Ajax scoort onvoldoendes op cruciale posities

Foto: Ajax scoort onvoldoendes op cruciale posities

Het lukte Ajax ook op bezoek bij Liverpool niet om een resultaat te boeken. De ploeg van trainer Erik ten Hag ging wederom met 1-0 onderuit tegen de Engelsen. Welke Ajacieden speelden een goede wedstrijd? En wie waren de mindere spelers van de avond?



André Onana – 5



Ajax heeft na vier seizoenen nog altijd de beschikking over André Onana. Met de keeper bereikten de Amsterdammers de laatste jaren uitstekende resultaten. Tegen Liverpool leek zijn ervaring lang van pas te komen, maar een inschattingsfout in de tweede helft zorgde ervoor dat Onana voor het eerst sinds tijden de schlemiel van de avond was.

De Engelse kampioen van vorig jaar was gevaarlijk in de tegenaanvallen, waarbij Liverpool Onana al in de eerste helft een aantal maal onder vuur nam. Waar hij in de eerste tien minuten de paal redding zag bieden, hield hij de andere schoten vakkundig tegen. Daarmee hield hij Liverpool van scoren af, maar in de slotfase ging het dus alsnog mis.


Noussair Mazraoui – 8



Het duel tussen Ajax en Liverpool was een tactisch steekspel, waardoor het voor de Amsterdammers voortdurend zoeken was naar de vrije man op het middenveld. Met Noussair Mazraoui slaagden de bezoekers erin om in balbezit een extra man op het middenveld te creëren, wat in de wedstrijd voor een hoop gevaar zorgde.

Mazraoui zorgde ervoor dat hij centraal op het middenveld vrijstond, waarna hij vaak een vervolg had richting Antony, Dusan Tadic of David Neres. Het gebeurde echter ook incidenteel dat hij zelf op doel kon schieten en Caoimhín Kelleher redding moest bieden. Verdedigend maakte de rechtsback weinig fouten, waardoor hij een nuttige wedstrijd speelde.

Perr Schuurs – 7



Van tevoren was voor Perr Schuurs duidelijk dat hem een zware avond te wachten stond. De centrale verdediger was wederom de lijfwacht van Sadio Mané, die met zijn snelheid tot een van de gevaarlijkste spelers van Liverpool behoorde. Desondanks lukte het Schuurs om de Senegalese aanvaller in de toom te houden.

Hoewel hij in het begin van de wedstrijd matig speelde en Ajax meermaals in gevaar bracht, pakte hij het spel na twintig minuten uitstekend op. De verdediger schoof nauwelijks in en zorgde bovenal voor de restverdediging. Schuurs draaide zijn lichaam daarbij goed in de duels, waardoor Liverpool nauwelijks de kans had om een counter toe te passen. Later in de tweede helft verslapte zijn sterke spel wat.

Daley Blind – 6,5



Tegen Liverpool moest Ajax proberen om onder hoge druk zijn eigen spel te spelen, wat al vanaf de openingsfase niet eenvoudig bleek. De Engelsen zetten de Amsterdammers hoog vast en slaagde er zo in dat de bezoekers fouten gingen maken. Al was Daley Blind vaak wél in staat om de vrije man op het middenveld in te spelen.

Blind moest ook veelvuldig verdedigend in actie komen, waarbij hij een stuk meer moeite had om goed op het speelveld te staan. De centrale verdediger vergat meermaals in te stappen en bleek het ook op snelheid weer af te leggen ten opzichte van de gevaarlijke Sadio Mané en Mohammed Salah. Desondanks speelde hij een redelijke wedstrijd.

Nicolás Tagliafico – 5



Het spel van Ajax is normaliter erop gebaseerd dat Nicolás Tagliafico hoog op het veld speelt, maar tegen Liverpool kwam hij een stuk minder vaak in de positie om deel te nemen aan de Amsterdamse aanval. Erik ten Hag wilde simpelweg geen tegendoelpunten incasseren en vond het daarom belangrijker dat Tagliafico meer teruggetrokken speelde. 

Toch kwam de vleugelverdediger ook een aantal maal aan de linkerkant vrij om voor te geven, waarbij hij uitstekend combineerde met Dusan Tadic. Het lukte Ajax echter niet om de voorzetten van Tagliafico te verzilveren, waardoor de verdediger snel terug moest om een tegenaanval te voorkomen. Alles bij elkaar speelde Tagliafico zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen.


Edson Álvarez – 5



Sinds de komst van Davy Klaassen hoeft Edson Álvarez nog maar nauwelijks te rekenen op een basisplaats, maar op bezoek bij Liverpool kreeg de Mexicaan alsnog de kans in het basiselftal. De hoofdtrainer bouwde met Álvarez de nodige defensieve zekerheid in, wat ervoor moest zorgen dat de tegenaanvallen van Liverpool zo min mogelijk plaatsvonden.

Álvarez was in de wedstrijd niet op grote fouten te betrappen, al was in balbezit duidelijk te merken dat hij wedstrijdritme miste. Het bleek dan ook geen tactische meesterzet. Na de 1-0 van Liverpool besloot Ten Hag daarom eieren voor zijn geld te kiezen en Zakaria Labyad in te brengen, zodat Ajax meer creativiteit op het middenveld kreeg.

Ryan Gravenberch – 6,5



Tegen de kleinere clubs in de Eredivisie liet Ryan Gravenberch al zien zowel in verdedigend als aanvallend opzicht reuzestappen te hebben gezet, maar ook tegen Liverpool lukte het de middenvelder om bepalend te zijn. Hoewel de Engelsen hem voortdurend onder druk zetten, wist hij vaak eenvoudig onder de druk uit te spelen.

Vooral in de eerste helft speelde Gravenberch een dijk van een wedstrijd. Na de theepauze voetbalde de middenvelder wat minder en leed hij ook regelmatig balverlies, wat zorgde voor gevaarlijke situaties in de doelmond van de Amsterdammers. Voor iemand met weinig ervaring in het Miljardenbal verdient hij alsnog een ruime voldoende.

Davy Klaassen – 7



De teruggekeerde Davy Klaassen speelt onder Ten Hag normaliter op het middenveld, maar tegen Liverpool besloot de trainer een andere tactiek toe te passen. Aangezien Edson Álvarez als verdedigende middenvelder speelde, mocht Klaassen vaker dan normaal naar voren sprinten en zo gevaar stichten in het Engelse strafschopgebied.

Het resulteerde voor rust voor enkele grote kansen voor Klaassen, die niet scherp genoeg bleek om Ajax op voorsprong te zetten. Maar liefst drie vrije kopballen kreeg de middenvelder, maar telkens was zijn inzet niet goed genoeg om het keeper Caoimhín Kelleher moeilijk te maken. Door het inbrengen van Zakaria Labyad kwam Klaassen weer op zijn oude positie te spelen.

Antony – 7,5



Het thuisduel tegen Liverpool moest Antony nog aan zich voorbij laten gaan, maar op Anfield voetbalde de Braziliaan alsnog tegen de Europese topclub. De vleugelaanvaller deed dat zeker niet slecht, want er kwam voldoende dreiging van Antony. Daarbij zocht hij voortdurend de combinatie op met zijn ploeggenoten.

Ajax speelde met Antony meer teruggetrokken in de aanval, terwijl Neres steeds diepte zocht voor de steekpass. Antony was echter te slordig om zijn landgenoot goed aan te spelen en hem zo alleen voor de keeper te zetten. Desondanks behoorde hij tegen Liverpool tot een van de gevaarlijke spelers van zijn team.


Dusan Tadic – 6



Ten Hag koos dit seizoen veelvuldig voor Dusan Tadic op de linkervleugel. Tegen Liverpool speelde de trainer weer in de Champions League-variant, wat betekende dat de Serviër naar de spitspositie verhuisde. De balvaste aanvaller zorgde met de creatieve vleugelaanvallers voor de nodige zekerheid voorin en was bovendien zeer dreigend.

Tegelijkertijd lukte het Tadic niet om een doelpunt te maken, wat in dergelijke duels normaliter zijn handelsmerk is. De aanvaller had met Joël Matip en Fabinho twee verdedigers in zijn nek hangen die hem voortdurend kort hielden, waardoor het hem nauwelijks lukte om het Caoimhín Kelleher écht moeilijk te maken. De laatste tien minuten speelde Lassina Traoré, waardoor Tadic weer linksbuiten was.

David Neres – 7,5



Ajax probeerde tegen Liverpool onder meer te profiteren van de snelheid van David Neres. De Braziliaan speelde wederom een uitstekende wedstrijd en zorgde voor de meeste dreiging in de voorhoede. De creatieve voetballer was een aantal maal zeer dichtbij een doelpunt, maar het lukte hem niet om te scoren.

Nadat hij in de eerste helft enkele kleine kansjes miste, leek hij na rust alsnog de openingstreffer te maken. De terugvallende bal kwam voor de voeten van Neres, maar uit de rebound schoot hij hard tegen de paal. Vlak voor tijd moest de voetballer met een blessure naar de kant, waarbij het hopen is dat de pijn de komende dagen meevalt.

Wie was de beste speler van de avond?

  • Noussair Mazraoui
  • Perr Schuurs
  • Antony
  • David Neres
  • Een andere speler
100+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
6+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
8+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
6+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
53+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
44+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
105+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
192+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
667+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
233+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
48+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
89+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
112+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
219+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
202+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
132+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
235+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
449+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
27+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie