Basisdebutant Feyenoord verdrinkt in tactisch steekspel

Feyenoord speelde zondagmiddag een lastig thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De bezoekers kregen met Gyrano Kerk en Mimoun Mahi voorin voor rust meerdere honderd procent kansen om op voorsprong te komen, maar slaagden daar niet in. Ook na de theepauze was FC Utrecht de bovenliggende partij, maar het duel eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel. Jordy Wehrmann stond bij Feyenoord voor het eerst in het basiselftal en had het erg moeilijk op zijn positie.

De verdedigende middenvelder mocht dit seizoen al viermaal op het veld verschijnen, waarvan drie duels in de Eredivisie. Zijn laatste optreden had hij afgelopen donderdag, toen Feyenoord het in de Europa League opnam tegen CSKA Moskou. Wehrmann viel twintig minuten voor tijd in en deed het in de gekregen minuten uitstekend, al was er weinig eer te behalen door de rode kaart van Nicolai Jörgensen. Blijkbaar maakte hij desalniettemin voldoende indruk op Dick Advocaat, want de ervaren trainer besloot om tegen FC Utrecht vanaf de aftrap een beroep op hem te doen.

Tactisch steekspel

Wehrmann moest als verdedigende middenvelder het spel bepalen, terwijl Mark Diemers en João Carlos Teixeira een meer aanvallendere rol hadden. De opstelling van Advocaat werkte echter moeizaam met het gehanteerde 4-4-2 systeem van FC Utrecht. Wehrmann liep zich vanaf de openingsfase goed vrij tussen Bart Ramselaar, Sander van der Streek en Simon Gustafson in, die hem als een driehoek inkapselden. Het vervolg van de Rotterdamse opbouw liep echter vaak spaak, wat te maken had met de mogelijkheden die Wehrmann voor zich had.

Door de felle druk van FC Utrecht dwong de tegenstander Wehrmann om snel te handelen, maar Diemers en Teixeira vergaten te vaak om vrij te lopen en het zo hun teamgenoot makkelijker te maken. Het resulteerde regelmatig in balverlies voor de 21-jarige Wehrmann, die daarna veertig meter terug moest om Feyenoord voor het doel te helpen. FC Utrecht kreeg uit deze slordigheden een aantal grote kansen, waaruit de bezoekers minimaal één doelpunt moesten maken. Na 22 minuten spelen kreeg onder meer Ramselaar een prachtige mogelijkheid, maar hij schoot hard over.

Wisselvalligheid

Ondanks het moeizame spel van Feyenoord bleef Wehrmann zich ook in de tweede helft veelvuldig aanbieden. De middenvelder lukte het steeds vaker om in balbezit te komen en door de middenlinie van FC Utrecht heen te dribbelen. De acties zorgden direct voor ruimte voor Feyenoord, waarna hij de bal bij Jörgensen probeerde te krijgen en bijsloot om gevaar te stichten in het strafschopgebied van de tegenstander. De aanvallen liepen op niets uit, maar Feyenoord slaagde er nog wél in om via Lutsharel Geertruida de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

De sterke momenten van Wehrmann wisselde hij te vaak af met verdedigende fouten. Hoewel het aan de bal nauwelijks lukte om gevaar te stichten, deed de voetballer het in verdedigend opzicht namelijk aanwijsbaar minder. Wehrmann, die afgelopen seizoen nog een jaar op huurbasis voor Excelsior speelde, zag zijn tegenstanders aan alle kanten voorbij komen en vergat vaak om hard in te grijpen. Ramselaar kreeg daardoor in de tweede helft een waanzinnige kans om raak te schieten, maar de middenvelder stuitte op Feyenoord-keeper Nick Marsman.

Ervaringskwestie

Ook in andere delen van de wedstrijd lukte het Wehrmann niet om op tijd de bal af te pakken. Het werpt dan ook direct de vraag op of de geboren Hagenees wel geschikt is voor het spel van dit Feyenoord. Wehrmann zorgt simpelweg voor te weinig rust in de opbouw, terwijl hij als verdedigende middenvelder niet genoeg in staat is om zijn verdedigers te assisteren. FC Utrecht speelde dan wel in een lastige formatie, maar dat betekent niet dat Wehrmann niet vaker mocht ingrijpen bij een Utrechtse aanval.

De hoop van Feyenoord is dan ook dat het snel weer kan beschikken over Leroy Fer. De 30-jarige middenvelder dient onder Advocaat als extra slot op de deur, wat de Rotterdammers nodig hebben om de linies gesloten te houden. Het is alleen onbekend wanneer Fer weer van de partij kan zijn. Daarom zou het niet verrassend zijn als we ook de komende duels Wehrmann vaker op het veld zullen zien. Hoewel hij tegen FC Utrecht dan geen grootse indruk maakte, hoeven we hem overigens zeker nog niet af te schrijven.

Wehrmann kreeg van Advocaat na de wedstrijd ongetwijfeld te horen wat hij de komende periode beter moet doen. Een van deze aspecten is dat Wehrmann betrouwbaarder moet zijn door meer rust uit te stralen, zowel defensief als in balbezit. Natuurlijk stond Wehrmann voor het eerst in het basisteam van Feyenoord, waardoor hij de nodige druk meedroeg, maar het is belangrijk dat de voetballer snel aanhaakt bij het Feyenoord-niveau. Zo werkt dat simpelweg bij een topclub, maar dat zal de jeugdexponent van Feyenoord beter weten dan menig ander.

Moet Wehrmann de volgende wedstrijd weer spelen?