Götze zorgt voor probleem bij PSV

Foto: Götze zorgt voor probleem bij PSV

Mario Götze speelde de laatste jaren door vervelende omstandigheden nauwelijks in de Bundesliga, maar bij PSV laat de Duitser zien dat hij inmiddels fit genoeg is om zich te bewijzen. De voetballer scoorde in zeven wedstrijd al driemaal, terwijl hij eveneens zijn meerwaarde in het aanvalsspel van PSV aantoonde. Tegen FC Twente en PAOK konden de Eindhovenaren vanwege een lichte blessure niet over hem beschikken, maar tegen Sparta Rotterdam was hij weer van de partij.

De Duitse middenvelder was tegen de Rotterdammers zoals gewoonlijk veelvuldig in het centrum van het veld te vinden, waar het spel van de voormalig wereldkampioen optimaal tot zijn recht komt. Zijn teamgenoten zochten hem veelvuldig, waarna Götze de bal in meer dan 75 procent van de gevallen naar de juiste kleur paste. Daarbij kwam maar weer eens aan het licht dat het voor een verdediger geen eenvoudige opgave is om de bal van Götze te ontfutselen, zeker niet in Nederland. Daartegenover stond dat tegen Sparta bleek dat de Duitse middenvelder ook maar een mens is.


Götze zorgde namelijk wel voor de nodige dreiging tijdens de aanvallen, maar tot grote kansen leidde dit niet. In de eerste helft was PSV nauwelijks voor het doel van de opponent te vinden, wat vooral kwam door de opstelling van Roger Schmidt. De oefenmeester besloot acht basisspelers de nodige rust te geven, waardoor het sterke basiselftal was ontmanteld. Götze slaagde er in het eerste uur niet in om zijn team bij de hand te nemen en moest het veld vervolgens ruimen voor Noni Madueke, die de afgelopen weken behoorlijk uitblonk, maar de komende tijd niet op een basisplaats hoeft te rekenen.

Trainersband



De Eindhovenaren konden hun geluk niet op toen ze op de slotdag van de transferperiode hoorde dat Götze geïnteresseerd was in PSV. Zo vertelde algemeen directeur Toon Gerbrands over de betreffende dag: “Om twaalf uur kwam John (de Jong, red.) mijn kamer weer binnen en vertelde hij dat Götze het zou doen. Toen heb ik nog gevraagd of hij begrepen had dat het bedrag voor twee jaar was. Ik heb daarna ook de raad van commissarissen nog gebeld, die precies dezelfde reactie had. Is dat die Götze die we kennen, klonk het.”

Het binnenhalen van de Duitse International was een buitenkansje, zoals voetbalclubs dat zo mooi noemen. Hoofdtrainer Schmidt speelde daarin een belangrijke rol, zo liet Götze half november blijken in gesprek met het Algemeen Dagblad: “De trainer is voor mij het belangrijkste. Ik wilde met Roger Schmidt werken en onder hem in een elftal spelen. De Eredivisie is geen competitie zoals de Bundesliga, Premier League of La Liga. Maar ook bij PSV is er de ambitie om bovenin te spelen en Europees mee te doen.”


Uit de woorden van Götze blijkt dat PSV zich geen illusies hoeft te maken dat de voetballer speciaal voor de Nederlandse topclub naar de Eredivisie kwam. De aanwezigheid van Schmidt is simpelweg de hoofdreden dat de Duitser besloot om voor twee seizoenen naar Nederland te verkassen. Hoewel PSV in die periode optimaal kan profiteren van zijn kwaliteiten, moet de club zich dan ook niet blindstaren op Götze. Want waar hij momenteel uitblinkt in de Eredivisie en Europa League, kan hij bij de interesse van een buitenlandse topclub ook zomaar weg zijn.

Madueke

Ondertussen zit de 28-jarige voetballer de ontwikkeling van Madueke flink in de weg. De Eindhovense aanval is met Donyell Malen en Eran Zahavi in de punt van de aanval vrijwel zeker, terwijl Cody Gakpo en Götze voorlopig de voorkeur krijgen op de vleugels. Daardoor moet het toptalent dit seizoen genoegen nemen met een plaats op de reservebank, wat de jonge speler behoorlijk ongeduldig maakt.

Nederlandse topclubs verdienen simpelweg weinig geld met tv-inkomsten, zeker als je dit vergelijkt met competities als de Premier League, Serie A, La Liga of Bundesliga. Aangezien de stadioninkomsten momenteel tot het nulpunt zijn gezakt door de huidige coronacrisis, moet PSV meer dan ooit profiteren van de ontwikkelingen van talenten. Gelukkig voor PSV bezit het met Madueke en Ihattaren over twee grote talenten die de club voor tientallen miljoenen euro’s aan Europese topclubs kan slijten, maar dan moeten ze uiteraard wél speelminuten maken.

Het is begrijpelijk dat PSV voor Götze kiest indien hij fit is, maar het is tegelijkertijd amper te verantwoorden tegenover de uitstekend spelende Madueke. De 18-jarige voetballer kreeg dit seizoen vijf basisplaatsen en negen invalbeurten, waarin hij een prima indruk maakte. Madueke bleek daarin in staat om vijf doelpunten te maken en vier assists af te leveren, wat in dat opzicht een stuk meer is dan de drie goals en nul assists die Götze vooralsnog op zijn naam zette. Mocht Madueke zijn huidige vorm vasthouden dan krijgt Schmidt het nog lastig.

Coronaseizoen



Het grote voordeel voor het Eindhovense toptalent is dat het in het huidige coronaseizoen vrijwel onmogelijk is om elke wedstrijd met hetzelfde basisteam op het veld te staan. Week in, week uit twee duels in een week spelen is ook voor de grootste voetbaldieren van de wereld wat te gortig, waardoor Schmidt met zijn basisteam zal schuiven. Daardoor hoeft Madueke gelukkig niet bang te zijn dat hij geen kansen zal krijgen in het eerste elftal, maar de vraag is in welke wedstrijden de oefenmeester hem de kans geeft om te schitteren.


Met de lege stadions is het voor mindere clubs in de Nederlandse competitie vrijwel onmogelijk om het topteams in eigen huis lastig te maken. Daardoor is de tegenstand die Ajax en PSV dit Eredivisieseizoen krijgen vrijwel te verwaarlozen. Uitsluitend in wedstrijden tegen Europese (sub)topteams kunnen de spelers van deze twee clubs daadwerkelijk tegenstand verwachten en dus stappen vooruit zetten. Indien Madueke voorlopig de tweede keuze blijft, zal de voetballer dit seizoen dan ook geen échte testen krijgen om zichzelf te verbeteren.

Madueke zelf blijft desondanks positief, al wil hij wél elk duel in het basisteam starten. “De posities van ’halve tien’ zijn leuk, maar als één van de twee spitsen is het nog leuker”, vertelde Madueke aan De Telegraaf. “Je hebt veel vrijheid om uit te wijken, ook naar de zijkanten. Ik was altijd een vleugelspeler, aan de zijlijn. Altijd in de één-tegen-één-situaties je skills laten zien. Maar de coaches hebben me geholpen mijn spel effectiever te maken, te scoren en assists te geven. Ik ben blij met dat gedeelte van mijn spel op het moment”, aldus de Engelse speler.

Voor PSV is het te hopen dat Götze zijn huidige contract dat hem twee seizoenen aan PSV verbindt, gaat uitdienen, maar voor de ontwikkeling van Madueke is de omgekeerde situatie vele malen beter. Het zou voor de Eindhovenaren namelijk niet best zijn dat een voetballer met de kwaliteiten van Madueke twee seizoenen op de bank blijft zitten, terwijl Götze na twee jaar gratis de deur uitloopt. Financieel zou het geen beste zet zijn, maar zeker ook sportief niet met de kampioensstrijd met Ajax in het achterhoofd. Want de uitstekende statistieken van Madueke kunnen juist in die strijd het grote verschil maken in het voordeel van PSV.

Wie moet bij PSV de voorkeur krijgen?

  • Mario Götze
  • Noni Madueke
993+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:26
1+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
16+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
75+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
25+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
7+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
171+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
134+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
36+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
27+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
80+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
213+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
274+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
212+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
100+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
381+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
895+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
258+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
413+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
129+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie