PSV-uitblinker valt in Schmidt-systeem nauwelijks op

Foto: PSV-uitblinker valt in Schmidt-systeem nauwelijks op

PSV doet alweer voor het vierde seizoen op een rij een beroep op Pablo Rosario. Hoewel hij intussen uitgroeide tot een van de belangrijkste krachten bij de Eindhovenaren, staat hij er nog altijd niet goed op bij sommige delen van de supporters. Desondanks heeft Roger Schmidt het volste vertrouwen in zijn speler en maakte hij hem zelfs aan het begin van het seizoen de tweede aanvoerder van het elftal. Wat maakt Rosario zo’n dragende speler?



Wie PSV zondag aan het einde van de middag tegen FC Utrecht zag spelen, viel het nauwelijks op dat Rosario in het basisteam stond opgesteld. De middenvelder ontving zo nu en dan de bal van zijn verdedigers en gaf deze dan door aan een van zijn teamgenoten, maar tot meer creativiteit kwam de geboren Amsterdammer niet. Bovendien kwam het zelden voor dat Rosario het spel ‘opende’ door de bal met een crosspass aan de andere kant van het speelveld te krijgen. Liever speelde hij een medespeler op vijf meter afstand aan, zodat hij zo weinig mogelijk risico nam.


Het is een van de redenen dat sommige supporters van PSV het niet zo in hem zien zitten. Aan de bal heeft de Eindhovense club nauwelijks wat aan Rosario en aangezien de Nederlandse topclub in de Eredivisie vaker wel dan niet de bal heeft, hoeft de club nauwelijks een beroep te doen op zijn defensieve mogelijkheden. Toch zet Schmidt Rosario als één van de eerste op het wedstrijdformulier. Waar de oefenmeester aanvallen tot kunst heeft verheven, weet hij als geen ander dat vrijwel elke aanval begint bij een verdedigende ingreep. En daarvoor doet hij een beroep op Rosario.

Overwicht



Bij het aanvallende spel van Schmidt is het verdedigende overwicht van levensbelang. Het is niet voor niets dat hij als trainer aan het begin van het seizoen wekenlang bezig is met hoe zijn ploeg staat wanneer deze de bal verliest. Op deze manier werkte de Duitser bij Red Bull Salzburg, Bayer Leverkusen en nu bij PSV. Wanneer veel spelers vóór de bal staan, loopt het team het risico dat het na balverlies plotseling met een ondertal achterin staat en counterende tegenstanders een grote kans maken op een overwinning.

Schmidt wijst daardoor bij elk team een aantal vertrouwelingen aan die voor de balans moeten zorgen binnen zijn elftal. Bij Bayer Leverkusen was dit bijvoorbeeld Lars Benders. De inmiddels 31-jarige voetballer was destijds in de beste periode van zijn carrière en liep bij de Bundesliga-club volop gaten dicht voor zijn aanvallend ingestelde spelers. Mede door zijn leiding vanaf het middenveld lukte het Bayer Lverkusen die seizoenen om uitstekende prestaties neer te zetten en, knapper nog, het speelveld vrijwel 90 minuten lang te domineren.


Zijn werkwijze heeft Schmidt in Nederland nauwelijks aangepast. De Duitser ging in de zomer volop met zijn ploeg aan de slag en was op zoek naar een leider in de middenlinie die zijn medespelers kon aansporen. Wanneer zet de gehele ploeg druk op de tegenstander? Wie dekt op wie door? En hoe wordt de restverdediging georganiseerd? Op deze wijze kwam Schmidt erachter dat Rosario een belangrijke man was in zijn basiselftal die daarin het voortouw kon nemen. Alhoewel zijn leiderschapskwaliteiten absoluut nog een punt van aandacht verdient.

Leiderschap



Mark van Bommel, die bij de seizoenstart in 2019 nog hoofdtrainer was, maakte Rosario na het vertrek van Luuk de Jong aanvoerder van het elftal. De middenvelder bleek daar destijds niet goed mee om te kunnen gaan en raakte zijn uitstekende vorm van de vorige jaren volledig kwijt. Uiteindelijk moest de leiding van PSV zelfs beslissen dat niet langer Rosario, maar Denzel Dumfries de aanvoerder van de club moest zijn. Het was een pijnlijke constatering, maar afgelopen zomer kon Rosario al leerzaam en vol vertrouwen op de situatie terugkijken.

“Je kunt vijftig minuten slecht spelen, maar een goal of assist kan alles weer anders maken”, vertelde hij aan het Eindhovens Dagblad over zijn mindere periode. “Dat is voetbal. Mensen uiten snel hun mening. Negatief of positief. Kennelijk zijn er veel mensen begaan met mij en of het nou positief of negatief is, dat is het mooie aan voetbal. Ik heb genoeg mensen waar ik om geef en die eerlijk tegen me zijn. Als ik naar mezelf kijk, denk ik ook dat ik heel goed in de spiegel kan kijken.” Die woorden zette hij de laatste maanden om naar daden.

Opvallenderwijs zag ook Schmidt dat Rosario een stuk volwassener is geworden. In het voorseizoen besloot hij tijdens het aanwijzen van de aanvoerder dat Rosario de back-up is van Dumfries. Daarmee toonde hij het vertrouwen in Rosario en kregen beide mannen een goede klik met elkaar. Zo zei Rosario in hetzelfde interview positief: “Deze trainer laat ons iets anders spelen. Iets meer vooruit, aanvallender soms.” Schmidt weet als geen ander dat die goede klik met de belangrijkste spelers van het team essentieel is om successen te boeken.

Ontwikkeling



Het leerproces van Rosario staat de komende maanden niet stil, want met de plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League is de middenvelder na de winterstop hoogstwaarschijnlijk nog op drie fronten actief. Aangezien hij volop het vertrouwen van de hoofdtrainer geniet, lijkt het erop dat hij veel wedstrijden in een korte periode gaat spelen. Het is een perfecte manier om nieuwe stappen in zijn carrière te zetten en zo toe te groeien naar een speler die nog meer het verschil maakt voor zijn ploeg en bepalend is met assists of doelpunten.


Als defensieve middenvelder is het logisch dat Rosario niet vaak in de positie komt om een goal te maken of een voorzet af te leveren, desondanks valt zijn productie flink omhoog te schroeven. Rosario is bezig aan zijn vierde seizoen als speler van het eerste elftal, maar kwam in al die jaren niet verder dan vier treffers. Met zijn assists kwam hij dan wel wat hoger uit met negen stuks, maar ook dat is niet een aantal om steil van achterover te vallen. Meegerekend dat PSV voornamelijk op de helft van de tegenstander speelt en Rosario daardoor vaak dicht bij het doel voetbalt, is dit absoluut een verbeterpunt.

Dat Schmidt het volste vertrouwen heeft in Rosario, laat nog maar eens zien dat hij uitstekend kan voetballen. Maar in de (sub)top van Europa is dat simpelweg niet genoeg. Zijn verdedigende kwaliteiten staan buiten kijf, maar om een completere middenvelder te worden moet hij toegroeien naar de positie van absolute leider. Weet hij deze onderdelen beet te pakken, dan kan de voormalig Ajacied én Feyenoorder een gouden toekomst tegemoet zien. Zo niet, dan heeft PSV de beschikking over een uitstekende basisspeler.

In het najaar van 2018 maakte Rosario nog zijn debuut voor het Nederlands elftal tijdens de oefeninterland tegen België. Het was voor de middenvelder vooralsnog zijn enige interland voor Oranje en daar wil hij het ongetwijfeld niet bij laten zitten. Wil Rosario echter kans maken op een plekje bij de selectie voor het Europees kampioenschap in 2021, dan moet hij een aantal grote stappen vooruit zetten. Wanneer hij een aantal sterke seizoenen op een rij speelt, dan ligt de wereld snel aan zijn voeten.

Kan PSV zonder Rosario op het middenveld?

  • Ja, dat kan PSV makkelijk
  • Nee, hij is belangrijk voor het team
413+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
21+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
9+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
39+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
547+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
280+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
333+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
306+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
33+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
111+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
28+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
416+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
107+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
643+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
248+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
12+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
625+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
394+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1455+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie