Schmidt heeft onmogelijke opdracht bij PSV

Foto: Schmidt heeft onmogelijke opdracht bij PSV

Roger Schmidt kreeg veel kritiek op zijn keuze om acht basisspelers te wisselen voor het competitietreffen met Sparta Rotterdam. PSV won die wedstrijd met de hakken over de sloot (1-0), maar de coach had voor zijn gevoel geen andere keuze. Het gebrek aan prioriteiten binnen de verschillende competities ligt daar ten grondslag aan. 

Het Algemeen Dagblad bracht deze week naar buiten dat tijdens de contractonderhandelingen tussen Roger Schmidt en de clubleiding van PSV geen prioriteiten werden gegeven aan bepaalde competities. Het is dan ook geen wonder dat de bestuursleden van de Eindhovense topclub na afgelopen weekend hun lippen op elkaar hielden. Waar half voetbalminnend Nederland over de keuzes van Schmidt viel nadat de Duitse oefenmeester besloot acht (!) wijzigingen door te voeren voor de Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, hoorde je niets vanuit het hoogste bestuur van de club zelf. Door de onthullingen van het Algemeen Dagblad wordt niet alleen dat glashelder. 

Roger Schmidt

PSV stelde Schmidt dit seizoen voor als dé man die het succes weer in de Eindhovense vereniging moest gaan pompen. Nadat de club onder Phillip Cocu een zilvervloot werd, kwam die boot onder diens opvolgers Ernest Faber (interim) en Mark van Bommel in de haven te staan. Het vertrek van verschillende sterspelers, met Luuk de Jong (Sevilla) als belangrijkste verlies, maakte het bekende spelletje van de Eindhovenaren niet langer rendabel, waardoor de clubleiding besloot het over een andere boeg te gooien met de komst van de aanvallend ingestelde coach Schmidt. 

In de eerste maanden van de Duitse oefenmeester werd zijn invloed vooral op de transfermarkt duidelijk. Schmidt kreeg veel invloed binnen het transferbeleid van de Eindhovenaren en dat resulteerde in een aantal verrassende transfers, met de komst van de van Borussia Dortmund overgekomen Mario Götze als absoluut hoogtepunt. Toch werd er destijds ook kritiek geleverd op de handelswijze van PSV: zo zou de club de coach, die een tweejarig contract heeft in Eindhoven, te veel macht geven terwijl het seizoen nog moest beginnen. Op het moment dat de resultaten tegenvallen en Schmidt vroegtijdig zou vertrekken bij PSV, zit de club met een hoop spelers die graag met de trainer wilde werken die toevallig bij een bepaalde club zat. 


Dat was niet het enige: op het moment dat het wat minder ging met PSV en er kritische vragen kwamen van journalisten, reageerde de Duitse oefenmeester ietwat gepikeerd. Dat had misschien te maken met de manier waarop in Nederland met coaches en voetballers wordt omgegaan, maar het heeft er ook mee te maken dat de druk van ‘bovenaf’ op de oefenmeester reusachtig is. De directie van de club heeft geen enkele prioriteit gegeven aan een competitie, waardoor Schmidt op drie borden tegelijk moet schaken en het liefste alle partijen ook nog moet winnen. 

Perspectief

Dat je er dan voor kiest om acht basisspelers te vervangen lijkt op eerste aanzicht een ridicule beslissing, maar stel je die keuze in een breder perspectief, dan is die keuze zo gek nog niet. PSV had een ogenschijnlijk gemakkelijke wedstrijd tegen een club die in de kelder van de Eredivisie speelt en móét aankomende donderdag van Granada winnen om kans te maken op Europese overwintering. Met de overvolle decembermaand in het vooruitzicht, is het logisch dat Schmidt een groot deel van zijn vaste basisopstelling in de wedstrijd tegen Sparta rust geeft. 

Dat PSV in die wedstrijd bijna twee kostbare punten verspeelt in de strijd om het landskampioenschap, is een risico dat de trainer móét nemen om de doelstelling van de club – strijd mee op alle fronten – te behalen. Dat PSV sterspelers zoals Donyell Malen en Cody Gakpo nodig had om een overwinning zeker te stellen, lijkt op het eerste oog armoedig, maar is dat bij een breder perspectief opnieuw niet. Haal je bij Ajax Dusan Tadic en Ryan Gravenberch uit de basis, dan heb je ook moeite om een defensief ingestelde tegenstander kapot te spelen. Hetzelfde geldt voor Feyenoord; dat is zonder Marcos Senesi en Steven Berghuis ook twee klassen minder. 


De breedte van de selectie is praktisch voor elk Eredivisie-team dat in Europa speelt een probleem. Alleen Ajax lijkt daar op dit moment het minste last van te hebben, maar dat komt ook omdat de Amsterdammers meer financiële middelen ter beschikking hebben dan hun directe concurrenten. Op het moment dat Götze op de laatste dag van de transfermarkt bij PSV wilde komen spelen, was volgens algemeen directeur Toon Gerbrands het geld al bijna op. Dat de Eindhovenaren de selectie alsnog flink heeft kunnen versterken op die laatste dag, neemt niet weg dat Schmidt alsnog een nagenoeg onmogelijke opdracht heeft meegekregen van de clubleiding. 

Onmogelijke opdracht

De kwalitatieve opbouw van de selectie, en dan met name de tweede keus van de oefenmeester, in combinatie met het drukke speelschema én het overvolle speelschema maken het nagenoeg onmogelijk om op alle fronten mee te strijden om het zilverwerk. Het lukt de vaste keuzes in het basiselftal van Schmidt op dit moment nog niet om negentig minuten lang het ‘volgassvoetbal’ van de trainer ter tonele te brengen dus is het ook onrealistisch om te verwachten dat de overige spelers dat wel kunnen. 

Dat de coach geen prioriteiten kán stellen, zorgt ervoor dat hij keuzes moet maken die voor de buitenwacht onmogelijk lijken. De afgelopen jaren bleek geen enkele trainer in staat om acht wijzigingen door te voeren in een basiselftal, maar Schmidt heeft simpelweg geen andere keuze: op het moment dat PSV aankomende donderdag verliest van Granada en uit het Europa League-toernooi ligt, staat hij er allerminst goed voor bij zijn nieuwe werkgever. Op dit moment heeft de club een achterstand van vier punten op koploper Ajax en moet het ook Vitesse nog voor zich dulden, waardoor het de overvolle decembermaand fysiek moet overleven om in januari de topwedstrijden met een goed resultaat af te sluiten. 


Die prestaties zijn echter niet volledig op het conto van de oefenmeester te schrijven. PSV maakt er een gewoonte van om de coach een grote verantwoordelijkheid te geven binnen de club – dat gebeurde eerder ook met Cocu en Van Bommel – maar doordat de clubleiding weigerde prioriteiten te stellen bij de aanstelling van Schmidt, zorgt het er indirect wel voor dat de coach een elftal op het veld moet sturen dat met een gelukje van een laagvlieger in de Eredivisie wint. En dat terwijl de competitie de kortste route is naar hetgeen waar de Eindhovense club wil staan: de Champions League.

Op welke competitie moet PSV zich vooral richten?

  • Eredivisie
  • KNVB Beker
  • Europa League
  • Allemaal!
458+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:16
5+
‘Doemscenario dreigt voor Wilfred Genee’
10:50
128+
‘PSV trekt de knip voor peperduur tweetal’
10:35
63+
Benaderde Ajax Pascal Jansen al? “Met Slot ook gedaan”
10:20
35+
Toch EK voor Ajacied? “Zit in mijn achterhoofd”
10:02
80+
‘Schokkend: Hélène Hendriks en Noa Vahle gemanipuleerd’
09:44
381+
‘Bliksemtoptransfer lonkt voor Diant Ramaj’
09:28
117+
Ramaj deelt sneer uit aan Steijn: “Je ziet het…”
09:13
67+
Selecteren Wijnaldum ‘discutabel’: “Keuze voor het geld”
08:59
150+
‘Veronica Offside-slappeling door het stof’
08:40
120+
Derksen ziet maar één speler die leuk is voor de camera: ‘Veerman en Bergwijn niet’
08:25
544+
‘Transferbeleid Ajax op de schop’
08:10
595+
Van der Meijde en Sneijder halen uit: “Arrogant, bloedirritant”
07:52
1024+
‘Vandaag Inside-rel krijgt staartje’
07:35
41+
Sierhuis schittert: “Nog niet de polonaise lopen”
07:20
793+
‘Ajax gaat voor oude bekende’
23:42
131+
Uitgefloten Taylor: “Ajax-supporters altijd achter me”
23:30
228+
Gullit wijzigt Van Dijk-opinie: “Meer vraag ik niet”
23:25
518+
Antony verklaart wederopstanding bij United
23:14
289+
Brenet uit onvrede na PSV: “Twaalf tegen elf”
23:03
668+
“Nijhuis kutscheidsrechter eerste klas”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie