Terugkeer Fer slecht nieuws voor Feyenoorder

Foto: Terugkeer Fer slecht nieuws voor Feyenoorder

Tot opluchting van Dick Advocaat kan Feyenoord weer beschikken over Leroy Fer die maandenlang met een hamstringblessure aan de kant stond. Maar liefst negen weken duurde het voordat Fer weer wedstrijdfit was, maar tegen VVV-Venlo stond hij eindelijk weer binnen te lijnen. De terugkeer van Fer heeft voor een andere Feyenoorder echter zijn consequenties.



De Rotterdammers moeten het dit seizoen zonder veel geblesseerde spelers doen. Luis Sinisterra, Sven van Beek, Robert Bozeník, Christian Conteh, Justin Bijlow en Ridgeciano Haps: het is slechts een klein rijtje voetballers waarover Feyenoord-trainer Dick Advocaat de afgelopen periode niet kon beschikken. Het meeste miste de oefenmeester echter Fer, aangezien de middenvelder dé leider is van de Rotterdammers. Technisch directeur Frank Arnesen en Advocaat bouwden de afgelopen periode het gehele elftal om de Oranje-International heen, waardoor zijn blessure rauw op het dak viel.


Fer staat bekend als een speler die bereid is om het vuile werk voor zijn medespelers op te knappen, terwijl hij ook nog eens uitstekend aan de bal is. Niet voor niets koos voormalig bondscoach Louis van Gaal in 2014 ervoor om hem op het Wereldkampioenschap in Brazilië een basisplaats te geven. Aangezien Fer na zijn hamstringblessure weer tot de Feyenoord-selectie behoort, moet Advocaat voor hem een plekje inruimen op het middenveld. Dat betekent slecht nieuws voor nieuwkomer Mark Diemers, die snel het kind van de rekening lijkt te worden en voorlopig genoegen zal moeten nemen met een plaats op de reservebank.

Transfersoap



De transfer van Diemers naar Feyenoord ging niet zonder slag of stoot. Hij speelde tot dat moment bij Fortuna Sittard en behoorde daar tot een van de bepalende spelers van zijn elftal. Daardoor was het niet vreemd dat FC Groningen interesse in hem toonde. Diemers besloot daarop in te gaan en ging onderhandelen met zijn mogelijke nieuwe club. De onderhandelingen verliepen voorspoedig en niets leek dan ook een overstap naar de Noordelingen in de weg te zitten, totdat het bestuur van Feyenoord zich ermee ging bemoeien.

Door de coronacrisis moest ook Feyenoord op de kleintjes letten. Nadat sc Heerenveen-speler Joey Veerman onbetaalbaar bleek en datzelfde gold voor Mohammed Kudus, die naar concurrent Ajax ging. Uiteindelijk kwam Feyenoord dus uit in Sittard. De Rotterdamse club zag in Diemers een potentiële Feyenoorder, waardoor het bestuur hem goed in de gaten hield. Toen het hoorde dat hij bijna met FC Groningen eruit was, besloot de club een belletje te wagen. De gedachte van Diemers veranderde door Feyenoord, waarna hij met het bestuur in gesprek ging. Nadat hij ook nog eens sprak met Advocaat, stond zijn beslissing vast: hij wilde naar Rotterdam.


De competitiestart van Diemers bij Feyenoord was veelbelovend. Diemers voetbalde frank en vrij en bleek al in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen PEC Zwolle zijn stempel op zijn nieuwe club te kunnen drukken. Binnen vijf minuten leverde hij een assist af op Steven Berghuis, die de bal uitstekend achter doelman Michael Zetterer werkte. Ook de week erna tegen FC Twente speelde Diemers een goede wedstrijd, al kon hij niet voorkomen dat de eindstand op 1-1 bleef steken. Vervolgens ging hij echter een mindere periode in.

Vormdip



Na twee wedstrijden leek het erop dat Feyenoord een superaankoop had gedaan, zeker gezien het bedrag van ‘slechts’ 1,2 miljoen euro dat de club naar de Limburgers overmaakte. Diemers was bepalend met steekpasses, zorgde voor de nodige creativiteit en werkte hard voor de ploeg. Vanaf de maand oktober kwam de klad echter in zijn spel en stond hij steeds onopvallender binnen de lijnen. Het was bepaald niet een goed teken voor een speler die met zijn kwaliteiten juist beslissend moet zijn in het geven van de laatste pass.

Zijn vormdip had zeker niet alleen met Diemers zélf te maken, ook de factor pech speelde daarin een rol. De Fries zat nog middenin zijn gewenningsproces toen Advocaat hem noodgedwongen van positie moest laten wisselen. Niet langer speelde hij op zijn gebruikelijke positie op het middenveld, maar een aantal wedstrijden fungeerde hij als valse linksbuiten. Hij was daar met zijn kwaliteiten behoorlijk geïsoleerd en nam nauwelijks deel aan het spel. Alleen door de golf aan blessures en coronabesmettingen kon Advocaat simpelweg niets anders.

Daar kwam nog eens bij dat Diemers niet in staat bleek om de leidersrol op zijn schouders te nemen. Hoewel hij bij De Graafschap en Fortuna Sittard een tijdlang de aanvoerdersband om zijn arm droeg, brengt leiderschap bij Feyenoord een totaal andere druk met zich mee. Dat kan de club voorlopig nog niet van Diemers verwachten. Sinds een aantal spelers weer terugkeren van blessures speelt hij weer op het middenveld, maar niet voor lang meer. Waar Jens Toornstra en Orkun Kökçu verzekerd lijken van een basisplaats, is dat voor Diemers een ander verhaal.

Creativiteit



Dat heeft vooral te maken met de type middenvelders waarnaar Advocaat op zoek is. Voor het duel met VVV-Venlo benoemde de oefenmeester waarom hij voor João Teixeira koos. “Het heeft vooral ook te maken dat we heel weinig scoren en creëren. Dit is een jongen die aanvallend iets kan. Laten we hopen dat hij de missing link is”, vertelde Advocaat zondagmiddag aan FOX Sports. Normaliter lijkt een middenlinie met Fer-Kökcu-Toornstra de grootste kans te maken op succes. Dan gaat het vooral om de manier waarop de spelers elkaar aanvullen.


Als aanvallende middenvelder moet Diemers het meeste concurreren met Toornstra, maar deze strijd wint de laatste voorlopig ruim. Toornstra laat al jaren zien dat Feyenoord op hem kan rekenen en ook tegen VVV-Venlo bleek dat maar weer eens. Twee van de drie doelpunten kwamen van zijn schoen, waardoor hij de Rotterdammers naar een ruime overwinning bracht. De doelpunten bij Diemers gaan daarentegen een stuk stroever. Slechts één doelpunt en assist zette hij dit voetbaljaar op zijn naam, waarbij de assist nog van de eerste wedstrijd afkomstig is.

Voorstanders van Diemers zullen stellen dat Kökcu ook niet in de grootste vorm steekt, wat inderdaad zo is. De Turkse International had te maken met een grote vormdip, alhoewel hij de afgelopen weken steeds beter in vorm komt. Een middenveld met Fer-Diemers-Toornstra heeft echter niet de voorkeur van Advocaat, omdat dit teveel van hetzelfde is. Daarnaast speelt Feyenoord dan met twee aanvallende middenvelders in het elftal, terwijl Advocaat dit seizoen juist ervoor zorgt dat zijn ploeg vooral in verdedigend opzicht goed werk aflevert.

Dubbel slecht nieuws voor Diemers is dat Feyenoord Europees is uitgeschakeld, waardoor de club na de winterstop vaak slechts een wedstrijd in de week hoeft te spelen. Hij moet de komende maanden dan ook hopen dat Advocaat noodgedwongen moet schuiven in zijn elftal, wil hij nog een basisplaats krijgen. Anders moet Diemers tot aan de zomer genoegen nemen met een plaats tussen de wisselspelers. Dan is het voor hem hopen dat opvolger Arne Slot wél de voorkeur aan hem geeft en hij na de zomer van 2021 alsnog in een volle Kuip mag voetballen.

Voor wie moet Dick Advocaat kiezen?

  • Mark Diemers
  • Jens Toornstra
  • Beide spelers
  • Geen van beide spelers
1030+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
19+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
16+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
43+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
74+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
50+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
47+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
90+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
107+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
14:43
95+
Klassieker laatste horde naar bekerfinale
14:41
123+
Eerste oefenwedstrijden Feyenoord bekend
14:30
9+
Oud-international nu manager van Rico Verhoeven | SN Meet Orlando Engelaar
14:19
434+
‘Ajax wil aanval versterken met oude bekende’
14:02
64+
Bizarre anekdote Jans na bekerfinale 2014: ‘Iedereen in paniek’
13:49
0+
Tragisch: kinderen PEC Zwolle-speler Lam hebben zeldzame ziekte
13:34
228+
Talpa onthult: deze twee heren vervangen Johan Derksen
13:21
166+
Derksen schrikt van uiterlijk Hélène: “Wat is er met haar aan de hand?”
13:04
82+
VI-mannen wijzen naar ‘de grote dildo’ na sneer Mark Rutte
12:47
311+
Robin van Persie naar andere Eredivisie-club dan Heerenveen?
12:32
220+
Kieft hekelt ‘slijmerig gedrag’ Kuijt en Janssen
12:17
500+
Fans Twente woest na Ajax-uit: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie