Ideale Feyenoord-spitsen lopen in Eredivisie rond

Foto: Ideale Feyenoord-spitsen lopen in Eredivisie rond

Feyenoord bracht afgelopen week het nieuws naar buiten dat Dick Advocaat na het seizoen afscheid neemt van de club. Slechts een paar dagen later kwam naar buiten dat Frank Arnesen alles eraan doet om Arne Slot als opvolger binnen te halen. Met de trainerswissel gaan de Rotterdammers een nieuwe fase in, waarbij de directie en technische staf de spelerselectie nog eens grondig tegen het licht zullen houden.

Gekeken naar de kwaliteiten van het team verdient Advocaat aan het einde van het seizoen een dikke pluim. De oefenmeester is sinds zijn komst met Feyenoord nog altijd ongeslagen in de Eredivisie, wat grotendeels te maken heeft met het tactisch inzicht dat de trainer in zijn carrière ontwikkelde. Bovendien behoudt Advocaat te allen tijde de rust binnen de club. Dat was afgelopen week nog maar eens te zien, toen Feyenoord in de eigen Kuip tegen Dinamo Zagbreb met 0-2 onderuitging en vervolgens 0-0 gelijkspeelde tegen Heracles Almelo.

De Rotterdamse topclub heeft vooral problemen in het centrum van de aanval. Waar Nicolai Jörgensen in zijn eerste seizoen bij Feyenoord nog een belangrijk aandeel had in het kampioenschap, was hij in de jaren erna vooral geblesseerd. Dit seizoen speelde hij al negen duels in de hoofdmacht, waarvan drie wedstrijden als invaller, waarin hij slechts één doelpunt maakte. Dat is veel te weinig voor een spits van een topclub die alleen nog maar tegen de mindere goden van Nederland speelde. Een versterking in de spitspositie ligt dan ook voor de hand, maar wie komt daarvoor in aanmerking?

Georgios Giakoumakis



VVV-Venlo maakte dit seizoen 18 doelpunten in de Eredivisie. Georgios Giakoumakis was al goed voor 10 goals, waarmee hij topscorer is in de Eredivisie. De Griek kwam afgelopen zomer voor 200.000 euro over van AEK Athene en daarvan hebben de Limburgers tot nu toe allerminst spijt. Hoewel de spits de afgelopen negen jaar bij Atsalenios, Platanias, Episkopi, AEK Athene, OFI Kreta en Górnik Zabrze niet verder kwam dan 33 doelpunten, slaagt de spits er dit voetbaljaar in een klap in om in 11 wedstrijden een derde van die doelpuntenproductie te evenaren.


De 25-jarige aanvaller, die woensdag overigens een jaar ouder wordt, is met zijn loopacties een plaag voor elke tegenstander. Bovendien weet hij zijn 1.86 meter lange lichaam uitstekend in te zetten, waardoor hij sterk is in de lucht, en heeft hij een neusje voor de goal. Het resulteerde al tijdens de eerste wedstrijd voor VVV-Venlo in een hattrick, waarmee hij een belangrijk aandeel had in de 3-5 overwinning die de eredivisionist boekte op FC Emmen. Uit de volgende duels bleek dat zijn goede eerste indruk geen toeval was.

Giakoumakis lijkt dan ook alles in huis te hebben om voor Feyenoord te spelen. Volgens het Griekse Sportime is de transfer zelfs al komende winterstop een optie. Advocaat zou namelijk hard op zoek zijn naar mogelijkheden om zijn selectie verder te verstevigen. Aangezien Giakoumakis volgens het Griekse medium bovenaan het lijstje van Arnesen staat, zou Feyenoord hem snel willen aantrekken. Het lijkt er echter niet op dat de Rotterdammers deze winter al het geld hebben om de centrumspits aan te trekken, maar mogelijk is het komende zomer wél raak.

Vangelis Pavlidis



Griekenland hoeft zich de komende jaren geen zorgen te maken over de spitspositie, zo blijkt uit de vorm van Vangelis Pavlidis. De aanvaller scoorde dit seizoen dan wel pas 5 goals in de Eredivisie, maar is ook op andere vlakken zeer belangrijk voor de Tilburgers. Waar Giakoumakis het vooral moet hebben van zijn scoringsdrift in het strafschopgebied, gebruikt Willem II Pavlidis als kapstok voor het elftal waar aanvallen beginnen. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de aantal mogelijkheden die Pavlidis in een gemiddelde Eredivisiewedstrijd voor zijn ploeggenoten creëert.

De voornaamste krachten van Pavlidis zullen Feyenoord zeer aanspreken. De voetballer is als geen ander in staat om als bindmiddel te dienen voor zijn elftal. Bovendien heeft hij drie seizoenen in de Eredivisie achter de rug, waardoor hij goed weet wat een gemiddelde Eredivisiewedstrijd van hem vraagt. Gedurende het afgebroken seizoen 2019/2020 was hij goed voor 11 goals in 25 wedstrijden, wat een uitstekend moyenne is voor een centrumspits die bij een club als Willem II speelt. Daardoor lijkt het halen van Pavlidis een zekerheid voor succes.


Kuipvrees kan Pavlidis echter nog dwars zitten, evenals Feyenoord zal twijfelen aan de transfersom. De aanvaller heeft een marktwaarde van 3,4 miljoen euro, wat voor de Rotterdammers een hoog bedrag is. Daarnaast zullen oud-Feyenoorders Joris Mathijssen en Martin van Geel proberen om een hogere transfersom uit de deal te slepen, waardoor de club uit de havenstad minder geld overhoudt om andere investeringen te doen. Met de verkoop van Jörgensen kan Feyenoord echter zorgen voor het nodige geld in het laatje.

Henk Veerman



De meest ideale spits lijkt echter niet in Venlo en Tilburg rond te lopen, maar in het Noorden van het land. Henk Veerman is dit seizoen namelijk dé scherpschutter van sc Heerenveen. In zijn eerdere periode in Friesland diende de Volendammer bovenal als pinchhitter, waardoor hij twee jaar geleden naar FC St. Pauli vertrok. Daar deed de 2.01 meter lange centrumspits het dermate goed dat sc Heerenveen hem deze zomer als verlosser besloot terug te halen. De terugkeer doet Veerman uitstekend, want hij is dé leider van zijn elftal.

Afgelopen week liet hij ook tegen PSV weer zijn kwaliteiten zien. De centrumspits miste in de openingsfase dan wel een aantal grote kansen om de Friezen op voorsprong te zetten, maar in de tweede helft was het alsnog raak. Na een snelle balverovering kreeg hij een steekpass die hij uitstekend controleerde, waarna hij de bal koelbloedig achter keeper Yvon Mvogo schoot. De zelfverzekerdheid en kracht die Veerman dit seizoen op het veld uitstraalt, zou bij het huidige Feyenoord uitstekend van pas komen.


De successeizoenen van Feyenoord hebben één ding gemeen: de club beschikte over een aanspeelpunt voorin waaruit de Rotterdamse aanvallen ontstonden. Zo ontwikkelde Graziano Pellè zich in een mum van tijd tot dé smaakmaker van Feyenoord. Met Veerman in de gelederen kan de club wederom zo’n spits in huis halen. Het team kan hem niet alleen gebruiken als aanspeelpunt, ook is hij in het zestienmetergebied een garantie voor doelpunten. Daarnaast is Veerman met een marktwaarde van 800.000 euro relatief goedkoper dan bijvoorbeeld Pavlidis.

Transferrichting



Mocht Jörgensen dit seizoen niet meer zijn oude vorm terugvinden, dan zal Feyenoord zich de komende maanden naar verwachting op de transfermarkt laten zien. Uit de interesse van Arnesen zullen we zien welke richting de club daarin op wil. Veerman lijkt qua postuur en vorm de beste optie te zijn, maar is komende zomer wel al 30 jaar oud. Pavlidis en Giakoumakis zijn daarentegen jonger en kunnen bij een goede ontwikkeling over een paar jaar geld opleveren. De komende weken staat voor Arnesen echter alles in het teken van het binnenhalen van Slot, die ook zo zijn mening zal hebben over de aanval. Daarna zal de spitspositie ter sprake komen.

Wie is de ideale Feyenoord-spits?

  • Georgios Giakoumakis
  • Vangelis Pavlidis
  • Henk Veerman
  • Nicolai Jörgensen
  • Geen van allen
1091+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie