Ajax heeft geheim wapen voor volgend seizoen nu al in huis

Foto: Ajax heeft geheim wapen voor volgend seizoen nu al in huis

Ajax nam in september afscheid van jeugdexponent Carel Eiting, die mede door blessures nooit helemaal doorbrak in het eerste elftal. De middenvelder besloot naar de Championship te vertrekken, waar hij naar eigen zeggen verder kon werken aan zijn fysieke vermogen. Eiting maakte bij Huddersfield Town de afgelopen maanden veel indruk, waardoor hij zich ontwikkelde tot een van de vaste basisspelers.

Vooral aan het fysieke gedeelte moest de middenvelder hard werken. Eiting zat drie jaar geleden dichtbij een basisplaats in het eerste elftal, maar langdurige kwetsuren wierpen hem telkens terug. Blessures aan zijn knie en enkel zorgde ervoor dat hij maanden aan de kant stond en pas half vorig jaar weer fit op het trainingsveld verscheen. Op dat moment waren zijn concurrenten hem al zover voorbij gestreefd, dat Eiting nog maar hoefde te rekenen op weinig speelminuten in Ajax 1. Een huurtransfer leek hem en zijn zaakwaarnemer dan ook de beste optie.


Het vertrek bij Ajax betekende voor Eiting dat hij zijn vertrouwde omgeving los moest laten. Waar hij in Amsterdam gewend was om op te bouwen en de tegenstander met goed combinatiespel te verslaan, is dat bij Huddersfield Town een totaal anders verhaal. “De standaardsituaties zijn hier erg belangrijk”, merkte hij in oktober tijdens een interview met Football-Oranje op. “Ze gooien de bal hier ook meteen de pot in, dat is in Nederland anders. De intensiteit is hier ook anders, want de bal gaat sneller naar voren. Bovendien is het fysieker. Spelers zijn langer en sterker.”

Draaischijf



De Ajax-leerschool komt Eiting dit seizoen uitstekend van pas in Engeland. Hoewel Huddersfield Town evenals de andere clubs in de Championship gewend zijn om de bal zo snel mogelijk naar voren te werken, vervult de oud-Ajacied een sleutelpositie in het elftal van Spanjaard Carlos Corberán. Eiting heeft de laatste maanden voldoende vertrouwen bij zijn medespelers verdient dat zij hem veelvuldig zoeken in de Engelse aanvallen. Lang niet altijd resulteren zijn voortzettingen in goals, maar dat komt simpelweg ook door de aanvallende kwaliteiten van het team.

Huddersfield Town staat dan wel veertiende in de competitie, maar dat betekent zeker niet dat de club niet de kansen krijgt om meer punten te pakken. Desondanks staan de ploegen in de Championship dicht bij elkaar: Huddersfield Town staat slechts zeven punten achter op de zesde plaats, die recht geeft op play-off. Eiting mocht vooralsnog 11 wedstrijden in het basisteam beginnen en drie duels als invaller zijn steentje bijdragen. Daarin was hij goed voor drie goals en twee assist, wat een prima moyenne is voor een controlerende middenvelder. 

Veel belangrijker is Eiting nog in zijn rol als ‘draaischijf’ van het elftal. De Engelse aanvallen beginnen vaak vanuit de verdediging met een opbouw via de centrale verdedigers, waarna de Nederlander al snel de bal ontvangt. Vervolgens bepaalt hij de spelsnelheid met een dribbel of steekpass, waarna hij direct aansluit om zijn ploeggenoten op de helft van de tegenstander te ondersteunen. Daarmee krijgt Eiting een vergelijkbare taak op het speelveld als Frenkie de Jong bij Barcelona en Ryan Gravenberch bij Ajax hebben.

Ereprijs



Dat Eiting steeds beter in vorm komt, is te zien aan de statistieken van de maand november. De drie doelpunten die de middenvelder namelijk voor Huddersfield Town maakte, komen allemaal uit die maand. Het was dan ook precies de reden dat de Championship besloot om Eiting te nomineren voor de titel Speler van de Maand november. Hij staat samen in het rijtje met Adam Armstrong (Blackburn Rovers), David Brooks (Bournemouth) en Grant Hanley (Norwich City). Hoewel hij tussen die namen weinig kans lijkt te maken, spreekt de nominatie voor zichzelf.


Ook de middenvelder ziet in dat de nominatie een blijk van waardering is voor zijn ingezette groei. “Het is een fantastische kans om in dit team te spelen”, vertelde Eiting op de clubwebsite van Huddersfield Town. “Ik voel dat ik me goed ontwikkel. Ik word sterker in mijn pogingen explosiever te worden om het team te helpen. Ik wilde andere aspecten van het voetbal leren en tot nu toe ben ik zeer gelukkig met mijn keuze. Als persoon leer ik in een andere omgeving elke dag over mezelf. Ik hou van de mensen, het land en de gewoontes. Het is anders, maar ik ben erg gelukkig in Engeland.”

Tijd voor stilzitten is er voor Eiting niet, want de komende periode wachten weer verschillende belangrijke wedstrijden voor zijn ploeg. Zo neemt Huddersfield Town het komend weekend op tegen Watford dat op de vierde plaats staat. Die week erop gaat Eiting mijn zijn teamgenoten op bezoek bij Barnsley dat momenteel slechts een punt voor staat. Het zijn stuk voor stuk wedstrijden waarin Eiting scherp moet zijn, want een misstap kan ervoor zorgen dat de Engelsen verder afzakken. Al kan een reeks overwinningen juist in het tegenovergestelde resulteren.



Ajax-middenveld



Bij de transfer van Eiting naar Engeland dwong Huddersfield Town een optie tot koop af, alhoewel het niet bekend is voor welk bedrag hij definitief aan de andere kant van de Middellandse Zee blijft. Zeker is wel dat als Eiting zijn huidige vorm door blijft zetten, hij een interessante optie kan zijn voor de Amsterdammers. Niet alleen beschikt hij over de technische kwaliteiten om in het Ajax-spel mee te doen, ook blijkt hij bij Huddersfield Town in staat om onder hoge druk zijn verdedigende plicht te doen voor zijn ploeg. Precies een speler die Ajax momenteel nodig heeft.

Eiting koos deze zomer dan wel voor zijn nieuwe club, maar nam op social media niet volledig afscheid van de Nederlandse recordkampioen. Bij zijn vertrek schreef hij: “Wie weet wat de toekomst ons brengt. Geen vaarwel, maar een tot ziens. Succes met de rest van het seizoen.” Daarmee lijkt hij de optie open te houden om bij Ajax terug te keren, waar hij het in de wedstrijden waarin hij speelde het uitstekend deed. Eiting voetbalde in alle jaren 31 wedstrijden in Amsterdamse dienst, waarin hij acht assist op zijn naam zette.

Voor een definitieve terugkeer wil Eiting ongetwijfeld een serieuze kans maken op een basisplaats, wat voorlopig een probleem lijkt te zijn. Erik ten Hag beschikt momenteel met Ryan Gravenberch en Davy Klaassen over twee controlerende middenvelders die zowel nationaal als internationaal prima werk afleveren. Ook komend seizoen lijken de twee voetballers op die posities te staan, waardoor de kans niet groot is dat daar snel een plek vrijkomt voor Eiting. Al kunnen plotselinge problemen alsnog resulteren in nieuwe kansen.


Ten Hag begon dit seizoen met Quincy Promes, Jurgen Ekkelenkamp en Mohammed Kudus met drie aanvallende middenvelders. Waar de eerste zondag echter is opgepakt door de politie, blijkt Ekkelenkamp (nog) niet met het niveau mee te kunnen. Over Kudus kan Ten Hag al een groot gedeelte van het seizoen niet beschikken en de vraag is wanneer hij weer fit is. Een noodoplossing kan zijn dat de oefenmeester Klaassen naar de ‘nummer 10-positie’ verschuift, waardoor Eiting na de zomer van 2021 alsnog een basisplaats heeft. Dan moet de club echter wél een transfersom neerleggen.

Moet Carel Eiting bij Ajax terugkeren?

  • Ja, hij is een absolute meerwaarde
  • Nee, liever niet
827+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:30
0+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
16+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
122+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
63+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
87+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
321+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
33+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
76+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
23+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
76+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
74+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
44+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
175+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
36+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
120+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9599+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1502+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1481+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
126+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1381+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie