Gretig PSV-talent grijpt zijn kans bij kleine overwinning

Foto: Gretig PSV-talent grijpt zijn kans bij kleine overwinning

Richard Ledezma mocht zondagavond voor het eerst aantreden in het basisteam van PSV. De middenvelder maakte tegen Sparta Rotterdam een gretige indruk, maar kon zijn team in de gekregen speelminuten niet behoeden voor een gelijke stand. Desondanks zal zijn optreden bij Roger Schmidt tot opgewektheid leiden.



Het was niet de eerste keer dat Ledezma voor het eerste team van PSV speelde. Begin november liet Schmidt de Amerikaanse International al invallen tegen ADO Den Haag, toen de Eindhovenaren al met 2-0 voorstonden. De voetballer maakte een gretige indruk op het veld, wat PSV goed uitkwam. Ledezma slaagde er zelfs in om een assist af te leveren op Ryan Thomas, die uiteindelijk de 3-0 tegen de touwen aan werkte. Het was na zijn sterke optreden dan ook wachten op een nieuwe kans, die hij dus tegen Sparta kreeg.

Gretigheid

Met de belangrijke Europa League-wedstrijd tegen Granada in het vooruitzicht besloot Schmidt om een groot gedeelte van zijn ideale basiselftal op de reservebank te laten zitten. Dat was goed nieuws voor de talentvolle spelers, die vrijwel allemaal een kans kregen zich in het basisteam te bewijzen. Ook Ledezma mocht in de thuiswedstrijd laten zien wat hij in huis heeft. Al vanaf de openingsfase maakte Ledezma een gretige indruk en was hij voortdurend in beweging aan de linkerkant van de aanval, waar hij voor PSV gevaar moest stichten.


Zijn directe tegenstander Dirk Abels had beduidend moeite met Ledezma, die zoals gebruikelijk veel naar binnen speelde. Samen met Jorrit Hendrix, die als linksback veelvuldig langs de lijn opstoomde, zorgde hij voor veel positiewisselingen in de aanval. De Eindhovense topclub slaagde er dan wel niet in om in de eerste helft gevaarlijke kansen te creëren, maar het belette Ledezma niet om hard te werken voor zijn ploeg. Zo was het Amerikaanse talent ook vaak op eigen speelhelft terug te vinden om de bal te heroveren.

Centrumspits

Ook na rust zette Ledezma zijn uitstekende optreden voort. De aanvallende middenvelder kwam een paar minuten na de theepauze op de rand van het strafschopgebied vrij, waarna hij de doelverdediger van Sparta besloot onder vuur te nemen. Het schot miste echter richting, waardoor de bal hoog over ging. Tien minuten later bracht Ledezma aanvaller Eran Zahavi in stelling, maar ook de Israëler lukte het niet om te scoren. Hij mikte de bal nog wel richting de hoek, maar Stanley Akoy hield de bal uitstekend uit zijn doel.

In tegenstelling tot de eerste drie kwartier speelde Ledezma na de rust niet aan de zijkant, maar in het centrum van de aanval. De voetballer bleek echter niet balvast genoeg om de Eindhovense aanvallen een vervolg te geven. Nadat Ledezma nog twee vrije trappen op de vijandelijke helft mocht nemen, ging hij na ruim een uur spelen naar de kant. Hoewel de stand nog altijd op 0-0 stond toen de voetballer eruit ging, kon Ledezma vanaf de reservebank terugkijken op een prima basisdebuut voor de Eindhovenaren.

Veelbelovend

Ledezma maakte de afgelopen anderhalf jaar zijn opwachting voor Jong PSV, maar inmiddels lijkt hij meer dan klaar te zijn voor het grote werk. Niet alleen zorgde hij voor de nodige dreiging in de achterste linie van Sparta, ook toonde hij zichzelf niet beroerd om zijn verdedigende werk te doen. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk, aangezien het systeem van Schmidt ook van de aanvallers vraagt dat zij hun verdedigende taken vervullen. Het is onder meer de reden dat Mohamed Ihattaren een groot gedeelte van het seizoen genoegen moest nemen met een plaats op de bank.


Desondanks is het onwaarschijnlijk dat Ledezma dit seizoen veel minuten voor het eerste elftal zal maken. De Amerikaan heeft bij zijn club simpelweg een hoop concurrentie aan de zijkanten, terwijl Schmidt in het centrum van de aanval de voorkeur lijkt te geven aan Donyell Malen en Zahavi. Alleen blessures en schorsingen brengen Ledezma dan ook verder in PSV 1, wat hem niet verder zal brengen dan enkele wedstrijden. Het is spijtig voor de ontwikkeling van Ledezma, die in de Keuken Kampioen Divisie geduldig moet afwachten op speeltijd.

Aan de andere kant biedt het de middenvelder eveneens de kans om zich langzaam aan het gevraagde PSV-niveau aan te passen. Zo traint Ledezma dagelijks samen met Mario Götze die hem als Wereldkampioen de fijne kneepjes van het vak kan bijbrengen. Daarnaast is Cody Gakpo het levende bewijs dat geduld een schone zaak is. Waar hij in zijn eerste seizoen bij de A-selectie enkele invalbeurten maakte, behoort hij momenteel tot de vaste basiskern van PSV. Vervolgens zijn er voor Ledezma nog voldoende jaren over om te genieten van het volwassen voetballeven.

Moet Ledezma meer kansen krijgen in PSV 1?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, hij is nog niet zover
  • Nee, anderen zijn beter
223+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie