Afscheidstournee Advocaat al begonnen bij Feyenoord

Foto: Afscheidstournee Advocaat al begonnen bij Feyenoord

Dick Advocaat kondigde vorige week aan dat hij ging stoppen als hoofdcoach van Feyenoord. De 73-jarige oefenmeester kondigde dit in de jaren voor de jongste mededeling al vaker aan, maar kwam praktisch altijd terug op die beslissing. Maar nu lijkt het er toch echt op dat de ervaren trainer De Kuip gaat verlaten, misschien zelfs vroegtijdig. 

Het mag een klein wonder heten dat Dick Advocaat nog steeds voetbaltrainer is. De 73-jarige oefenmeester kan er vanwege zijn liefde voor het spel maar geen genoeg van krijgen, is op zijn oude dag minstens nog net zo fanatiek als in zijn jongere jaren en Advocaat is voor de camera altijd een feest om naar te kijken. Toch zien we de laatste weken een trainer die vooral zijn frustraties laat botvieren en na de aankondiging van vorige week – Advocaat maakte bekend dat hij na dit seizoen écht stopt als trainer van Feyenoord – lijkt het blad voor zijn mond helemaal verdwenen. 

Dick Advocaat

Voorafgaand aan het duel tussen Feyenoord en Wolfsberger AC in de Europa League wilde hij niet direct antwoorden op de vraag of de Rotterdammers als topclub het aan hun stand verplicht waren om de overwinning te pakken in Oostenrijk. Na enige twijfel vertelde Advocaat aan RTL7 dat hij vindt dat je een topclub bent zo lang je elke speler kunt kopen die je wilt. “Zoals Ajax”, voegde hij er op het laatst nog aan toe. 

Vooral die laatste toevoeging is niet zonder reden. Advocaat kwam aan het einde van het vorige voetbaljaar terug op zijn beslissing om te stoppen, verlengde zijn contract met een jaar en hoopte zijn goede reeks met Feyenoord – ongeslagen in de Eredivisie – een mooi vervolg te geven. Dat de oefenmeester daarbij hoopte op een aantal goede versterkingen voor zijn selectie, is een publiek geheim. Technisch directeur Frank Arnesen had echter andere plannen en spendeerde een groot deel van het transferbudget om het team van de toekomst (lees: Onder 21) vorm te geven. 


Aan het einde van de vorige transferperiode werd de onvrede van Advocaat al eens meer dan duidelijk gemaakt door de oefenmeester. In een persconferentie voorafgaand aan een competitiewedstrijd ging hij los over de spitspositie. Nicolai Jörgensen presteert al tijden onder zijn niveau en volgens Advocaat zijn Robert Bozenik (nu geblesseerd) en de 18-jarige Naoufal Bannis nog niet goed genoeg voor een basisplek bij Feyenoord. Daar moest hij het echter wél mee doen: “Ze hebben geen geld om een spits aan te trekken. Niet eens om te huren”, vertelde de oefenmeester destijds. 

Redder van Feyenoord

Dat was een hard gelag voor de oefenmeester, die sinds oktober 2019 op de hoofdtrainersstoel van De Kuip zit. Advocaat besloot vorig seizoen tussentijds in te stappen bij de Rotterdammers omdat de prestaties onder toenmalig trainer Jaap Stam tegenvielen en de oud-topverdediger besloot zijn taken neer te leggen na een dikke verliespartij in De Klassieker tegen Ajax. Het was voor Advocaat niet zijn eerste klus in dienst van de Rotterdammers: in 2016 was hij al een aantal maanden als adviseur actief in De Kuip. 

De ervaren oefenmeester zat ook vorig seizoen al in de nadagen van zijn carrière en leek te besluiten dat hij geen buitenlandse clubs meer zou trainen. Na zijn laatste avontuur bij Fenerbahçe, waar hij na de adviseursrol bij Feyenoord in dienst ging, was hij nog zeven wedstrijden bondscoach van het Nederlands elftal en trainde hij Sparta Rotterdam en FC Utrecht allebei een jaar. Eigenlijk was het destijds al genoeg geweest, maar toen stond ineens Feyenoord op de stoep, dat na een valse start onder Stam het regime van De Kleine Generaal nodig had om weer te floreren. 


Dat bleek meteen een schot in de roos voor zowel de club als trainer. Advocaat haalde in zijn 21 wedstrijden als interim-trainer zijn hoogste puntengemiddelde als clubcoach in zijn carrière: 2,38 punten per wedstrijd op basis van 21 wedstrijden. Hoewel de coach bij zijn aantreden aangaf dat hij het maar voor één jaar zou doen, ging Advocaat toch overstag en tekende een contract bij de Rotterdammers. In die periode bleef Feyenoord net als het voorgaande jaar ongeslagen in de Eredivisie, maar moest het wel met minder punten doen dan in het interim-jaar: Advocaat pakte dit seizoen gemiddeld 1,65 punten in 17 wedstrijden. 

Advocaat van de duivel

Feyenoord is in de Eredivisie nog ongeslagen onder Advocaat, maar die reeks is de afgelopen weken met meer geluk dan wijsheid in stand gehouden. De wedstrijd in de Europa League tegen Wolfsberger AC was een nieuw dieptepunt voor de Rotterdammers: op een slecht bespeelbaar veld kwam het in Oostenrijk tot niet één kans en verloor het de wedstrijd die gewonnen had moeten worden om door te bekeren in de Europa League. 

Waar Dick in het interview voor de wedstrijd al de Advocaat van de duivel speelde door Ajax als een topclub te benoemen en Feyenoord daar niet onder te schalen, kwam na afloop van dat duel voor het eerst een vroegtijdig vertrek van de oefenmeester ter sprake. “Als de spelers mij zat zijn of ik geen perspectief meer zie, dan stop ik ermee. Maar dat is nog niet het geval”, zei Advocaat met droge ogen tegen RTL7. 


Vooral de “nog” in de laatste uitspraak geeft wel te denken hoe lang dit nog goed gaat tussen Advocaat en Feyenoord. De oefenmeester is vanaf het begin van dit seizoen al niet te spreken over de gekozen transfertactiek en denkt vooral aan de korte termijn, terwijl de clubleiding bezig is om de toekomst op de lange termijn weer rooskleurig in te vullen. Dat maakt het echter wel extra knap wat Advocaat in ieder geval in de Eredivisie presteert, dat Feyenoord in Europa dit seizoen geen hoge ogen heeft weten te gooien, is inherent aan de kritiek die Advocaat heeft op de clubleiding. 

Opvolger beschikbaar

Daar komt nog eens bij dat Feyenoord Advocaat eigenlijk niet heeft meegenomen in het toekomstplaatje van de club. Volgens de coach is er niet eens gevraagd of de 73-jarige Hagenees door wilde als trainer, waaruit je kunt opmaken dat de onderhandelingen met Arne Slot destijds al gaande waren. Dat de gedroomde opvolger van Advocaat door de gesprekken met Feyenoord al beschikbaar is, kan er toe leiden dat Advocaats afscheidstournee een stuk korter wordt dan gepland. 

Wanneer de ervaren oefenmeester tot de conclusie komt dat hij het maximale uit de spelersselectie heeft gehaald en dat er geen perspectief is om in de winterse transferperiode versterkingen te halen, zal er niet veel meer te winnen zijn voor de coach. Of zo’n tussentijdse wisseling van de wacht ideaal is voor de club, is nog maar de vraag. Feit blijft wel dat Feyenoord nóg minder heeft aan een voetbaltechnisch eindverantwoordelijke eerder gefrustreerd dan gemotiveerd is.

Wat is het beste voor Feyenoord?

  • Slot alvast aanstellen
  • Advocaat seizoen af laten maken
  • Wachten tot Advocaat opstapt
397+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:41
0+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
16+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
21+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
26+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
19+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
9+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
56+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
81+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
24+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
72+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
505+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
497+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
248+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
15+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
426+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
228+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
675+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
64+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
726+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie