Boscagli is de Veltman van PSV

Foto: Boscagli is de Veltman van PSV

Olivier Boscagli behoort dit seizoen tot de grote verrassingen van PSV. De defensieve kracht van de Eindhovenaren kreeg afgelopen seizoen nog nauwelijks speeltijd, maar onder Roger Schmidt behoort hij tot de vaste basiskern van het team. Bovendien liet de Duitser veelvuldig weten dat hij in Boscagli een potentiële topverdediger ziet, waardoor hij volop de kans krijgt om zichzelf de komende periode te ontwikkelen.

De Fransman doorliep ooit de jeugdopleiding van OGC Nice, waar hij eveneens het eerste elftal bereikte. Het subtopteam uit Frankrijk zag Boscagli als een groot talent, maar de verdediger wist deze verwachtingen nooit helemaal in te lossen. Daarom besloot Nice om Boscagli voor een seizoen te verhuren aan Nîmes Olympique, spelend in de Ligue 2. Daar speelde hij een uitstekend seizoen, maar het voetbaljaar erna speelde Boscagli wederom weinig bij Nice. Hij besloot dan ook te vertrekken en tekende een contract bij PSV.


De Eindhovenaren haalden in de zomer van 2019 verschillende spelers die in het buitenland tussen de wal en het schip waren gekomen. Niet alleen Boscagli kwam dan ook naar PSV, ook Toni Lato versterkte de spelersselectie. De verwachtingen waren dat toenmalig hoofdtrainer Mark van Bommel zou kiezen voor Lato, overgekomen van Valencia, als linksback, terwijl Boscagli voorlopig als wisselspeler belangrijk moest zijn. Die positie veranderde niet bij het ontslag van Van Bommel en de komst van Ernest Faber. Bij Schmidt is dat echter een ander verhaal.

Kritiek

Van Bommel en Faber waren bepaald niet de enigen die het niet in Boscagli zagen zitten. De voetballer kreeg in de publieke opinie veel kritiek op zijn functioneren in het elftal. Over zijn voetballende kwaliteiten was weinig te zeggen, maar in verdedigend opzicht waren de Eindhovenaren wild vlees als het ervoor koos om Boscagli tijdens topwedstrijden op te stellen. Bovendien waren velen ervan overtuigd dat de verdediger niet als centrale verdediger kon spelen. Als linksback zou het kortweg voor het minste gevaar zorgen bij balverlies.

Hoe gek het in de voetballerij kan lopen, ondervond echter ook Boscagli. De 23-jarige speler maakte in het seizoen 2019/2020 slechts 637 speelminuten in de Eredivisie. Zes keer mocht hij als basisspeler starten, terwijl hij evenveel keren invaller was. In de Europa League trad hij tweemaal aan, beide keren als basiskracht. In dit seizoen zitten we nog geen eens op de helft, maar nu al heeft Boscagli meer speelminuten gemaakt dan het gehele vorige voetbaljaar: 732 minuten in de Eredivisie en 450 minuten in de Europa League.


Boscagli speelt niet alleen veel wedstrijden, maar weet eveneens beetje bij beetje de kritiek bij zich vandaan te halen. Samen met Jordan Teze vormt hij dit seizoen namelijk een betrouwbaar duo centraal in de achterhoede. Ook voetballend gezien maakt Boscagli steeds meer indruk, zo bleek maar weer in het uitduel van de Europa League tegen Granada. De Eindhovenaren wonnen knap met 0-1 en plaatsten zich voor de volgende ronde, maar na afloop ging het vooral op de geweldige steekpass van Boscagli in die wedstrijd.

Statistieken

Het positivisme over Boscagli is absoluut niet vreemd, want uit diverse statistieken blijkt dat de Fransman tot de beste verdedigers van de Nederlandse competitie behoort. Neem het aantal balveroveringen die Boscagli dit seizoen deed. Het lukte de voetballer om vooralsnog 79 balveroveringen op zijn naam te zetten, waarmee hij op een gedeeld eerste plaats staat met Azor Matusiwa van FC Groningen. Dat is bepaald niet slecht voor een verdediger waarvan critici zeggen dat hij niet sterk genoeg is in de duels. 

Ook op ander gebieden scoort hij hoog, bijvoorbeeld in het aantal intercepties. Daarvan heeft Boscagli er 30 op zijn naam staan, waardoor hij uitsluitend dezelfde Matusiwa en Jeff Hardeveld voor zich heeft. Daarnaast verstuurde Boscagli maar liefst 666 passes dit seizoen, waarmee hij in de Eredivisie ver bovenaan staat. Tot slot doet hij het ook op het gebied van lange passes goed, want daar slaagde hij 114 keer in. Alleen Joey Veerman en Wessel Dammers deden het met respectievelijk 124 en 118 passes beter.

Opvallenderwijs scoort Boscagli niet alleen op Nederlandse lijstjes hoog. Uit een groot koponderzoek van CIES Football Observatory blijkt namelijk dat hij zich in sommige opzichten al met Sergio Ramos en Mats Hummels kan meten. Hoewel Boscagli slechts een lengte van 1.81 meter heeft, blijkt hij namelijk uitstekend in zijn kopduels te zijn. Maar liefst 87,5 procent van zijn kopduels weet hij winnend af te sluiten, waarmee hij op een gedeeld vijfde plaats op de ranglijst staat. Daar mag hij met zijn geringe lengte meer dan trots op zijn. 

Veltman

De situatie van Boscagli is opvallenderwijs zeer te vergelijken met de situatie van Joël Veltman afgelopen seizoen. De centrale verdediger speelde destijds nog bij Ajax en kon in Amsterdam op weinig steun rekenen. Veltman bleek niet in staat om met zijn kwaliteiten bij Ajax te spelen, zo was de tendens. Daar wilde Erik ten Hag echter niets van weten. De oefenmeester besloot bovendien om Veltman niet op de positie van rechtsback neer te zetten, maar in het hart van de verdediging zijn taken te laten uitvoeren.


De Amsterdammers waren echter gewend geraakt aan de ijzersterke Matthijs de Ligt, die inmiddels naar Juventus was vertrokken. Daardoor leek het voor Veltman vrijwel onmogelijk om een evenzo betrouwbaar koppel te volgen met Daley Blind als De Ligt deed. Ondanks het lage vertrouwen deed Veltman het boven verwachting en bleek hij in de loop van het seizoen het zelfs statistisch geweldig te doen, evenals Boscagli momenteel heeft. Het leverde Veltman in de zomer van 2020 een prachtige transfer op naar de Premier League.

Ook Boscagli blijkt in staat om met weinig vertrouwen toch uitstekend voor de dag te komen, zo bleek wel uit zijn prestaties van dit seizoen. Hij maakte dermate veel indruk op Schmidt dat de Duitse trainer afgelopen week prachtige woorden voor hem overhad. “In mijn ogen is hij tactisch gezien van absoluut topniveau”, zei Schmidt. “Hij heeft nu bovendien meer ervaring. Omdat hij het spelletje zo goed leest, staat hij altijd goed opgesteld. Dat is een groot talent. En daarbij: hij is niet de grootste, maar is ook nog heel sterk in de lucht.”

De Duitser vergeleek hem vervolgens met Daley Blind, die het volgens Schmidt ook vooral moet hebben van zijn overzicht en verdedigend inzicht. Boscagli moet echter nog veel stappen zetten om het topniveau dat Blind de afgelopen jaren liet zien, aan te kunnen. Te beginnen met de volgende ronde in de Europa League. Wil Boscagli de komende jaren kans maken op een toptransfer, zal hij zichzelf vooral in Europa moeten bewijzen. Dat is simpelweg de plek waar buitenlandse topteams hun toekomstige spelers scouten. 

Gaat Boscagli de Europese top bereiken?

  • Ja, hij heeft genoeg kwaliteiten
  • Het ligt eraan hoe hij zich omwikkelt
  • Nee, dat gaat hem niet lukken
452+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie