie-titel kan gidsen voordat hij een mooie stap maakt, kan hij pas écht in de voetsporen van Memphis treden.

Gaat Ihattaren PSV een recordbedrag opleveren?

  • Ja, zeker!
  • Nee, hij gaat transfervrij weg
  • Nee, hij gaat na dit seizoen weg
559+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:16
0+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
19+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
30+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
10+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
22+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
23+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
64+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
44+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
27+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
41+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
20+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
62+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
149+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
247+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
219+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
521+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
591+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
238+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
252+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie