Zwalkend PSV kent ook opvallend lichtpuntje

Foto: Zwalkend PSV kent ook opvallend lichtpuntje

Roger Schmidt verraste zondagmiddag met zijn opstelling voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Niet alleen hanteerde de Duitse oefenmeester een andere spelsysteem, ook liet hij Mohamed Ihattaren terugkeren in het basiselftal. De middenvelder mist al het gehele seizoen het vertrouwen van de technische staf, wat ook tegen de Friezen zo zijn effecten had.



Ihattaren was afgelopen seizoen nog de smaakmaker in het eerste elftal van toenmalig trainer Mark van Bommel, maar dit seizoen is dat compleet anders. Schmidt merkte aan het begin van het seizoen onder meer dat de talentvolle voetballer niet genoeg meeverdedigde en het lastig had met het ontstane verwachtingspatroon, waardoor hij diverse malen besloot om Ihattaren op de reservebank te laten plaatsnemen. Tegen PAOK Saloniki en Sparta Rotterdam zat hij de afgelopen weken zelfs niet bij de selectie, omdat hij volgens de trainer niet wedstrijdfit genoeg zou zijn. Waar hij plotseling tegen Granada terugkeerde bij de selectie, mocht hij tegen sc Heerenveen vanaf de aftrap verschijnen.

Formatie

De Eindhovenaren speelden de afgelopen seizoenen steevast in een 4-3-3 systeem, maar sinds de komst van Schmidt kwam deze opvatting overhoop te liggen. De trainer wilde met PSV meer druk hanteren op de helft van de tegenstander, waardoor hij vanaf de voorbereiding hard op zoek was naar de ideale formatie. Het leek de trainer het beste om in een zogenoemde 4-2-4 systeem te spelen, wat betekende dat Ihattaren de positie van centraal aanvallende middenvelder niet langer kon bekleden. In plaats daarvan kwam hij vaak te spelen aan de rechterkant van het aanvallende middenveld. Daar had Ihattaren duidelijk moeite om zich voldoende met het spel van PSV te bemoeien. 


Zondagmiddag dook Ihattaren met de nieuwe formatie echter weer veelvuldig op achter centrumspits Donyell Malen. De aanvallende middenvelder moest van Schmidt goed contact houden met Mario Götze, die als hangend rechtsbuiten speelde. De bedoeling van PSV was om beide voetballers veelvuldig met elkaar te laten wisselen, wat het verdedigende blok van sc Heerenveen in de war moest brengen. Met deze tactiek was al in de eerste helft de nodige schwung in het aanvalsspel van de Eindhovenaren te ontdekken, want met de technische kwaliteiten van beide voetballers was het voor de thuisploeg zeer lastig om de bal af te pakken en zo een snelle counter te starten. Al lukte dat bij tijd en wijle tóch.

Krachtig



Het sterke spel van de bezoekers kwam gedeeltelijk door de goed spelende Ihattaren, die redelijk vast aan de bal was. Bij vlagen zagen we zelfs delen van zijn vorm van vorig jaar terug, al ontbrak het hem overduidelijk aan wedstrijdritme en vertrouwen. De middenvelder vroeg dan wel veelvuldig om de bal, maar het kwam regelmatig voor dat het hem niet lukte om deze bij een ploeggenoot af te leveren. Vooral in de eerste helft kwamen de Friezen daardoor vaak vrij gemakkelijk tussen zijn steekpasses, wat juist zijn grote kracht is. Het resulteerde in een aantal gevaarlijke counters van de Friezen, die enkele keren alleen voor keeper Yvon Mvogo stonden. Henk Veerman bleek echter niet in staat om voor rust te scoren.

Ondanks het balverlies spreekt het in Ihattarens voordeel dat de middenvelder bleef proberen om risicovolle ballen te geven. Zo had hij voor de rust nog een indirecte assist op de openingstreffer. Een uitstekende pass kwam bij Cody Gakpo terecht, die rustig bleef kijken en besloot Götze aan te spelen. De Duitser was al in beweging en zo sneller dan zijn directe tegenstander, waardoor het voor hem een koud kunstje was om de bal tegen de touwen te jagen. Het was simpelweg een indirect gevolg van de creativiteit die voetballers als Ihattaren in dergelijke wedstrijden meenemen. Hij neemt dan wel het risico dat PSV balverlies leidt, maar aan de andere kant zorgen zijn passes ook voor kansen die de club normaal niet zou krijgen.

Ziyech



Ihattaren kan in de huidige fase van zijn voetballoopbaan een uitstekend voorbeeld nemen aan Hakim Ziyech, die afgelopen zomer een transfer naar Chelsea verdiende. De Marokkaanse aanvallende middenvelder blonk de afgelopen jaren met Ajax uit in de Champions League, maar er was ook een tijd dat mensen minder positief over hem waren. In het seizoen 2017/2018 was het onrustig bij Ajax met het vertrek van Peter Bosz en de komst van Marcel Keizer. Waar het de oefenmeester niet lukte om de rust bij Ajax te laten wederkeren, kreeg Ziyech het aan de stok met een gedeelte van de Amsterdamse supporters. Het resulteerde zelfs in een fluitconcert wanneer hij aan de bal was, wat Ziyech niet in de koude kleren ging zitten. Hij kwam er echter sterker uit en veranderde niets aan zijn eigen, risicovolle spel.


Hetzelfde geldt voor de situatie waarin Ihattaren momenteel verkeerd. De voetballer heeft alles in huis om zichzelf naar de top van het Europese clubvoetbal te werken, maar dan moet hij wél in staat zijn om rustig in zijn hoofd te blijven. De creatieveling verkeert dan niet in zijn beste vorm van zijn carrière, maar alle voetballers hebben simpelweg te maken met uitstekende en mindere momenten in hun loopbaan. Zeker als ze jong zijn. Om rust in zijn hoofd te houden, heeft hij echter wél het vertrouwen nodig van zijn trainer Schmidt. Wanneer de Duitser hem de komende periode vaker in het basiselftal laat spelen, vierkant achter hem gaat staan en hem de vrijheid geeft om achter Malen op te duiken, dan kan Schmidt nog een hoop profiteren van de kwaliteiten van Ihattaren.

Speelde Ihattaren een goede wedstrijd?

  • Ja, hij speelde uitstekend
  • Hij viel niet op
  • Nee, hij speelde ondermaats
298+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:33
9+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
29+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
42+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
1+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
73+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
342+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
430+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
22+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
70+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
21+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1094+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
402+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
47+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1696+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
77+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
197+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
87+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
1300+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
229+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
118+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie