Schuurs kan opvallende overstap maken

Foto: Schuurs kan opvallende overstap maken

De toekomst van Perr Schuurs is onderwerp van gesprek bij Ajax. De 21-jarige Limburgse verdediger kan vaak op kritiek rekenen van zowel fans als experts, maar óók op de interesse van de Engelse grootmacht Liverpool. Mocht dit gerucht op lucht gebaseerd zijn, kan Schuurs nog een opvallende overstap maken waar hij Amsterdam niet voor hoeft te verlaten. 

Perr Schuurs is bij Ajax nog niet het fenomeen dat op zeventienjarige leeftijd de Fortuna Sittard-aanvoerdersband om zijn arm deed. De 21-jarige centrale verdediger begon dit seizoen uitstekend, met onder andere overtuigende optredens in de voorbereiding tegen Hertha BSC en in de Champions League-wedstrijd met Liverpool, maar het lukte hem niet om een constant, hoog niveau aan te tikken. Daardoor werd er even gedacht aan een vroegtijdig afscheid van de Limburger, al hoeft dat niet per sé een stap terug te betekenen voor jeugdinternational van Oranje. 

Perr Schuurs

Na het optreden van Schuurs tegen Liverpool zou de Engelse grootmacht opnieuw geïnteresseerd zijn geraakt in de diensten van de centrumverdediger. Bij de landskampioen van Engeland is Schuurs geen onbekende; drie jaar geleden werkte hij er al een stage af, een die niet leidde tot een aanbond van The Reds. Een aantal weken geleden kwam hij echter weer in beeld bij de Engelse grootmacht, dit keer als één van de vervangers voor de geblesseerde Virgil van Dijk. Tot nu toe leidde het nog niet tot een officieel bod uit Engeland, waar verschillende media vertelden dat Liverpool zo’n dertig miljoen euro overhad voor de in Nederland bekritiseerde verdediger. 

Niet alleen Liverpool, ook Barcelona zou zich inmiddels gemeld hebben bij Ajax voor de diensten van de 21-jarige Limburger. De Catalanen, waar hoofdtrainer Ronald Koeman Schuurs genoeg aan het werk heeft gezien in de Eredivisie, zouden hem op het oog hebben om de blessure van Gerald Piqué op te vangen. Hoeveel waarheid er in de berichtgeving van Don Ballon zit, valt echter af te vragen; zoals bekend heeft Barcelona weinig financiële middelen en zal het daardoor niet kunnen concurreren met een vermogende grootmacht zoals Liverpool. 


Toch is het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat Schuurs zijn naam in verband gebracht ziet worden met de Europese Elite. Helemaal als je kijkt naar de fouten die hij maakte in de Champions League-wedstrijden van dit seizoen, leek de verdediger eerder klaar voor een stapje terug dan een stap vooruit. 

Voetballende verdediger

Verdedigend laat Schuurs op dit moment nog een aantal steken vallen, maar dat compenseert de 21-jarige Limburger met een vermogen dat niet veel centrale verdedigers gegund is: voetballende kwaliteiten. Schuurs verstuurde dit seizoen in de Eredivisie gemiddeld 71 passes per wedstrijd met een slagingspercentage van zo’n 91% (64,6 aangekomen passes). Die passes gaan in 30% van de gevallen ook in een voorwaartse richting en in 63% gaan deze breed, wat laat zien dat Schuurs als de mogelijkheid zich voortdoet vooruit denkt en het liefst geen tikkie terug op de doelman geeft. 

Sterker nog: in de wedstrijd tegen FC Emmen gaf Schuurs weer een solootje weg en slalomde hij door de vijandige defensie alsof het pionnen waren op het trainingsveld. Die dribbels komen niet zo specifiek naar voren in zijn prestatiedata (0,2 geslaagde actie per wedstrijd, 0 mislukte acties per wedstrijd) maar zorgen er wel voor dat Schuurs als verdediger toch verantwoordelijk is voor 0,5 gecreëerde kans per 90 minuten voetbal. Daarnaast laten die acties en gecreëerde kansen zien dat de verdediger oog heeft voor ruimte op het veld, de capaciteit heeft om zelf van die ruimte gebruik te maken en daarna een medespeler in een gevaarlijke positie kan aanspelen of zelf op doel kan schieten. 


Daar tegenover staan wel mindere statistieken als het gaat om de puur verdedigende aspecten zoals het winnen van grond- (2,3; 56% van totaal) en luchtduels (1,6; 46%). Schuurs kan op basis van intercepties per negentig minuten (1,7 in Eredivisie, 2,5 in Champions League) echter wél goede cijfers overleggen. Een aspect dat ook nog meespeelt bij Schuurs is het feit dat niet alleen hijzelf, maar ook defensiepartner Daley Blind dezelfde sterke en zwakke punten heeft, waardoor beide spelers een echte defensieve killer naast zich missen. 

Vloek van de stempel

Los van zijn prestaties heeft Schuurs echter nog een ander aspect dat als een zwerm bromvliegen om hem heen hangt: de stempel van de ‘nieuwe Matthijs de Ligt’. De Limburgse verdediger liet al vaker weten dat hij deze vergelijking onterecht vindt en dat is, gezien zijn statistieken en leeftijd, een punt waarop de 21-jarige verdediger van Ajax een punt heeft. 

Door die stempel zien we hem ook echt als een pure verdediger, terwijl zijn statistieken een ander verhaal vertellen. Schuurs is een speler die gevoel heeft voor gevallen ruimtes op het middenveld van de tegenstander, heeft de fysieke kracht om een succesvolle dribbel te maken en weet zich ook zo te positioneren dat hij op nationaal en internationaal niveau vaak op de goede plek staat om een bal te onderscheppen. 


Andere Ajax-positie

Met andere woorden: dat zijn kwaliteiten die passen als meest defensieve middenvelder. Sinds de komst van Davy Klaassen heeft Ajax eigenlijk twee controlerende middenvelders die allebei de diepte zoeken, want naast de zomeraanwinst is Ryan Gravenberch er ook niet vies van om diepte te zoeken. Daardoor komt het nog al eens voor dat de defensieve positionering van dat middenveld niet goed staat, soms met grote gevolgen: FC Emmen kreeg een aantal keer een counterkans door deze ruimte en in een eerder stadium wist Atalanta Bergamo twee keer te profiteren van de ruimte op het middenveld en uit die aanval te scoren. 

Door Schuurs in grotere wedstrijden als slot op de deur van het middenveld te zetten, kan Klaassen of Gravenberch een positie doorschuiven waardoor hun offensieve kwaliteiten nog beter uit de verf komen. Schuurs’ plek in de defensie kan overgenomen worden door de meest verguisde Ajax-middenvelder van de afgelopen tijd: Edson Álvarez. Over zijn voetballende kwaliteiten valt te twisten, maar één ding heeft de Mexicaans interational wel: dat verdedigende killer-instinct dat nodig is om een voetballende verdediger zoals Daley Blind beter uit de verf te laten komen én ervoor te zorgen dat de spits van de tegenstander uitgeschakeld wordt.

Wat is de beste positie voor Schuurs?

  • Centrale verdediger
  • Verdedigende middenvelder
  • Op de bank
934+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
25+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
39+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
18+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
34+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
235+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
46+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
85+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
201+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
74+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
701+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
154+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
43+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
331+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
728+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
194+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
318+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
330+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie