AZ is de ‘kampioen’ van Nederland

Foto: AZ is de ‘kampioen’ van Nederland

AZ Alkmaar heeft het voor elkaar. De club uit de Kaasstad wil maar wat graag bij de grote jongens in de Eredivisie horen en opende op sportief vlak de aanval op de traditionele top drie vorig seizoen. Dit jaar spannen de Alkmaarders echter de troon als het gaat om drama creëren, maar of AZ blij moet zijn met die titel is zeer de vraag. 

AZ leek de zaken na een wisselvallige opening van het seizoen weer op de rails te krijgen. Het team wist vorig seizoen onder leiding van Arne Slot, die zijn eerste jaar als hoofdcoach had, de aanval op de traditionele top drie écht in te zetten en was op het laatste moment de enig overgebleven titelconcurrent van Ajax. De Amsterdammers stonden alleen op basis van doelsaldo nog voor de ploeg uit Alkmaar, die wel op basis van onderling resultaat een voorsprong had. 

AZ & het Champions League-drama

Dat laatste was voor AZ de reden om na het vroegtijdig beëindigen van het seizoen een poging te wagen om alsnog de koppositie in de Eredivisie te kunnen claimen. De leiding van de Alkmaarders meende recht te hebben op een plek in de groepsfase van de Champions League omdat de KNVB als één van de weinige Europese voetbalbonden besloot dat het doelsaldo leidend bleef bij het bepalen van de einduitslag van de Eredivisie. 

De KNVB ging echter niet mee in de beredenering van de clubleiding van AZ, net zoals het eerder ook FC Utrecht – dat meende recht te hebben op het Europa League-ticket dat uit de KNVB-Bekerfinale vloeide – ook al nul op het rekest gaf. Daarna bleef het een tijdje stil vanuit het AFAS Stadion, totdat AZ kort voor de loting van de Champions League voorrondes, waar de club zichzelf door twee rondes moest knokken om het hoofdtoernooi te bereiken, bij de UEFA meldde. 


De Alkmaarders trokken alles uit de kast om alsnog directe plaatsing voor het Miljardenbal af te dwingen en stapten naar de Europese voetbalbond om alsnog op basis van onderling resultaat de koppositie van de Eredivisie op te eisen. Dat lukte de Alkmaarders echter niet; volgens de UEFA waren de nationale voetbalbonden leidend in het toewijzen van de Europese tickets en was de gang van zaken die de KNVB hanteerde ‘gewoon’ goed. 

Daarmee zorgde algemeen directeur Robert Eenhoorn niet voor een soepele voorbereiding richting de duels met Victoria Plzen, die de Alkmaarders met hakken over de sloot wisten te verslaan om door te bekeren naar de volgende ronde. Daardoor bleek in een tweestrijd Dynamo Kiev te sterk te zijn voor de mannen van Arne Slot, waardoor AZ alsnog in het Europa League-toernooi actief werd. 

AZ & de weggegeven voorsprongen

Dat was niet het laatste ophef-wapenfeit van AZ dit seizoen. Na de uitschakeling voor de Champions League zorgde ook de prestaties in de Eredivisie voor de nodige drama bij de Alkmaarders. Waar het team in het vorige voetbaljaar indruk maakte met sprankelend aanvallend spel en daarnaast altijd kon terugvallen op een meer dan solide defensie, ging het in de beginfase van het huidige Eredivisie-seizoen een paar keer grandioos mis. 

Tegen laagvliegers Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam kwam dat het meest pijnlijk naar voren. In de wedstrijd tegen de Limburgers stond AZ op een riante 3-1 voorsprong en met nog een twintig minuten op de klok leek het erop dat de Alkmaarders de punten mee naar de Kaasstad zouden nemen. Niets bleek minder waar: in de laatste elf minuten kreeg de ploeg nog twee doelpunten om de oren en verloor het twee kostbare punten in de strijd om de top-drie-plekken. 


Dat de gifbeker daarna nog niet leeg was, bewees de wedstrijd tegen Sparta. Na één helft leek de winnaar duidelijk: AZ stond met 4-0 voor en kon de wedstrijd na de thee uitspelen. Dat lukte de Alkmaarders echter niet: Sparta vocht zich terug, scoorde in de tweede helft net zo vaak als AZ in het eerste bedrijf en ‘wonnen’ daarmee één punt. In de weken na die twee wedstrijden, gaf AZ nóg twee keer een voorsprong weg: zowel tegen VVV-Venlo als tegen ADO Den Haag lukte het de Alkmaarders niet om een minimaal verschil over de streep te trekken en deelde het de punten met de laagvliegers in de Eredivisie. De laatste weken leek AZ echter weer bezig met een opmars in de competitie, een reeks die deze week een bijzondere bijsmaak kreeg. 

AZ & het dramatische Slotakkoord

De Champions League-soap en de weggegeven voorsprongen vallen echter in het niets bij de gebeurtenissen rondom de gesprekken tussen Arne Slot en Feyenoord. De trainer van AZ was met de Rotterdammers in gesprek over een dienstverband na het lopende seizoen, iets waar de directie van de Alkmaarders via de media lucht van kregen en de 42-jarige oefenmeester op staande voet ontsloegen in een belangrijke week voor de club. 

Volgens technisch directeur Max Huiberts en algemeen directeur Eenhoorn werd dit besluit genomen omdat de Alkmaarders een coach voor de groep willen hebben die zich “volledig op de club” kan focussen, maar inmiddels lijkt ook de angst wegens het meenemen van “bedrijfsgeheimen” naar een concurrent. Daarmee laat AZ merken dat het een grote jongen wil zijn, maar desalniettemin het nog wel moet afleggen tegen de traditionele topclubs in Nederland. 


Dat Slot nu zonder werk zit en AZ na nieuw puntverlies (tegen FC Groningen, red.) voor Europese overwintering strijdt zonder een hoofdcoach – Pascal Jacobs neemt honneurs voorlopig waar bij de Alkmaarders – leidt mogelijk tot nieuwe dramatische gevolgen voor de Alkmaarders. Hoe zuur dat ook voor de (fans van) AZ is; een uitschakeling in Europa past wel in de lijn van dit seizoen en zal hoe dan ook een dramatisch slotakkoord zijn van een enerverende week.

Is het seizoen nog te redden voor AZ?

  • Nee
  • Alleen bij Europese overwintering
  • Ja, de halen de top 3 nog wel
1066+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:29
0+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
9+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
17+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
16+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
7+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
49+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
69+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
22+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
63+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
476+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
497+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
232+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
15+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
404+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
223+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
638+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
62+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
687+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
60+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie