Overmars staat voor bange, donkere dagen

Foto: Overmars staat voor bange, donkere dagen

Het lukte Marc Overmars om het contract van Nicolas Tagliafico met één jaar te verlengen (tot de zomer van 2023), maar rustig achterover leunen zit er niet in voor de directeur voetbalzaken van Ajax. De komende maanden zal het een lastig karwei worden om de selectie bij elkaar te houden en een nog grotere klus om de juiste versterkingen te vinden in de winterse transferperiode. 

Ajax kondigde de contractverlening van Nicolas Tagliafico groots aan. De Argentijnse linksback tekende een contract tot de zomer van 2023, maar de kans lijkt klein dat hij die verbintenis ook gaat uitdienen. Het is inmiddels een publiek geheim dat de Argentijns international nog een stap vooruit wil maken, maar het nieuwe contract bewijst wel dat hij het naar zijn zin heeft in Amsterdam en het niet ziet zitten om de club die hem een doorbraak in Europa gunde, voor een spotprijs te verlaten. Desalniettemin valt het niet uit te sluiten dat de onbetwiste linksback van Ajax volgende maand toch de deuren van de Johan Cruijff ArenA achter zich dichttrekt. En hij is daarmee zeker niet de enige. 

Onmisbare Ajax-schakels

Als je kijkt naar de huidige selectie van Ajax, dan kun je stellen dat Tagliafico één van de onmisbare schakels is in het elftal van Erik ten Hag. Op dit moment is de Argentijns international de enige pure linksback, met landgenoot Lisandro Martínez en de pas 17-jarige Devyne Rensch als belangrijkste back-ups. Door de contractverlenging die vrijdag van een handtekening werd voorzien, garandeert Ajax zichzelf op een transfersom van zeven cijfers, maar het is maar de vraag of de Amsterdammers een waardige vervanger voor dat bedrag kan halen. 


Het is op dit moment niet bekend of er een ontsnappingsclausule in het contract van de Argentijn is opgenomen, maar de kans is aannemelijk dat de zaakwaarnemer van Tagliafico dat voor elkaar gekregen heeft. De vorige transferperiode zouden speler en club al een afspraak hebben gemaakt dat hij voor een bepaald bedrag mocht vertrekken – naar verluidt 25 miljoen euro – en dat bedrag zou inmiddels met vijf miljoen zijn gedaald. Een dergelijk bedrag is in tijden van corona misschien te veel voor een groot aantal clubs, maar dat geldt niet voor de Paris Saint-Germains en Manchester City’s van deze wereld. De club van Pep Guardiola zou Tagliafico sinds deze zomer al op de korrel hebben en volgens Engelse media zou de Spaanse toptrainer in de winter willen toeslaan. Dat Tagliafico inmiddels zijn contract heeft verlengd, zal daar waarschijnlijk geen verandering in brengen.  

Naast Tagliafico heeft er nog een speler waar geen directe opvolger voor beschikbaar is, zijn vertrekwens (opnieuw) kenbaar gemaakt. André Onana stond deze zomer al op de nominatie om te vertrekken bij de Amsterdammers, maar kon geen geschikte club vinden omdat elke Europese Elite zijn keeperszaken goed op orde heeft. Voor de international van Kameroen geldt echter dat maar één keeper een overstap hoeft te maken om de carrousel aan het draaien te krijgen: in dat geval zal de doelman, ondanks zijn fout in het duel met Liverpool, als één van de eerste op de lijstjes staan bij de grotere clubs van Europa. 


Geslepen diamanten

Naast sleutelspelers wordt er ook meer getrokken aan de geslepen diamanten in de selectie van Ajax. De belangrijkste daarvan heet Ryan Gravenberch. De pas 18-jarige middenvelder ontwikkelt zich sinds zijn basisplek aan het begin van dit seizoen als een speer en dat is ook de grotere clubs uit Europa opgevallen. De speler uit de stal van Mino Raiola zou zo’n beetje naar elke topcompetitie kunnen vertrekken. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Ajax (voorlopig) nog niet zo hoog in de boom gaat zitten: Gravenberch zou voor 35 miljoen euro op te halen zijn in Amsterdam, al is het maar zeer de vraag of Overmars op dit moment nog genoegen neemt met de hoogte van die transfersom. Na sterke optredens van Gravenberch in de Champions League, zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal en zijn mogelijk komende debuut voor de nationale ploeg zullen de prijs alleen maar verder omhoog drijven. 

Niet alleen Gravenberch, ook David Neres mag zich verheugen op interesse vanuit de Europese top. Vooral Juventus, dat de Braziliaanse buitenspeler als een packagedeal met Gravenberch wil oppikken in Amsterdam, zou snel werk willen maken van de linkspoot. Hoewel Neres nog niet de vorm te pakken heeft van voor zijn slepende knieblessure, lijkt Ajax niet heel onwelwillend tegenover het vertrek van de Brazliaans international te staan. Onder Ten Hag is Neres nog niet zeker van een basisplek en op zijn favoriete positie staat nu de uitblinkende Antony, die qua speelstijl op termijn de opvolger van Neres is, maar op papier als vervanger van de naar Chelsea vertrokken Hakim Ziyech werd gehaald. 


Wildcards

Over Antony gesproken: de 20-jarige buitenspeler had ook andere opties dan Ajax, waar clubs uit Spanje en Duitsland ook belangstelling hadden voor de diensten van de Braziliaanse vleugelflitser. Dat Antony ogenschijnlijk weinig aanpassingstijd nodig heeft aan het leven in Amsterdam, zorgt ervoor dat hij vanaf minuut één al een hoog niveau haalt in het Ajax-shirt. De afgelopen maanden leidde dat zelfs tot voorzichtige belangstelling van grootmachten zoals Real Madrid en Barcelona. De kans dat Antony na een halfjaar al vertrekt uit Amsterdam, lijkt echter klein; de baltovenaar liet onlangs weten zich thuis te voelen bij zijn nieuwe club en gaf aan “verliefd te zijn op Nederland”. 

Toch zal niet het vertrek van Antony, maar een overgang van Perr Schuurs naar een Europese topclub het meest verrassend zijn. De 21-jarige verdediger heeft de buitenwacht nog niet kunnen overtuigen van zijn verdedigende capaciteiten, maar daar denken de scouts van Liverpool anders over. De landskampioen van Engeland, dat Schuurs drie jaar geleden van dichtbij bekeek tijdens een stage, zou zich op dit moment beraden om te voldoen aan de vraagprijs van Ajax, dat dertig miljoen euro voor de verdediger verlangt. Dat zou op dit moment voldoende moeten zijn, echter houdt Ajax er ook rekening mee dat Schuurs binnenkort debuteert voor het Nederlands elftal en een plek in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer kan afdwingen. Mocht hij niet in januari, maar in de zomer vertrekken, dan zal zijn transfersom door die gebeurtenissen nog verder oplopen.

Welke speler vertrekt als eerste bij Ajax?

  • Nicolas Tagliafico
  • André Onana
  • Ryan Gravenberch
  • David Neres
  • Antony
  • Perr Schuurs
680+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:20
4+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
37+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
172+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
82+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
52+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
123+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
85+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
473+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
444+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
737+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
37+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
705+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
120+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
213+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
458+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
274+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
567+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
22:46
177+
“Ajax-kampioenschap in 2025 niet realistisch”
22:34
248+
Kroes schept duidelijkheid: “Zo eerlijk is het”
22:24
122+
Kritiek op PSV en Bosz: “Verkeerde opstelling”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie