Oud-jeugdspeler moet Feyenoord-crisis oplossen

Foto: Oud-jeugdspeler moet Feyenoord-crisis oplossen

Als er één wedstrijd was waar tegenvallende Feyenoord-sterren zoals Orkan Kökçü en Nicolai Jörgensen hun meerwaarde alsnog konden tonen, dan was het afgelopen donderdag tegen Wolfsberger AC. Dat beide spelers (opnieuw) door de man vielen, heeft misschien een diepliggendere oorzaak dan een enorme vormcrisis. Als oplossing moet Feyenoord hopen op een geste van Bayern München. 

Het woord ‘crisis’ is nog niet gevallen in De Kuip, maar afgaande op het spel van de afgelopen weken kan dat woord zomaar eens de headlines gaan passeren. Feyenoord verloor in Oostenrijk kansloos van Wolfsberger AC en moet bekert daardoor opnieuw niet door in de Europa League. In een seizoen waar de club veel inkomsten misloopt doordat er geen publiek in De Kuip mag komen, hadden de winstpremies en andere prijzengelden uit de Europa League een pleister op de wonden kunnen betekenen en misschien wat ruimte kunnen creëren voor winterse versterkingen, maar die vlieger gaat in ieder geval niet op in De Kuip. 

Dick Advocaat

Voor het eerst sinds de aanstelling van Dick Advocaat leek het erop dat het vertrouwen wegebde bij de ervaren oefenmeester. Na de ontluisterende nederlaag in de Europa League werd er voor het eerst openlijk gesproken over een vroegtijdig vertrek, maar Advocaat was ook de eerste die de stelling naar de prullenbak verwees. Het siert de 73-jarige oefenmeester, die na dit seizoen zijn clubtrainerskloffie definitief aan de wilgen hangt, maar afgaande op het spel van de Rotterdammers in de afgelopen weken lijkt het eerste verlies in een jaar tijd een kwestie van tijd. 

Dat Advocaat het überhaupt lukte om zo lang ongeslagen te blijven met het spelersmateriaal dat hij tot zijn beschikking heeft, maakt zijn prestatie alleen maar grootser. De 73-jarige trainer lijkt daardoor op dit moment de enige sterspeler van de Rotterdammers te zijn die wél in vorm is, al zijn de resultaten van de laatste weken nu ook niet om naar huis te schrijven. Dat Advocaat aan zijn afscheidstournee begonnen lijkt, is daarom voor Feyenoord veel slechter nieuws dan de vormdip van spelers zoals Steven Berghuis, Nicolai Jörgensen en Orkan Kökçü. 


Advocaat bewees zich het afgelopen jaar als de grote aanjager van de Feyenoord-spelers. De Rotterdamse selectie leek als één blok achter de gekozen speelstijl te staan van de 73-jarige oefenmeester, die met countervoetbal een ommekeer in De Kuip veroorzaakte en ervoor zorgde dat Feyenoord weer een solide basis had om op terug te vallen. Dat er de afgelopen weken misschien iets teveel teruggezakt wordt, heeft meer te maken met de vorm van enkele Feyenoord-sterren dan met een wijziging in de speelformule van Advocaat, die zijn team rondom de inmiddels al weken geblesseerde Leroy Fer bouwde en daar dus nu al een lange tijd geen beroep op kan doen. Dat maakt het wel pijnlijk dat de andere Rotterdamse sterren er niet voor kunnen zorgen dat zijn gemis tot het minimum beperkt wordt. 

Falende Feyenoord-sterren

Door het wegvallen van Fer komt er veel meer druk op de schouders van aanvoerder Berghuis, die met zijn grillige spel niet altijd de verantwoordelijkheid aankan. Het ene moment tovert de buitenspeler een fabelachtige actie of een schitterende steekpass uit zijn linkervoet en het andere moment eist hij op posities op het veld waar hij niet thuishoort de bal op om er vervolgens niets mee te doen. 

Dat Berghuis niet omringd is met spelers die wél in een goede vorm verkeren, helpt de aanvoerder ook niet mee. Sinds het moment dat Kökçü aan het begin van dit seizoen zijn handtekening zette onder een nieuw, verbeterd contract, lijkt het voetbaltalent volledig uit zijn systeem te zijn verdwenen. De nieuwe status van de 19-jarige middenvelder, die door zijn contractverlenging niet langer een groot talent is maar als een bepalende speler gezien wordt bij Feyenoord, is hem op dit moment misschien wat te veel. Grote fouten maakte hij tot aan deze week nog niet; door een ongelukkige actie tegen Wolfsberger werd de enige treffer van die wedstrijd gemaakt en zorgde hij er indirect voor dat Feyenoord uit de Europa League werd geknikkerd. 


Het dieptepunt van de Feyenoord-crisis loopt toch wel rond in de punt van de aanval. Nicolai Jörgensen blonk opnieuw uit in ongelukkigheden tijdens de laatste Europa League-wedstrijd en begint langzamerhand symbool te staan voor het huidige spelniveau bij de Rotterdammers. De Deense aanvalsleider krijgt nog altijd het vertrouwen van Advocaat in de punt van de aanval, maar dat is eerder vanwege een gebrek aan betere opties dan omdat hij in zo’n goede vorm steekt. 

Ommekeer

Dat nu ook Advocaat zijn onvrede steeds meer laat doorklinken in de vaderlandse media, lijkt de situatie van Feyenoord er niet beter op te maken. Na de competitiewedstrijd van afgelopen week (tegen Heracles Almelo, red.) vertelde hij dat Feyenoord een grotere kans op een Europa League-overwinning had door werklust in plaats van de kwaliteit van de spelers, iets wat ongetwijfeld in de koppies van de Feyenoord-selectie niet veel goeds gedaan heeft. 

De vraag blijft welke van de sterren van Feyenoord nu voor een ommekeer kan zorgen, of dat Feyenoord in de winterstop een ommekeer moet kopen of huren. Dat eerste gaat gezien de financiële mogelijkheden in De Kuip een lastig verhaal worden, maar er gloort wel een mogelijkheid aan de horizon. Oud-jeugdspeler Joshua Zirkzee zou in de (na)zomermaanden al dicht bij een rentree in De Kuip zijn geweest en gaf aan dat hij, wanneer de kansen in het eerste elftal van Bayern München uit zouden blijven, in de winterstop zijn opties te heroverwegen. Aangezien de Duitse grootmacht er ook baat bij heeft dat Zirkzee wekelijks minuten maakt in een eerste elftal, kan een gratis uitleenperiode tot de mogelijkheden behoren. 


Met de snelheid, technische bagage en een neusje voor de goal van Zirkzee kan Feyenoord het Advocaat-spelletje gemakkelijker spelen dan wanneer er een statische spits in de voorhoede staat. Het is misschien nog wel de vraag of de Rotterdammers kunnen verwachten van een 19-jarig talent dat hij het hele team voorziet van lucht, maar aan de andere kant: als Zirkzee het talent heeft dat hem onderschreven wordt en mocht hij willen slagen in de absolute top van het Europese voetbal, dan is er geen betere testcase als het huidige Feyenoord uit het dal scoren.

Wie trekt Feyenoord uit het dal?

  • Dick Advocaat
  • Steven Berghuis
  • Orkan Kökçü
  • Nicolai Jörgensen
  • Joshua Zirkzee
  • Helemaal niemand
  • Iemand anders
1889+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie