Ajax-opvolger Alvarez is al in Amsterdam

Foto: Ajax-opvolger Alvarez is al in Amsterdam

Edson Álvarez lijkt zijn langste tijd bij Ajax gehad te hebben. De Mexicaans international werd gehaald als centrale verdediger, verhuisde naar de positie van verdedigende middenvelder, maar heeft nooit het werkelijke vertrouwen van trainer Erik ten Hag gewonnen. Een tussentijds vertrek lijkt de beste optie voor beide partijen, helemaal omdat Ajax zijn vervanger al in huis heeft. 

Edson Álvarez en Ajax leek op het eerste gezicht een heel goede combinatie. De Mexicaan kwam na het vertrek van Matthijs de Ligt naar Juventus over van Club América Mexico om het hart van de Amsterdamse defensie van meer ervaring te voorzien. Perr Schuurs was destijds nog niet klaar voor een basisplaats, Sven Botman werd te licht bevonden door Ten Hag en moest op huurbasis bij sc Heerenveen bewijzen dat hij klaar was voor het grotere werk en door de ervaring van Álvarez op internationaal niveau zou hij zich gemakkelijk aan moeten kunnen passen aan het spel en leven in Amsterdam. 

Edson Álvarez

Dat bleek anders uit te pakken. Álvarez vulde de leegte niet op, maar duikelde in het gat dat Matthijs de Ligt na zijn transfer naar Juventus achterliet. De Mexicaan, die in tegenstelling tot zijn Amsterdamse werkgever nog altijd elke wedstrijd van Mexico op het –formulier verschijnt, verloor in eerste instantie de concurrentiestrijd van Joël Veltman en kon ook na diens vertrek (na Brighton Hove & Albion, red.) geen basisplek in het hart van de defensie veroveren. 

Toch koos Ten Hag er meerdere keren voor om Álvarez op een andere positie toch een basisplaats te geven. De Mexicaan draafde vaak als verdedigende middenvelder op, waar hij vorig seizoen en dit voetbaljaar een duo vormde met Ryan Gravenberch. Als slot op de deur fungeerde Álvarez in verdedigend opzicht uitstekend, al werd het steeds vaker duidelijk dat de Mexicaan voetballend tekort kwam voor het Ajax-middenveld.


Na de terugkeer van Davy Klaassen bij Ajax, verdween de Mexicaan uit de basisopstelling, want ook als centrale verdediger was hij inmiddels voorbij gestreefd door Perr Schuurs. Álvarez mocht wel eens opdraven, onder andere in Champions League-wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta Bergamo, maar overtuigen wist hij daarin niet. Sterker nog: het was soms pijnlijk om te zien hoe weinig zijn medespelers hem in de opbouw van een aanval zochten, terwijl de Mexicaan in verdedigend opzicht wel het vuile werk opknapte. 

Uitzichtloze situatie

Inmiddels lijkt Álvarez zelf door te hebben dat zijn situatie bij Ajax uitzichtloos aan het worden is. Als centrumverdediger moet hij jeugdexponent Jürgen Timber inmiddels ook al voor zich dulden in de pikorde, waardoor de kans op speeltijd op zijn favoriete positie tot het minimum beperkt wordt. Dat lijkt voor de verdediger ook zelf de positie waarop hij zich wil ontwikkelen, waardoor het lastig wordt om de 24-jarige Mexicaan tevreden te houden in Amsterdam. 

Hoewel Álvarez in zijn verdedigende taken op het middenveld op een ander niveau staat dan de rest van de Ajax-middenvelders (Klaassen en Gravenberch, red.), kiest Ten Hag voor meer voetballende opties in de wedstrijden waar Ajax de bovenliggende partij is. Aangezien dat in de Eredivisie eerder regel dan uitzondering is en Álvarez in de Europese wedstrijden ook niet zeker is van een plek op het middenrif, hoeft hij daar ook niet te rekenen op structurele speeltijd. Daarbij komt nog het feit dat de Mexicaan nog steeds niet kan aarden in Amsterdam en dat hij zich niet kan vinden in de stroom van kritiek die hij de afgelopen anderhalf jaar over zich heen heeft gekregen. Daardoor zou hij intern hebben aangegeven dat hij zo snel mogelijk wil vertrekken uit Amsterdam. 


Transferperikelen

Volgens Spaanse media zou Valencia een uitweg willen bieden, terwijl in een eerder stadium ook clubs als Tottenham Hotspur aan de verdediger gelinkt werden. Dat Álvarez de laatste weken niet in actie is gekomen, lijkt de interesse vanuit Engeland in ieder geval te hebben gekoeld, maar vanuit de Sinaasappelstad is er wel concrete belangstelling voor de diensten van de Mexicaan.
Een mogelijke overgang heeft echter wel wat voeten in de aarde. Ten eerste heeft ook Valencia de afgelopen tijd steun ontvangen om de klappen van de corona-crisis op te vangen en dat zorgt ervoor dat de club, net als bijvoorbeeld FC Barcelona, eerst geld moet verdienen voordat het een transferbedrag op tafel kan leggen. Daardoor repte de Spaanse media vooral over een huurdeal met een (verplichte) optie tot koop aan het einde van dit seizoen. In eerste instantie werd er gesproken over een transfersom van vijftien miljoen euro, waarmee Ajax break-even zou draaien op de komst en verkoop van Álavarez. Toch lijken de Amsterdammers ook genoegen te nemen met een bedrag van negen miljoen euro, wat gelijk staat aan het nog af te schrijven bedrag van deze transfer. 

De grootste kink in de transferkabel lijkt ook bij Ajax te zitten. Waar directeur spelerszaken Marc Overmars een transfer wel ziet zitten, maar Erik ten Hag wil Álvarez liever behouden omdat hij niet al te ruim zit in de verdedigende middenvelders en centrale verdedigers. Dit kan echter ook een onderdeel zijn van de transferstrategie van de Amsterdammers: door te verklaren dat iemand niet weg mag, kan dat ervoor zorgen dat clubs eerder een hoger bedrag op tafel leggen om een speler alsnog los te weken. 

Opvolger staat al klaar

De verhalen dat Ajax geen vervanger heeft voor Álvarez, of geen tussentijdse vervanger kunnen halen, lijken niet aan te sluiten bij de realiteit die Ten Hag op het veld laat zien. De Ajax-trainer kon er in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag voor kiezen om Álvarez in te brengen als vervanger van Gravenberch, maar de Mexicaan zat negentig minuten op de bank. In tegenstelling tot de dure aankoop het veld in te sturen, koos Ten Hag voor Kenneth Taylor. 


Het 18-jarige talent, dat in de voorbereiding op dit seizoen ook al veel kansen kreeg van Ten Hag, lijkt een betere aanvulling op het verdedigende middenveld dan Álvarez. Niet dat hij in de defensieve duels uitblinkt, maar meer omdat Taylor qua speelstijl veel weg heeft van Klaassen, tweebenig is en naast zijn defensieve taken ook in offensief opzicht zijn steentje kan bijdragen. 

Wanneer ook Taylor Álvarez in de pikorde voorbij is gegaan en de Mexicaan op de twee posities waar hij kan spelen, derde of vierde keus is, zal dat de motivatie van de speler ook niet ten goede komen en is een vertrek het beste voor beide partijen. Helemaal met de sfeer in de kleedkamer en de ontwikkeling van een groot talent als Taylor in het achterhoofd, hoeft Ajax niet eens een vervanger in huis te halen. Deze stond tegen ADO Den Haag al 45 minuten in het veld.

Taylor is de ideale vervanger van Álvarez

  • Ja, hij is nu al beter
  • Nee, Álvarez is beter
  • Nee, nieuwe speler kopen
2723+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:14
6+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
37+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
8+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
109+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
20+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
12:25
39+
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
12:14
161+
Rodri haalt uit na CL-verlies: ‘Één team wilde voetballen’
12:00
304+
Waarom het mogelijke vertrek van Ziggo een ramp is voor Ajax
11:48
226+
‘Beoogde Vitesse-eigenaar staat reddingsoperatie in de weg’
11:35
116+
Eredivisie-held flirt met terugkeer naar PEC Zwolle
11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor WK
10:50
32+
Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa
10:30
179+
‘Depay moet vrezen voor Atlético-exit’
10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
174+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
134+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
131+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
88+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
1037+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2379+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie