Overmars gaat grote Ajax-leegloop inleiden

Foto: Overmars gaat grote Ajax-leegloop inleiden

Sinds het moment dat het zogenaamde Technische Hart van Ajax buiten werking werd gesteld en de club door Marc Overmars en Edwin van der Sar als belangrijkste uithangborden, is de rust in de Amsterdamse bestuurskamer teruggekeerd. Daar kan echter dit seizoen verandering in komen: Overmars zou een andere uitdaging willen aangaan en zijn vertrek kan het hek van de dam verwijderen voor meer Ajax-leiders met buitenlandse ambities. 

Op het moment dat Marc Overmars aan zijn klus bij Ajax begon in 2012, dacht de oud-speler van onder andere Ajax, Barcelona en Arsenal dat hij deze klus maar een paar jaar zou doen. Inmiddels zijn we acht jaar verder en is de voormalig vleugelflitser in de bestuurskamer minstens zo imponerend als dat hij op het veld was. In acht jaar tijd veranderde Overmars van Marc Nettomars naar Marc Money, een directeur spelersbeleid die zelfs miskopen van Ajax zonder al te grote verliezen wist door te verkopen aan andere clubs. Hoewel de 47-jarige directeur een stuk langer is aangebleven dan hij vooraf plande, lijkt er nog steeds een houdbaarheidsdatum op het huwelijk tussen de Ajacied en zijn club te zitten. 

Marc Overmars

Er is deze week een hoop te doen om de directeur spelerszaken van Ajax. Overmars zou volgens de Spaanse journalist – en goede bekende van Overmars – Oriol Domènech aan het einde van dit seizoen afscheid nemen van de Johan Cruijff Arena. Eind oktober liet de voormalig vleugelflitser zich in De Telegraaf al eens uit over zijn (nabije) toekomst: “Voor mij geldt – en voor Edwin van der Sar ook, denk ik – dat we dit niet tot ons zestigste zullen blijven doen. Daarvoor kost deze functie teveel energie. Heel Nederland kijkt mee en iedereen heeft een mening”, zei hij destijds. 


Naar aanleiding van het bericht van Domènech liepen de Spaanse media over van enthousiasme. Niet alleen in Nederland, ook buiten onze landsgrenzen heeft Overmars een goede indruk achtergelaten en dat maakt hem interessant voor andere clubs, zeker voor de grootmachten waar hij ook als speler actief was. Vooral de timing van dit bericht en de aankomende presidentsverkiezingen bij FC Barcelona lijken geen toeval; daardoor kan Overmars zichzelf bij één van de kandidaten als troef aanbieden. Barcelona heeft naast de speler Overmars ook al kennis gemaakt met hem in de rol als directeur spelerszaken tijdens de onderhandelingen over Frenkie de Jong (2019) en Sergiño Dest (2020). 

Niet alleen in Barcelona, ook in London werd het nieuws met gejuich ontvangen. Bij Arsenal zijn ze hun voormalige speler ook niet vergeten en de manier waarop Overmars de afgelopen jaren op de transfermarkt bezig is geweest, zou volgens diverse Engelse media ook de bovengemiddelde interesse van de bestuursleden van Arsenal hebben gewekt. The Gunners hebben hun naam als topclub de afgelopen jaren niet waargemaakt en zouden onder leiding van Overmars een nieuwe poging willen doen om de Engelse top te bestormen. 

Uitgestelde executie

In een interview met AjaxTV in oktober ging Overmars in op verschillende transferkeuzes die hij het afgelopen seizoen maakte. Daarbij maakte hij de opmerking dat, wanneer André Onana en Nicolas Tagliafico vertrekken, er acht basisspelers van het succesteam uit 2018/2019 vertrokken zijn. Dat elftal was eigenlijk het hoogtepunt van het beleid dat Overmars samen met Van der Sar en de andere Ajax-directieleden heeft ingezet. Overmars gaf daarnaast aan dat vooral de corona-crisis ervoor zorgde dat de laatst overgebleven sleutelspelers van dat elftal nog steeds in de Johan Cruijff Arena voetballen, maar misschien kan je ook wel concluderen dat die crisis ervoor zorgde dat onder andere Overmars nog steeds directeur voetbalzaken is van Ajax. 


Wanneer Onana en Tagliafico de Ajax-deur achter zich dichttrekken, begint Overmars praktisch van begin af aan weer met het opbouwen van een nieuw elftal. Dat de directeur spelerszaken daar wellicht geen trek meer in heeft en op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, kan één van de redenen zijn waarom hij, zelfs voordat de twee sleutelspelers vertrekken, aan het einde van het seizoen vertrekt bij Ajax. 

Ajax-leegloop

Als Overmars besluit dat zijn Ajax-tijd erop zit, dan is het hek mogelijk van de dam. Dat de oud-linksbuiten niet de enige belangrijke Ajax-pion is die met andere clubs in verband wordt gebracht, kan er toe leiden dat de bestuurlijke onrust weer (even) aanwakkert bij de recordkampioen van Nederland. Op dit moment lijkt het trio Overmars, Van der Sar en Ten Hag goed op elkaar ingespeeld en elkaars waarde perfect in te schatten, maar wanneer één van die drie wegvalt, is het mensenlijk dat ook de andere hoofdrolspelers zich beraden op hun persoonlijke toekomst. 

Wanneer Overmars de situatie van Van der Sar goed inschatte bij De Telegraaf, dan is de algemeen directeur van Ajax de volgende man die vertrekt uit Amsterdam. Het is inmiddels een publiek geheim dat zijn oude club Manchester United hem graag ziet terugkeren binnen de organisatie, die net als Ajax een aantal jaar geleden toe is aan een wederopbouw. De voormalig doelman van het Nederlands elftal heeft zich echter nog niet zo nadrukkelijk uitgesproken over een mogelijk vertrek bij de Amsterdammers. 


Als derde en laatste pion is het ook mogelijk dat trainer Erik ten Hag kijkt om zijn horizon te verbreden. In een eerder stadium werd hij voorzichtig in verband gebracht met FC Barcelona, maar op dit moment lijkt een dienstverband bij Arsenal, waar Mikel Arteta onder druk staat, of Borussia Dortmund een logischer vervolg van zijn carrière. Vertrekken naast één of meerdere belangrijke pionnen in de Ajax-leiding óók nog spelers zoals Onana en/of Tagliafico, dan staat er een lastige opgave voor de deur. Op dat moment zijn niet alleen de sleutelspelers uit het successeizoen in de Champions League vertrokken, maar ook een (groot deel) van de vormgevers van Ajax’ wederopstanding.

Wiens vertrek zou de meeste impact hebben bij Ajax?

  • Marc Overmars
  • Edwin van der Sar
  • Erik ten Hag
1933+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:24
9+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
39+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
24+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
56+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
56+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
133+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
46+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
108+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
98+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
22+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
99+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
129+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
295+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
120+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
48+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
12+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
88+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
236+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
38+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie