Goaltjesdief Malen dreigt PSV te ontgroeien

Foto: Goaltjesdief Malen dreigt PSV te ontgroeien

Donyell Malen zorgde donderdagavond in de Europa League voor de openingstreffer tegen Omonia Nicosia. Het was dit seizoen alweer zijn vijfde Europese treffer in zes poulewedstrijden. Deze productie komt niet uit de lucht vallen, want de aanvaller is sinds zijn terugkeer klaar om te vlammen. Met zijn huidige vorm speelde hij zich zelfs in de kijker van clubs uit de Europese topcompetities.

Vooralsnog zat de carrière van Malen niet altijd mee. De aanvaller besloot op jonge leeftijd de overstap te maken van Ajax naar Arsenal, waar hij hoopte de hoofdmacht te bereiken. Diverse keren zat Malen dicht bij de selectie van hoofdtrainer Arsène Wenger, maar de voetballer kon hem niet genoeg overtuigen van zijn kwaliteiten. Op 18-jarige leeftijd besloot Malen dat hij snel aan het voetballen moest komen in een eerste elftal en keerde hij voor 600.000 euro naar Nederland terug, waar hij een contract kon ondertekenen bij PSV.


De geboren Wieringer vond dat hij klaar was voor het grote werk, maar zijn nieuwe werkgever liet hem eerst nog wat wedstrijd bij Jong PSV spelen. Eenmaal bij de A-selectie stelden de Eindhovenaren het geduld van Malen op de proef, aangezien hij met Luuk de Jong een spits voor zich had die logischerwijs een stuk meer krediet had. Toen De Jong eenmaal vertrok richting Sevilla, leek Malen niets meer in de weg te staan om de eerste centrumspits van de Eindhovenaren te worden. Een zware knieblessure stelde eind 2019 echter het doemscenario in werking.

Teruggevochten



De nummer 9 van PSV deed er maanden over om weer volledig fit op het veld te staan, maar het resultaat is uitstekend. De aanvaller kreeg in de zomer van Roger Schmidt direct het vertrouwen dat hij nodig had om goals te maken. Hoewel de oefenmeester op verschillende posities nog wisselde met spelers, bleef Malen bij hem standaard in de spitspositie staan. Met de komst van Eran Zahavi voelde de Oranje-international zich bovendien als een vis in het water, omdat de Israëliër zorgde dat Malen zijn sterke kwaliteiten optimaal kon inzetten.

Onder leiding van de Duitse trainer speelt PSV niet met één, maar met twee centrumspitsen op het veld. Aangezien opponenten zich moeten voorbereiden op een dubbele dekking in het centrum, krijgt Malen meer vrijheid van zijn directe tegenstanders. Die kunnen bij snelle tegenaanvallen vaak niet voorkomen dat de Nederlander, die met zijn loopacties een uitstekende timing heeft, in de ruimtes duikt en zo zijn goaltjes meepikt. Dat zijn talent veel verdedigingen in de war brengt, blijkt wel uit het aantal doelpunten dat hij momenteel neerzet.  

De statistieken van Malen spreken voor zich. De voetballer maakte vooralsnog zes goals in de Eredivisie, waarin hij achtmaal basisspeler was en driemaal als invaller zijn steentje mocht bijdragen. Natuurlijk speelde PSV dit seizoen alleen nog maar tegen de mindere goden van de competitie en is het daarom lastig zijn doelpuntenproductie op waarden te schatten, maar wellicht zeggen zijn Europese cijfers meer. Zoals gezegd scoorde hij vijf goals in het hoofdtoernooi van de Europa League, waardoor hij bijna één-op-één loopt.

Buitenlandse interesse

Wanneer een speler bij Ajax, Feyenoord, PSV of AZ zo’n goed seizoen heeft als Malen, geldt doorgaans één regel: een of meerdere buitenlandse topclubs tonen interesse. In het geval van Malen zou volgens het Duitse BILD Borussia Dortmund wel oren hebben naar hem. De Duitse topclub dreigt Jadon Sancho tóch een keer kwijt te raken en is op zoek naar een speler met de snelheid van de Engelsman. Dat het oog van Borussia Dortmund op Malen is gevallen, is zeker niet gek na zijn succesvolle comeback bij PSV.


De Duitsers spelen al jaren het type voetbal, waarbij het counteren tot kunst is verheven. De club vraagt dan ook veel van de snelheid van de aanvallers. Wat dat betreft is Borussia Dortmund bij Malen aan het juiste adres, want de aanvaller liet in het Nederlands elftal tegen Polen nog maar eens zien hoe rap hij is aan de bal. Malen is als geen ander in staat om zijn tegenstander zo voorbij te dribbelen en ook nog eens het overzicht te hebben om zijn eigen positie en die van zijn teamgenoten in te schatten, waarna hij de juiste voortzetting in huis heeft.

Borussia Dortmund is zeker niet de enige club die Malen graag verwelkomt, want in de zomer kwam al naar buiten dat Juventus en markant genoeg Arsenal ook eraan denken om de Nederlander naar de club te halen. Het kwam echter niet tot een transfer, waardoor Malen voorlopig in het eerste elftal van PSV speelt. Na de wedstrijd tegen Omonia Nicosia liet Malen weten dat hij van de interesse hoorde: “Ik heb het wel gelezen, maar ik hou me daar niet erg mee bezig. Het is wel leuk om te lezen. Je hebt liever dat ze dat schrijven, dan dat je er niets van kan. Of er wat van klopt? Nee, niet dat ik weet.”

Droomtransfer



In zijn tienerjaren liet Malen al zien dat hij niet bang is om een gok te wagen door naar Arsenal te vertrekken en ook wat betreft Borussia Dortmund lijkt hij niet weg te deinzen voor een mooie uitdaging. De aanvaller ontkende niet dat hij gevleid was door de interesse uit Duitsland en zei op de vraag of hij het leuk zou vinden om na een goed EK komende zomer naar Borussia Dortmund te gaan: “Dat zeker.” Hoewel het blijft gissen of Malen bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederland, sluit hij de mogelijkheid hoe dan ook niet uit.


Desondanks heeft hij ook geleerd voor zijn vroege vertrek naar Engeland. Malen benadrukte namelijk dat hij niet van plan is om deze winterstop al naar een andere club te verhuizen. De aanvaller heeft een succesvol seizoen bij PSV en een goed eindtoernooi met het Nederlands elftal ver bovenaan zijn lijst staan, voordat hij zichzelf pas echt wil meten met de topvoetballers van deze wereld. Malen zal met Mino Raiola alle vertrouwen hebben dat de zaakwaarnemer hem vervolgens naar de juiste club brengt voor zijn nog prille carrière. 

Het overwinteren in de Europa League biedt Malen de kans om zijn talenten vanaf februari weer te etaleren en zo met PSV ver te komen in het toernooi. Als de aanvaller de komende maanden zijn huidige moyenne aanhoudt, dan kan het niet anders dan dat er meer interesse komt uit de Europese topcompetities. Bovendien heeft Malen bij het Nederlands elftal nog volop kans om in de aanval een plek af te dwingen. Bondscoach Frank de Boer is nog volop zoekende naar een ideale aanvalsformatie en Malen in wereldvorm kan het verschil maken.

Het is afwachten of Malen in staat is om zijn huidige vorm aan te houden, maar alles wijst erop dat de Oranje-international zeker geen eendagsvlieg is. Transfers uit het verleden laten echter óók zien dat de beste voetballer uit de Eredivisie in Duitsland, Engeland en Spanje op de bank kunnen terechtkomen, zoals bij Donny van de Beek (Manchester United), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Memphis Depay (Manchester United) gebeurde. Geduld is bij deze transfers dan ook een schone zaak om je voetbaldromen na te jagen.

Is Malen goed genoeg voor Borussia Dortmund?

  • Ja, hij is toe aan een stap hogerop
  • Nee, hij moet langer blijven
  • Nee, dat is een stap te hoog
533+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:25
5+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
68+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
98+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
119+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
246+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
115+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
132+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
191+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
122+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
93+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
235+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
121+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
97+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
47+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
128+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
170+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
77+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
94+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
151+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie