Berghuis boort droomtransfer door eigen neus

Foto: Berghuis boort droomtransfer door eigen neus

Feyenoord-speler Steven Berghuis bewees zichzelf geen goede dienst in de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. De aanvoerder van de Rotterdammers kon zich opnieuw niet onderscheiden op een Europees podium en lijkt rustige maanden tegemoet te gaan. 

Steven Berghuis was aan het begin van het seizoen één van de meest opvallende Feyenoorders. De rechtsbuiten zorgde er met doelpunten en assist voor dat hij zichzelf in de kijker speelde bij verschillende ploegen in Europa en daarbuiten, maar van een transfer kwam het deze (na)zomer nog niet. Of dit lag aan het gebrek aan concrete aanbiedingen of het feit dat de juiste club niet voorbij kwam, is niet helemaal duidelijk, feit blijft wel dat de aanvoerder van Feyenoord op dit moment met zijn spel niet echt solliciteert naar een overgang in januari. 

Steven Berghuis

Volgens Dick Advocaat had de verliespartij tegen Dinamo Zagreb opnieuw te maken met de arbitrage. Waar Feyenoord tegen Wolfsberger AC in de eerste wedstrijd van het Europa League-toernooi meerdere onterechte penalty’s tegen kreeg, ging de bal in het duel met Dinamo opnieuw op de stip. Onterecht, oordeelde Advocaat, die zijn ploeg daarna tegen een achterstand zag aankijken. Desalniettemin besloot de coach de hand in eigen boezem te steken door aan te geven dat het spel van Feyenoord zelf niet om naar huis te schrijven was. 


Dat kwam niet in de laatste plaats door het spel van zijn aanvoerder. Het begint bijna een patroon te worden: wanneer Feyenoord een slechte beurt maakt, speelt Berghuis daar een negatieve hoofdrol in en als Berghuis het op zijn heupen heeft, dan heeft de Rotterdamse club een succesvolle voetbaldag. Dat is aan de ene kant een compliment voor de aanvoerder van Feyenoord, maar vanuit een ander oogpunt laat het ook de pijnlijke situatie zien waarin Feyenoord zich bevindt, helemaal wanneer Berghuis zoals tegen Dinamo Zagreb slechts een schim van zichzelf is. 

Nu kun je ook niet van spelers zoals Mark Diemers, Luciano Narsingh en de jonge Nouafal Bannis verwachten dat zij de taak van Berghuis over kunnen nemen wanneer de sterspeler van Feyenoord de dribbels in zijn hoofd niet op het veld tentoon kan stellen. Daarom ligt er wel veel druk op de schouders van de aanvoerder, waar hij – op basis van meerdere wedstrijden dit seizoen – lang niet altijd mee om kan gaan. Dat is, hoe gek het ook klinkt, voor een deel goed nieuws voor Feyenoord. 

Transferperikelen

Je zou bijna stellen dat Berghuis in de eerste weken van dit seizoen zo zijn best deed om een transfer te forceren bij de Rotterdammers. Het is een publiek geheim dat de sterspeler voor een bod van zo’n acht miljoen euro naar een buitenlandse club kan vertrekken, waardoor hij deze corona-zomer een interessante optie was voor veel clubs. Zijn droomclub kwam echter niet – of te laat, als het om AS Roma gaat – waardoor Berghuis nu dus nog steeds in De Kuip speelt. 


De winterse transferperiode staat dan wel voor de deur, maar de clausule die Berghuis in zijn contract heeft staan, zou dan niet gelden. Daardoor lijkt een droomovergang voor Berghuis in januari verder weg dan dat deze in de (na)zomermaanden was. Waar de rechtsbuiten een paar maanden terug bijna elke dag in verband werd gebracht met een andere club, blijft het nu angstvallig stil rond de aanvoerder van Feyenoord. 

Ook wedstrijden zoals die tegen Dinamo Zagbreb helpen daar niet in mee. Berghuis bewees in de Europa League, de competitie waar internationale scouts eerder naar kijken dan een potje in de Eredivsie, dat hij (nog steeds) niet een constant niveau kan halen als creatief leider van Feyenoord. Op basis van de Europese wedstrijden lijkt Berghuis inmiddels meer op een buitenspeler die het moet hebben van zijn grillen en dat niet alleen hijzelf, maar ook zijn ploegmaten daarop bouwen. 

Droomtransfer

Desalniettemin heeft Berghuis zichzelf geen goede dienst bewezen in de Europa League. De buitenspeler had vooral tegen Zagreb dé kans om zich te onderscheiden: wanneer het team goed draait en je speelt dan leuk mee, bewijst dat feitelijk niets. Grote spelers staan vooral op wanneer het team slecht presteert en het iemand nodig heeft die hen over een dood punt heenbrengt. Dat dit Berghuis (opnieuw) niet lukte, maakt snelle overgang naar een topcompetitie niet realistischer. 

Dat ook de Inter Miami’s van deze wereld in de winter geen miljoenen euro’s gaan neertellen voor een speler als Berghuis (en Amerikaanse clubs zich aan strenge regels moeten houden als het gaat om hun salarishuis) werkt ook niet in het voordeel van de Feyenoord-aanvoerder. Al is het maar de vraag of de Oranje-international nu wel een overgang naar een niet-Europese competitie ziet zitten: eerder noemde Berghuis Miami ‘een leuke vakantiebestemming’, waarmee hij praktisch vertelde dat hij naar een Europese topcompetitie wilde transfereren. Wanneer het geïnteresseerde AS Roma de wedstrijd tegen Zagreb zag, dan krabben zij zich misschien nog wel achter de oren om zichzelf af te vragen of Berghuis wel de juiste speler is voor hun rechterflank. 


Laatste kans

Helemaal omdat de Europa League in clubverband eigenlijk het hoogste podium is voor Berghuis’ voetbalkunsten, is de komende wedstrijd tegen Wolfsberger AC een belangrijk treffen voor de Oranje-international. Zonder een Europese overwintering heeft Berghuis nauwelijks kansen om op een hoger niveau dan de Eredivisie te spelen, met de wedstrijden van het Nederlands elftal daargelaten. Aangezien Oranje groepshoofd is bij de WK-loting en daardoor praktisch alle grote landen ontloopt, zal Berghuis met het Nederlands elftal ook tegen de mindere goden spelen en dat soort wedstrijden zijn niet ideaal om een transfer af te dwingen. 

De wedstrijd van volgende week zal dus niet alleen voor Feyenoord een do-or-die-wedstrijd betekenen. Dat geldt ook zeker voor de transferwens van Berghuis: legt hij opnieuw het spel zoals tegen Zagreb op de mat, dan boort hij zijn droomtransfer door zijn eigen neus. Swingt Feyenoord aan de hand van Berghuis naar de volgende Europa League-ronde, dan heeft de rechtsbuiten na de winterstop in ieder geval nog twee wedstrijden om Europese clubs in een topcompetitie te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Wat wordt de toekomst van Berghuis?

  • Feyenoord is zijn top
  • Gaat naar Europese topcompetitie
  • Gaat naar niet-Europese competitie
1133+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie